کهیر در کودکان چگونه درمان میشود؟
آیا به تازگی متوجه تغییراتی روی پوست فرزندتان شدهاید؟ آیا همراه با قرمزی پوست کودکتان علائم دیگری مثل تورم پوست و خارش را نیز دارد؟ این احتمال وجود دارد که فرزند شما درگیر کهیر شده باشد. کهیر واکنشی آلرژیک و به عنوان بخشی از پاسخ سیستم ایمنی است که باعث ایجاد علائم پوستی ملتهب و آزار دهنده میشود. این مقاله از هومکا به موضوع کهیر در کودکان، علت بروز و نشانههای آن اختصاص داده شده است.
کهیر در کودکان چیست؟
این عارضه پوستی یکی از واکنشهای معمول و شایع پوستی است که سیستم ایمنی در تماس با آلرژنها نشان میدهد. کهیر در کودکان را میتوان با انواع علائم و نشانههای شایع مثل جوشها و دانههای قرمز پوستی، خارش جوشها و متورم شدنشان روی پوست شناسایی کرد. آلرژنهای عامل بروز کهیر اغلب داروها، مواد شیمیایی و غذاها هستند. البته نباید عامل ویروسی را نادیده گرفت.
گروهی از مبتلایان نیز به دلیل ابتلا به عفونتهای ویروسی دچار کهیر و علائم خفیف تا شدید آن میشوند. جالب است بدانید که استرس نیز میتواند محرکی برای ابتلا به کهیر در بزرگسالان و کودکان باشد. دستهای از مبتلایان بیش از حد در مقابل نور خورشید قرار میگیرند و یا اینکه شرایطشان چنین وضعیتی را خواه ناخواه ایجاد میکند، بنابراین آنها نیز مستعد ابتلا به کهیر هستند.
یکی از نکات قابل توجهی که درمورد کهیر وجود دارد، بروز و ناپدید شدن آن است. به این صورت که شما ممکن است پیشینه ابتلا به کهیر را نداشته باشید، اما ناگهان علائم این مشکل پوستی در شما پدیدار شود. برعکس برخی برای مدت طولانی است که درگیر به کهیر هستند، اما ناگهان متوجه برطرف شدن آن میشوند.
علائم کهیر در کودکان
کهیر همانطور که اشاره کردیم اغلب در واکنش به یک محرک بوجود میآید و شامل یک یا چندین علامت است. گاهی ممکن است به طور ناگهانی روی پوستتان رشد جوشهای قرمز را مشاهده کنید که پس از چند روز خود به خود برطرف میشوند، اینها کهیر هستند. تعداد کمی از کودکان علائم یک واکنش آلرژیک تهدید کننده زندگی (آنافیلاکسی) دارندکه میتواند با علائم زیر همراه باشد:
- تورم لب، زبان و گلو
- لکنت زبان
- احساس گیجی یا گنگی
- دشوارشدن روند تنفس
- افزایش ضربان قلب
- اسهال
- تپش قلب
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس درد و انقباض در شکم
- سرفه
- احساس سرگیجه و سبکی سر
- غش
- کبودی یا سیانوز
- خارش عمومی پوست
- استرس و اضطراب بدون دلیل واضح
شیوع کهیر در کودکان
یکی از دلایلی که سبب میشود، در مبحث کهیر بیشتر کودکان مورد مطالعه قرار گیرند، آمار ابتلای بالای کودکان به کهیر است. خوب است بدانید که حدود ۲۵ درصد از کودکان دنیا در سنین کودکی حداقل یک تا دو بار دچار کهیر پوست میشوند. اما چرا بیشتر کودکان در معرض ابتلا به کهیر قرار دارند؟
علت کهیر در کودکان
در صورتی که کودک در معرض یا در تماس با یک محرک خاص همچون دمای شدید، عفونت ویروسی، استرس و اضطراب شدید و آلرژنهایی همچون مواد غذایی قرار میگیرد، در بدن او هیستامین ترشح میشود. ترشح هیستامین سبب نشت و نفوذ مایع از رگهای خونی ریز زیر پوست او کودک میشود. این نشت مایع زیر پوست سبب بروز لکههای صورتی و قرمز متورم و خارشدار میشود.
البته لازم است یادآوری کنیم که شرایط پزشکی دیگری نیز سبب بروز جوش و لکه پوستی میشوند، بنابراین همیشه این حالت را کهیر تلقی نکنید. برای تشخیص دقیق لازم است، حتماً فرزندتان را نزد پزشک متخصص ببرید تا تحت معاینه و درمان پزشکی قرار بگیرد.
محرکهای کهیر در کودکان
در ادامه به برخی از رایجترین آلرژنها و محرکهایی که سبب بروز کهیر در کودک میشود، اشاره خواهیم کرد:
- تماس با حیوانات خانگی یا سایر حیوانات
- نیش حشرات
- واکنش آلرژیک به شیر و آجیل درختی
- تماس یا بودن در معرض برخی از مواد شیمیایی
- مصرف صابون، لوسیون و شویندهای که سبب تحریک پوست کودک میشود
- آلرژی به میوهها و غذاهای دریایی بخصوص صدف
- قرار گرفتن در معرض گرده یا ابتلا به تب یونجه
- ابتلا به عفونتهای ویروسی
برخی از محرکها کمتر رایج هستند، اما در هر صورت برخی از کودکان را دچار علائم واکنش آلرژیک و کهیر میکنند. این محرکهای کمتر رایج عبارتاند از:
- ورزش
- ابتلا به عفونت باکتریایی
- استرس و اضطراب کوتاه مدت یا بلندمدت
- قرارگرفتن در معرض نور خورشید
- حساسیت به مصرف دارو
- قرارگرفتن در معرض هوای سرد
کهیر چه زمانی برطرف میشود؟
همان طور که اشاره کردیم کهیر در اکثر موارد به فاصله چند ساعت تا چند روز برطرف شده یا درمان میشود. خارش، قرمزی جوشها و تورم پوست نیز در همین بازه زمانی کاهش پیدا کرده و در نهایت برطرف خواهد شد.
انواع کهیر در کودکان و درمان آن
کهیر در کودکان به دو صورت متفاوت شیوع دارد؛ کهیر مزمن و کهیر حاد. بر حسب طول مدت بروز تا بهبود کامل، کهیر در یکی از این دو گروه قرار میگیرد. اگر فرزند شما مبتلا به کهیر مزمن شده باشد، باید آماده مراقبت حداقل ۷ هفتهای از پوست او باشید. در صورتی که پزشک تشخیص دهد کهیر از نوع حاد است، میتوانید امیدوار باشید که کهیر و علائم همراه آن در کمتر از ۶ هفته برطرف خواهد شد.
کهیر مزمن ویژگیهایی دارد و بر این اساس در دو گروه طبقه بندی میشود. کهیر مزمن اگر از نوع القایی باشد، به این معناست که بدن کودک شما در برابر سرمای هوا و محرکهایی بهخصوصی واکنش نشان میدهد. اگر کهیر مزمن از نوع خودبهخودی باشد، نمیتوان برای آن محرک بهخصوصی را تشخیص داد و تنها میتوان به استفاده از روشهای درمانی آن را کنترل نمود.
کهیر در کودکان نشانه چیست؟
کودکان به دلایل متعددی که تنها بخشی از آنها را نام بردیم دچار کهیر میشوند و علائمی همچون خارش پوست، تورم پوست و جوشهای قرمز و صورتی را تجربه میکنند. بهترین کار برای اینکه بفهمید کهیر چرا در کودک شما به وجود آمده، مراجعه به پزشک متخصص است. به طور کلی ابتلای کودکان به کهیر میتواند نشانهای درمورد حاکم بودن یکی از وضعیتهای زیر باشد:
- کودک دچار استرس و اضطراب شدید است
- نسبت به برخی از مواد غذایی بهخصوص میوهها و آجیل آلرژی دارد
- کودک دچار مسمومیت آنافیلاکسی شده است
- کودک نسبت به گردهها حساسیت دارد
- حساسیت به شیر یا سایر لبنیات دارد
- نسبت به محصولات دریایی همچون صدف حساسیت دارد
- پشه یا حشره دیگری کودک را نیش زده
- تمرینات ورزشی متناسب با شرایط کودک نیستند
به گفتهی وبسایت childrens اگر کودک شما صرفا ضایعات کوچی از کهیر دارد (و علائم دیگری نشان نمیدهد)، کهیر احتمالا یک واکنش آلرژیک به چیزی مانند گرده گیاهان، بزاق حیوانات خانگی یا محرک شیمیائی جزئی است. پوست کودک خود را بشویید و برای کاهش خارش، تکههای یخ یا یک کیسه سرد به او بدهید. کهیرها باید ظرف چندساعت فروکش کنند.
اگر کهیرها گستردهتر باشند یا خارش زیادی داشته باشند (تا زمانی که با علائم دیگری همراه نباشند و سن کودک شما بالای یک سال باشد) میتوانید از برخی آنتیهیستامینها مثل دیفن هیدرامین، برای کاهش علائم استفاده کنید. اگر کودک شما تا روز بعد دچار علائم زیر شد، حتما باید به پزشک مراجعه کنید:
- فرزندتان دچار درد مفاصل و تب شده
- در سطح وسیعی از بدن کودک کهیر را مشاهده میکنید
- اطراف چشم و دهان کودک متورم شده است
- کهیر اجازه انجام فعالیتهای روزانه را به کودک نمیدهد
- کودک شما پس از خوردن یک میوه، غذا یا داروی بدون نسخه دچار کهیر شده، ولی علائم دیگری ندارد
آیا باید کهیر را در خانه درمان کنیم؟
گفتیم که در مواجهه با ضایعات پوستی، بهترین اقدام پیش از درمان مراجعه به پزشک است، اما اگر کهیر خفیف باشد نباید خیلی نگران شوید. چنانچه فرزند شما دچار کهیر شده اما تنها قسمت خیلی کوچکی از پوست را در برگرفته نیاز نیست در مورد مراجعه به پزشک خیلی عجول باشید. اگر جز جوش و قرمزی ناچیز پوست علامت دیگری بروز نکرد، احتمالاً کهیر پوست ناشی از بزاق حیوانات خانگی، گرده گیاهان و مواد شیمیایی موجود در شوینده بدن است.
تب و کهیر در کودکان
تب یکی از علائم و عوارض ناشی از کهیر است. البته نمیتوان تب را کاملاً مرتبط با کهیر دانست، چرا که کهیر نیز در اثر واکنش بدن به یک محرک یا آلرژن بروز میکند. بنابراین ممکن است تب نیز یکی از علائم همان محرک باشد که همراه با کهیر ظاهر میشود. تبکردن کودک پس از کهیر پوست میتواند جدی و نگران کننده باشد، چراکه یکی از علائم کمتر رایج کهیر به شمار میرود. بنابراین در صورتی که کودک شما دچار کهیر و تب شده حتماً به پزشک مراجعه نمایید.
چه شرایطی در کهیر کودکان خطرناک تلقی میشود؟
در مورد کهیر کودکان اگر در فرزند خود علائم و شرایط زیر را مشاهده کردید، باید با فوریتهای پزشک تماس بگیرید یا به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید:
- فرزندتان دقیقاً پس از مصرف دارو دچار کهیر شده
- کودک شما زیر یک سال سن دارد و در تمام بدنش کهیر دارد
- ضمن علائم کهیر کودک شما بی حال و بیمار به نظر میرسد
- متوجه شدید که کهیرها در حال گسترش هستند
- فرزند شما دقیقاً پس از خوردن غذاهای حاوی ماهی، صدف، آجیل و تخم مرغ دچار کهیر میشود
آیا گروه خاصی از کودکان دچار کهیر میشوند؟
گفتیم که در دنیا بیش از ۲۵ درصد از کودکان حداقل یک تا دو بار کهیر و علائم مختلف آن را تجربه میکنند، اما ابتلا به کهیر محدودیتی ندارد. با وجود این متخصصین میگویند کودکانی که مبتلا به آلرژی دائمی نسبت به یک یا چند محرک هستند، بیشتر در معرض ابتلا به کهیر قرار دارند.
اگر فرزند شما خردسال است و به تازگی متوجه ابتلای او به کهیر شدهاید، یا اینکه علائم شدید کهیر را در او میبینید، لازم است به پزشک مراجعه کنید. اما اگر شرایط مراجعه به پزشک را ندارید و قصد دارید خدمات درمانی را در منزل دریافت کنید، میتوانید از خدمات هومکا بهرهمند شوید. جهت رزرو نوبت و دریافت مشاوره تخصصی میتوانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.
با عرض سلام آقای دکتر ی سوال داشتم فرزند من الان یک سال و چهار ماه دارد ک دچار علائم کهیر شده و این ک نسبت ب سنش خیلی وزنش کم و خیلی هم بد غذا و از خوردن غذا اجتناب میکنه چیکار کنم ک غذا بخوره؟؟؟؟
سلام به شما
کودک با اختلال وزنگیری حتما نیاز به بررسی دقیق و معاینه توسط پزشک داره که اول اختلالات جسمی رد بشن.
سلام پسرم ۷سالش برای درمان کهیر شربت شیره بدم خوبه
سلام به شما
به هیچوجه توصیه نمیشه و بسیار خطرناک هست!
سلام پسر من دوروز پیش سرماخورده شدوتب ۴۰ درجه کرد، سرم نمکی، سفتریاودوتا دیگه امپول داخل سرم زدن براش،تو خونه هم قرص استامینوفن شربت سرفه، ولی امروز گفت دلم درد میکنه انگار سردل دارم وشکمم کار نمیکنه پودرکیدی لاکت تو شیر بهش دادم ودیسیکلومین امروز دادم، حالا بدنش کهیر زده وخارش زیاد داره چیکار کنم خوب شه
سلام به شما
امکان توصیه درمانی به صورت مجازی و بدون معاینه وجود نداره. صرفا میشه گفت در این زمان داروهای ضدحساسیت به صورت قرص خوراکی یا کرم موضعی مفیدن. اگرچه باید ضایعات حساسیتی توسط یک پزشک معاینه و تایید بشه.
سلام فرزندم تب کرد وسرم وصل کردن براش دکتر بعد یک روز جوش قرمز وخارش گرفت هم دست هم پا وهم گلو درد چکارکنم واین ویروس چند روز طول میکشه الان دکتر دارو تجویز کرده ولی تاثیری نداره
سلام به شما
بیماریهای مختلف ویروسی در اطفال که ایجاد راش پوستی میکنن، طول درمان مختلفی دارن. ممکنه ۵ روز یا بیشتر طول بکشه و بسته به تشخیص بیماری داره. مهم اینه تب و درد و خارش کنترل بشه، وگرنه در مورد بیماری ویروسی، صرفا باید دوره درمانی بگذره.
سلام وقت بخیر ، پسر من ۸ سالشه و شربت سفکسیم ۱۰۰ با داروی پلارژین کیدز و تیماسین ک ی داروی گیاهی هست برای سرفه ، یک دفعه بعد مصرف دچار کهیر و خارش پوستی شد بخصوص پیشانی ،پشت گوش و بدنش الان باید چکار کنم خیلی میترسم
سلام مهدیه عزیز
جای نگرانی نیست. بنظر میرسه حساسیت دارویی باشه. باید برای بررسی و معاینه، به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنین تا اقدام درمانی انجام بشه.
سلام
پسر من دو سالشه ظهر هنکام تب کرد و تبش خیلی زیاد بود به سختی با استامینافون کنترل میشد
دارو بهش امرکسی سیلین و استامینافون دادم و اینکه قبلا هم مصرف کرده
تقریبا بعد از یه روز که کم شد تبش تو دست و پاش مچ به پایین و دور دهنش حالت کهیر طوری زده و بد غذا شده و میخاره
سلام به شما
مصرف خودسرانه دارو مخصوصا آنتیبیوتیک بدون تجویز پزشک، اصلا صحیح نیست. حتما باید معاینه انجام بشه. به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنین تا ضایعات معاینه بشه.
سلام خسته نباشین
دخترم دوسال و هشت ماهشه نزدیک ده روزه ک تمام بدنش جوش های ریز قرمز زده همراه با خارش متخصص اطفال اول براش کیدوفست نوشت بعد ک تاثیر نداشت هیستازد نوشت اما هنوز خوب نشده بنطر شما پیش متخصص آلرژی کودکان ببرمش؟
سلام به شما
بله، با توجه به عدم پاسخ به درمان بهتره توسط فوق تخصص آلرژی بررسی و علتیابی بشه.
سلامپسرمسهسالدارهدچارکهیرشدهبایدچیکارکنمپیشکداممتخصصبروم
سلام به شما
در درجه اول متخصص اطفال، و به طور ثانویه پزشک فوق تخصص آلرژی اطفال، میتونه به شما کمک کنه.
سلام
دختر ۲سال و ۱۰ماهه دارم.
هفته گذشته سفیکسیم و پلارژین و کیدی کید برای سرماخوردگی مصرف کرد
از دیروز بعدازظهر زانو و قوزک پا و آرنجش متورم دردناک و قرمز شد.ورم به قدری زیاد بود که به نظر می آمد پا در رفته
بعدها در نواحی مختلف بدن دانه های قرمز مشاهده کردم.
فردا ورم تا حدودی پخش شد و تقریبا کل پا ورم کرد
متخصص اطفال هیدروکسی زین سه بار در روز و دسلوراتادین یک بار بهش داد که آخر شب تب ۳۸/۵ کرد.
فعالیت عادی روزانه و مصرف غذا را داره رنگ ادرار هم تغییر نکرده. باید دوباره به متخصص مراجعه کنم یا داروها را بدهم و صبر کنم
ممنون
سلام به شما
باید دوره درمان حتما تموم بشه. اگر تورم مفاصل برطرف نشه، حتما باید مجدد به متخصص اطفال یا فوق تخصص عفونی اطفال مراجعه کنین.
سلام، فرزند من ۴ سالشه بدون هیچ علائمی از خواب بیدار شد واول گردن و صورتش و کم کم شکم و کمرش قرمز شد همراه با خارش ، ولی فعلا علایم دیگه ای نداره، آیا خطرناکه؟
سلام به شما
باید زمینه حساسیتی بررسی بشه. معاینه توسط متخصص اطفال کمککننده هست.
سلام وقتتون بخیر..دخترم سه سالشه دیشب خواب بود وقتی بیدارشد لُپ راستش قرمز بود فک کردم بدخوابیده بخاطراونه اما بعدش دیدم بدنشو میخارونه بعداز یه ربع روی شکم ، کتف و ران پاهاش کهیر زد و صورتش نیم ساعت بعد کهیر زد..دلیلش چیه؟البته ما نه حیوان خونگی داریم نه گل و گیاه.و اینکه تا بحال به هیچگونه آجیل حساسیت نشون نداده..خیلیم میترسم ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام به شما
پایه ترین علت، واکنش حساسیتی هست که میتونه به هرچیزی رخ داده باشه. جای نگرانی نیست و معمولا پیشرفتی نمیکنه. اما بهتره جهت اطمینان از کهیری بودن ضایعات توسط متخصص اطفال معاینه بشه.
سلام دخترم ۸سال است دو روز بدن کهیر زده دکتر رفتیم تا ۲۴ ساعت خوب بود ولی دوباره کهیر رشت کردند
سلام به شما
عود ضایعات علیرغم دریافت درمان، باید بررسی بشه. به متخصص اطفال یا متخصص پوست مراجعه کنین.
با سلام آقای دکتر پسرم ۷ سالش هست و و سه روز پیش برای کنترل بردم درمانگاه واکسن سه گانه برای اتمام شش سالگی بهش زدن که یک روز بعد بدنش کهیر زده وخارش داره و زیاد میشه . ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام به شما
باید حتما ضایعات توسط متخصص اطفال بررسی و بعد بر اساس اون درمان تجویز بشه.
کهیر را چگونه درمان کنیم
سلام به شما
درمان کار پزشک هست. شما باید به متخصص پوست مراجعه کنین تا ضمن معاینه و بررسی نوع ضایعه، درمان مناسب تجویز کنن.
سلام آقای دکتر دخترم ۶ سالشه نزدیک یک هفته هست وقتی شب میشه بدنش کهیر میزنه یه یشب زیاد یه شب کم بعداز چند ساعت از لین میره چه کار کنم
سلام به شما
باید زمینه حساسیتی بررسی بشه. هم نسبت به خوراکی که میخوره هم لباس ها و ملزومات خواب. مضاف بر اینکه ضایعات باید حتما توسط متخصص اطفال معاینه بشن.
سلام پسر ۵ ساله من الان نزدیک یک سال کهیر میزنه یعنی اولش با خوردن یه بستنی شکلاتی شد تمام بدنش از صورت تا نوک پا کهیر زد دو سالش بود خنکی دادم و شربت حساسیت خوب شد تا ۴ سالگی که دوباره شروع شد پیش چند پزشک بردم چکاب کامل داد معلوم شد که تیروئید کم کار داره و کم خونی شدید هیچ چیزی که مربوط به کهیر باشه نداشت براش قرص تیروئید و شربت آهن داد دکتر مصرف میکنه اما خوی نمیشه مجبورم هر روز یا یک روز در میون شربت حساسیت بدم بهش باید چیکار کنم؟
سلام به شما
زمینه حساسیتی ایجاد شده و باید نوع آلرژن یا ماده حساسیت زا مشخص بشه. از پزشک فوق تخصص آلرژی کمک بگیرین.