خارش سر و ریزش مو به چه علت است؟ + درمان خارش موی سر

پوست و مو

خارش سر و ریزش مو موضوعی است که در این مقاله از هومکا به بررسی آن خواهیم پرداخت. به نظر شما آیا بین خارش پوست سر با ریزش مو ارتباط مستقیمی وجود دارد؟ خیلی از مردم همزمان با خارش سر ریزش مو را نیز تجربه می‌کنند و این باعث نگرانی و کلافگی می‌شود. خارش پوست سر به اندازه کافی زجرآور است، حال اگر ریزش مو نیز به آن اضافه شود حسابی فرد را کلافه و عصبی می‌کند. در ادامه خواهید فهمید که چرا همزمان با شروع خارش سر ریزش موهایتان نیز چند برابر شده است.

خارش موی سر

ریزش مو ممکن است هرکسی را درگیر کند. تقریباً تمام گروه‌های سنی از هر جنسیتی در دوره‌ای از زندگی خود یا دچار ریزش مو موقتی می‌شوند و یا دچار نوع دائمی آن شده و به‌طور کامل موهای خود را از دست می‌دهند. اما گاهی می‌بینیم که افراد مبتلا به ریزش مو همزمان از خارش سر نیز شکایت می‌کنند. به نظر شما دلیل خارش سر و ریزش مو چیست؟ در ادامه به علت خارش سر و ریزش مو اشاره می‌کنیم. البته باید بدانید که دلایل بروز چنین علائمی متعدد هستند، بنابراین حرف اول در تشخیص و درمان را معاینه و آزمایش‌های پزشکی مانند آزمایش ریزش مو می‌زند.

خارش موی سر

مردم ممکن است خارش سر و ریزش مو را همزمان تجربه کنند. ممکن است این مشکلات علت مشترکی داشته باشند یا اینکه یکی از عوامل علت بروز عامل دیگر باشد. خارش پوست سر یکی از شایع‌ترین مشکلات پوستی است که بسیاری از افراد در طول زندگی خود آن را تجربه می‌کنند. اغلب، موهای افراد پس از درمان ریزش مو یا کنترل علت بروز آن، دوباره احیا شده و رشد می‌کنند.

علت خارش سر و ریزش مو

علت خارش سر و ریزش مو تنها یک مورد نیست و برایتشخیص علت آن حتماً نیاز به معاینه دقیق پزشک دارید. اگرچه ممکن است خارش سر و ریزش مو به‌طور مستقل رخ دهند، اما گاهی ممکن است بین این عارضه پوست و مو ارتباطی وجود داشته باشد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهید کرد.

عفونت

عفونت‌های قارچی و فولیکول‌های ملتهب مو می‌توانند باعث خارش پوست سر و همچنین آسیب به فولیکول‌ها مو شده و منجر به ریزش مو شوند.

واکنش‌های آلرژیک و خارش موی سر

واکنش‌های آلرژیک به محصولات مو می‌تواند باعث تحریک پوست سر و فولیکول‌های مو و درنتیجه خارش شود. در بیشتر موارد، واکنش‌ها خفیف هستند و هرگونه تحریک یا التهاب پوست سر موقتی است. بااین‌حال، اگر تحریک ادامه یابد، می‌تواند به فولیکول‌های مو آسیب برساند و باعث ریزش مو شود. افراد ممکن است به هر محصولی که به جهت زیبایی یا مراقبت از پوست و مو استفاده می‌کنند، نوعی آلرژی نشان دهند. ازجمله مواردی که منجر به بروز خارش سر و ریزش مو می‌شوند می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • موس مو
  • ژل مو
  • رنگ مو
  • شامپو
  • نرم‌کننده

یکی از علل شایع واکنش‌های آلرژیک پوست سر، یک ماده شیمیایی به نام پارافنیلن دیامین است که در بیشتر رنگ موها وجود دارد.

واکنش‌های آلرژیک و خارش موی سر

جای زخم

در مواردی دیگر، جای زخم روی پوست سر می‌تواند باعث خارش شدید شود، زیرا بافت اسکار می‌تواند به رشته‌های عصبی پوست آسیب برساند. اگر ریزش موی فرد منجر به تشکیل بافت اسکار شده باشد، احتمالاً فرد در همان ناحیه از سر دچار خارش نیز می‌شود.

خارش دادن پوست

گاهی خود خاراندن سبب تشدید خارش و بروز ریزش مو می‌شود. زمانی که فرد به‌صورت مکرر پوست سر را خارش می‌دهد، ضمن تشدید خارش پوست، فولیکول‌های مو نیز آسیب می‌بینند. این آسیب می‌تواند منجر به ریزش موقت مو، خونریزی و پوسته‌پوسته شدن موها شود. زمانی که خارش دادن پوست را متوقف کنید، موها مجدداً رشد می‌کنند.

ریزش موی ارثی

اگر ریزش مو ارثی باشد یا از نوع الگوی مردانه و زنانه باشد، ریزش مو همراه با خارش نخواهد بود. اما اگر فرد عادت به خاراندن پوست سر داشته باشد، به فولیکول‌ها آسیب وارد می‌کند. ولی به‌طورکلی خارش دادن نمی‌تواند ریزش مو ارثی را تشدید کند.

کرم حلقوی پوست سر

این کرم یک عفونت قارچی است که باعث ایجاد بئورات قرمز بسیار خارش‌دار می‌شود. کرم حلقوی و سایر عفونت‌های قارچی می‌توانند فولیکول‌های موی فرد را ضعیف کنند که می‌تواند منجر به ریزش مو شود. افراد مبتلا به کرم حلقوی ممکن است متوجه لکه‌های مشخصی از ریزش مو در پوست شوند.

لیکن پلان

لیکن پلان یا لیکن پلانوپیلاریس عارضه‌ای است که باعث ایجاد التهاب پوست سر می‌شود. دانشمندان بر این باورند که لیکن پلانوپیلاریس نتیجه سیستم ایمنی ضعیف است. این بیماری می‌تواند باعث خارش، پوسته‌پوسته شدن پوست و ریزش مو شود.

فولیکولیت و خارش سر

فولیکولیت

منظور از فولیکولیت، التهاب فولیکول‌های مو است. علل معمول فولیکولیت، عفونت‌های باکتریایی و قارچی است. فولیکولیت اغلب علاه ‌بر خارش می‌تواند سبب بروز ریزش موی موقت نیز شود.

آلوپسی آره‌آتا

آلوپسی آره آتا یا ریزش موی سکه‌ای وضعیتی است که می‌تواند باعث ریزش تکه‌های کوچک مو شود، همچنین می‌تواند باعث خارش پوست سر شود. دانشمندان دقیقاً مطمئن نیستند که چرا آلوپسی آره آتا رخ می‌دهد، اما معتقدند که این بیماری به این دلیل ایجاد می‌شود که سیستم ایمنی فرد به‌اشتباه به فولیکول‌های مو حمله می‌کند. این عارضه در افرادی که دارای یک بیماری خود ایمنی یا سابقه خانوادگی آن هستند، شیوع بیشتری دارد.

درماتیت آتوپیک

درماتیک آتوپیک نوعی اگزما است که باعث بثورات قرمز و خارش می‌شود. اگرچه علت مستقیم ریزش مو نیست، اما درماتیت آتوپیک می‌تواند منجر به خارش بیش‌ازحد پوست شود، که شاید سبب بروز ریزش موقت مو نیز شود. افراد می‌توانند درماتیت آتوپیک را با استفاده از کرم‌ها و پمادها درمان کنند. یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی می‌تواند در مورد گزینه‌های درمانی به شما مشاوره دهد.

پسوریازیس

پسوریازیس یک اختلال خود ایمنی است که باعث می‌شود لکه‌های خشک و قرمزرنگ با پوششی از فلس‌های نقره‌ای در اطراف تنه و مفاصل اصلی فرد ایجاد شود. پوسته‌های پسوریازیس نیز می‌توانند روی پوست سر ایجاد شوند و اغلب ممکن است خارش داشته باشند. اگر فردی پوسته‌های پسوریازیس را روی پوست سر خود بخاراند و پوسته‌ها از بین برود، ممکن است پس‌ازآن ریزش مو رخ دهد.

پسوریازیس و خارش موی سر

پسوریازیس بیماری نیست که بتوانید به‌صورت ۱۰۰ درصدی آن را درمان کنید، اما قابلیت کنترل دارد. گاهی فرد با پیروی از برنامه درمانی می‌تواند تا سالیان طولانی از شر علائم و عوارض ناخوشایند آن خلاص می‌شود. برای درمان پسوریازیس حتماً باید تحت نظر پزشک باشید.

شوره سر

شوره سر باعث خشکی و خارش پوست سر می‌شود. فرد اغلب در طول روز و پس از خاراندن پوست سر متوجه پوسته‌پوسته شدن پوست می‌شود. شوره سر می‌تواند باعث ریزش مو شود، اما این بسیار نادر است. به‌طورمعمول، شوره سر تنها در صورتی باعث ریزش مو می‌شود که فرد برای مدت طولانی بدون درمان آن را ادامه دهد.

به گفته وب‌سایت healthline برای جلوگیری از خارش پوست سر، موهای خود را مرتبا بشویید تا موهایتان چرب نشود. برای جلوگیری از تحریک و خشکی سر، موهای خود را با آب گرم (نه داغ) بشویید. از محصولات حاوی رنگ و عطر خودداری کنید.

از افراد مبتلا به شپش سر دوری کنید و از وسایل مشترک مانند شانه، برس، حوله، کلاه، بالشت و … استفاده نکنید.

درمان خارش و ریزش مو ناشی از کرم حلقوی

همان‌طور که اشاره کردیم کرم حلقوی یک نوع عفونت قارچی است، بنابراین با استفاده از داروهای ضد قارچ می‌توانیم با این بیماری پوستی مبارزه کنیم. کرم‌های ضد قارچ تجویزی می‌توانند کرم حلقوی پوست سر را ازبین ببرند و موها پس از درمان دوباره رشد می‌کنند.

درمان خارش و ریزش مو ناشی از واکنش آلرژیک

کرم‌ها یا داروهای آلرژی اغلب می‌توانند خارش را درمان کنند. اگر محصولی باعث واکنش آلرژیک شود، باید استفاده از آن را متوقف کنید و از محصول دیگری استفاده کنید. توصیه می‌کنیم اگر نسبت به محصولات آرایشی و بهداشتی حاوی ترکیبات شیمیایی حساسیت دارید، حتماً از محصولاتی که حاوی ترکیبات ملایم هستند استفاده کنید.

درمان خارش سر و ریزش مو ناشی از فولیکولیت

اگر مبتلا به فولیکولیت باشید پزشک متخصص سعی می‌کند با تجویز داروهای مؤثر قارچ و عفونت به وجود آمده در فولیکول‌ها را کنترل و برطرف نماید. مبتلایان به فولیکولیت می‌توانند با درمان عفونت باکتریایی یا قارچی به ترتیب با آنتی‌بیوتیک‌ها یا داروهای ضد قارچ از شر فولیکولیت خلاص شوند.

درمان خارش سر و ریزش مو

درمان آلوپسی آره آتا و کنترل ریزش مو ناشی از آن

درمان‌های استاندارد برای این شرایط اغلب شامل موارد زیر است:

  • ایمونوتراپی
  • داروها و پمادهای ضد قارچ
  • استروئیدها

افرادی که ریزش موی ارثی را تجربه می‌کنند ممکن است با استفاده از یکی از درمان‌های زیر موفق به کنترل آن شوند:

درمان خارش سر و ریزش مو ناشی از شوره سر

خوشبختانه شوره سر یکی از مشکلات پوست و مو است که با پیروی از یک برنامه مراقبتی درست برطرف می‌شود. گزینه‌های درمانی شوره سر متنوع هستند. شما می‌توانید جهت کنترل این وضعیت از شامپو‌ها، پمادها و کرم‌های ضد شوره سر که اغلب بدون نسخه هستند استفاده کنید.

درمان خانگی خارش سر

اگر مبتلا به خارش سر و ریزش مو هستید توصیه می‌کنیم حتماً جهت یافتن علت مشکل به پزشک مراجعه کنید. اما در برخی موارد نیز می‌توانید از درمان‌های خانگی بی‌خطر کمک بگیرید. یک فرد می‌تواند چندین درمان خانگی یا طبیعی را برای درمان شرایطی که باعث خارش و ریزش مو می‌شود، امتحان کند. برخی از روش‌هایی که باید در نظر گرفته شوند عبارت‌اند از:

  • مصرف غذاهایی که رشد موهای سالم را سرعت می‌بخشند، همچون تخم‌مرغ، ماهی، آجیل برزیلی و مرغ
  • استفاده از روغن‌های ضروری برای رشد مو
  • مصرف شامپوهای غنی‌شده از روی که به کنترل و درمان عفونت‌های قارچی کمک می‌کنند
  • استفاده از شامپو درمان و کنترل شوره سر
  • مصرف پمادهای ضد خارش سر

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
mayoclinic
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۱۸ دیدگاه

    1. سلام به شما
      خارش سر می‌تونه علل متعددی از بیماری‌های داخلی تا بیماری‌های پوستی داشته باشه.
      حساسیت به شامپو، استفاده عدم برخورد نور و هوا به موها و حتی حساسیت به پارچه روبالشتی یا روسری میتونه از علل اولیه و ساده باشه.

      1. سلام.
        از موقعی که پوست سرم بشدت چرب شده و شوره چرب گرفتم. خارش شدید دارم و ریزش شدید .هر قسمتی از سرم که خارش میگیره همونجا موهاش بیشتر می ریزه. تنها شامپوی سلنیوم کمک میکنه. کتف و پشتمم جوش زده و چربی ریز پوستی دارم. دکتر دلیل بیش از حد شدن چربی پوست بدنم و سرم چی میتونه باشه. ریزش و خارش هم که کلافم کرده.ممنون از کمکتون

        1. سلام به شما
          ممکنه اختلال هورمونی یا غدد یا کبد باشه. اما حتما باید موارد موضعی مثل آلوپسی یا قارچ هم بررسی بشه. به متخصص پوست و مو مراجعه کنین.

    1. سلام حمید عزیز
      الزاما خیر.
      مگر اینکه علت زمینه‌ای وجود داشته باشه که هم خارش ایجاد کنه و هم زمینه‌ساز ریزش باشه.

  1. من یه چند وقتی که خارش سر گرفتم موهام تقریبا زیاده و از شامپو های متعددی استفاده میکنم و همراه با خارش هم موهام میریزه دلیلش چیه

    1. خارش سر میتونه زمینه حساسیت یا قارچ یا انگل داشته باشه.
      باید از نظر ضایعات پوستی هم بررسی بشه.
      ریزش مو هم میتونه به علت همین مورد و یا چیز دیگه‌ای باشه.
      متخصص پوست باید از نزدیک شمارو ببینه و درمان رو تجویز کنه.

  2. سلام_من هچ کودوم از اینارو ندارم.متخصص پوست گفت که طاسی با الگوی مردانه هست_بالا وجلوی سرم خیلی خارش داره و همزمان میریزه_اصلا خارشش هیچ جوره حل نمیشه_موهام هم نازک میشه خیلی و جدا میشه از سرم_اول ریزش موهام با خارش هایی شروع شد که حتی شبا هم نمیتونستم بخوابم_الان خارش کم تر هست و ریزش کم کم تره ولی بالای موهام خیلی کم پشته_موندم مشکلم چیه؟میتونه مشکل داخلی باشه؟چون متخصص هیچ آزمایشی ننوشت

    1. سلام به شما
      بله حتما باید بررسی آزمایشگاهی داخلی و هورمونی انجام بشه. مضاف بر این، بهتره وجود ثارچ پوستی هم بررسی بشه.

  3. سلام ببخشید من سرم ریزش مو و شوره و خارش داره بعد موقع خاروندن حس میکنم یه لایه ای رو سرمه که فکر کنم همون شوره یه و ریزشش کم و زیاد میشه علتش چیه امپول مصرف کنم درمان میشوند ؟؟

    1. سلام به شما
      شوره سر، ریزش مو و پوسته‌ریزی، حتما باید توسط متخصص پوست و مو بررسی و بعد درمان مناسب توصیه بشه.

  4. سلام من به مدت طولانی که هر شامپو ضد شوره یا برای موهای چرب استفاده میکنم وقتی یکم تحرک دارم یا به عبارتی گرمم میشه به شدت سرم خارش میگیره ونمیتونه جلو خودمو بگیرم به نظرتون این خارش سر برای چیه یه زمانی فکرمیکردم شپش ولی هرچی سرمو نگاه کردم نشانی پیدا نکردم میشه کمک کنید

    1. سلام به شما
      شامپوی مخصوص موی چرب، از چربی سر کم و پوست کف سر را خشک می‌کنه. خشکی کف سر به خصوص در پوست‌های مستعد شوره، منجر به خارش می‌شه. بهتره برای درمان شوره سر از متخصص پوست و مو کمک بگیرین.

  5. سلام مدت طولانی سرم میخاره واین خارش موقعی که تحرک دارم یا به عبارتی گرمم میشه خیلی زیاد میشه ونمیتونم نسبت بهش بی تفاوت باشم فکر میکنم همین خارش سر باعث ریزش موهام هم شده شامپوهای مختلف که برای شوره سروموهای چرب هست استفاده کردم تاثیر نداشت امکانش هست کمک کنید

    1. سلام علیرضای عزیز
      باید پوست سر از نزدیک توسط متخصص پوست و مو معاینه بشه. وجود قارچ یا عامل عفونی رو بشه. بعد بر اساس اختلالات موجود، درمان مناسب توصیه بشه. اگر پیگیری نکنین، احتمال تشدید ریزش هست.

  6. سلام من مدتی که سرم خارش زیادی پیدا. کرده همرا با شوره سر وبرای این کار از شامپو فولیکا ضد شوره استفاده میکنم ولی فرقی نکرده لطفا بگید چکار کنم

    1. سلام به شما
      باید حتما شوره و خارش سر توسط پزشک متخصص پوست و مو معاینه و بعد درمان مناسب تجویز بشه. الزاما مصرف شامپو کافی نیست.

دکمه بازگشت به بالا