ازدواج و دیابت + ازدواج با افراد دیابتی

سلامت عمومی

 

با توجه به گسترش روزافزون دیابت در جامعه یکی از نگرانی‌های جوانان پیش از ازدواج میزان تاثیر بیماری دیابت بر کیفیت زندگی مشترک آنان است. دانستن حقایقی در خصوص بیماری دیابت و خصویات احتمالی افراد دیابتی می‌تواند به تصمیم‌گیری منطقی پیش از ازدواج کمک کند. از این‌رو، جهت آگاهی شما با تاثیر دیابت بر زندگی مشترک، این مقاله از مجله سلامت هومکا به طور کامل به مبحث ازدواج و دیابت اختصاص یافته است.

آیا افراد دیابتی مودی هستند و ازدواج را دچار مشکل می‌کنند؟

دیابت یک بیماری مزمن است که می‌تواند بر سلامت جسمی و روانی تأثیر بگذارد. نوسانات سریع قند خون ممکن است موجب تغییرات سریع خلق و خو گردد و مدیریت این وضعیت می‌تواند استرس‌زا باشد. کنترل دیابت تا حدودی طاقت فرسا بوده و ممکن است بر سلامت عاطفی و روانی تأثیر منفی داشته باشد. هدایت همه این عوامل مستلزم صبر و شکیبایی زوجین است و در صورتی که همسر ضریب تحمل پایینی داشته باشد، ممکن است روابط تحت تاثیر قرار بگیرد.

آگاهی از اثرات دیابت بر زندگی و یادگیری مهارت‌های کنترل دیابت می‌تواند به فرد مبتلا و اطرافیان برای برخورداری از کیفیت زندگی بهتر و برقراری روابط قوی‌تر کمک کند. علائم خلقی که معمولا در زمان پایین بودن قند خون ظاهر می‌شوند عبارتند از:

  • سردرگمی
  • مضطرب و عصبی بودن
  • گرسنگی
  • مشکلات در تمرکز و تصمیم گیری
  • پرخاشگری، تحریک‌پذیری و بی‌حوصلگی
  • تغییرات شخصیتی و رفتاری

ازدواج و دیابت

بالا رفتن قند خون نیز ممکن است علائمی را ایجاد کند که می‌تواند بر خلق و خو تأثیر منفی داشته باشد، مانند:

  • مشکل در تمرکز
  • احساس ناخوشی
  • احساس خستگی یا کم انرژی بودن

علاوه‌بر این، در طول دوره‌های افت قند خون، بدن برای جبران کاهش گلوکز هورمون آدرنالین ترشح می‌کند. ورود این هورمون به خون ممکن است سبب ایجاد حالت جنگ یا گریز شود که به عنوان طوفان آدرنالین شناخته می‌شود. این عارضه ممکن است با علائم زیر همراه شود:

  • سرگیجه
  • سبکی سر
  • تغییرات بینایی
  • بی‌قراری
  • تحریک پذیری
  • خشم و عصبانیت

آیا احتمال سرایت دیابت از شوهر به همسر خود وجود دارد؟

آیا با ازدواج با فرد دیابتی دچار دیابت می‌شویم؟ برخی افراد که اطلاعات زیادی در مورد دیابت نوع ۱ یا نوع ۲ ندارند ممکن است این سوال را در ذهن خود داشته باشند که آیا دیابت از طریق تماس جنسی، بزاق یا خون از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود؟ تحقیقات علمی ثابت کرده است که دیابت یک بیماری غیرواگیر است و بنابراین مسری نیست. انسولین هورمونی است که به بدن در تنظیم قند خون کمک می‌کند. در دیابت نوع یک بدن قادر نیست انسولین تولید کند. در دیابت نوع ۲، بدن انسولین کافی تولید می‌کند اما نمی‌تواند به درستی از آن استفاده کند.

اینکه چرا برخی افراد به دیابت نوع ۱ مبتلا می‌شوند و برخی دیگر مبتلا نمی شوند ریشه در تفاوت‌های ژنتیکی بین افراد دارد. در دیابت نوع ۱، سیستم ایمنی به اشتباه به سلول‌های تولید کننده انسولین در لوزالمعده حمله می‌کند و آن‌ها را از بین می‌برد. این روند آسیب‌زا باعث می‌شود که لوزالمعده یا پانکراس تولید انسولین را متوقف کند. ابتلا به دیابت نوع ۲ نیز به دلیل سبک زندگی نامناسب مثل کم تحرکی و رژیم غذایی پرکالری به وجود می‌آید. بنابراین همانطور که بیان شد هیچ یک از انواع دیابت مسری نبوده و از طریق رابطه جنسی قابل انتقال نیستند.

آیا زنان دیابتی می‌توانند بچه‌دار شوند؟

اگر مبتلا به دیابت نوع ۱ هستید و به بچه‌دار شدن فکر می‌کنید، برنامه‌ریزی قبل از بارداری مهم است. آگاه بودن از روش‌های کنترل دیابت و آموزش‌های پیش از بارداری جهت پیشگیری از دیابت بارداری مهم است. زنان مبتلا به دیابت با برخوردار شدن از برنامه مدیریت دیابت می‌توانند بارداری سالمی را تجربه کنند. بدین منظور نکات زیر جهت داشتن یک بارداری سالم توصیه می‌شود:

اقدامات قبل از بارداری

  • قند خون خود را مدیریت کنید. بسیاری از پزشکان توصیه می‌کنند که چند ماه قبل از بارداری آزمایش HbA1c انجام شود و به هدف تعیین شده برای سطح گلوکز خون برسید
  • در مصرف داروها و مکمل‌ها تجدید نظر کنید. مصرف بعضی از داروها و مکمل‌ها در دوران بارداری مجاز نیست. شما باید مصرف هرگونه دارو و مکمل را قبل از بارداری به اطلاع پزشک خود برسانید و بدون مشورت با پزشک، مصرف داروهای تجویز شده را قطع نکنید

دیابت و بارداری

نکات مهم در طول بارداری

  • به محض اینکه متوجه شدید باردار هستید با پزشک معالج جهت مدیریت قند خون و جلوگیری از عوارض احتمالی دیابت مشورت کنید
  • در طول بارداری، یک برنامه مدیریت دیابت برای شما تنظیم می‌شود بنابراین مهم است که به دستورالعمل‌های پزشکی عمل کنید و هرگونه علائم را به پزشک اطلاع دهید

آیا دیابت باعث ناتوانی جنسی در مردان می‌شود؟

تخمین زده می‌شود که حدود ۳۵ تا ۷۵ درصد از مردان مبتلا به دیابت حداقل درجاتی از اختلال نعوظ یا ناتوانی جنسی را در طول زندگی خود تجربه می‌کنند. مردان مبتلا به دیابت ۱۰ تا ۱۵ سال زودتر از مردان بدون دیابت دچار اختلال نعوظ می‌شوند. با بالا رفتن سن در مردان مبتلا به دیابت، اختلال نعوظ سرعت بیشتری می‌گیرد. در سن بالای ۵۰ سال، قوای جنسی تقریباً ۵۰ تا ۶۰ درصد از مردان مبتلا به دیابت تحت تاثیر قرار می‌گیرد. در سن بالای ۷۰ سال، تقریباً ۹۵ درصد احتمال بروز  اختلال نعوظ وجود دارد.

دلایل کاهش توان جنسی مردان مبتلا به دیابت پیچیده است و مجموعه‌ای از اختلالات عصبی، عروقی و عضلانی را در بر می‌گیرد. مردان برای اینکه قادر به نعوظ باشند به رگ‌های خونی سالم، اعصاب بهینه و هورمون‌های جنسی مردانه نیاز دارند. دیابت می‌تواند به عروق خونی و اعصاب آسیب برساند. بنابراین، حتی اگر مقادیر طبیعی هورمون‌های جنسی مردانه نیز در فرد دیابتی ترشح شود و تمایل به رابطه جنسی نیز وجود داشته باشد، باز هم ممکن است نتوانید نعوظ محکمی داشته باشید. البته میزان تحت تاثیر قرارگیری توان جنسی به شدت دیابت بستگی دارد. هرچه دیابت پیشرفته‌تر باشد قوای جنسی ضعیف‌تر خواهد شد.

آیا دیابت بر اسپرم مردان تاثیر منفی دارد؟

تحقیقات نشان می‌دهد که دیابت می‌تواند منجر به کاهش کیفیت اسپرم شود اما به نظر نمی‌رسد دیابت بر تحرک اسپرم (توانایی اسپرم برای حرکت به سمت تخمک) تأثیر منفی بگذارد و باعث ناباروری شود. اما در مقابل، شواهدی وجود دارد که بیانگر تاثیر منفی چاقی بر تحرک اسپرم و غلظت آن است. مطالعات بالینی نشان می‌دهد که از هر چهار مرد مبتلا به دیابت نوع ۲، یک نفر دارای سطح تستوسترون پایین (هیپوگنادیسم) است.

سطوح پایین تستوسترون می‌تواند منجر به مشکلات زناشویی و باروری مانند تعداد کم اسپرم، اختلال نعوظ و کاهش میل جنسی شود. درمان با داروهای جایگزین تستوسترون می‌تواند به روش‌های مختلف از جمله تزریق، مصرف قرص و ایمپلنت برای درمان هیپوگنادیسم موثر باشد.

ازدواج چه تاثیری بر مردان دیابتی دارد؟

نتایج یک مطالعه نشان داده است که مردان مبتلا به دیابت نوع ۲ در صورت ازدواج، احتمال ابتلای آنان به سندرم متابولیک و عوارض آن حدود ۵۰ درصد کاهش می‌یابد. این یافته‌ها به تازگی توسط محققان ژاپنی در پنجاه و دومین نشست سالانه دیابت ارائه شده است. سندرم متابولیک یک اصطلاح پزشکی است که برای دیابت، فشار خون بالا و چاقی به کار برده می‌شود.

در این مطالعه جدید، دانشمندان اطلاعات مربوط به سندرم متابولیک را از ۲۷۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ تجزیه و تحلیل کردند که ۱۸۰ بیمار متاهل و ۹۰ نفر مجرد بودند. محققان علاوه بر ارزیابی شاخص توده بدنی (BMI) و توده چربی، رابطه وضعیت تاهل و وضعیت اضافه وزن بیماران را نیز ارزیابی کردند. نتایج ارزیابی‌ها نشان داد که بیماران دیابتی متاهل به طور قابل توجهی BMI و شدت سندرم متابولیک کمتری نسبت به بیماران مجرد دارند. علاوه‌بر این، احتمال ابتلا به سندرم متابولیک در مردانی که متاهل هستند ۵۸ درصد و احتمال اضافه وزن ۵۰ درصد کمتر است.

اگر شوهر مبتلا به دیابت باشد آیا فرزند هم به دیابت مبتلا می‌شود؟

دیابت یک بیماری ارثی و ژنتیکی است به این معنی که یک کودک با پدر دیابتی در مقایسه با جمعیت عمومی بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار دارد. دیابت می‌تواند از مادر یا پدر به ارث برسد.

  • اگر پدر مبتلا به دیابت نوع ۱ باشد خطر ابتلای کودک به دیابت ۱ در ۱۷ است

اگر مادر مبتلا به دیابت نوع ۱ باشد:

  • کودک قبل از ۲۵ سالگی مادر به دنیا آمده باشد خطر ابتلای کودک ۱ در ۲۵ است
  • کودک بعد از ۲۵ سالگی مادر متولد شده است خطر ابتلای کودک ۱ در ۱۰۰ است
  • اگر پدر قبل از ۱۱ سالگی به دیابت مبتلا شده باشد خطر ابتلای کودک ۱ در ۱۰ است
  • مادر قبل از ۱۱ سالگی به دیابت مبتلا شده باشد خطر ابتلای کودک ۱ در ۴ است

دیابت و شانس باروری

اگر مادر یا پدر علاوه‌بر دیابت به بیماری تیروئید، عملکرد ضعیف غده فوق کلیوی و اختلال سیستم ایمنی دچار باشند، خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ در کودک ۱ در ۲ خواهد بود. حتی اگر کودکی زمینه خانوادگی ابتلا به دیابت را داشته باشد می‌توان با پیروی از یک سبک زندگی سالم از ابتلای کودک به دیابت نوع دو پیشگیری کرد. دیابت نوع دو ناشی از ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است. اگر مادر مبتلا به دیابت باشد خطر ابتلای کودک به دیابت نوع دو بیشتر می‌شود.

  • درصورتی‌که پدر مبتلا به دیابت نوع دو باشد فاکتور خطر حدود ۳۰ درصد است
  • اگر مادر مبتلا به دیابت نوع دو باشد فاکتور خطر بیش از ۳۰ درصد است
  • درصورتی‌که پدر و مادر هر دو مبتلا به دیابت باشند فاکتور خطر به حدود ۷۰ درصد افزایش می‌یابد

برای مطالعه‌ی بیشتر: پیشگیری از دیابت

آیا دیابت مردان ممکن است باعث بروز مشکلات مادرزادی در فرزندان شود؟

یافته‌های بعضی از مطالعات علمی نشان داده است که در مردان استفاده از متفورمین ممکن است بر رشد اسپرم تأثیر بگذارد به نحوی که نقایص مادرزادی در پسرانشان را افزایش دهد. بر اساس مطالعه دانشگاه استنفورد پدرانی که سه ماه قبل از لقاح داروی متفورمین مصرف کرده‌اند احتمال بیشتری دارد که صاحب نوزادان پسر با نقایص مادرزادی در ناحیه تناسلی متولد شوند. در واقع، میزان خطر مرتبط با مصرف متفورمین در این مطالعات با عوامل شناخته شده مادری در ایجاد نقص‌های مادرزادی مانند بارداری پس از ۴۵ سالگی برابری می‌کند.

به گفته‌ی وب‌سایت webmd یک مطالعه جدید در کشور اسکاتلند بیانگر آن است که افراد مبتلا به دیابت نوع یک اگر از برنامه درمانی پیروی نکنند و در امور خود مراقبتی جدی نباشند، بیش از یک دهه از عمر خود را به دلیل این بیماری مزمن از دست می‌دهند.

مردان مبتلا به دیابت نوع یک در صورت عدم درمان، در مقایسه با مردان بدون این بیماری حدود ۱۱ سال امید به زندگی کمتری دارند. طبق گزارشی که مجله انجمن پزشکی آمریکا منتشر شده است زنان مبتلا به دیابت نوع ۱ حدود ۱۳ سال از عمرشان کاسته می‌شود.

کدام نوع دیابت در مردان بدتر است؟

دیابت به شرایطی گفته می‌شود که بدن قادر به تولید انسولین کافی نیست و یا سلول‌ها توانایی استفاده از انسولین تولید شده را ندارند. بدن شما برای عملکرد طبیعی به نوعی قند به نام گلوکز نیاز دارد. دیابت نوع ۱ و ۲ شباهت‌هایی با هم دارند. هر دو شامل بالا رفتن سطح قند خون هستند و هر دو را می‌توان با درمان مدیریت کرد. دو نوع دیابت تفاوت‌های مهمی با هم دارند اما هیچ پاسخ روشنی در مورد اینکه کدام یک بدتر است وجود ندارد.

در صورتی‌که قند خون کنترل و مدیریت نشود در بلند مدت عوارض و پیامدهای مشابهی در هر دو نوع دیابت مثل آسیب به اعصاب و رگ‌های خونی و آسیب به چشم بروز خواهد کرد. اما در صورت کنترل قند خون در هر دو نوع دیابت می‌توان از عوارض دیابت پیشگیری کرد. یکی دیگر از تفاوت‌های دیابت نوع ۱ و ۲ در این است که دیابت نوع ۱ حالت خودایمن دارد و به صورت مادام العمر است در حالی‌که دیابت نوع ۲ بیشتر به علت سبک زندگی ناسالم مانند پرخوری، عدم تحرک و استرس زیاد بروز می‌کند و می‌توان با اصلاح سبک زندگی تا حد قابل توجهی دیابت نوع ۲ رو درمان کرد.

پیش از ازدواج با مرد دیابتی آگاه بودن از چه مواردی مهم است؟

دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲ پیشرفته بر جنبه‌های مختلفی از زندگی مشترک و ازدواج از جمله برنامه غذایی، ملاحظات مالی، روابط جنسی و فرزندآوری تاثیر می‌گذارد.

ملاحظات اجتماعی و اقتصادی

دیابت باعث تحت تاثیر قرار گرفتن جنبه‌های مختلف زندگی از جمله عادات غذایی، تعاملات اجتماعی و هزینه‌های اقتصادی می‌شود. خوب است بدانیم که دیابت یک مانع در روابط اجتماعی نیست و فرد و خانواده را برای حضور فعال در اجتماع محدود نمی‌کند. بعضی از ملاحظات باید با توجه به رژیم غذایی، نکات مراقبتی و تزریق انسولین و مصرف دارو در نظر گرفته شوند اما افراد مبتلا به دیابت می‌توانند مانند هر فرد دیگری زندگی معنادار و رضایت بخشی داشته باشند.

نگرانی‌های اقتصادی

در زمان ازدواج با فرد مبتلا به دیابت مسائل مالی از قبیل هزینه‌های مراقبت، تهیه انسولین، چکاپ‌های دوره‌ای و ویزیت‌های پزشکی را در نظر بگیرید. در یک مطالعه مشخص شد که هزینه مراقبت از فرد مبتلا به دیابت نوع ۱ در میان خانواده‌های هندی در سال ۲۰۰۲ حدود ۱۶ درصد از درآمد سالانه خانواده بوده است.

نقش حمایتی همسر

حمایت و همراهی همسر یکی از لازمه‌های طولانی مدت در مراقبت از دیابت است. همسران معمولاً در بسیاری از جنبه‌های مراقبتی دیابت دخیل هستند. برای مثال برای تامین نیازهای غذایی بیمار دیابتی باید در وعده‌های غذایی تغییراتی صورت بگیرد و یا در خصوص پایش قند بیمار و یا همراهی وی به مراکز درمانی و یا سایر امور مراقبتی با همسر دیابتی همراهی شود. البته امروزه با در دسترس بودن فناوری‌های جدیدتر مانند پمپ‌های انسولین و گلوکومتر مراقبت و پایش دیابت بسیار آسان‌تر و انعطاف‌پذیرتر از گذشته است و دیابت جنبه‌های مختلف زندگی را بسیار کمتر از قبل تحت تاثیر قرار می‌دهد.

نگرانی‌های زناشویی

یکی از نگرانی‌های اصلی افراد دیابتی نوع ۱، چه مرد و چه زن این است که آیا دیابت بر ازدواج و روابط جنسی آنان تاثیر گذار خواهد بود؟ عملکرد جنسی یک نگرانی مهم است. در مطالعه‌ای که روی ۵۱ زوج با شریک دیابت نوع ۱ انجام شد، ۲۳ زوج مشکلات جنسی را گزارش کردند که شایع‌ترین آنها مشکلات قوای جنسی در مردان بود. این موضوع تا حدودی مربوط به استرس و نگرانی های مرد دیابتی از آینده خود است که با مشاوره روانپزشکی قابل درمان خواهد بود. در یک مطالعه ۱۰ ساله، اختلال نعوظ در مردان مبتلا به دیابت ۲۵ درصد گزارش شده است. عوامل خطر مرتبط با مشکلات جنسی در مردان دیابتی عبارتند از:

  • افزایش سن
  • طول مدت بیماری
  • فشار خون بالا
  • سیگار کشیدن

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
webmdmedicalnewstodayhealthlinecdcwebmddiabetesdiabetesmed.stanfordwebmdmedicinenetncbi
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا