هفته سی و دوم بارداری + علائم مادر در هفته سی و دوم بارداری چیست؟

بارداریزنان و زایمان

 

هفته سی و دوم بارداری ماه چندم بارداری است؟ در هفته ۳۲ بارداری درواقع در حال تجربه کردن ماه هشتم بارداری در سه‌ماهه سوم هستید و فقط ۱ ماه دیگر تا تولد عزیزتان باقی مانده است. احتمالاً سوالات زیادی در خصوص هفته  سی و دوم ازجمله علائم، نکات خود مراقبتی و رشد جنین دارید و به دنبال پاسخی برای آن‌ها هستید. در ادامه سری مقالات هفته‌های بارداری، این مقاله از مجله سلامت هومکا به‌طور کامل به هفته سی و دوم اختصاص‌یافته است.

جنین در هفته سی‌ودو بارداری

به‌طور میانگین در هفته ۳۲ بارداری جنین در حدود ۱٫۴ تا ۲ کیلوگرم وزن دارد و اندازه آن حدود ۲۸ سانتی‌متر است. در ۴ هفته باقی‌مانده تا زایمان به‌طور تقریبی ۴۵۰ گرم در هفته به وزن شما اضافه خواهد شد و جنین نیز حدود یک کیلوگرم چربی اضافه می‌کند. این چربی به جنین کمک می‌کند تا بعد از تولد کمتر تحت تأثیر دمای محیط قرار بگیرد و اندام‌های داخلی او در عایقی از چربی هم در برابر نوسانات دمایی و هم در برابر ضربه محافظت شود.

سر جنین در هفته ۳۲ رو به پایین قرارگرفته و حالا کم‌کم برای تولد آماده شده است. البته اگر در این هفته جنین شما هنوز در موقعیت زایمان قرار نگرفته، نگران نباشید چراکه در هفته‌های پیش رو این اتفاق خواهد افتاد. اگر باز هم سر جنین به سمت پایین چرخش نکند پزشکان قادرند با تکنیک‌هایی این فرایند را القا کنند تا جنین در موقعیت مناسب تولد قرار بگیرد.

حرکات جنین باید تا زمان زایمان احساس شوند و اگر تغییری در الگوی حرکت احساس کردید و یا حرکات او کمتر از حالت طبیعی شد موضوع را در اسرع وقت به پزشک اطلاع دهید. در هفته سی و دو جنین روز به روز به شکل و شمایل نوزاد زمان تولد نزدیک‌تر می‌شود. برای مثال، مژه‌ها، ابروها، موهای سر و حتی ناخن‌ها حالا کامل و پوشش کرکی و موهای ظریف لانوگو در حال ریختن هستند.

جنین در هفته سی‌ودو بارداری

علائم بارداری در هفته سی و دوم بارداری

در هفته ۳۲ بارداری احتمالاً نسبت به قبل زودتر دچار خستگی و تنگی نفس می‌شوید. بنابراین سعی کنید که در طول روز ساعات بیشتری برای استراحت در نظر بگیرید و به امور موردعلاقه خود بپردازید. علائم بارداری احتمالی را که در این هفته تجربه خواهید کرد شامل موارد زیر است:

  • مشکلات خواب
  • علائم کشیدگی پوست
  • تورم لثه‌ها و گاهی همراه با خونریزی
  • درد ناشی از بزرگ شدن رحم در حوالی برآمدگی شکم
  • سردرد و کمردرد
  • سوءهاضمه و سوزش سر دل
  • نفخ و یبوست
  • گرفتگی پا
  • احساس گرما
  • تورم جزئی دست‌ها و پاها
  • مستعد شدن به عفونت‌های ادراری و عفونت‌های واژن
  • لکه‌های تیره یا قهوه‌ای صورت که به “ماسک بارداری” معروف است
  • پوست چرب و لکه‌دار

کارهایی که باید در هفته ۳۲ انجام دهید

واکسن‌های مورد نیاز را دریافت کنید

در این هفته شاید نیاز باشد که واکسن‌های خاصی مثل سیاه‌سرفه را دریافت کنید چراکه ابتلا به بعضی از بیماری‌ها می‌تواند نوزاد را در زمان تولد تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین از پزشک خود در خصوص واکسیناسیون سه‌ماهه سوم سوال کنید. البته بهتر آن است که واکسن‌های مورد نیاز را قبل از هفته ۳۲ بارداری تزریق کنید اما بااین‌حال تا زمان زایمان امکان زدن واکسن وجود دارد.

از خود در برابر عفونت محافظت کنید

اگرچه مبتلا شدن به عفونت در بارداری به احتمال زیاد به کودک آسیبی نمی‌زند اما مهم است که برای پیشگیری از ابتلا به هرگونه بیماری تمام تلاش خود را انجام دهید. کارهای ساده‌ای مانند شستن مرتب دست‌ها و پرهیز از مصرف برخی غذاها مانند غذاهای فست فودی می‌تواند کمک‌کننده باشد.

تنفس عمیق خود را تمرین کنید

اگر تمرینات تنفس عمیق را تاکنون شروع نکرده‌اید هفته ۳۲ بارداری فرصت مناسبی برای انجام این تمرینات است. تنفس ریتمیک و عمیق‌تر شما را از نظر جسمی و ذهنی در شرایط بهتری قرار می‌دهد. تنفس دیافراگمی حجم بیشتری از اکسیژن به خون شما تزریق می‌کند و این فرایند برای شل شدن عضلات، عملکرد بهتر مغز و بهبود کیفیت خواب اهمیت دارد.

سونوگرافی در هفته سی و دوم بارداری

سونوگرافی یک آزمایش بی‌خطر است که از امواج صوتی برای تهیه تصاویر از جنین و ارزیابی سلامت و موقعیت جنین در رحم استفاده می‌شود. همچنین در سونوگرافی سه‌ماهه سوم جفت نیز بررسی می‌شود. بعضی‌اوقات سونوگرافی بخشی از آزمایشی به نام بیوفیزیکال پروفایل (BPP) در سه‌ماهه آخر جهت بررسی میزان جذب اکسیژن توسط نوزاد است. در حاملگی‌های پرخطر معمولاً سونوگرافی‌های متعددی در سه‌ماهه سوم بارداری انجام می‌شود.

اگر بارداری طبق روال خود پیش برود بعید است که پس از هفته ۱۸ بارداری تا هفته بیست بارداری نیازی به سونوگرافی باشد. البته در موارد زیر با تشخیص پزشک ممکن است یک جلسه سونوگرافی پیشنهاد شود:

  • اگر بارداری چندقلویی باشد
  • اگر مبتلا به دیابت بارداری یا پره اکلامپسی هستید
  • درصورتی‌که نگرانی‌هایی در خصوص رشد نوزاد وجود داشته باشد
  • اگر در بارداری‌های قبلی مشکلاتی داشته‌اید

سونوگرافی در هفته سی و دوم بارداری

آزمایشات هفته سی و دو بارداری

بسته به سن، سلامت عمومی، سابقه درمانی و سایر موارد در طی سه‌ماهه سوم بارداری آزمایشاتی ممکن است به شما پیشنهاد شود. علاوه بر سونوگرافی مهم‌ترین این آزمایشات شامل موارد زیر است:

آزمایش قند خون

در این آزمایشات دیابت بارداری مورد توجه است. دیابت بارداری یک نوع دیابت کوتاه‌مدت در برخی زنان باردار است که اگر تشخیص و درمان انجام نشود، می‌تواند سلامتی نوزاد را با مشکلاتی مواجه کند.

تست استرپتوکوک گروه B

این آزمایش معمولاً بین هفته ۳۵ بارداری تا هفته ۳۷ بارداری تجویز می‌شود و هدف این است که مادر باردار از نظر عفونت استرپتوکوک گروه B (GBS) بررسی شود. باکتری‌های خانواده استرپتوکوک به‌طور طبیعی در واژن بسیاری از زنان وجود دارد اما گاهی در زمان زایمان باعث آلوده شدن نوزاد و بروز عفونت‌های جدی می‌شوند. در این آزمایش با یک سواب نمونه‌ای از واژن و رکتوم گرفته می‌شود. زنانی که جواب آزمایش آنان مثبت است آنتی‌بیوتیک‌های لازم را پیش از زایمان به‌صورت داخل وریدی دریافت می‌کنند.

تست بدون استرس

در بارداری‌های پرخطر یا زمانی که دوره معمول بارداری به پایان رسیده است تست بدون استرس (NST) معمولاً جهت ارزیابی سلامت جنین انجام می‌شود. در این آزمایش پزشک با بررسی پاسخ جنین به تحریکات القاشده، وضعیت سلامت او و میزان جذب اکسیژن را بررسی می‌کند. اگر جنین به محرک پاسخ ندهد آزمایش‌های بیشتری برای ارزیابی سلامت او پیشنهاد می‌شود.

تست استرس انقباض

در این تست با استفاده از داروی پیتوسین که شکل مصنوعی هورمون اکسی توسین (هورمونی که در زمان زایمان ترشح می‌شود) است، رحم تحریک می‌شود. با تزریق این محرک و بروز واکنش‌های انقباضی، ضربان قلب جنین و پاسخ او به محرک بررسی می‌شود.

به گفته‌ی pampers در ادامه ویزیت‌های منظم بارداری، در هفته سی و دوم بارداری معاینه بالینی جهت اطمینان از سلامت شما و جنین در دستور کار است. در این ویزیت موارد زیر موردنظر است:

  • پاسخگویی به سوالات شما در خصوص سه‌ماهه سوم بارداری
  • بررسی فشار خون
  • گفتگو در مورد علائم احتمالی
  • اندازه‌گیری ارتفاع رحم
  • ارزیابی ضربان قلب جنین
  • بررسی هرگونه تورم و علائم
  • آزمایش ادرار
  • محاسبه شاخص توده بدنی (BMI)

در معاینات پزشکی موقعیت جنین در رحم بررسی می‌شود. همان‌طور که جنین به روز تولد خود نزدیک می‌شود در یک حرکت تدریجی به‌صورت وارونه در رحم مستقر می‌شود و سر رو به پایین قرار می‌گیرد.

در هفته ۳۲، حدود ۸۵ درصد از نوزادان در وضعیت وارونه هستند. اگر کودک شما هنوز چرخش نکرده است نگران نباشید چون‌که برخی از نوزادان کمی دیرتر و معمولاً در هفته ۳۷ به موقعیت تولد می‌رسند.

نکاتی که باید در هفته ۳۲ بارداری در نظر بگیرید

در این مرحله از بارداری، لازم است در خصوص بعضی از علائم نکاتی را رعایت کنید تا با آرامش بیشتری سه‌ماهه سوم را طی کنید. نکات خود مراقبی زیر را در هفته سی و دوم بارداری به خاطر بسپارید:

برطرف کردن سوزش معده

سوزش سر دل یا سوزش معده گاهی ناخوشایند و دردناک می‌شود. اگرچه شاید نتوان به‌طور کامل از آن پیشگیری کرد اما اصلاح رژیم غذایی و سبک زندگی در کاهش علائم گوارشی موثر است. برای این کار به نکات زیر دقت کنید:

  • از خم شدن یا دراز کشیدن بلافاصله پس از صرف غذا خودداری کنید
  • درست قبل از رفتن به رختخواب غذا نخورید
  • به جای سه وعده غذایی حجیم، وعده‌های بیشتر اما کم‌حجم‌تر داشته باشید
  • آهسته غذا بخورید و غذایتان را با آرامش بجوید

در صورت لزوم پزشک برای شما داروهای معده تجویز خواهد کرد.

نکات هفته سی و دوم بارداری

علائم مشکوک را به پزشک اطلاع دهید

علائمی مانند افزایش وزن ناگهانی، سردردهای مداوم، تغییرات بینایی، درد بالای شکم یا شانه و تورم یا پف کردن را با پزشک خود در میان بگذارید. این علائم می‌توانند نشانه‌هایی از اختلالات فشار خون مرتبط با بارداری به نام پره‌اکلامپسی باشند. اگر هر یک از این علائم را در هفته ۳۲ بارداری یا در هر زمانی دیگری در بارداری مشاهده کردید، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

علائم زایمان زودرس را بدانید

اگر مشکوک به زایمان زودرس هستید، موضوع را به پزشک اطلاع دهید. پزشک ممکن است با تجویز داروهای مهارکننده انقباضات از زایمان زودرس جلوگیری کند. راه‌هایی مثل نوشیدن مایعات فراوان و استراحت بیشتر نیز در کاهش علائم زایمان زودرس موثر هستند.

الگوی حرکتی جنین را زیر نظر داشته باشید

در جلسه ویزیت بارداری سه‌ماهه سوم ممکن است نکاتی در خصوص حرکات جنین برای شما بیان شود. الگوهای حرکتی جنین خود را به‌خوبی بشناسید و اگر تغییری مثل کم‌تحرکی مشاهده کردید به پزشک اطلاع دهید.

 

سخنی از هومکا

تنها چند هفته تا روز تولد باقی مانده و بهتر است از همین الان به فکر تهیه پک مورد نیاز روز زایمان ازجمله ساک نوزاد و مادر باشید. نکات خود مراقبتی را رعایت کنید تا از نظر جسمی و روحی به سطح ایده‌آل برسید. اگر در مورد علائم خود سوالاتی دارید بهتر است همه آن‌ها را در یک برگه یادداشت کنید تا در جلسه ویزیت از پزشک بپرسید. این کار باعث می‌شود که ذهن آرام‌تر باشد و هرگونه دغدغه از شما فاصله بگیرد.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
kidshealthpamperstommys

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۱۴ دیدگاه

  1. سلام من از دیشب حرکت جنینمو حس نمیکنم و تو هفته ۳۲ هستم
    میخواستم بدونم علائم سقط جنین تو این هفته چیه؟

    1. سلام دوست عزیز
      ممنون از توجه شما
      اگر علائم گوارشی دارین، با پزشک زنان خودتون صحبت کنین تا رژیم غذایی مناسب برای شما تنظیم بشه. معمولا حساسیت گوارشی افراد باهم متفاوت هست.

  2. سللم من امروز هفته ۳۷ رو باردار هستم وقتی رو پشتم میخوابم احسای میکنم کاملا شکل جنین معلوم میشه آیا آبش کمه در ۳۲ بارداری هم واسه آبش رفتم ۱۶ تا ۱۷ بود ببخشید خیلی نگرانم میشه جووب بدید واسه هفت مهر هم دکتر وقت عمل داده

    1. سلام به شما
      در هفته‌های آخر بارداری، با توجه به بزرگ شدن جنین و آماده شدن برای زایمان، این حس طبیعی هست. تنها راه ارزیابی صحیح حجم مایع آمنیوتیک سونوگرافی هست که انجام شده و نشان از مشکلی نداشته. انشالله تولد کودکتون به خوبی انجام می‌شه.

  3. سلام وخسته نباشید بر شما ببخشید من در ۳۲هفته هستم نوزادم.از سمت راست بیشتر میره. به زیر پلو درد داره مشکل چیست.باتشکر

    1. سلام به شما
      در این هفته ها، دردهای ناشی از شروع انقباضات رحمی طبیعی هست. اما معاینه و اطمینان از سلامت بارداری لازمه. با متخصص زنان خودتون مشورت کنین.

  4. سلام من ۳۲ هفته هست حامله هستم وزن پسرم ۱۶۰۲ گرم هست دگتر گفت وزن پسرت گمه من باید چه نکاتی انجام بدم بچهم وزنش بیاد بالا دگتر

    1. سلام به شما
      وزن گیری جنین به فاکتورهای متعددی مربوط هست که الزاما ممکنه تحت اختیار و کنترل مادر نباشه. باید ضمن تغییر رژیم غذایی خود به شرایط مناسب تحت نظر متخصص تغذیه، شرایط روحی و عصبی رو کنترل کنین. در این زمینه با متخصص زنان معالج خودتون مشورت کنین.

دکمه بازگشت به بالا