باورهای غلط قاعدگی
قاعدگی جزء ذاتی دستگاه باروری زنان است و بدون آن بارداری، تولد و ادامه نسل بشر غیرممکن خواهد بود. در جایجای جهان، از گذشته تاکنون به دلیل عدم آگاهی مردم از این فرایند طبیعی، باورهای اشتباه و تصورات غیرمنطقی شکل گرفته است. لازم است ۶ مورد شایع باور غلط قاعدگی را در این مقاله عنوان کرده و پاسخهای علمی و منطقی را برای آنها ارائه دهیم تا بتوان باورهای غلط را از ذهن دور کرد.
۶ باور غلط قاعدگی
اولین باور غلط قاعدگی؛ همه زنان در هنگام پریود بداخلاق و عصبی میشوند
تغییرات خلقوخو در زنانی دیده میشود که دچار سندرم پیش از قاعدگی یا PMS هستند. تقریباً از هر ۴ زن ۱ نفر به این سندرم مبتلاست. علائمی که در PMS بروز میکند خفیف است و با انجام خود مراقبتی میتوان از بروز آنها جلوگیری کرد. اما حدود ۵ درصد زنان دچار نوع شدید این سندرم یعنی PMDD هستند که در آن تغییرات ناگهانی و شدید خلقوخو رخ میدهد.
اگرچه بیشتر زنان در سیکل قاعدگی علائمی همچون خستگی و درد عضلانی را تجربه میکنند اما تغییرات خلقوخو بسیار کمتر رخ میدهد. بنابراین طبق اطلاعات علمی تغییرات هورمونی بهطور موقت بر درصد اندکی از زنان دچار سندرم PMDD تأثیرگذار است و سایرین از خلقوخو ثابت برخوردارند و بداخلاقی همه زنان در یک باور غلط قاعدگی است.
دومین باور غلط قاعدگی؛ ارتباط جنسی در پریود باعث حاملگی نمیشود
اگرچه باردارشدن فرد طی روزهای قاعدگی غیرمحتمل است اما غیرممکن نیست و هر زمانی در طول سیکل قاعدگی احتمال باردارشدن هست. نتایج یکی از تحقیقات جدید درزمینهٔ باروری زنان نشان میدهد که اسپرم قادر است تا ۱۰ روز پس از رابطه جنسی در رحم زنده بماند.
این موضوع بهویژه در زنانی حائز اهمیت است که سیکل قاعدگی کوتاهی دارند چراکه رابطه جنسی در روزهای آخر پریود میتواند منجر به بارداری گردد. البته زنانی که سیکل قاعدگی نرمالی هم دارند در معرض حاملگی خواهند بود چراکه پنجره باروری از هر سیکل به سیکل بعدی قابلتغییر است.
باور غلط سوم؛ ورزش کردن در هنگام پریود باعث آسیب به رحم میشود
این باور بهطور کل اشتباه است چراکه ورزش در زمان پریود اثرات بسیار مفیدی در بهبود وضعیت جسمی و ذهنی دارد. از مزایای ورزش میتوان به کاهش علائم پریود مثل کاهش درد، ارتقای عملکرد ذهنی، کاهش خستگی، بهبود گردش خون و از بین رفتن دردهای عضلانی اشاره کرد. البته لازم نیست که ورزش سنگین و طاقتفرسا باشد بلکه ورزشهای سبک نظیر پیادهروی، رکاب زدن، بدمینتون و یا هر ورزشی که حس خوبی به شما انتقال میدهد در بهبود علائم پریود مؤثر است.
وبسایت healthline میگوید:
یکی دیگر از باورهای غلط قاعدگی، خجالتآور بودن آن است. بسیاری از افراد به دلیل قاعدگی تحت فشار زیادی قرار میگیرند. قاعدگی و صحبت کردن در مورد آن بسیار طبیعی است و نباید با شرم همراه باشد. بیاید سهم خود رابرای تغییر این باور ایفا کنیم.
باور غلط چهارم؛ شنا در روزهای پریود باعث عفونت تناسلی میشود
به احتمال زیاد این باور قبل از تولید لوازم بهداشتی بانوان در ذهن شکلگرفته و تاکنون ادامه یافته است. شنا کردن و دوش گرفتن در روزهای پریود منجر به ایجاد عفونت نمیشود و خون پریود نیز حاوی باکتری و ویروس نیست که برای دیگران خطرناک باشد. شنا کردن و یا دوش گرفتن باعث کاهش درد پریود و درد عضلانی شده و در آرامسازی عضلات بسیار مؤثر است. برای رعایت بهداشت فردی در حین شنا توصیه میشود از تامپون و یا کاپ قاعدگی استفاده گردد تا مانع از ورود خون به آب استخر شود.
باور اشتباه پنجم؛ پریود نشدن به مدت طولانی باعث آسیب به سیستم باروری میشود
اگرچه سیکل قاعدگی یک فرایند طبیعی بوده و نشانه سلامت دستگاه باروری است اما زنانی که از قرصهای جلوگیری از بارداری استفاده میکنند معمولاً پریود آنها سبکتر است. این مسئله آسیبی به دستگاه باروری نمیزند و یک باور غلط قاعدگی است. گایدلاین اخیر انجمن سلامت زنان ایالاتمتحده نشان میدهد که متوقف شدن پریود با قرصهای ضدبارداری ایمن بوده و بسیاری از پزشکان نیز این موضوع را تأیید میکنند.
در برخی زنان، علائم پریود آزاردهنده و شدید است و کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر قرار میدهد. خونریزی سنگین، درد زیاد، سردرد و میگرن از چنین مشکلاتی هستند که فرد را متقاعد به متوقف کردن پریود میکند.
باور اشتباه ششم؛ همگام شدن چرخه قاعدگی
باور غلط قاعدگی دیگر پدیده همگام شدن پریود است. این باور عمر چندانی ندارد. در این تئوری اعتقاد بر این است که اگر دو یا چند زن هماتاقی باشند یا در خوابگاه و یا در اداره در کنار هم باشند، تقویم پریودی آنها بهتدریج به هم دیگر نزدیک میشود.
این ایده برای اولین بار بهصورت یک تئوری علمی در ژورنال Nature سال ۱۹۷۱ در آمریکا منتشر شد. محققان معتقد بودند که بر اساس شواهد میدانی، چنین پدیدهای در هماتاقیها و یا همکاران یک آفیس رخ میدهد. پژوهشگران دلیل چنین پدیدهای را همگام شدن میدان مغناطیسی ذهن و فرومونهای مغز میدانستند. البته تحقیقات بعدی که در این زمینه صورت گرفت چنین ادعایی را تأیید نکردند و به دلیل نبود شواهد قانعکننده و علمی، این ایده رد شد.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.
این درسته که میگن تو دوران پریود نباید حموم رفت؟
حموم رفتن تو دوران قاعدگی منعی نداره اما نباید در وان آب و یا کف حمام بشینید و یا از دوش واژینال یا شویندههای شیمیایی و معطر استفاده کنید.
هر ورزشی رو تو پریود میشه انجام داد؟ حتی ورزشای سنگین؟
ورزش کردن در دوران قاعدگی منعی نداره.
برای انتخاب ورزش در دوران قاعدگی باید توجه داشته باشید که آمادگی و استقامت هر بدنی با بدن دیگر متفاوته.
به همین دلیل نباید خودتونو با انجام ورزشهای سنگین، بهخصوص اگه بدنتون به اون عادت نداره، خسته کنید.
سلام خسته نباشید .من سیکل قاعدگی نامنظم بوده …حالا هم دو روز عقب افتاده .مشکلی دارم یا حامله ام
سلام به شما
باید بارداری با انجام آزمایش بتا بررسی بشه.
سلام خسته نباشید من ۱۴ روز هست از پریودم گذشته دختره باکره هستم به متخصص مراجعه کنم یا صبر کنم
سلام به شما
درصورت تاخیر بیش از یک سیکل، ضمن انجام آزمایشات هورمونی و سونوگرافی، به پزشک متخصص زنان مراجعه کنین.