علائم سرطان سینه را بیشتر بشناسید!
یکی از انواع سرطانهای شایع در بین زنان و دختران، سرطان سینه است. اکثرا زنان در سنین ۵۰ سال به بالا به این نوع سرطان مبتلا میشوند اما زنان جوانتر و دختران هم در معرض ابتلا به این سرطان هستند. در این مقاله از مجله سلامت هومکا قرار است راجع به علائم سرطان سینه در زنان و تمام نکاتی که دانستن آنها برای هر خانمی ضروری است، بپردازیم. توصیه میکنیم ادامه این مطلب را که از مقالات معتبر پزشکی جمعآوری شده از دست ندهید.
سرطان سینه چیست؟
سرطان سینه نوعی تومور بدخیم است که از بافتهای سینه شروع میشود و میتواند بافتهای دیگر را هم درگیر کند. این سرطان یکی از رایجترین سرطانها در بین زنان است و انواع مختلفی دارد که برخی از آنها میتوانند مردان را هم مبتلا کنند. طبق آمارها، سرطان سینه یکی از عوامل مهم تهدیدکننده زندگی زنان در سراسر دنیا است.
اخیرا تحقیقات پزشکی در رابطه با این نوع سرطان پیشرفت چشمگیری داشته و منجر به افزایش درک و شناخت زنان از سرطان سینه شده است. افزایش آگاهی عمومی از علائم سرطان سینه، باعث تشخیص زودهنگام و درمان به موقع این سرطان میشود. در این مقاله اطلاعات کامل و معتبری از علائم سرطان سینه در زنان و دختران را خدمت شما ارائه میکنیم.
سینه معمولی و سالم چه ظاهری دارد؟
یکی از مهمترین علائم سرطان سینه در زنان تغییر بافت سینه و وجود توده در آن است. بسیاری از خانمها با شنیدن این جمله دچار وسواس فکری میشوند و با دیدن هر نشانه یا تغییر در سینههای خود فکر میکنند به سرطان سینه مبتلا شدهاند، این در حالی است که هر خانمی باید بافت سینه و تغییرات آن در مواقع فیزیولوژیکی مختلف خودش را بشناسد.
شکل، ظاهر و بافت سینه از زنی به زن دیگر یا حتی در مواقع مختلف در یک فرد تغییر میکند. ممکن است ظاهر و شکل سینههای شما در زمان قاعدگی، افزایش سن، بارداری، شیردهی، کاهش و افزایش وزن و همچنین مصرف داروهای خاص دچار تغییر شود. این تغییرات کاملا طبیعی هستند و نباید آنها را به عنوان علائم سرطان سینه تلقی کنید.
علت سرطان سینه در زنان؛ چرا سرطان سینه ایجاد میشود؟
علل ابتلا به سرطان سینه بهطور دقیق شناسایی نشده است و نمیتوان گفت که چرا یک نفر به سرطان سینه مبتلا میشود و دیگری نه. با این حال یک سری عوامل وجود دارند که باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه میشوند. برخی از این عوامل قابل کنترل هستند و برخی دیگر را هم نمیتوان تغییر داد و یا کنترل کرد. این عوامل عبارتاند از:
-
سن
احتمال ابتلا به سرطان سینه با افزایش سن و شروع دوران یائسگی افزایش مییابد. به طور کلی تمام زنان سنین ۵۰ تا ۷۰ سال باید هر سه سال یک بار از نظر سلامت پستانها غربالگری شوند.
-
سابقه ابتلای خانوادگی
اگر در بستگان شما فرد مبتلا به سرطان سینه و یا سرطان تخمدان وجود دارد، احتمال ابتلا به سرطان سینه در شما تقریبا بالا است. اگر سابقه ابتلا به سرطان سینه و تخمدان در خانواده شما وجود دارد و از این بابت نگران هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
-
جهشهای ژنتیکی
یکی از عواملی که باعث بروز انواع مختلف این سرطان میشود وجود جهشهای ژنتیکی شامل ژنهای BRCA1 و BRCA2 است. با انجام آزمایش ژنتیک میتوانید وجود ژنهای عامل این سرطان را در خودتان بررسی کنید.
-
تاریخچه باروری
شروع عادت ماهیانه قبل از ۱۲ سالگی و شروع یائسگی بعد از سن ۵۵ سال از عوامل خطر ابتلا به سرطان سینه هستند.
-
سبک زندگی
چاقی، مصرف مشروبات الکلی و مصرف غذاهای چرب احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند.
-
سابقه ابتلا به سرطان سینه خوشخیم و علائم غیرسرطانی در سینه
زنانی که قبلا به سرطان سینه مبتلا شدهاند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه برای بار دوم هستند. علاوه بر این برخی از بیماریهای غیرسرطانی سینه مانند هایپرپلازی آتیپیک یا کارسینوم لوبولار باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه میشوند.
-
تراکم بافت سینه
متراکمشدن بافت سینه به معنی افزایش تعداد سلولهای بافت سینه است. وقتی بافت سینه متراکم باشد، تعداد سلولهایی که میتوانند سرطانی شوند افزایش مییابد.
-
قرارگیری در معرض پرتوها
قرارگیری در معرض پرتوها نظیر اشعه ایکس در محل کار و یا در هنگام استفاده از روشهای پرتودرمانی میتواند باعث بروز سرطان سینه در زنان شود.
-
استفاده از داروها و روشهای درمانی هورمونی
استفاده از داورهای هورمونی نظیر استروژنها، درمانهای هورمونی نظیر HRT (درمان جایگزینی هورمونی) و استفاده از قرصهای پیشگیری از بارداری احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند.
انواع سرطان سینه در زنان
سرطان سینه میتواند به اشکال گوناگونی بروز پیدا کند. در یک دستهبندی کلی انواع سرطان سینه را در دو گروه سرطان سینه تهاجمی و غیرتهاجمی تقسیم میکنند. منظور از سرطان سینه تهاجمی، سرطانی است که از غدد شیری پستان شروع میشود و میتواند سایر بافتهای بدن را درگیر کند. سرطان سینه غیرتهاجمی به آرامی رشد میکند و بافتهای مجاور خود را درگیر نمیکند. به این ترتیب انواع شایع سرطان سینه عبارتاند از:
سرطان سینه غیرتهاجمی
- DCIS یا سرطان مجاری شیری
- LCIS یا سرطان لوبولار
سرطان سینه تهاجمی
- IDC یا سرطان مجاری شیری تهاجمی
- سرطان لوبولار تهاجمی
موارد زیر از دیگر انواع سرطان سینه هستند که نسبت به موارد گفته شده شیوع کمتری دارند.
- تومور فیلود
- بیماری پاژه پستان
- آنژیوسارکوما
- IBC یا سرطان سینه التهابی
- کنسر سینه سهگانه منفی
- سرطان سینه متاستاتیک
- سرطان سینه مردانه
درجات سرطان سینه در زنان
سرطان سینه را میتوان براساس اندازه تومور و میزان انتشار آن به دیگر بافتها را در پنج درجه مختلف دستهبندی کرد. درجات مختلف سرطان سینه از سرطان سینه استیج صفر تا استیج چهار متفاوت است. پزشک با بررسی شرایط بیمار، اندازه تومور، درگیری و یا عدم درگیری گرههای لنفاوی و انتشار سرطان سینه به دیگر بافتها و اعضای بدن استیج سرطان سینه را مشخص کرده و سپس مناسبترین راه درمان بیمار را انتخاب میکند.
سرطان سینه چگونه تشخیص داده میشود؟ تشخیص به موقع بسیاری از بیماریها از جمله سرطان سینه باعث افزایش احتمال درمان آنها میشود. تشخیص قطعی سرطان سینه در طی چند مرحله و شامل موارد زیر است. به گفتهی وبسایت mayoclinic روشهای تشخیصی سرطان سینه عبارتاند از:
- معاینه پستانها و غدد لنفاوی توسط پزشک
- ماموگرافی
- سونوگرافی سینه
- بیوپسی (نمونهبرداری از سلولهای پستانی)
- ام آر آی (MRI) سینه
علائم سرطان سینه در زنان
علائم سرطان سینه در افراد مختلف با هم متفاوت هستند، حتی گاهی ممکن است برخی از افراد مبتلا هیچ نشانهای نداشته باشند. با این حال علائم زیر از جمله علائم هشداردهنده سرطان سینه هستند:
- کاهش بدون دلیل وزن بدن
- ایجاد توده جدید در سینه یا ناحیه زیر بغل
- تغییر اندازه نوک سینه
- ضخیمشدن یا تورم بخشی از سینه
- گودی پوست سینه (پوست سینه شبیه به پوست مرکبات میشود)
- خارش و تحریک پستان
- کمرنگشدن پوست سینه
- گودی نوک سینه
- ایجاد قرمزی یا پوسته پوستهشدن پوست ناحیه نوک سینه یا اطراف آن
- کشیدگی نوک سینه
- خروج ترشحات از نوک سینه به غیر از شیر مثل ترشحات خونی
- تغییر در اندازه یا شکل سینه
- احساس درد در نوک سینه و نواحی دیگر آن
به یاد داشته باشید که علائم سرطان سینه ممکن است با بیماریهایی غیر از سرطان سینه بروز پیدا کنند، در نتیجه نباید با بروز هر کدام از این تغییرات نگران شوید. هرگاه این علائم را در خودتان مشاهده کردید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرده و آزمایش سرطان سینه را انجام دهید تا از سلامت خود مطمئن شوید. علاوه بر این علائم سرطان سینه بسته به نوع و شدت سرطان تغییر میکنند.در برخی از انواع سرطان سینه مثل سرطان التهابی سینه، علائم با خودآزمایی و ماموگرافی هم قابل تشخیص نیستند.
درد سرطان سینه چگونه است؟
شاید فکر کنید درد یکی از علائم شایع سرطان سینه است، اما این طور نیست. سرطان سینه معمولا با احساس درد شروع نمیشود بلکه ایجاد تومور باعث شروع درد در سینهها میگردد. گاهی ممکن است درد سرطان سینه در اثر لمس آن بیشتر شود و باعث رنجش خاطر فرد شود. در بعضی از انواع سرطان سینه به خصوص سرطان سینه التهابی و سرطان سینه متاستاتیک، درد و التهاب سینهها از اولین علائم سرطان سینه است.
درد سینه یا مستالژی به هر گونه تورم، سنگینی سینه یا نواحی اطراف آن و حساسشدن سینهها گفته میشود. احساس درد در سینه لزوما به معنی ابتلا به سرطان سینه نیست و میتواند به دلیل قاعدگی، جراحیهای قبلی، دلایل روانی، تغییرات هورمونی و یا در اثر کمبود اسیدهای چرب ایجاد شود.
آیا دختران نوجوان هم به سرطان سینه مبتلا میشوند؟
همانطور که گفتیم سرطان سینه عموما در سنین ۵۰ سال به بالا بروز پیدا میکند و ابتلا به سرطان سینه در سنین نوجوانی بسیار نادر است. با این حال باز هم احتمال ابتلا به سرطان سینه در دختران نوجوان وجود دارد. علائم سرطان سینه در زنان با علائم سرطان سینه در دختران متفاوت است.
علائم سرطان سینه در دختران چیست؟
پستانهای دختران در دوران بلوغ تغییر شکل میدهند که یک امر کاملا طبیعی است. اما گاهی ممکن است در این سن تودههای سرطانی با یک سری علائم غیرطبیعی ایجاد شوند. علائم سرطان سینه در دختران عبارت است از:
- کمرنگی بافت سینه، نوک و یا هالههای اطراف آن
- قرمزی و تورم پستانها
- ایجاد لکه و توده در سینه
- سفت و متراکمشدن سینهها
- عدم تقارن سینهها
- تغییر در شکل و اندازه سینهها
- احساس درد در سینهها
- جوش در سینهها
- ایجاد چروکیدگی روی سینه
آیا امکان ابتلا به سرطان سینه در دوران شیردهی وجود دارد؟
در دوران شیردهی یک سری تغییرات فیزلوژیکی در بدن مادران ایجاد میشود که کاملا عادی هستند. اما گاهی برخی از مادران علائمی نظیر کیست سینه و عفونت مجاری شیری دارند که باعث نگرانی آنها درباره ابتلا به سرطان سینه میشود. در دوران شیردهی برخی از عوامل باعث ایجاد توده در بافت سینه میشوند که ممکن است با سرطان سینه اشتباه گرفته شوند. از جمله دلایل غیرسرطانی ایجاد توده در سینه در دوران شیردهی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماستیت و عفونت پستان
- پرشدن سینهها از شیر
- انسداد مجاری شیری
- آبسه
- کیست
نتایج تحقیقات حاکی از آن است که ابتلا به سرطان سینه در دوران شیردهی و بارداری بسیار کم است و فقط سه درصد از کل مبتلایان به سرطان سینه در دوران شیردهی به این بیماری مبتلا شدهاند. با این حال باز هم امکان ابتلا به سرطان سینه در دوران شیردهی وجود دارد و باید در صورت مشاهده هر تغییر غیرطبیعی فورا به پزشک مراجعه کرد.
علائم سرطان سینه در دوران شیردهی چیست؟
علائم سرطان سینه در دوران شیردهی عبارتاند از:
- ایجاد توده در سینه و یا بازوها
- احساس درد در سینهها که بعد از اتمام دوره عادت ماهیانه از بین نمیرود،
- تغییر شکل نوک پستانها
- خروج ترشحاتی غیر از شیر از نوک پستان
- خروج ترشحات زرد، قرمز و یا قهوهای رنگ از نوک پستان
- احساس خارش روی سینه
- بروز قرمزی و جوش روی سینهها
در صورتی که هر کدام از این علائم را مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
علائم سرطان سینه در مردان چیست؟
معمولا تصور میشود که فقط زنان به سرطان سینه مبتلا میشوند اما گاهی این سرطان در آقایان هم بروز میکند که بسیار نادر است.سرطان سینه در مردان معمولا بعد از ۶۰ سالگی بروز میکند اما گاهی در جوانان هم ظاهر میشود. برخی از علائم سرطان سینه در مردان عبارت است از:
- توده در سینه که سفت است، حرکت نمیکند و دردی ندارد
- چرخش نوک سینه به داخل
- ترشح مایع از نوک سینه
- زخم در اطراف پستان
- قرمزی یا تورم نوک پستان یا پوست اطراف آن
- تورم غدد لنفاوی
آیا سرطان سینه قابل پیشگیری است؟
تمام سرطانها از جمله سرطان سینه، دلیل مشخیص ندارند و به همین دلیل هم پیشگیری قطعی از آنها غیرممکن است. با این حال تغییر برخی عادات میتواند احتمال ابتلا به سرطان سینه را در زنان کاهش دهد. با رعایت نکات زیر میتوانید تا حدودی از سرطان سینه پیشگیری کنید:
- ورزش منظم
- حفظ وزن سالم
- کاهش مصرف مواد غذایی دارای چربی اشباع
- قطع مصرف الکل
درمان سرطان پستانها در زنان
درمان سرطان سینه به فراخور نوع و میزان پیشرفت آن متفاوت است. معمولا برای درمان سرطان پستانها در زنان از روشهای زیر استفاده میشود:
- جراحی برای حذف بافت سرطانی که به دو صورت لامپکتومی (برداشتن بخش سرطان بافت سینه) و ماستکتومی (برداشتن کل بافت سینه) انجام میشود
- شیمیدرمانی خوراکی و تزریقی برای تضعیف و حذف سلولهای به وجودآورنده سرطان
- هورموندرمانی قطع دسترسی سلولهای سرطانی به هورمونهای رشد
- درمان بیولوژیکی برای تقویت سیستم دفاعی بدن
- رادیوتراپی برای تخریب سلولهای سرطانی
سخن پایانی
با اینکه هنوز دلیل قطعی ابتلا به سرطان سینه و روشهای پیشگیری از آن شناسایی نشده است، میتوان با افزایش سطح آگاهی و شناخت علائم سرطان سینه با این بیماری به تشخیص به موقع آن کمک کرد. انجام چکاپهای منظم در تشخیص به موقع بسیاری از بیماریها از جمله سرطان موثر است و نباید آنها را پشت گوش انداخت. ؤما میتوانید آزمایش سرطان سینه را در منزل انجام دهید. برای ثبت درخواست با شمارهی ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.