آلرژی تنفسی + آیا آلرژی تنفسی درمان قطعی دارد؟
آلرژی تنفسی و درمان آن شاید برای افرادی که در طول سال بارها به آن مبتلا میشوند، یک معضل بزرگ باشد. خوب است بدانید که در دنیا میلیونها نفر هستند که مبتلا به آلرژی هستند و از علائم و عوارض متعدد آن رنج میبرند. آلرژی میتواند در اقسام گوناگون بروز کند. گاهی افراد مبتلا به آلرژی دچار عوارض و علائم پوستی میشوند، برخی از علائم و عوارض داخلی رنج میبرند و برخی نیز مشخصاً دچار آلرژی تنفسی و علائم خفیف تا شدید آن میشوند.
آلرژی تنفسی یکی از ناخوشایندترین انواع آلرژی است و فرد مبتلا را درگیر علائم متعددی میکند. درصورتیکه تشخیص آلرژی تنفسی و درمان آن جدی گرفته نشود، احتمالاً بیمار دچار عوارض جانبی و اثرات مخرب این بیماری خواهد شد. این بخش از هومکا را به موضوع آلرژی تنفسی و درمان آن اختصاص دادیم.
چگونه دچار آلرژی میشویم؟
آلرژی و حساسیت زمانی رخ میدهد که بدن شما یک ماده خارجی که کاملاً بیخطر و بیضرر است را محرک و خطرناک تلقی کند. سیستم ایمنی بدن برای دفاع و محافظت از بدن بلافاصله وارد عمل شده و نسبت به این محرک هشدار کاذب صادر میکند. همزمان سیستم ایمنی تلاش میکند بر ضد این عامل خارجی آنتیبادی تولید کند و آلرژنها را از بین ببرد.
دفعه بعد که با ماده تماس پیدا میکنید، آنتیبادیها باعث آزاد شدن مواد شیمیایی آلرژیک در جریان خون میشوند که در نتیجه علائم آلرژی ایجاد میشود. آلرژی تنفسی نیز یکی از اقسام آلرژی است که در بدن هرکسی ممکن است رخ دهد. خوب است بدانید که آلرژی تنفسی محدودیت سنی ندارد و هرکسی را میتواند درگیر خود کند.
آلرژی تنفسی چیست؟
آلرژیهای تنفسی بر سیستم تنفسی تأثیر میگذارند. آسم آلرژیک و رینیت آلرژیک دو نوع آلرژی تنفسی شایع هستند. رینیت آلرژیک را ممکن است، در هر فصلی اما بیشتر در فصول بهار، تابستان و پاییز تجربه کنید. در خصوص رینیت آلرژیک لازم است بدانید، که رینیت همان تب یونجه است که در فصل بهار شیوع بالایی دارد.
رینیت سبب بروز علائمی همچون آبریزش بینی، خارش بینی، خارش چشم و آبریزش از چشم میشود. اما اگر دچار آسم آلرژیک شوید، این آلرژی سبب بروز علائمی همچون انقباض راههای هوایی میشود. بنابراین میتوان دریافت که چرا یافتن دلیل بروز آلرژی تنفسی و درمان آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
علائم آلرژی تنفسی
آلرژیها تنفسی، همانطور که از نامشان پیداست، راههای هوایی و مجاری بینی سیستم تنفسی را تحت تأثیر قرار میدهند. اگر فرد مبتلا به آلرژی تنفسی از نوع تب یونجه شده باشد علائم زیر را خواهد داشت:
- عطسه
- بروز حلقههای سیاه زیر چشم
- ریختن اشک از چشم
- خارش دهان و گلو
- خارش چشم و بینی
اگر فرد مبتلا به آلرژی از نوع آسم آلرژیک شده باشد، علائم زیر را تجربه خواهد کرد:
- خسخس سینه
- تنگی نفس
- تنگی قفسه سینه
- سرفه
علل شایع بروز آلرژی تنفسی
دقیقاً مشخص نیست، که چرا افراد دچار آلرژی تنفسی میشوند. اما باوجوداین متخصصین، ژنتیک و عوامل محیطی را در بروز این مشکل دخیل میدانند. مهمترین چیزی که درمورد بروز یک آلرژی مطرح میشود، وجود آلرژن است. یک آلرژن سبب بروز علائم در شما میشود. مانند تب یونجه، برخی از آلرژنها بهصورت فصلی وجود دارند، درحالیکه برخی دیگر از آلرژنها در هر فصلی از سال میتوانند افراد را به خود درگیر کنند.
آلرژی تنفسی
آلرژی تنگی نفس یکی از اقسام آلرژی است، که وقتی فرد مبتلا در تماس با آلرژنهای تنفسی قرار میگیرد بروز میکند. آلرژنهایی که باعث بروز تنگی نفس یا بهطورکلی حساسیت تنفسی میشوند، عبارتاند از:
- پوست مرده بدن حیوانات
- محصولات لاتکس
- گرد و خاگ
- کپک و سفیدک
- گرده گیاهان و گلها
درمان آلرژی تنفسی
گام اول برای درمان آلرژی تنفسی، تشخیص است. اگر آلرژی دارید، متخصص مراقبتهای بهداشتی شما یک معاینه فیزیکی انجام میدهد و سابقه پزشکی شما را میگیرد. علاوه بر این، ممکن است پزشک از شما تستهای آلرژی بگیرد تا بتواند دلیل بروز آلرژی تنفسی را تعیین کند.
تستهای آلرژی تنفسی
دو نوع اساسی تست آلرژی وجود دارد، که عبارتاند از:
تست پوست: تست پوست معتبرترین تست آلرژی محسوب میشود. در این روش بخش کوچکی از پوستتان را خراش میدهند و مقدار کمی از آلرژن را روی آن قرار میدهند. اگر شما مبتلا به آلرژی به آن آلرژن باشید کمتر از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه نتیجهاش را خواهید دید. گاهی نیز پزشک آلرژن را برای تشخیص سریعتر و دقیقتر به شما تزریق میکند.
آزمایش خون: یک تست RAST یا تست جدیدتر سنجش ایمنی مرتبط با آنزیم ELISA آنتیبادیهای خاص آلرژی را در خون شما اندازهگیری میکند. این تستها نسبت به تستهای پوستی قابل اعتمادتر هستند.
تستهای تشخیص آسم آلرژیک
اگر علائم آسم آلرژیک را تجربه میکنید، آزمایشهای آلرژی نیز میتوانند به شما در شناسایی محرکهای خود کمک کنند. به این ترتیب، میتوانید از آنها دوری کنید و از حملات بعدی آلرژنها جلوگیری نمایید. علاوه بر اینکه شما تست آلرژی انجام میدهید، ممکن است پزشک تست آسم که شامل موارد زیر میشود را تجویز کند:
- اسپیرومتری: این آزمایش میزان هوای ورودی و خروجی ریههای شما را اندازهگیری میکند
- حداکثر جریان هوا: این آزمایش سرعت دفع هوا را هنگام بازدم شدید پس از دم عمیق اندازهگیری میکند
- تست اکسید نیتریک بازدم کسری یا FeNo: آزمایش FeNo میزان اکسید نیتریک را در تنفس شما اندازهگیری میکند که میتواند به تعیین سطح التهاب در راههای هوایی شما کمک کند
- آزمایش تحریک: این تست، عملکرد ریه را پس از قرار گرفتن در معرض محرکهای خاص اندازهگیری میکند
تست آسم برای کودکان
معمولاً به کودکان زیر ۵ سال آزمایش تنفس داده نمیشود. در عوض، یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی علائم آنها را ارزیابی میکند و در صورت نیاز به آنها یک داروی گشادکننده برونش میدهد. داروی گشادکننده برونش معمولاً استنشاقی است. اگر کودک در اثر استنشاق این دارو علائمش کاهش پیدا کند، به این معناست که آسم دارد یا ریسک ابتلا به آسم در او بالاست.
بهترین درمان طبیعی برای آلرژی تنفسی
بهترین درمان طبیعی برای انواع آلرژی بخصوص آلرژی تنفسی، اجتناب از عوامل ایجادکننده آن است. هم پزشکان و هم درمانگران طب سنتی به شما توصیه میکنند که از آلرژنهای تنفسی دوری کنید یا تا حد امکان از در تماس بودن با آنها اجتناب کنید. همانطور که گفته شد، اجتناب از برخی آلرژنها دشوار است. در این صورت، پس از بحث در مورد علائم خود با پزشک، ممکن است پزشک یک درمان خانگی برای آلرژی و مقابله با علائم و اثرات آن تجویز کند. در ادامه به برخی از بهترین درمانهای خانگی آلرژی تنفسی اشاره خواهیم کرد.
درمان خانگی آلرژی تنفسی
شستشوی بینی با نمک
شستشوی بینی با آبنمک اثرات مفیدی برای کودکان و بزرگسالان مبتلا به رینیت آلرژیک دارد که اغلب بهعنوان تب یونجه شناخته میشود.
فیلترهای هوا
استفاده از فیلتر هوا در محیطی داخلی خانه میتواند یکی از راههای درمان علائم آلرژی تنفسی باشد. فیلترهای هوا میتوانند با به دام انداختن محرکهای موجود در هوا مانند گرده، گردوغبار و شوره حیوانات خانگی، میزان آلرژنها را در خانه شما کاهش میدهد.
بروملین
بروملین آنزیمی است که در پاپایا و آناناس وجود دارد. این آنزیم درمان طبیعی تورم است و اوضاع تنفس بیمار را بهبود میبخشد.
طب سوزنی
طب سوزنی نتایج مثبتی را برای رینیت آلرژیک فصلی و دائمی نشان میدهد. شما میتوانید در منزل تحت نظر متخصص طب سوزنی از اثرات مثبت طب سوزنی بهرهمند شوید.
عسل
اگر بتوانید از عسل که از گردههای منطقه شما به دست میآید، میل کنید اثرات مثبتی بر آلرژی تنفسی شما خواهد داشت. یک تئوری وجود دارد که عسلهای محلی حاوی گردههایی که زنبورها در منطقه شما جمعآوری میکنند، هستند. بنابراین با خوردن عسل محلی میتوانید نسبت به آلرژنها تقویت شوید و ایمنی پیدا کنید.
پروبیوتیکها
پروبیوتیکها یکی از بهترین ترکیبات طبیعی هستند، که به بیمار در بهبود علائم ناشی از آلرژی تنفسی کمک میکنند. ثابت شده که پروبیوتیکها در کاهش علائم رینیت آلرژیک مؤثر هستند.
از دستگاه تهویه مطبوع و رطوبتگیر استفاده کنید
با از بین بردن رطوبت هوا، دستگاههای تهویه مطبوع و رطوبتگیرها میتوانید رشد کپک و قارچ را که میتوانند بر آلرژی تأثیر منفی بگذارند را محدود کنید.
ویتامین C
مصرف ویتامین C دیگر درمان خانگی است که میتوانید از آن بهره ببرید. با مصرف روزانه ۲۰۰۰ میلیگرم ویتامین C میتوانید سطح هیستامینها را کاهش دهید و بهبود وضعیت تنفسی را در خود ببینید.
درمان گیاهی آلرژی تنفسی
- گزنه: پزشکان برای درمان آلرژی تنفسی مصرف نوشیدنی گزنه را توصیه میکنند. پزشکان طب سنتی در مورد اثرات درمانی گزنه اتفاق نظر دارند و آن را بهعنوان یک آنتیهیستامین طبیعی تجویز میکنند
- کوئرستین: این ماده میتواند سطح هیستامینها را تثبیت کند و از شدت علائم آلرژی تنفسی جلوگیری نماید. برای جذب کوئرستین بهصورت طبیعی باید چای سبز، مرکبات، گلکلم و کلم بروکلی میل کنید
- اسپیرولینا: اسپیرولینا یکی دیگر از مواد طبیعی است که میتوانید در خانه استفاده کنید و نسبت به آلرژنهای تنفسی ایمنتر شوید. اسپیرولینا نوعی جلبک سبز آبی است، که اثرات محافظتی ضد آلرژیک در برابر رینیت آلرژیک ایجاد میکند
برای درمان آلرژی تنفسی میتوانید از طب سنتی هم کمک بگیرید. به گفتهی وبسایت healthline موارد زیر میتوانند به شما در درمان آلرژی کمک کنند.
- اسانس نعناع فلفلی: درمان با روغن نعناع اثرات ضدالتهابی کافی دارد که علائم آسم و رینیت آلرژیک را کاهش میدهد. شما میتوانید این روغن را داخل دستگاه رطوبت ساز بریزید و آن را همراه با هوا تنفس کنید
- اسانس اکالیپتوس: طرفداران طب سنتی توصیه میکنند که از روغن اکالیپتوس به عنوان یک عامل ضد میکروبی استفاده کنید تا از ابتلا به آلرژیهای فصلی در امان بمانید
- اسانس کندر: روغن کندر میتواند از دستگاه تنفسی در برابر رینیت آلرژیک مراقبت کند. این اسانس را با روغن حامل رقیق کنید و از روی پشت گوش بمالید یا در هوا پخش کنید و تنفس کنید تا وارد دستگاه تنفسی شود
درمان قطعی آلرژی تنفسی
برای درمان آلرژی تنفسی درمان قطعی وجود ندارد، تنها شما میتوانید با دوری کردن از آلرژنها و یا محدود کردن حضورتان در کنار آلرژنها ریسک ابتلا به آلرژی تنفسی را کاهش دهید. البته تزریق مقادیر بسیار ناچیز از آلرژنها در افرادی که قادر به کنترل حساسیت در خود نیستند نیز میتواند مؤثر باشد. این تزریقات توسط پزشک انجام میگیرد، چراکه گاهی فرد به کمترین حد آلرژن نیز واکنشهای بدی نشان میدهد.
مواد غذایی مفید برای آلرژی تنفسی
برای درمان و کاهش علائم آلرژی تنفسی علاوه بر درمان دارویی و گیاهی باید تغذیه خوبی نیز داشته باشید. توصیه میکنیم برای بهبود علائم آلرژی تنفسی موارد غذایی زیر را بیشتر مصرف کنید:
- قهوه
- گردو
- انواع توت
- سیب
- روغن زیتون
- ماهی
- زردچوبه
- غلات
- چای سبز
- کلم بروکلی
- زنجبیل
- فلفل کاین
- سیر
- آب
- تخم کتان
- مواد غذایی پر فیبر
- موز
داروی آلرژی تنفسی
امروز داروهای متعددی برای درمان و کنترل آلرژیهای تنفسی از نوع آسم آلرژیک و رینیت آلرژیک تجویز میشوند. به خاطر بسپارید که شما نمیتوانید بهصورت خودسرانه داروی درمان آلرژی تنفسی مصرف کنید. داروها باید تحت نظر پزشک با تجویز مستقیم پزشک مورداستفاده قرار بگیرند. ازجمله مؤثرترین و رایجترین داروهای آلرژی تنفسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- Olopatadine : این محصول اسپری بینی است و در کاهش سطح هیستامینها اثرگذار است. از این دارو پزشکان همزمان برای کنترل و درمان آسم و آلرژی استفاده میکنند
- Beclomethasone: این دارو بهصورت اسپری بینی به مصرف میرسد، در گروه کورتیکواستروئیدها قرار میگیرد و برای درمان آلرژی و آسم تجویز میشود
- Naphazoline: از نوع استنشاقی است و در گروه داروهای سمپاتومیمتیک قرار میگیرد. پزشکان این دارو را برای درمان و کنترل آسم و آلرژی تجویز میکنند
- Diphenhydramine: دیفن هیدرامین یکی از رایجترین داروهای کنترل و درمان آسم و آلرژی و مؤثر بر دستگاه تنفسی است. این دارو در گروه آنتیهیستامینها قرار میگیرد
- Cetadin-D: این دارو بهصورت شربت به مصرف میرسد. ترکیبی از استامینوفن، دیفن هیدرامین و Phenylephrine است. این دارو در گروه داروهای تب بر، آنتیهیستامین و ضد احتقان قرار میگیرد
- Ketotifen: کتوتیفن دارویی است که در گروه آنتیهیستامینها قرار میگیرد. این دارو بهصورت قرص تولید و عرضه میشود. این محصول دارویی برای درمان آسم و آلرژی مفید است
- Loratadin ODT: این قرص از نوع باز شونده در دهان است، در گروه آنتیهیستامینها قرار میگیرد و همزمان میتواند بر کنترل علائم آسم و آلرژی تأثیر داشته باشد
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.
آیا آلرژی باعث تنگی نفس میشود؟
بله. یکی از علائم آلرژی تنفسی میتواند تنگی نفس باشد. فرد مبتلا به آلرژی تنفسی علاوه تنگی نفس علائم تنفسی دیگر همچون خسخس، سنگینی و درد در قفسه سینه را نیز تجربه خواهد کرد.
داروی ضد سرفه آلرژی
در صورتی بیمار مبتلا به آلرژی درگیر سرفه نیز باشد، پزشک متخصص با تشخیص دلیل بروز سرفه و آلرژی داروهای زیر را تجویز خواهد کرد:
- شربت Dextrometorphane
- شربت Pseuphan
- Cetadin-DC
به خاطر بسپارید که مصرف هیچ یک از موارد دارویی بالا بدون تجویز پزشک توصیه نمیشود. پیش از مصرف هر نوع محصول درمانی لازم است تحت معاینه پزشک قرار بگیرید و پس از بررسی نتایج آزمایش و تست آلرژی و آسم با تجویز پزشک درمان دارویی را شروع کنید.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.
سلام ایا برونشیت هم علائمش مثل الرژی هست؟
سلام به شما
الزاما خیر. برای تشخیص، باید معاینه کامل انجام بشه.
سلام برای درمان الرژی باید به چه پزشکی مراجعه کرد؟
سلام به شما
پزشک داخلی یا فوق تخصص آلرژی.
سلام من خیلی تحرک دارم اما اگه مثلا مسافت طولانی مثل ۶ کیلومتر رو بدوم نفسم میگیره و نفسم بالا نماد جوری که صدای خس خس سینم شنیده میشه و عطسه های زیادی رو پشت هم میارم پوست بدنم از نوک انگشت پام تا بالای سرم شروع میکنه به خارش و اگه بخارونمش پوستم ورم میکنه و جوش میزنم بدنم به شدت داغ میکنه و اطراف چشمم باد میکنه انگار که زنبور نیشم زده باشه چهره م کل بدنم حالتش تغیر میکنه این حالت تا ۱۲ تا ۲۴ ساعت ادامه داره و بعدش خوب میشم و انگار بدنم ریکاوری شده باشه و کاملا سرحال میشم
سلام به شما
توصیه میشه بررسی کامل قلبی و همینطور بررسی عملکرد ریوی انجام بدین. اگر بدنتون ضعف عضلانی نداره و سابقه ورزشی وجود داره، لازمه شرایط داخلی بررسی بشه.
سلام من دوماه پیش به سرفه شدید مبتلا شدم به چندین پزشک مراجعه کردم گفتن که الرژی هست وکلی دارو مصرف کردم اولاش چندروزی حالم خوب میشد ولی بعد چند روز دوباره سرفه ام شروع میشد ممکنه تشخیص پزشک اشتباه باشه ومشکل از ریه هام باشه؟ درضمن هیچ علائم دیگه ای جز سرفه وخارش گلو ندارم
سلام به شما
برای رفع علائم و کمک به تشخیص بهتر، از پزشک فوق تخصص ریه کمک بگیرین. ممکنه تصویربرداری ریوی نیاز باشه.