واکسن ایدز + آیا ایدز واکسن دارد؟

عفونی

 

واکسن راهی برای کاهش آمار ابتلا به ویروس و بیماری است. اما آیا در دنیای امروز که افراد زیادی به ویروس HIV مبتلا هستند واکسن ایدز وجود دارد؟ ایدز یا HIV بیماری نقص سیستم ایمنی اکتسابی است. این ویروس ممکن است در هر گروه سنی مشاهده شود و اصلاً محدودیت سنی ندارد. ازآنجایی‌که ایدز به سلول‌های ایمنی حمله می‌کند، بنابراین کسی که مبتلا به آن است، شدیداً ضعیف و آسیب‌پذیر خواهد بود، چراکه سیستم دفاعی خوبی ندارد. این مقاله از هومکا به موضوع واکسن ایدز اختصاص داده‌شده تا بفهمیم دریافت واکسن ایدز چه کمکی به مهار و کنترل این بیماری می‌کند.

بیماری ایدز؛ سندرم نقص ایمنی اکتسابی

این بیماری توسط ویروس نقص ایمنی انسانی یعنی HIV ایجاد می‌شود. زمانی که فرد دچار ویروس اچ آی وی شود، سلول‌های سیستم ایمنی بدنش به‌شدت آسیب‌پذیر شده و از بین می‌روند. مبتلایان به بیماری ایدز بیش از سایر گروه‌های سلامت و فاقد ویروس اچ آی وی دچار بیماری‌های عفونت و انواع سرطان‌ها می‌شوند.

ازآنجایی‌که این بیماری دقیقاً برای از بین بردن سلول‌های سیستم ایمنی تمام تلاشش را می‌کند، بنابراین فرد مبتلا سیستم دفاعی ضعیفی خواهد داشت و مکرراً دچار بیماری‌های عفونی و جدی می‌شود. خوب است بدانید که HIV قابل ریشه‌کن کردن نیست و به‌تدریج تمام قدرت بدن برای مهار بیماری‌های عفونی و سایر وضعیت‌های پزشکی را سلب می‌کند اما با تشخیص به‌موقع می‌توان آن را کنترل کرد.

واکسن ایدز

HIV چگونه منتقل می‌شود؟

HIV بیشتر از طریق تماس جنسی با شریک آلوده منتقل می‌شود. یکی دیگر از راه‌های انتقال ایدز و HIV تماس با خون آلوده از سوزن‌ها، سرنگ‌ها یا سایر لوازم دارویی آلوده است. انتقال ویروس از طریق مادر به جنین هم یکی دیگر از روش‌های انتقال ویروس است.

به گفته وب‌سایت mayoclinic برخلاف تصور عموم مردم این بیماری روش‌های انتقال گسترده‌ای ندارد، بنابراین خیلی از موارد انتقالی که عنوان می‌شوند صحیح نیستند. ازجمله راه‌هایی که سبب انتقال و افزایش آمار شیوع بیماری ایدز نمی‌شوند، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • اشک
  • عرق
  • بزاق
  • استخر‌های شنا
  • تلفن
  • حشرات گزنده
  • صندلی توالت
  • اشتراک ظروف غذا
  • اشتراک حوله و ملافه

افراد به مبتلا به اچ آی وی چگونه شناسایی می‌شوند؟

همان‌طور که اشاره کردیم گروهی از مبتلایان به ایدز شناسایی می‌شوند و خودشان از بروز بیماری مطلع نیستند. اگر ابتدای مقاله را مطالعه کرده‌ باشید، گفتیم چون این بیماری سیستم ایمنی را ضعیف می‌کند، بیمار ممکن است چندین برابر بیش از سایرین دچار عفونت‌ها و سرطان‌ها شود. بنابراین فرد با هدف شناسایی علت بروز عفونت یا سرطان، آزمایش می‌دهد، اما متوجه ابتلا به HIV پیشرفته می‌شود. بیماری ایدز با آزمایش ایدز قابل شناسایی است.

ایدز می‌تواند یک اپیدمی شود؟

بله. ایدز بیماری ویروسی است و درصورتی‌که در جامعه از طریق واکسیناسیون مورد کنترل قرار نگیرد، تبدیل به یک اپیدمی می‌شود. برای مثال طبق گزارش CDC، حدود یک میلیون بزرگ‌سال و نوجوان در ایالات‌متحده با ایدز و HIV در حال زندگی و مبارزه هستند. خوب است بدانید که هنوز بسیاری از مناطق جهان درگیر اپیدمی ایدز هستند و این بیماری در این مناطق شیوع بالایی دارد. در ادامه درمورد واکسن ایدز و دلیل تأکید بر انجام آن اشاره خواهیم کرد.

واکسن ایدز و پیشگیری از بیماری

واکسن چیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

واکسن محصولی است که از مقادیر بسیار ناچیز ویروس‌ها، باکتری‌ها یا سموم ضعیف‌شده ساخته شده است. انواع واکسن‌ها همچون واکسن ایدز می‌توانند به سیستم ایمنی شما کمک کنند تا سریع‌تر و مؤثرتر با عفونت‌ها مبارزه کند. هنگامی‌که واکسنی دریافت می‌کنید، ترکیبات آن سبب واکنش بدن شما می‌شود و پاسخ سیستم ایمنی شما را تحریک می‌کند.

در این صورت واکسن با تحریک سیستم ایمنی سبب می‌شود، بدن با میکروب مبارزه کند و آن را به خاطر بسپارد تا در صورت حمله مجدد میکروب به آن حمله کند. تصور بسیار غلطی که در مورد واکسن‌ها ازجمله واکسن ایدز وجود دارد، این است که پس از تزریق واکسن دچار بیماری می‌شویم.  واکسن‌ها از مقادیر بسیار کمی از میکروب ضعیف شده یا مرده ساخته می‌شوند. بنابراین شما پس از تزریق واکسن دچار بیماری نمی‌شوید. بلکه تنها سیستم ایمنی نسبت به وجود چنین مهاجمی آگاه می‌شود و در صورت ابتلای واقعی بیماری را کاملاً دفع می‌کند.

واکسن‌ها معمولاً به‌صورت تزریق مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما گاهی اوقات می‌توانند از طریق دهان یا اسپری بینی نیز تزریق شوند. واکسن‌ها به‌طور گسترده‌ای برای پیشگیری از بیماری‌هایی مانند فلج اطفال، آبله‌مرغان، سرخک، اوریون، سرخجه، آنفولانزا، هپاتیت A و هپاتیت B و ویروس HPV استفاده می‌شوند.

آیا واکسنی برای پیشگیری از ایدز و HIV وجود دارد؟

خیر. در حال حاضر هیچ واکسنی وجود ندارد که از عفونت اچ آی وی جلوگیری کند یا کسانی که آن را دارند درمان کند. اما شرکت مدرنا آمریکا در حال حاضر در حال اجرای فاز اول آزمایشی واکسن ایدز است و این امیدواری وجود دارد، که در آینده‌ای نزدیک مردم دنیا نسبت به این ویروس HIV واکسینه و ایمن شوند.

در حال حاضر دانشمندان در حال تحقیق برای تولید چنین واکسنی هستند. NIH در حال سرمایه‌گذاری در رویکرد‌های متعدد برای جلوگیری از HIV، ازجمله واکسن پیشگیری ایمن و مؤثر اچ ای وی است. این تلاش‌های تحقیقاتی شامل دو کارآزمایی بالینی واکسن چندملیتی در مراحل آخر به نام‌های ایمبوکودو و موزایکو است. هدف دیگر تحقیقات مورد حمایت NIH ارائه گزینه‌های اضافی پیشگیری از اچ ای وی است که ایمن، مؤثر و مطلوب برای جمعیت‌های مختلف و مقیاس‌پذیر در سراسر جهان برای کمک به پایان‌دادن همه‌گیری جهانی است.

چرا برای پیشگیری از ایدز و HIV به واکسن نیاز داریم؟

امروزه، افراد مبتلا به HIV بیش از هر زمان دیگری به درمان نجات‌دهنده با داروهای ایدز به نام درمان ضد رتروویروسی یا ART دسترسی دارند که برای سلامتی آن‌ها مفید است. هنگامی‌که افراد مبتلا به اچ آی وی با مصرف روزانه داروهای HIV طبق تجویز به سرکوب ویروسی دست می‌یابند و این وضعیت را حفظ می‌کنند، می‌توانند سالم بمانند و عملاً هیچ خطری برای انتقال اچ ای وی به شریک زندگی خود نداشته باشند.

علاوه بر این، سایر افرادی که در معرض خطر بالای ابتلا به عفونت HIV هستند، ممکن است به پروفیلاکسی قبل از مواجهه ART که برای پیشگیری از HIV استفاده می‌شود، دسترسی داشته باشند. بااین‌حال متأسفانه آمار ابتلا به اچ آی وی در دنیا هرروز در حال افزایش پیدا کردن است.

واکسن‌ها در طول تاریخ مؤثرترین ابزار برای پیشگیری و حتی ریشه‌کن کردن بیماری‌های عفونی بوده‌اند. آن‌ها به‌طور ایمن و مقرون‌به‌صرفه از بیماری، ناتوانی و مرگ جلوگیری می‌کنند. مانند واکسن‌های آبله و فلج اطفال، یک واکسن پیشگیری‌کننده اچ آی وی می‌تواند به نجات جان میلیون‌ها نفر کمک کند.

علائم ایدز

علائم HIV/AIDS چیست؟

برخی از افراد ممکن است در عرض یک ماه پس از قرارگرفتن در معرض ویروس اچ آی وی دچار بیماری شبیه به آنفولانزا شوند. اما بسیاری از افراد در ابتدا هیچ علامتی ندارند. بنابراین نمی‌توان گفت که همه افراد علائمی مشابه و یکسان در مواجهه با ویروس اچ آی وی دارند. علاوه بر این، علائمی که ظاهر می‌شوند و معمولاً در عرض یک هفته تا یک ماه ناپدید می‌شوند، اغلب با علائم عفونت ویروسی دیگر اشتباه گرفته می‌شوند. برخی از علائم ایدز HIV شامل موارد زیر است:

  • سردرد
  • بدحالی
  • تب
  • بزرگ شدن غدد لنفاوی

همچنین موارد زیر شایع‌ترین عوارض یا علائم ایدز هستند:

  • بزرگ ماندن غدد لنفاوی بیش از ۳ ماه
  • کاهش وزن محسوس
  • کمبود انرژی
  • تب و تعریق مکرر
  • کاهش سطح حافظه کوتاه‌مدت
  • عفونت‌های قارچی مداوم یا مکرر دهانی و واژنی
  • ابتلا به بیماری التهاب لگن که به درمان پاسخ نمی‌دهد
  • بروز بثورات پوستی مداوم
  • ابتلا به یک یا چند عفونت هم‌زمان

سخن آخر از هومکا

علائم عفونت اچ آی وی ممکن است شبیه به سایر شرایط پزشکی باشد. همیشه برای تشخیص بیماری بهتر است ابتدا با پزشک معالجتان صحبت کنید و تست‌های تشخیصی که تجویز می‌کند را انجام دهید. درصورتی‌که مشکوک هستید در معرض ویروس HIV قرار گرفتید و یا اینکه قصد انجام تست اچ آی وی دارید، می‌توانید از خدمات هومکا استفاده کنید و آژمایش ایدز را در خانه انجام دهید.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
mayoclinichopkinsmedicine
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۱۴ دیدگاه

  1. سلام اقای دکتر من دو روز پیش یه رابطه پر خط داشتم الان برم ازمایش چیزی نشون میده معلوم میشه hiv داشتم

    1. سلام امیر عزیز
      مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری اطلاعات کامل رو به‌صورت رایگان توسط کارشناسان متخصص در این زمینه به افراد میدن.
      در ۷۲ ساعت اول از رابطه‌ی پرخطر ممکنه نیاز به شروع داروی ضدویروسی باشه که در این مراکز وجود داره.
      لیست و تلفن و آدرس مراکز رو میتونین در سایت http://www.hivsti.com ببینین.
      همچنین می‌تونین آزمایش ایدز رو تو خونه با هومکا انجام بدین
      https://www.homeca.ir/articles/test-for-aids-at-home/

      1. سلام من امروز توی پارک دستم خونی شده و اصلا متوجه نشدم خون چی میتونه باشه و باهمون دستم چیپس خوردم بعدشم چای
        حالا نمیدونم ممکنه ویروس گرفته باشم یا ن😭

    1. این بیماری می‌تونه تا چند سال دوره کمون داشته باشه و بروز علائم قابل پیش‌بینی نیست. به همین جهت توصیه به انجام آزمایش بعد از مواجهه مشکوک وجود داره.

  2. سلام و خسته نباشید. من حدود ۶ماه، ۳ ماه و ۴۵ روز پیش در یک مرکز درمانی سنتی حجامت کردم . ۳ روز پیش رفتم هلال احمر خون بدم گفتن حجامت کردی نمیشه برو یکسال دیگه بیا، من هم ترسیدم و فورا رفتم آزمایشگاه و سه آزمایش هپاتیت بی و سی و ایدز دادم. امروز جواب رو گرفتم که هر سه منفی بود. سوالم اینه، با احتساب این که آخرین بار حجامت کردم ۴۵ روز پیش بود، آزمایش درست نشون میده؟

  3. سلام
    من ده روز پیش با نامزدم واسه اولین بار رابطه داشتم و از کاندوم استفاده کردم ولی در حین رابطه کاندوم رو در اورد و یک لحظه بدون کاندوم آلتم رو وارد واژنش کرد و من سریع بلند شدم و گفتم بدون کاندوم نه که یه مقدار بهش برخورد .میدونم که قبلا با چند نفر رابطه داشته از این کارش عصبانی شدم و یهو خوره اچ ای وی به جونم افتاد خواستم بدون واسه اون یه لحظه اگر فرض بگیریم که ایشون مریضی داشته باشن احتمال داره ویروس انتقال پیدا کنه؟چون من نمیدونم ادمایی که باهاشون رابطه داشته کی بودن و چجوری بودن

    1. سلام به شما
      متاسفانه امکان انتقال وجود داره. بهتره بدون نگرانی بررسی آزمایشگاهی انجام بدین.

        1. اگر شک به ابتلا بالا هست، به محض مواجهه یک نوبت و دو تا سه ماه بعد یک نوبت تکرار. اگر نه، همون دو ماه بعد آزمایش رو انجام داده و به متخصص عفونی مراجعه کنین.

دکمه بازگشت به بالا