متی مازول برای چیست؟ + عوارض و تداخلات داروی متیمازول
متی مازول از داروهایی است که برای درمان پرکاری تیروئید و ممانعت از تولید بیشازحد هورمون تیروئید کاربرد دارد. البته در مواردی مانند قبل از جراحی تیروئید یا درمان با ید رادیواکتیو نیز مورد استفاده قرار میگیرد. توجه داشته باشید که مطالب این مقاله صرفا جنبه اطلاعرسانی دارد و مسئولیت پیروی از آن بر عهده شخص خواننده است. هرگز بدون دستور پزشک متی مازول و یا هر داروی دیگری را مصرف نکنید. همچنین اگر قصد انجام آزمایش تیروئید یا هر آزمایش دیگر را در منزل را دارید برای ثبت درخواست کلیک کنید.
نکات مهم قبل از مصرف متی مازول
در موارد زیر مصرف متی مازول ممنوع است:
- در صورت حساسیت به داروی متی مازول
- اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی قرار دارید
اگر مبتلا به هر کدام از مشکلات زیر هستید برای اطمینان از ایمن بودن متی مازول برای شما، توصیه میشود مشکل خود را به پزشک اطلاع دهید:
- مبتلا بودن به بیماریهای کبد
- مبتلا بودن به اختلالات خونی
- سیستم ایمنی ضعیف
استفاده از متی مازول در دوران بارداری میتواند به جنین آسیب برساند. اگر باردار هستید یا در حین استفاده از این دارو باردار شدهاید به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین در دوره شیردهی متی مازول میتواند به شیر مادر وارد شود و موجب آسیب به نوزاد گردد. مصرف متی مازول بدون تجویز پزشک ممنوع است.
مصرف متی مازول به چه صورت است؟
برای مصرف این دارو تمام دستورات پزشک را به دقت دنبال کنید. پزشک ممکن است پس از دریافت نتیجه آزمایشات دوز مصرفی دارو را تغییر دهد. از متی مازول در مقادیر بیشتر یا کمتر یا طولانیتر از مقدار توصیه شده استفاده نکنید. متی مازول معمولاً هر ۸ ساعت یکبار مصرف میشود. دوزهای خود را در فواصل منظم مصرف کنید تا همیشه مقدار ثابتی از دارو در بدن گردش کند.
اگر کودک شما از این دارو استفاده میکند و در زمان مصرف دارو دچار تغییر وزن شده است، موضوع را به پزشک اطلاع دهید. دوز متی مازول بر اساس وزن کودک تنظیم میشود و هر تغییر وزنی ممکن است بر دوز دارو تأثیر بگذارد.
متی مازول میتواند سلولهای سیستم ایمنی (سلولهای سفید خون) و همچنین پلاکتها را کاهش دهد. این تأثیر ممکن است باعث افزایش خونریزی در زمان جراحت یا افزایش احتمال ابتلا به بیماری شود. به همین دلیل ممکن است پزشک در دورههای مشخصی برای شما آزمایش خون تجویز کند تا هرگونه تغییراتی خونی تحت نظر باشد.
مصرف منظم و کامل دارو حتی زمانی که احساس میکنید کاملاً بهبود یافتهاید یا علائم پرکاری تیروئید برطرف شده است، حائز اهمیت است. قبل از تمام شدن کامل دارو، برای دریافت نسخه جدید به پزشک معالج مراجعه کنید. اگر عمل جراحی در پیش دارید حتماً قبل از عمل به جراح مصرف داروی متی مازول را اطلاع دهید.
اگر یک نوبت دارو را فراموش کنیم چه باید کرد؟
دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید. اگر تقریباً زمان نوبت بعدی فرا رسیده است نوبت فراموش شده را نادیده بگیرید. برای جبران دوز فراموش شده از مصرف داروی اضافه پرهیز کنید.
به گفتهی وبسایت drugs مصرف بیش از اندازه نرمال متیمازول ممکن است با علائمی همراه باشد. مصرف بیش از حد ممکن است علائمی مثل تهوع، استفراغ، ناراحتی معده، سردرد، درد مفاصل، تب، خارش، تورم یا رنگپریدگی پوست و کبودی یا خونریزی آسان را به وجود آورد.
عوارض جانبی قرص متی مازول چیست؟
در صورت بروز علائم واکنش آلرژیک مانند کهیر، دشوار شدن تنفس، تورم صورت، لبها، زبان و گلو بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. در طول درمان با متی مازول ممکن است عفونتهای جدی ایجاد شود چراکه این دارو تعداد گلبولهای سفید خون را کاهش میدهد. علائم عفونت شامل موارد زیر است:
- ضعف یا احساس بیماری، تب، لرز، گلودرد، علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا
- زخمهای دهان، درد هنگام بلعیدن غذا، لثههای قرمز یا متورم
- پوست رنگ پریده، کبود شدن پوست، خونریزی غیرمعمول
در صورت مشاهده علائم زیر فوراً موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید:
- متورم شدن غدد گردن یا فک
- مشکلات کبدی مثل تهوع، درد بالای معده، خارش، خستگی، کاهش اشتها، ادرار تیره، تغییر رنگ و قوام مدفوع، یرقان (زرد شدن پوست یا چشم)
عوارض جانبی شایع متی مازول شامل موارد زیر است:
- حالت تهوع، استفراغ و ناراحتی معده
- سردرد، سرگیجه، خوابآلودگی
- بیحسی اندامها یا احساس سوزن سوزن شدن بدن
- بثورات پوستی، خارش و تغییر رنگ پوست
- درد عضلانی یا مفصلی
- ریزش مو
- کاهش حس چشایی
چه داروهایی با متی مازول تداخل دارند؟
پزشک را در جریان تمام داروهایی که مصرف میکنید قرار دهید تا از بروز هرگونه تداخل دارویی پیشگیری شود. داروهای زیر بیشترین تداخل را با متی مازول دارند:
- دیگوکسین، دیژیتال، تئوفیلین
- رقیقکنندههای خون مانند وارفارین، کومادین و جانتوون
- داروهای بتا بلوکر مانند آتنولول، کارودیلول، لابتالول، متوپرولول، نادولول، پروپرانولول و سوتالول
البته داروهای ذکرشده لیست کامل تداخلهای دارویی نیستند بنابراین باید در صورت مصرف هرگونه داروی گیاهی، مکمل و یا مولتیویتامینها موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
آیا متی مازول باعث ریزش مو میشود؟
ریزش مو (آلوپسی) یکی از عوارض جانبی است که برای متی مازول و سایر داروهای تیروئید ذکر شده است. البته ریزش مو و یا نازک شدن موها ممکن است به دلیل پرکاری تیروئید نیز رخ دهد. زمانی که غده تیروئید بیشازحد فعال است و هورمون تیروئید را به مقدار زیاد تولید میکند تأثیر منفی بر فولیکولهای مو خواهد داشت.
اگر با نازک شدن یا ریزش مو مواجه هستید، ممکن است به دلیل دارو و یا مشکل تیروئید باشد. بنابراین توصیه میشود در این خصوص با پزشک خود مشورت کنید. در میان داروهای تیروئیدی علاوه بر متی مازول، داروی سینتروید (لووتیروکسین) که برای درمان کم کاری تیروئید تجویز میشود نیز در بروز ریزش مو تأثیر دارد.
آیا متی مازول را باید با معده خالی و قبل از غذا مصرف کرد؟
متی مازول زمانی بهترین اثر را دارد که همواره مقدار خونی آن ثابت باشد. بدین منظور تا حد امکان هیچ دوزی را از دست ندهید و همواره دارو را در ساعات مشخصی از روز مصرف کنید. بهعنوانمثال این طور نباشد که یک روز قبل از غذا و روز دیگر بعد از غذا دارو را مصرف کنید چراکه غذای موجود در معده ممکن است میزان متی مازول ورودی به جریان خون را تغییر دهد.
بنابراین اگر دارو را قبل از ناهار مصرف میکنید هر روز به همین طریق باشد و اگر پس از ناهار مصرف میکنید نیز به همین روال ادامه پیدا کند. همچنین، اگر بیش از یک دوز متی مازول در روز مصرف میکنید، دوزها در زمانهای مشخص در روز و شب مصرف شود. اگر قرار است ۳ دوز در شبانهروز مصرف گردد، دوزها باید ۸ ساعت از هم فاصله داشته باشند. اگر دارو با خواب یا سایر فعالیتهای روزانه شما تداخل ایجاد میکند در این خصوص با پزشک مشورت کنید.
چگونه بدانم که دارو با من سازگار است؟
پزشکان به منظور بررسی اثربخشی و سازگازی دارو با بیمار در ویزیتهای تعیین شده معاینات بالینی را انجام داده و آزمایشات خاصی را تجویز میکنند. ازاینرو، بسیار مهم است که بهطور منظم در ویزیتهای مقرر حاضر شوید تا پزشک مطمئن گردد که دارو اثربخشی لازم را دارد. بدین منظور و جهت جلوگیری از هرگونه عوارض ناخواسته پزشک ممکن است آزمایش خون و یا ادرار را تجویز نماید.
آزمایشات بعد از مصرف دورهای متی مازول
معمولاً پزشک هر ۲ تا ۳ ماه یکبار در طول دوره درمان وضعیت بیمار را ارزیابی میکند. بدین منظور آزمایشات زیر بهصورت دورهای تجویز میشوند:
- در طول درمان بهصورت دورهای آزمایش خون به منظور بررسی سلولهای سفید خون (آزمایش WBC) تجویز میشود. آگرانولوسیتوز یا لکوپنی یعنی کاهش شدید تعداد نوتروفیلها ممکن است بهسرعت ایجاد شود. این عارضه معمولاً در ۲ ماه اول مصرف دارو رخ میدهد و اغلب در بیماران بالای ۴۰ سال و افرادی که بیش از ۴۰ میلیگرم در روز متی مازول دریافت میکنند، شایعتر است
- ممکن است جهت بررسی وضعیت کبد آزمایش کبد برای بررسی AST، ALT، LDH، آلکالین فسفاتاز، بیلیروبین سرم و زمان پروترومبین تجویز گردد
نکات مهم در زمان مصرف متی مازول
معاینه شدن بیمار در فواصل منظم زمانی یکی از اصول مهم در مسیر درمان با متی مازول است. جهت پیشگیری از هرگونه عارضه جانبی و نیز جهت تنظیم دوز دارو و افزایش اثربخشی متی مازول پزشک نوبتهای ویزیت را تعیین میکند.
در بعضی شرایط، متی مازول میتواند به طور موقت تعداد گلبولهای سفید خون را کاهش داده و احتمال ابتلا به عفونت را افزایش دهد. همچنین ممکن است تعداد پلاکتها کاهش پیدا کرده و باعث افزایش خونریزی در زمان جراحت و مصدومیت شود. در چنین شرایطی رعایت اقدامات احتیاطی زیر به کاهش خطر عفونت و خونریزی کمک میکند:
- تا حد امکان از افرادی که علائم بیماری دارند فاصله بگیرید. اگر فکر میکنید دچار بیماری شدهاید و علائمی مثل تب و لرز، سرفه و گرفتگی صدا و دردهای عضلانی دارید در اسرع وقت به پزشک معالج مراجعه کنید
- در صورت مشاهده هرگونه خونریزی یا کبودی غیرمعمول، تیره شدن مدفوع، وجود خون در ادرار یا مدفوع، بروز لکههای قرمز بر روی پوست در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید
- هنگام استفاده از مسواک یا نخ دندان تا حد امکان مراقب باشید که به لثهها آسیب نزنید
- تا حد امکان تماس دست با چشمها و بینی را کاهش دهید
- از ورزشهای تماسی یا فعالیتهایی که ممکن است باعث مصدومیت و آسیبدیدگی شود، اجتناب کنید
- اگر دچار درد و ناراحتی در قسمت فوقانی معده شدهاید و یا علائمی همچون مدفوع کمرنگ، ادرار تیره، کاهش اشتها، حالت تهوع، استفراغ بروز کرده است، فوراً به پزشک مراجعه کنید. این علائم میتوانند ناشی از مشکلات جدی کبد باشند
- در مواردی متی مازول ممکن است باعث کمکاری تیروئید شود. اگر دچار یبوست، خشکی پوست و مو، اضافهوزن و چاقی، گرفتگی صدا، ریزش مو، گرفتگی عضلانی، کند شدن ضربان قلب، افزایش وزن، یا خستگی و ضعف غیرمعمول هستید، موضوع را با پزشک معالج در میان بگذارید
- در زمان مصرف متی مازول از مصرف سایر داروها و یا داروهای بدون نسخه، انواع مکملها مولتیویتامینها خودداری کنید مگر اینکه با پزشک مشورت کرده باشید
برای ثبت درخواست آزمایش تیروئید در منزل کلیک کنید.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.