علائم التهاب پروستات چیست؟
در بعضی شرایط غده پروستات در مردان به دلایل مختلفی مثل عوامل عفونی دچار التهاب میشود. مواد التهابی که در این غده تولید میشوند بر عملکرد پروستات و سیستم ادراری تأثیر میگذارد و درنتیجه علائم مختلفی بروز میکند. برای دستیابی به اطلاعات بیشتر در خصوص علائم التهاب پروستات با این مقاله از مجله سلامت همراه شوید.
التهاب پروستات چیست؟
پیش از آنکه به علائم التهاب پروستات بپردازیم بهتر است که با التهاب پروستات بیشتر آشنا شویم. این بیماری اغلب دردناک است و علائم به دلیل ملتهب شدن بافت غده پروستات در مردان بروز میکند و معمولاً دلایل مختلفی ازجمله عفونتهای باکتریایی دارد. محققان چهار نوع التهاب پروستات را شناسایی کردهاند که شامل:
- التهاب پروستات مزمن
- التهاب پروستات حاد باکتریایی
- پروستاتیت (التهاب پروستات) مزمن باکتریایی
- التهاب پروستات بدون علامت
مردان مبتلا به پروستاتیت بدون علامت معمولاً علائمی ندارند. پزشکان چنین عارضهای را غالباً بهطور تصادفی و در هنگام معاینه سایر اختلالات دستگاه ادراری یا دستگاه تناسلی تشخیص میدهند. این نوع التهاب پروستات عوارض جدی به دنبال ندارد و غالباً نیازی به درمان آن نیست.
علائم التهاب پروستات
التهاب پروستات بسته به عامل زمینهای آن دارای طیف وسیعی از علائم است و برای همه یکسان نیست. بسیاری از علائم مشابه علائم سایر بیماریها هستند. علائم اصلی التهاب پروستات شامل درد یا ناراحتی به مدت سه ماه یا بیشتر در یک یا چند مورد از نواحی زیر است:
- درد بین بیضه و مقعد
- درد آلت تناسلی
- احساس درد قسمت مرکزی پایین شکم
- درد کیسه بیضه
- احساس درد پایین کمر
احساس درد در حین یا بعد از انزال یکی دیگر از علائم رایج التهاب پروستات است. درد التهاب پروستات ممکن است در اطراف ناحیه لگن پخش شود یا ممکن است همزمان در یک یا چند ناحیه درد احساس گردد. درد گاهی تکرارشونده است و بهطور ناگهانی و یا تدریجی ظاهر میشود. سایر علائم احتمالی پروستاتیت شامل موارد زیر است:
- درد مجرای ادرار در حین یا بعد از دفع ادرار
- درد آلت تناسلی در حین یا بعد از دفع ادرار
- تکرر ادرار در حد ۸ بار یا بیشتر در طول روز
- بیاختیاری ادرار و ناتوانی در به تأخیر انداختن آن
- جریان ضعیف یا منقطع ادرار
علائم التهاب حاد پروستات
در پروستاتیت حاد، مثانه حتی زمانی که حاوی مقدار کمی ادرار باشد شروع به انقباض میکند و باعث تکرر ادرار میشود. التهاب پروستات حاد باکتریایی بهطور ناگهانی ظاهر میشود و اغلب شدید است. فرد مبتلا به التهاب پروستات حاد باکتریایی بایستی فوراً به دنبال درمان باشد. علائم التهاب پروستات حاد باکتریایی بهصورت زیر است:
- تکرر ادرار
- بیاختیاری ادرار
- تب
- لرز
- احساس سوزش یا درد در هنگام ادرار
- درد در ناحیه تناسلی، کشاله ران، پایین شکم یا کمر
- شبادراری و تکرر ادرار در طول خواب
- تهوع و استفراغ
- بدندرد
- احتباس ادرار و ناتوانی در تخلیه کامل مثانه
- مشکل در شروع جریان ادرار
- جریان ادرار ضعیف یا منقطع
- انسداد ادرار و ناتوانی کامل در دفع ادرار
علائم التهاب مزمن پروستات
علائم نوع مزمن مشابه علائم التهاب حاد پروستات باکتریال اما با شدت کمتر است. این نوع التهاب اغلب به کندی ایجاد میشود و ۳ ماه یا بیشتر به طول میانجامد. علائم معمولاً عودکننده هستند و یا ممکن است همیشگی اما خفیف باشند. التهاب پروستات باکتریایی مزمن ممکن است پس از درمان نوع حاد آن و یا پس از درمان عفونت ادراری ایجاد شود. علائم التهاب پروستات باکتریایی مزمن بهقرار زیر است:
- تکرر ادرار
- بیاختیاری ادرار
- احساس سوزش و درد در هنگام ادرار
- درد در ناحیه تناسلی، کشاله ران، پایین شکم یا کمر
- شبادراری
- انزال دردناک
- احتباس ادرار
- مشکل در شروع جریان ادرار
- جریان ادرار ضعیف یا منقطع
- انسداد ادرار
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
گاهی ممکن است علائم ادراری غیر مرتبط با التهاب پروستات ناشی از مشکلات مثانه، عفونت مجرای ادرار یا هایپرپلازی خوشخیم پروستات بروز کند. علائم ذکرشده همچنین میتواند نشاندهنده شرایط جدیتری مثل سرطان پروستات باشد. بنابراین اگر علائم ذکرشده در این مقاله را در خود احساس میکنید بهتر است در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمائید. مردانی که علائم زیر را دارند باید فوراً به پزشک مراجعه کنند:
- ناتوانی در تخلیه کامل ادرار
- نیاز مکرر و فوری به دفع ادرار
- تب و لرز
- وجود خون در ادرار
- ناراحتی یا درد شدید در ناحیه تحتانی شکم و مجاری ادراری
برای مطالعهی مقالهی علائم سرطان پروستات کلیک کنید.
چه سوالاتی باید از پزشک بپرسم؟
برای اینکه در خصوص بیماری خود بیشتر بدانید میتوانید سوالات زیر را از پزشک خود بپرسید:
- التهاب پروستات من از چه نوع است؟
- مکملهای گیاهی مناسب برای این نوع التهاب کدماند؟
- عوارض جانبی داروها چیست؟
- چگونه میتوانم از ابتلای مجدد به التهاب پروستات پیشگیری کنم؟
- بعد از درمان به چه نوع مراقبتهایی نیاز دارم؟
عوارض التهاب پروستات چیست؟ به گفتهی وبسایت niddk عوارض التهاب پروستات شامل موارد زیر است:
- احتمال گسترش عفونت باکتریایی به جریان خون
- تشکیل آبسه پروستات بهصورت یک کیسه چرکی
- اختلال عملکرد جنسی
- ملتهب شدن اندام تناسلی در نزدیک پروستات
چه کسانی در معرض ابتلا به التهاب پروستات هستند؟
عواملی که احتمال ابتلا به پروستاتیت و علائم التهاب پروستات را افزایش میدهند بسته به نوع آن متفاوت هستند.
- التهاب مزمن پروستات: مردانی که به دلیل جراحی یا تروما دچار آسیب عصبی دستگاه ادراری شدهاند بیشتر در معرض ابتلا به التهاب مزمن پروستات هستند. استرسهای روحی و روانی نیز ممکن است احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهد
- التهاب حاد پروستات: احتمال ابتلا به التهاب حاد پروستات در مردان مبتلا به عفونتهای ادراری بیشتر است. عفونتهای ادراری که عودکننده هستند یا درمان آنها دشوار است ممکن است به التهاب پروستات باکتریایی منتهی شوند
التهاب پروستات چقدر شایع است؟
پروستاتیت شایعترین مشکل دستگاه ادراری برای مردان کمتر از ۵۰ سال و سومین مشکل شایع دستگاه ادراری برای مردان بالای ۵۰ سال است. التهاب پروستات مزمن:
- شایعترین و در عین حال کمتر شناختهشدهترین شکل التهاب پروستات است
- ممکن است در هر سنی رخ دهد
- ۱۰ تا ۱۵ درصد از جمعیت مردان ایالات متحده را تحت تأثیر قرار داده است
پیشآگهی بیماری التهاب پروستات به چه صورت است؟
آنتیبیوتیکها میتوانند التهاب پروستات حاد باکتریایی را درمان کنند. این داروها همچنین قادرند علائم التهاب پروستات مزمن باکتریایی را در حدود ۳۰ تا ۶۰ درصد کاهش دهند. تا ۸۰ درصد از مردان مبتلا به التهاب مزمن پروستات پس از دریافت داروهای مناسب برای علائم خود، سطح بهتری از سلامت را تجربه خواهند کرد. مردان مبتلا به التهاب پروستات بدون علامت نیازی به درمان ندارند.
سخن پایانی از هومکا
پروستاتیت یک مشکل رایج است که بسیاری از مردان را تحت تأثیر قرار میدهد. برای درمان موثرتر این بیماری تشخیص دقیق نوع التهاب بسیار اهمیت دارد. درصورتیکه علائم التهاب پروستات در شما بروز کرده است بهتر است با دقت بیشتری آنها را به خاطر بسپرید و در ویزیت پزشکی اطلاعات درست و کاملی به پزشک معالج انتقال دهید. با تشخیص دقیق نوع التهاب، این بیماری با درصد موفقیت بالایی قابل درمان است.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.