ریزش سکهای ریش + درمان ریزش سکهای ریش آقایان
ریزش سکهای ریش آقایان یا آلوپسی باربا یکی بیماری خود ایمنی و نوعی از ریزش موی سکهای (آلوپسی آره آتا) است. چندین عامل در بروز ریزش سکهای ریش دخیل هستند که شایعترین آنها شامل آلوپسی و کرم حلقوی است. این مقاله از هومکا با هدف آشنایی شما با علتهای مختلف ریزش ریش سکهای و نحوه درمان آن تهیه شده است.
آلوپسی باربا، عامل ریزش ریش سکهای
آلوپسی باربا یک اختلال خودایمن است که از علتهای ریزش موی ریش بهحساب میآید. در این عارضه، سیستم ایمنی بدن بهاشتباه به سلولهای فولیکول مو حمله میکند و درواقع نوعی آلوپسی آره آتا (ریزش موی سکهای) است که ریش را درگیر میکند. در آلوپسی باربا ریزش مو معمولاً بهطور ناگهانی شروعشده و در مدت کوتاهی منطقههای سکهای شکل فاقد مو در ناحیه ریش ظاهر میشوند. این ریزش معمولاً بهصورت تکههای دایرهای کوچک، در امتداد خط فک دیده میشوند؛ اگرچه ممکن است سایر نواحی ریش را نیز درگیر کند.
چه عواملی باعث ریزش سکهای ریش میشوند؟
ازآنجاییکه آلوپسی باربا یک اختلال خود ایمن است عوامل ژنتیکی در بروز این بیماری نقش دارند. افرادی که زمینه ژنتیکی ریزش موی سکهای ریش را دارند معمولاً بر اثر محرکهای محیطی خاصی مثل استرس به این عارضه دچار میشوند. در تحقیقات بالینی مشخصشده است که آلوپسی باربا در افرادی که دچار طاسی هستند و یا به آلرژی و یا آسم مبتلا هستند
بیشتر رخ میدهد. همچنین، اگر از اعضای خانواده و یا بستگان نزدیک فردی مبتلا بیماری خودایمن مانند دیابت نوع یک، لوپوس و پسوریازیس باشد ریزش سکهای ریش نیز محتملتر خواهد شد (وجود زمینههای ژنتیکی و ارثی در بروز ریزش موی سکهای ریش). علاوه بر این، ابتلا به بعضی بیماریهای ویروسی و یا مصرف بعضی داروها نیز از محرکهای بروز آلوپسی باربا محسوب میشوند.
عفونت قارچی کرم حلقوی و ریزش ریش
عفونت قارچی کرم حلقوی یک عفونت شایع پوستی است که قادر است هر قسمتی از بدن را تحت تأثیر قرار دهد. هنگامیکه کرم حلقوی ریش را تحت تأثیر قرار میدهد، بهعنوان “تینهآ باربا” شناخته میشود. علائم معمولاً حدود ۴ تا ۱۴ روز پس از مواجهه فرد با قارچ ظاهر میشوند. بعضی از منابع این عفونت عبارتاند از:
- افراد آلوده به کرم حلقوی: افراد آلوده به این عفونت نباید از لباس، حوله، برس مو و سایر وسایل شخصی دیگران استفاده کنند
- حیوانات مبتلا به کرم حلقوی: حیواناتی مانند گربه، سگ، گاو، بز، خوک و اسب میتوانند کرم حلقوی را به انسان منتقل کنند
- محیط آلوده: قارچهایی که باعث ایجاد کرم حلقوی میشوند در محیطهای مرطوب مانند رختکن و دوشهای عمومی رشد میکنند
ریزش سکهای ریش (آلوپسی باربا) چه علائمی دارد؟
لکههای فاقد موی ریش بهصورت سکهای و کوچک ایجاد میشوند. با از دست دادن موهای بیشتر بهمرورزمان این دایرهها گاهی شروع به همپوشانی میکنند و مناطق بیموی بزرگتری ظاهر میشود. در برخی افراد قبل از ریزش مو ممکن است احساس خارش و سوزش در ریش بروز کند و در برخی دیگر در محل ریزش مو قرمزی و التهاب مشاهده میشود. گاهی در اطراف مناطق بیموی سکهای موهایی با ظاهر ناقص و عجیب رشد میکنند که در قسمت پایین باریک و در نواحی انتهایی ضخیمتر هستند.
ریزش سکهای ریش چگونه تشخیص داده میشود؟
تشخیص این عارضه توسط متخصص پوست و مو انجام میشود. معمولاً برای تشخیص قطعی، تعدادی از موهای اطراف منطقه ریزش مو در زیر میکروسکوپ بررسی میشوند. در برخی شرایط ممکن است جهت پی بردن به علت زمینهای و یا بررسی بعضی عفونتهای احتمالی نیاز به دریافت بیوپسی (نمونه پوست) و یا انجام آزمایش خون باشد. از عفونتها و بیماریهای زمینهای میتوان به اختلالات تیروئیدی و عفونتهای قارچی اشاره کرد.
چگونه میتوان ریزش سکهای ریش را درمان کرد؟
اگرچه درمان قطعی برای آلوپسی باربا وجود ندارد اما روشهای درمانی میتوانند به کاهش علائم و رشد مجدد مو در بلندمدت کمک کنند. ازآنجاکه آلوپسی باربا یک اختلال عودکننده است، احتمال ریزش موی مجدد پس از رشد موها وجود دارد. البته لازم به ذکر است که فاصله بین اپیزودهای بیماری طولانی است و ممکن است به چندین سال نیز برسد ازاینرو عود بیماری کم رخ میدهد.
موهایی که مجدداً رشد میکنند اغلب همانند موهای سابق بوده و با همان خصوصیات هستند اما گاهی در رنگ و ساختار آنها تفاوتهایی ایجاد میشود. بههرحال هرکدام از موارد بالا محتمل است و حتی گاهی موهای ازدسترفته اصلاً رشد نمیکنند.
درمانهای مختلفی برای بهبود این نوع ریزش موی ریش وجود دارد و بازدهی آنها معمولاً به شدت ریزش مو، سن و خصوصیات فیزیکی بستگی دارد. هدف از این درمانها جلوگیری از حمله سیستم ایمنی به فولیکولهای مو و همچنین تحریک رشد مو است.
داروها و درمان ریزش ریش سکهای
چندین داروی مختلف برای درمان ریزش موی ریش در دسترس است که تجویز آنها به علت زمینهای ریزش مو و شدت عارضه بستگی دارد. از پرکاربردترین این داروها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
داروهای کورتیکواستروئیدی
داروهای کورتیکواستروئیدی که همان داروهای کورتونی هستند سیستم ایمنی را سرکوب میکنند تا حمله به فولیکولهای مو متوقف شود. این داروها معمولاً بهصورت موضعی (پماد یا کرم) و یا تزریقی در ناحیه ریزش مو مورداستفاده قرار میگیرند.
ماینوکسیدیل (روگین) و ریزش ریش
این داروی موضعی بهصورت محلول یا فوم است و برای ریزش موی ریش با منشأ آلوپسی باربا کاربرد دارد. ماینوکسیدیل طبق دستورالعمل پزشک دو بار در روز، بهصورت مایع یا فوم روی ناحیه ریزش موی سکهای مورداستفاده قرار میگیرد.
دفریپرون (DPCP) و ریزش ریش
دفریپرون یک داروی موضعی است که بر روی لکههای بیمو مالیده میشود. مکانیسم اثر دفریپرون با ایجاد یک واکنش آلرژیک و بروز قرمزی، تورم و خارش همراه است. تصور میشود که این دارو با فریب سیستم ایمنی، بعضی از گلبولهای سفید خون را به سطح پوست میکشاند تا التهاب را کاهش داده و فولیکولهای مو را فعال نگهدارند. برای کسب نتیجه دلخواه، بایستی حداقل سه ماه بهصورت منظم دفریپرون را استفاده کرد.
آنترالین و ریزش ریش سکهای
این دارو بهصورت کرم و پماد در دسترس است و اغلب برای درمان پسوریازیس استفاده میشود. آنترالین یکبار در روز روی لکههای بدون مو ماساژ داده میشود و بسته به توصیه پزشک، به مدت ۳۰ دقیقه تا چند ساعت باید بر روی پوست باقی بماند. آنترالین پوست را تحریک کرده و موجب رشد مو میشود. نتایج معمولاً در طی ۸ تا ۱۲ هفته قابلمشاهده است.
به گفته وبسایت healthline خوشبختانه ریزش موی سکهای ریش ازنظر جسمی و سلامتی جای نگرانی ندارد اما از نظر ذهنی ممکن است تأثیر منفی بر سلامت روان شخص داشته باشد. در وهله اول خوب است بدانید که این نوع ریزش مو شیوع بالایی دارد و افراد زیادی را درگیر میکند بنابراین این تنها شما نیستند که به آلوپسی باربا مبتلا شدهاید.
بهتر است در کنار پیروی از روند درمان، موضوعاتی که در زندگی خارج از توان و کنترل شما هستند را شناسایی کرده و آنها را بهعنوان بخشی از فراز و نشیبهای زندگی به حساب آورید که پس از مدتی از زندگی شما رخت خواهند بست. بههرحال، اگر احساس میکنید که بروز این عارضه بر سلامت روان شما تأثیر منفی داشته است توصیه میشود با یک روانشناس در این مورد صحبت کنید.
درمانهای خانگی ریزش سکهای ریش
علاوه بر داروهایی که در بالا به آنها اشاره شد، بعضی از روشهای خانگی نیز در بهبود ریزش موی ریش مفید هستند. البته بیشتر شواهد مربوط به اثرگذاری روشهای خانگی، تجربی بوده و مقالات علمی اندکی در این زمینه منتشر شدهاند. بااینحال، با مشورت پزشک میتوان بعضی از این روشها را نیز امتحان کرد چراکه ممکن است در برخی افراد تأثیر قابلتوجهی در درمان آلوپسی باربا داشته باشند.
سیر
مواد مؤثره موجود در سیر، اثرات درمانی در بهبود علائم آلوپسی باربا دارد. نتایج یک مطالعه بالینی در سال ۲۰۰۷ نشان داد که ژل سیر در درمان آلوپسی آره آتا مؤثر است. همچنین مشخص شده است افرادی که در کنار داروهای کورتونی ریزش مو از ژل سیر نیز استفاده کردهاند بهبودی بهتری نسبت به گروهی که تنها از پمادهای کورتونی بهره بردهاند، کسب میکنند.
مکمل ویویسکال
این مکمل درواقع یک ترکیب طبیعی حاوی عصارههای دریایی است. مصرف مکمل ویویسکال در یک دوره حداقل ششماهه موجب رشد مو در افراد مبتلا به ریزش مو میشود. این مکمل با تولید سلولهای جدید و تقویت سلولهای فعلی اثر خود را اعمال میکند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ اثرات مکمل ویویسکال را بر ریزش مو بررسی کرد. بر اساس نتایج آن، مصرف ششماهه این مکمل اثر قابلتوجهی در رشد مجدد مو و کاهش ریزش مو در مردان دارد.
مکملهای روی و بیوتین
برخوردار بودن از یک رژیم غذایی که بتواند ویتامینها و مواد معدنی لازم برای رشد مو را تأمین کند یک اصل مهم در حفظ سلامت پوست مو به شمار میآید. همچنین میتوان با مشاوره پزشکی از مکملهای روی و بیوتین برای تقویت رشد موها بهره برد. کارشناسان سلامت، مصرف روزانه مکمل ویتامین B (mega-B vitamin) که دارای ۳۰ میلیگرم روی، ۳ میلیگرم بیوتین، ۲۰۰ میلیگرم ویتامین C و کمتر از ۱ میلیگرم اسیدفولیک باشند را توصیه میکنند.
علاوه بر موارد ذکرشده، ترکیبات طبیعی زیر نیز در بهبود ریزش موی ریش مؤثر هستند. البته در این خصوص تحقیقات علمی بیشتری نیاز است و صرفاً با تکیه بر مشاهدات و گفتهها نمیتوان اثربخشی آنها را تائید نمود. تعدادی از ترکیبات طبیعی شامل موارد زیر هستند:
- آلوئهورا
- روغن کرچک، نارگیل و روغن بادام
- عصاره اسطوخودوس، رزماری و شمعدانی
- روغن ماهی
- پروبیوتیکها
با مشاهده مناطق ریزش مو در ریش خود بهتر است در اسرع وقت به پزشک پوست و مو مراجعه نمائید تا علت عارضه را تشخیص داده و در صورت امکان عامل زمینهای درمان شود.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.
سلام خسته نباشید من یه مدت خودم بعضی از جاهای ریشمو میکندم ولی الان که بلند میشه اون نقاط کمتر در میاد.
سلام ممنون از شما
به دلیل کندن مکرر موها به فولیکول مو آسیب وارد میشه و ممکنه رویش مجدد صورت نگیره.
عالی بود مرسی
ممنون از شما که مقاله رو مطالعه کردین.
خوشحالیم که مورد توجهتون قرار گرفته.
ممکنه بعد از درمان دوباره ریزش سکه ای باشه؟
بسته به علت و درمان و پاسخ به درمان بله.
اگه تحت نظر متخصص پوست باقی بمونین کنترل میشه.
ریش سکه ایی درمون خانگیش چیه چ دارویی
سلام دوست عزیز
بدون انجام معاینه کامل نمیشه در مورد درمان اظهار نظر کرد. بعلاوه الزاما امکانات خانگی در همه موارد پاسخگو نیست.
سلام. من برای ریزش سکه ای ریش هام پیش پزشک متخصص رفتم و دو بار آمپول موضعی تزریق کرد برام با فاصله ی سه هفته ولی هنوز یه جاهایی مو در نیومده. چیکار باید کرد؟ در میاد اصلا؟ قرص فولیکوژن هم بهم داده.
سلام به شما
بهتره میزان پاسخ به درمان، و یا نیاز به درمان بیشتر رو با پزشک درمانگر خودتون درمیان بگذارین. قرص فولیکوژن هم موثر هست.
با سلام و خسته نباشی . ریش ریخته چند قسمتش و مراجع کردم به دکتر و سوزن برای درمانش زد به ریش ولی بعد از چند وقت یه جایی دیگر کلا ریخت درمانش به چه صورت هست و چه دارویی باید استفاده کرد که دیگر ریزش نکند . با تشکر
سلام دوست عزیز
اگر یک نوبت درمان داشتین و به درمان پاسخ نداده یا ریزش تکرار شده، باید حتماً پزشک معالج رو در جریان بذارین تا درمان جدیدی ارائه بدن و در صورت لزوم بررسی بیشتری انجام بشه. پزشک معالج باید حتما متخصص پوست و مو بلشه.
سلام وقت بخیر همسرم جای دیگه دکتر رفت امپول زد بعد چند وقت جای دیگه از ریشاشش ریخت چیکار باید کنیم که دیگه کلا خوب بشه؟
سلام بهار عزیز
علت زمینهای ریزش موی سکهای باید بررسی بشه. ممکنه اون درمان کارساز نبوده باشه. بهتره پزشک معالج در جریان تکرار ریزش قرار بگیرن، تا براساس ارزیابی های انجام شده، درمان جدیدی پیشنهاد بدن یا بررسی بیشتر بکنن. حتما پزشک معالج باید متخصص پوست و مو باشه.
سلام وقت بخیر شما خودتون مطب دارید؟
سلام به شما
خیر.
دارویی برای کچلی ریز در ناحیه سبیل میخواستم
بدون معاینه و بررسی، امکان تشخیص و درمان، اون هم در بستر مجازی، وجود نداره. حضورا به پزشک مراجعه کنین.
سلام خسته نباشید. موی پشت گوشم اندازه یک سکه ریخته چه داروی استفاده کنم.؟
سلام به شما
امکان تجویز دارو و توصیه درمانی، بدون معاینه و بررسی کامل، وجود نداره. به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنین.