یبوست در بارداری و تمام چیزهایی که باید راجع به آن بدانید!

بارداری

 

یبوست یک عارضه شایع و البته ناخوشایند دوره بارداری است. توصیه‌هایی وجود دارد که به کنترل یبوست در بارداری کمک می‌کند. در ادامه این مقاله از مجله سلامت هومکا به سوالات متداول درباره یبوست بارداری پاسخ خواهیم داد. توصیه می‌کنیم مطالعه این مطلب را از دست ندهید! همچنین اگر قصد انجام آزمایش در منزل را دارید، برای ثبت درخواست کلیک کنید.

یبوست چیست؟

همه افراد حداقل یک بار در طول عمر خود دچار یبوست می‌شوند. یبوست به حالتی گفته می‌شود که در آن، پسماند مواد غذایی به جای خروج از بدن در روده‌ می‌ماند و سفت می‌شود. این شرایط تجربه بسیار ناخوشایندی است و به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. یبوست یکی از علائم بارداری است. درواقع تغییرات هورمونی این دوره احتمال ابتلا به یبوست را افزایش می‌دهند.

یبوست در بارداری

یبوست در بارداری از چه زمانی شروع می‌شود؟

در دوران بارداری، سطح هورمون‌های بدن ازجمله پروژسترون و استروژن برای حفظ جنین تغییر می‌کنند. یبوست معمولاً در ۳ ماهه اول بارداری ایجاد می‌شود. گاهی برخی از زنان باردار از همان‌ ماه اول دچار یبوست می‌شوند. یبوست در ۳ ماهه سوم دوران حاملگی شدیدتر است، زیرا در این زمان جنین سنگین بوده و فشار زیادی به روده‌ها وارد می‌کند. برخی از زنان ممکن است تا ۳ ماه بعد از تولد نوزاد همچنان به یبوست مبتلا باشند. حدود ۱۶ تا ۳۹ درصد زنان باردار یبوست بارداری را تجربه می‌کنند. البته زمان شروع یبوست در زنان مختلف با هم متفاوت است.

علت یبوست در بارداری چیست؟

یبوست در بارداری به دلایل مختلفی می‌تواند ایجاد شود. در ادامه برخی از دلایل اصلی یبوست بارداری را شرح می‌دهیم:

افزایش ترشح هورمون پروژسترون

همان‌طور که گفتیم یکی از دلایل اصلی یبوست و دیگر علائم بارداری، تغییر سطح هورمون‌ها است. در طی بارداری، بدن هورمون پروژسترون بیشتری تولید می‌کند. پروژسترون منجر به شل‌شدگی عضلات صاف بدن، مثل عضلات معده و روده می‌شود. درنتیجه حرکت عضلات روده بسیار کند شده و غذاها مدت بیشتری در روده بزرگ باقی می‌مانند. در این زمان، کولون حداکثر رطوبت را از غذا جذب می‌کند و پسماند آن بسیار سفت و سخت می‌شود. درنتیجه دفع مدفوع برای فرد بسیار سخت و دردناک می‌شود.

اندازه جنین

همان‌طور که اندازه جنین بیشتر و بیشتر می‌شود، رحم سنگین‌تر می‌شود. سنگینی رحم، فشار بیشتری به روده‌ها وارد کرده و خروج پسماند مواد غذایی را از بدن دشوارتر می‌کند.

آیا یبوست در بارداری خطرناک است؟

مصرف قرص‌ و مکمل‌های آهن بارداری

یکی از مکمل‌های مهم برای زنان باردار، مکمل آهن است. مصرف مکمل آهن، به بدن در ساخت خون لازم برای گردش اکسیژن در بدن جنین و مادر کمک می‌کند. بااین‌حال آهن زیادی می‌تواند کار باکتری‌های مفید موجود در روده را مشکل کند. به‌این‌ترتیب باکتری‌ها نمی‌توانند مانند قبل مواد غذایی را تجزیه کنند. علاوه بر این مصرف ناکافی مایعات، نرم کردن مواد زائد را در روده سخت می‌کند. به‌این‌ترتیب، ضایعات مواد غذایی در روده تجمع کرده و یبوست را ایجاد می‌کنند.

همچنین مطالعه کنید: کم‌خونی در بارداری چیست و چه علائمی دارد؟

سبک زندگی

سبک زندگی و رژیم غذایی، مقدار مایعاتی که در روز می‌نوشید و میزان تحرک شما در طول روز همگی در ایجاد یبوست نقش دارند. اکثر زنان باردار فیبر کافی نمی‌خورند، به اندازه لازم آب نمی‌نوشند و کم‌تحرک هستند. یک سبک زندگی سالم در دوران بارداری می‌تواند از بروز عوارض این دوران به‌خوبی جلوگیری کند.

آیا یبوست در بارداری خطرناک است؟

در حالت کلی یبوست خطری برای مادر و جنین به همراه ندارد. بااین‌حال یبوست شدید می‌تواند سلامت جنین و مادر را به خطر بیاندازد. اگر باردار هستید و شرایط زیر را دارید، برای درمان یبوست به پزشک مراجعه کنید:

  • بیشتر از دو هفته درگیر یبوست هستید
  • میزان تحرک جنین شما کمتر شده است
  • دل‌درد شدیدی دارید
  • انقباضات شکمی شدیدی دارید
  • در مدفوع خود خون مشاهده کرده‌اید
  • تب دارید
  • استفراغ کرده‌اید

علائم یبوست در بارداری

علائم یبوست در دوران بارداری دقیقاً مانند علائم یبوست عادی است. این علائم عبارت است از:

  • کاهش تعداد مراتب دفع مدفوع
  • سختی و دردناکی دفع مدفوع
  • مدفوع خشک و بسیار سفت
  • شکم متورم و اغلب نفاخ
  • برای دفع مدفوع باید به شکمتان فشار وارد کنید

اگر این علائم را برای بیشتر از دو هفته تجربه کردید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. در صورت درمان نشدن یبوست در دوران حاملگی می‌تواند منجر به بروز بیماری‌های دردناکی چون شقاق مقعدی و هموروئید شود.

اگر قصد انجام آزمایشات بارداری را دارید، نیازی نیست به آزمایشگاه بروید. شما می‌توانید با استفاده از خدمات هومکا آزمایش خون، ادرار و یا مدفوع را در منزل انجام دهید. برای ثبت درخواست آزمایش در منزل کلیک کنید.

علائم یبوست در بارداری

درمان زخم مقعدی در اثر یبوست در بارداری

یبوست شدید در دوران بارداری، می‌تواند منجر به زخم مقعدی شود. در هنگام یبوست، مدفوع به‌سختی از بدن خارج می‌شود و فرد برای دفع آن به‌اصطلاح زور می‌زند. همین مسئله می‌تواند باعث خونریزی شود. یبوست و خونریزی در دوران حاملگی را باید کاملاً جدی بگیرید و برای درمان آن اقدام کنید.

یبوست بارداری درصورتی‌که درمان نشود، زخم مقعدی و بواسیر را ایجاد می‌کند. زخم مقعدی عارضه بسیار دردناکی است و باعث رنجش خاطر مادر می‌شود. برای درمان زخم مقعدی ناشی از یبوست، از روش‌ درمان با لیزر یا جراحی کمک گرفته می‌شود. تشخیص نحوه درمان زخم مقعدی، به عهده پزشک متخصص است.

آیا یبوست در بارداری ممکن است به جنین آسیب وارد کند؟ وب‌سایت my.clevelandclinic در پاسخ به این سوال می‌گوید:

خیر. فشاری که شما به دلیل یبوست احساس می‌کنید ممکن است شمار را نگران کنید اما نباید استرس داشته باشد. یبوست ممکن است برای شما ناخوشایند باشد اما برای کودک شما خطری ندارد.

درمان‌های خانگی یبوست بارداری

یبوست بارداری را در اغلب موارد می‌توانید با برخی درمان‌های خانگی از بین ببرید. برخی از نکات و توصیه‌های ساده برای درمان یبوست به شرح زیر است.

مصرف فیبر

مصرف مکمل‌های فیبر یا افزایش مصرف غذاهای فیبردار مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل، حجم مدفوع را کاهش داده و دفع آن را راحت‌تر می‌کند. بزرگ‌سالان باید روزانه بین ۲۸ تا ۳۴ گرم فیبر بخورند.

درمان یبوست در بارداری

نوشیدن مایعات

نوشیدن آب کافی برای نرم کردن مدفوع و دفع راحت آن اهمیت زیادی دارد. اگر احساس کردید نوشیدن آب تنها کافی نیستد، می‌توانید سوپ‌های آبکی، چای و آبمیوه‌های طبیعی را به رژیم غذایی خود اضافه کند.

ورزش و فعالیت منظم

ورزش و تحرک به حرکت مدفوع را در روده تسهیل می‌بخشد؛ بنابراین ورزش منظم با تائید پزشک می‌تواند به رفع یبوست کمک کند. اگر پزشک ورزش را برای شما ممنوع کرده، سعی کنید هر روز پیاده‌روی سبکی داشته باشید.

مصرف مواد غذایی پروبیوتیک‌

در روده ما میلیون‌ها باکتری مفید وجود دارد که به عملکرد صحیح آن کمک می‌کنند. مصرف مواد غذایی پروبیوتیک به بازسازی باکتری‌های مفید روده کمک می‌کند. این باکتری‌ها باعث حرکات منظم روده شده و از ایجاد یبوست در بارداری جلوگیری می‌کنند.

درمان یبوست در بارداری

اگر درمان‌های خانگی و تغییر سبک زندگی افاقه نکرد، پزشک یک داروی مسهل یا مکمل فیبر برای شما تجویز می‌کند. توجه کنید که مصرف هرگونه مکمل یا داروی ملین در دوران بارداری بدون تجویز پزشک، ممنوع است و می‌تواند سلامت جنین شما را به خطر بیاندازد.

سخن پایانی از هومکا

یبوست یکی از شایع‌ترین عارضه‌هایی است که بیشتر زنان باردار آن را تجربه می‌کنند. در این مقاله نکات مفیدی راجع به یبوست در بارداری ارائه کردیم. زنان باردار نسبت به افراد عادی، شرایط سخت‌تری برای جابه‌جایی دارند. با وجود خدمات آزمایش در منزل هومکا، دیگر نیازی نیست برای آزمایش‌های دوران بارداری خود به آزمایشگاه مراجعه کنید. شما می‌توانید با استفاده از این خدمات، تمامی چکاپ‌های مربوط به بارداری را در منزلتان انجام دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به نحوه رزرو وقت آزمایش در منزل با شماره ۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید و یا بر روی بنر زیر کلیک کنید.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
my.clevelandclinicmedicalnewstoday

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا