ویتامین E؛ دوست سیستم ایمنی بدن

تغذیه سالم

 

ویتامین E به‌طور طبیعی در برخی غذاها یافت می‌شود و به‌عنوان یک مکمل غذایی در دسترس افراد قرار دارد. این ویتامین یک ماده مغذی است که به محافظت از سلول‌های بدن در برابر رادیکال‌های آزاد مضر کمک می‌کند.

ویتامین E همچنین یک آنتی‌اکسیدان اصلی در بدن است که به همراه سلنیوم از تجزیه آنزیم‌های خاص که برای متابولیسم بدن حیاتی هستند، جلوگیری می‌کند. این ویتامین برای سلامت بدن بسیار ضروری است و باید در رژیم غذایی روزانه در نظر گرفته شود. برای شناخت بیشتر با این ویتامین با مقاله دیگری از هومکا همراه باشید.

ویتامین E چیست؟

ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی با اشکال مختلف است که از بین آن‌ها فقط «آلفا توکوفرول» برای بدن مفید می‌باشد. محلول در چربی بدین معناست که احتیاجی نیست هر روز آن را مصرف کرد زیرا تا زمانی که بدن به آن نیاز داشته باشد در کبد ذخیره می‌شود.

ویتامین E چیست؟

نقش اصلی ویتامین E این است که به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان عمل کند و رادیکال‌های آزاد را از بین ببرد.  این ویتامین عملکرد سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند و از تشکیل لخته در شریان‌های قلب جلوگیری می‌کند.

ویتامین‌های آنتی‌اکسیدان ازجمله ویتامین E در دهه ۱۹۸۰ موردتوجه عموم قرار گرفتند؛ زمانی که دانشمندان متوجه شدند که آسیب رادیکال‌های آزاد در مراحل اولیه آرتریوسکلروز انسداد شریان دخیل هستند و این ویتامین ممکن است منجر به سرطان، از دست دادن بینایی و بسیاری مشکلات دیگر شود.

با گذشت زمان، اگر بیماری دارید که سطح ویتامین E شما را پایین نگه می‌دارد، ممکن است بیشتر بیمار شوید و ممکن است کنترل یا هماهنگی برخی حرکات بدن خود را از دست بدهید. آسیب عصبی می‌تواند باعث درد و ضعف در دست‌ها و پاهای شما (نوروپاتی محیطی) و همچنین مشکلات بینایی (رتینوپاتی) شود. در صورت مشاهده هر نوع علائم غیرطبیعی بهتر است به دکتر مراجعه کنید.

وب‌سایت Medicalnewstoday در مورد نشانه‌های کمبود این ویتامین می‌گوید:

کمبود ویتامین E در بدن می‌تواند باعث ایجاد شرایط زیر شود:

  • ضعف عضلانی
  • مشکلات راه‌رفتن و ناهماهنگی در آن
  • بی‌حسی و سوزن‌سوزن شدن
  • مشکلات بینایی
  • مشکلات سیستم ایمنی

مقدار مصرف ویتامین E

اگر مقدار مصرف این ویتامین پایین باشد، احتمالاً به این دلیل است که جذب ویتامین یا چربی موردنیاز برای پردازش آن برای بدن دشوارتر است. این مهم ممکن است به دلیل مشکلات ژنتیکی یا بیماری‌هایی مانند کرون یا فیبروز کیستیک باشد. از طرف دیگر، نباید در مصرف ویتامین E زیاده‌روی کنید! مصرف بیش‌ازحد این ویتامین می‌تواند باعث خونریزی بیشتر پس از آسیب شود و خطر سکته مغزی را افزایش دهد.

مقدار مصرف ویتامین E

پس هر مکمل باید بر اساس سن و شرایط خاص مصرف کرد. برخی از مطالعات نشان می‌دهند که مصرف زیاد ویتامین ای واحد در روز می‌تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد یا بیماری رتینیت پیگمنتوزا را بدتر کند. مقادیر توصیه‌شده ویتامین ای برحسب سن عبارت‌اند از:

  • صفر تا ۶ ماهگی: ۴ میلی‌گرم
  • ۷ تا ۱۲ ماهگی: ۵ میلی‌گرم
  • ۱ تا ۳ سال: ۶ میلی‌گرم
  • ۴ تا ۸ سال: ۷ میلی‌گرم
  • ۹ تا ۱۳ سال: ۱۱ میلی‌گرم
  • ۱۴ و بالاتر: ۱۵ میلی‌گرم
  • زنان شیرده: ۱۹ میلی‌گرم

مکمل‌های ویتامین E

احتمالاً نیازی به مکمل ویتامین E ندارید زیرا به‌ندرت پیش می‌آید که فردی به دلیل کمبود این ویتامین دچار مشکلات سلامتی شود. بااین‌حال، اگر شرایط خاصی دارید، یک مکمل می‌تواند کمک شایانی به شما کند. ابتدا با پزشک خود مشورت کنید زیرا مصرف بیش‌ازحد آن می‌تواند مشکلات جدی به همراه داشته باشد.

غذاهای سرشار از ویتامین E

روغن‌های آفتابگردان و جوانه گندم از منابع اصلی هستند و پس‌ازآن روغن ذرت و سویا در رتبه بالایی قرار دارند. مارچوبه، آووکادو و آجیل‌ها (مخصوصاً بادام) نیز مفید هستند. غذاهای حاوی ویتامین E عبارت‌اند از:

  • روغن‌های کنجد و زیتون
  • ماهی سالمون
  • فلفل قرمز
  • نان آرد کامل نان سبوس‌دار
  • زرده تخم‌مرغ

غذاهای سرشار از ویتامین E

تأثیر ویتامین ای بر داروها

مکمل‌ها می‌توانند روی داروها تأثیر بگذارند. مصرف آن‌ها با داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین احتمال خونریزی را افزایش می‌دهد. اگر سلنیوم، ویتامین C و سایر آنتی‌اکسیدان‌ها را نیز مصرف کنید، داروهای کلسترول به نام استاتین ممکن است با ویتامین E تداخل ایجاد کنند.

حتی ویتامین ای ممکن است با درمان‌های سرطان مانند شیمی‌درمانی و رادیوتراپی تداخل داشته باشد. همیشه قبل از اینکه مصرف نوعی خاصی از ویتامین را شروع کنید، در مورد تمام داروها و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید به پزشک خود اطلاع دهید.

فواید ویتامین E

ویتامین E گروهی از هشت ترکیب ازجمله توکوفرول است که در بسیاری از غذاها یافت می‌شود. ویتامین ای موجود در رژیم غذایی افراد می‌تواند مزایای زیر را به همراه داشته باشد:

  • سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند
  • رگ‌های خونی را باز نگه می‌دارد و خطر لخته شدن خون را کاهش می‌دهد
  • به جلوگیری از آسیب رادیکال‌های آزاد به سلول‌ها کمک می‌کند
  • برای حفظ سلامت پوست و چشم عالی است

کودکان و بزرگ‌سالان مبتلا به کمبودهای ناشی از شرایط ارثی، نیازی به مکمل با دوزهای بالای ویتامین E دارند. مصرف مکمل می‌تواند پیشرفت بسیاری از بیماری‌ها را متوقف کند.

به نظر می‌رسد ویتامین ای در مورد بیماری‌های مغزی مانند آلزایمر و بیماری‌های عصبی مانند پارکینسون و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) نیز اثری ندارد. در برخی افراد، به نظر می‌رسد دوزهای بالای مکمل‌های ویتامین E باعث کند شدن پیشرفت بیماری به نام دژنراسیون ماکولا وابسته به سن می‌شود که این عارضه می‌تواند باعث کوری شود.

ویتامین ای در نوزادان نارس

برخی از نوزادانی که قبل از دوره تکمیل جنین به دنیا می‌آیند، ممکن است ویتامین E کافی نداشته باشند. شیر مادران دارای این ماده مغذی است اما گاهی ممکن است کودک برای سالم ماندن به مقدار بیشتری ویتامین ای نیاز داشته باشد. هر مکملی باید به مقدار دقیقی توسط پزشک تجویز شود زیرا مصرف بیش‌ازحد ویتامین می‌تواند برای کودک مضر باشد.

عوارض کمبود ویتامین E

عوارض کمبود ویتامین E

مصرف بیش‌ازحد مکمل‌های محلول در چربی، می‌تواند خطرناک باشد. فرد نباید مکمل‌های زیادی از ویتامین‌های محلول در چربی ازجمله ویتامین‌های A، D، E و K مصرف کند. سطوح بیش‌ازحد ویتامین E ممکن است باعث خونریزی غیرطبیعی، دردهای عضلانی، اسهال و استفراغ شود. این خونریزی می‌تواند خطر سکته مغزی و مرگ زودرس را افزایش دهد.

ویتامین E بیش‌ازحد می‌تواند با داروهای رقیق‌کننده خون مانند وارفارین و داروهای شیمی‌درمانی نیز تداخل داشته باشد. فرد باید تمام مکمل‌ها و ویتامین‌هایی که به‌طور مرتب مصرف می‌کند را به پزشک اطلاع دهد. از دوز توصیه‌شده مکمل‌ها تجاوز نکنید، مگر اینکه توسط پزشک تجویز شده باشد.

کلام آخر

ویتامین E یک آنتی‌اکسیدان است و از بدن در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد (اکسیداسیون) محافظت می‌کند. روغن‌های گیاهی مانند روغن‌زیتون، منبع غنی از ویتامین ای هستند. سویا، آجیل و غلات نیز منابع خوبی برای تأمین این ویتامین می‌باشند.

علائم کمبود این ویتامین  می‌توانند شامل عدم هماهنگی و ضعف عضلانی باشند. افراد در همه سنین باید به‌اندازه کافی ویتامین ای مصرف کنند. در صورتی‌که قصد انجام آزمایش و بررسی سطح ویتامین ای در بدن خود را دارید می‌توانید در منزل خود آزمایش خون انجام دهید. برای ثبت درخواست به وب‌سایت هومکا مراجعه کنید. همچنین از جمله آزمایش‌های دیگری که در این زمینه به شما کمک می‌کند می‌توان به آزمایش ویتامین D اشاره کرد.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
medicalnewstodayemedicinehealth

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۶ دیدگاه

  1. سلام ببخشید کمبود ویتامین ای چجوری تشخیص داده میشه؟ از کجا میتونیم بفهیمی کمبود ویتامین داریم یا نه؟

    1. سلام هانیه عزیز
      برای تشخیص کمبود ویتامین می‌شه از ازمایش خون استفاده کرد. همچنین کمبود شدید برخی از ویتامین‌ها می‌تونه با بروز برخی علائم مربوط به اون نشان داده شه

  2. باسلام .مدتی هست بنده خیلی بدنم سست وبیحال شده .یه شرایطی قرارمی گیرم مثل اینکه تمام روز کارکردم زودعصبی میشم .حتی یبوست شدیددارم.چندباررفتم دکترنتیجه ای نداشته.ممنونم

    1. سلام به شما
      اگر آزمایشات هورمونی و غدد بررسی شده و نرمال بوده، باید برای بررسی علت اختلال خلق و رفع اون، از روانپزشک کمک بگیرین.

دکمه بازگشت به بالا