هفته بیست‌ و دوم بارداری

بارداری

 

اکنون، در هفته بیست‌ و دوم بارداری، شما بیش از نیمی از راه پر فراز و نشیب مادر شدن را با موفقیت طی کرده‌اید. در این هفته فرزند شما می‌تواند صداهارا بشنود که یکی از جالب‌ترین اتفاقات این هفته است. جنین در این هفته صدای نفس کشیدن و ضربان قلب مادر را می‌شنود و حس می‌کند. در هفته‌های آتی، توانایی او در شنیدن امواج صوتی تقویت‌شده و صداهایی با فرکانس‌های بالاتری را نیز درک خواهد کرد.

هفته بیست‌ و دوم بارداری

جنین در هفته بیست‌ و دوم بارداری

در هفته بیست‌ودوم بارداری طول بدن جنین حدود ۲۸ سانتیمتر و وزن او حدود ۴۵۰ گرم است و مثل یک عروسک کوچک به نظر می‌رسد. در این هفته صدای ضربان قلب جنین را می‌توان با یک استتوسکوپ یا گوشی پزشکی شنید. تعداد ضربان قلب مادر ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه و تعداد ضربان قلب جنین ۱۱۰ تا ۱۶۰ بار در دقیقه است.

یکی از فرایندهای تکاملی بااهمیت جنین در این هفته استحکام بیشتر اسکلت استخوانی است که مستلزم تأمین شدن کلسیم کافی از سوی مادر است. با تکامل هرچه بیشتر سیستم عضلانی و اسکلتی، اکنون شعاع حرکت و آزادی عمل دست‌ها دوچندان شده است به‌گونه‌ای که جنین می‌تواند صورت خود را لمس کند و یا بند ناف را بگیرد. او همچنان مکانیسم بلعیدن مایع آمنیوتیک را که از هفته هفدهم شروع شده بود ادامه می‌دهد تا با این کار هم عمل مکیدن را تمرین کند و هم به شکل گرفتن حرکات دودی روده کمک نماید.

مادر در هفته بیست‌ و دوم بارداری

نشانه‌های بارداری مادر در هفته بیست‌ودوم شامل علائمی نظیر یبوست و هموروئید شایع بوده و از دغدغه‌های مهم این دوره به شمار می‌آید. اسپاسم پا، فراموشی، گرفتگی بینی و تغییرات پوستی نیز دور از انتظار نیستند. از تغییرات پوستی می‌توان به بروز آکنه و ایجاد ترک‌ها و شکاف‌های پوستی ناشی از کشیدگی شکمی اشاره کرد. از دلایل افزایش آکنه و جوش‌های ریز، افزایش ترشح چربی بوده که موجب مسدود شدن منافذ پوستی و درنتیجه تجمع چربی و باکتری در لایه زیرین پوست می‌شود.

ترک‌های پوستی ممکن است بسته به رنگ پوست مادر، صورتی و یا قهوه‌ای تیره باشند. چنین ترک‌هایی بیشتر بر روی شکم و در مواردی بر روی باسن، ران و یا سینه‌ها ایجاد می‌شود. لباس‌های تنگ می‌تواند سبب بروز حساسیت و ایجاد اگزما بر روی این نواحی شود.

حرکات جنین در هفته بیست ‌و دوم بارداری

در طی تکامل بارداری، از اواخر هفته هشتم جنین قادر می‌شود که دستان خود را حرکت دهد. حس کردن این جرکات به‌دلیل ظریف‌بودن دشوار است. انتظار می‌رود هم‌زمان با رسیدن جنین به هفته بیست‌ودوم و قدرت گرفتن عضلات و استخوان‌ها، این حرکات به‌وضوح توسط مادر احساس شود.  معمولاً چنین حرکاتی که با لگدزدن نیز همراه هستند موجب پیدایش احساس پر شدن مثانه و از خواب پریدن‌های شبانه می‌شوند که از عوارض شایع و طبیعی سه‌ماهه دوم بارداری به شمار می‌آیند.

حرکات جنین در هفته بیست ‌و دوم بارداری

آزمایش‌ها و چکاپ‌های هفته بیست‌ و دوم بارداری

اگرچه در هفته‌های میانی دوران حاملگی قرار دارید و از دوران حساس سه‌ماهه اول عبور کرده‌اید اما همچنان بایستی تحت نظر پزشک باشیدو آزمایشات غربالگری دوم و آزمایشات دوران بارداری نیز انجام شود. یکی از معاینات هفته بیست‌ودوم که توسط پزشکان تجویز می‌شود آزمایش دیابت بارداری است که برای پیشگیری از ابتلا به دیابت بارداری مهم است.

البته در خانم‌های با ریسک دیابت کمتر این آزمایش در هفته‌های ۲۴ تا ۲۸ تجویز می‌شود. در آزمایش دیابت بارداری بازه نرمال قند خون کمتر از محدوده ۱۳۰-۱۴۰ میلی‌گرم بر دسی لیتر است و اگر نتیجه تست بیش از این مقدار باشد، پزشک آزمایش قندخون ناشتا و تحمل گلوکز را تجویز می‌کند.

علت سقط ‌جنین در هفته بیست‌ و دوم بارداری

خوشبختانه با رسیدن به هفته بیست‌ودوم بارداری بسیاری از عواملی که سبب سقط خودبه‌خودی جنین می‌شوند برطرف شده‌اند اما ممکن است به علت عوامل کمتر شناخته‌شده‌ای مانند اختلالات ژنتیکی جنین، اختلال لانه گزینی و بعضی از عفونت‌ها جنین سقط شود که نیاز است خانم باردار دوباره آزمایش‌های قبل از بارداری را انجام داده و معاینات لازم انجام شود تا برای بارداری بعدی عوامل زمینه‌ای برطرف شوند. معمولاً مادر شش ماه بعد از سقط می‌تواند دوباره باردار شود.

توصیه‌های مراقبتی در هفته بیست‌ و دوم بارداری

ورزش‌های روزانه، عوارض حاملگی را به‌طور چشمگیری کم می‌کند. یکی از چنین عوارضی ضعیف شدن ماهیچه‌های مثانه به دلیل اضافه‌وزن و افزایش فشار از جانب رحم است که موجب نشت ادرار می‌شود. ورزش‌های کگل می‌توانند با تقویت عضلات لگنی و به دنبال آن بهبود مثانه از چنین عوارضی جلوگیری کنند.

لباس‌های مناسب بارداری و بازتر بپوشید که سبب آسایش بیشتر می‌شود چراکه به دلیل فشار رحمی، ناف حالت بیرون‌زدگی پیدا می‌کند و ممکن است در تماس با لباس‌های زیرین احساس ناخوشایندی ایجاد کند. بیرون‌زدگی ناف بعد از زایمان به حالت طبیعی خود برمی‌گردد. همچنین لباس‌های مخصوص بارداری از به وجود آمدن اگزما در ناحیه شکاف‌های پوستی پیشگیری کرده و جریان بهتر هوا را ایجاد می‌کنند. همچنین از تولید چرک و عفونت در پوست جلوگیری می‌کنند.

به دلیل بالا بودن دمای بدن مادر در چنین دورانی، مقداری دمای اتاق‌خواب را نسبت به قبل خنک‌تر کنید تا راحت‌تر به خواب بروید. به دلیل فشار رحم به مثانه و حرکت‌های جنین، احساس پرشدگی مثانه در این هفته‌ها طبیعی بوده و ممکن است در خواب شبانه نیز اختلال ایجاد کند. بنابراین سعی کنید اتاق‌خواب راحتی داشته باشید و درصورتی‌که بی‌خوابی شبانه به سراغتان آمد می‌توانید با نوشیدن یک لیوان شیر گرم با عسل، خواب بهتری را تجربه کنید.

توصیه‌های مراقبتی در هفته بیست‌ و دوم بارداری

تغذیه در هفته بیست‌ و دوم بارداری

تغذیه در این هفته تاثیر بسیار مهمی بر سلامت شما و فرزندتان دارد. از منیزیم غافل نشوید. منیزیم استخوان‌ها و دندان‌های کودک را تقویت می‌کند. همچنین باعث بهبود عملکرد آنزیم‌ها، تنطیم انسولین و قند خون می‌شود. کمبود منیزیم باعث خستگی و ضعف عضلانی می‌شود.

در این هفته بایستی به سه ریزمغذی مهم که تأثیر بسزایی در سلامتی جنین و مادر دارند توجه کرد:

ویتامین C

اولین ریزمغذی ویتامین C است که به‌شدت برای تکامل مناسب سیستم ایمنی و سیستم عصبی جنین موردنیاز است. همچنین ویتامین C با کمک به تولید کلاژن، نقش کلیدی و بارزی در تشکیل پوست، لثه‌ها، استخوان‌ها و رگ‌های خونی دارد.

کلسیم

کلسیم دومین ریزمغذی مهم است که از نرمی استخوان ممانعت کرده و از اختلالت عصبی در جنین پیشگیری می‌کند. علاوه بر این کلسیم با کمک کردن به سیستم انعقاد خون، مکانیسم‌های انعقادی را بهبود می‌دهد. همچنین کلسیم در تنظیم ریتم ضربان قلب و بهینه‌سازی گردش خون در بدن جنین و مادر نقش دارد. به خاطر داشته باشید که هر چه به هفته‌های پایانی حاملگی نزدیک‌تر می‌شوید اهمیت کلسیم پررنگ‌تر خواهد شد.

ویتامین D

سومین ریزمغذی ویتامین D است که برای جذب بهتر کلسیم و افزایش تراکم استخوان مادر و جنین اهمیت دارد. ازاین‌رو به خانم‌های باردار توصیه می‌شود روزانه به مدت پانزده دقیقه در معرض نور مستقیم خورشید قرارگرفته و از منابع غذایی سرشار از ویتامین D نیز مانند انواع فراورده‌های لبنی، تخم‌مرغ و ماهی بهره گیرند.

جمع‌بندی

در نیمه‌دوم بارداری سعی کنید آرامشتان را حفظ کنید. این هفته زمان خوبی برای یادگیری و آموزش است. چالش‌های زیادی پیش روی شماست. می‌توانید در این مورد مطالعه داشته باشید. همچنین می‌توانید به دنبال کلاس‌های آموزشی مناسب باشید. این کلاس‌ها علاوه بر ایجاد آمادگی، باعث کاهش استرس هم می‌شوند. یوگا و مدیتیشن ورزش خوبی برای کاهش استرس‌های شماست. در مورد استرس‌های خود با همسر و خانوده خود صحبت کنید.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
verywellfamilynutriciacarelineHealthline

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۲ دیدگاه

    1. این ورزشا برای تقویت عضلات کف لگن کاربرد دارن
      این ورزشا مثل نگه داشتن ادرار و مدفوعه
      برای این کار باید عضلات لگن رو منقیض کرد و چند لحظه تو همون حالت نگه داشت و چندبار تکرار شه این جرکت

دکمه بازگشت به بالا