کهیر چیست؟ + درمان قطعی کهیر

سلامت عمومی

 

کهیر برآمدگی‌های کوچک پوستی و همراه با خارشی هستند که معمولاً به رنگ قرمز یا صورتی بوده و گاهی اوقات دردناک می‌شوند. بروز این عارضه پوستی اغلب ناشی از واکنش‌های آلرژیک دارویی، غذایی و یا فصلی است. در این مقاله اطلاعاتی در رابطه با کهیر به شما ارائه خواهد شد.

چه عواملی باعث بروز کهیر می‌شوند؟

کهیر معمولاً به دلیل یک واکنش آلرژیک نسبت به دارو، ماده غذایی و یا یک ترکیب بی‌خطر مانند گرده گل‌ها ایجاد ‌می‌شود. زمانی که بدن واکنش آلرژیک از خود نشان می‌دهد، سلول‌های سیستم ایمنی به‌عنوان یک مکانیسم دفاعی شروع به ترشح هیستامین می‌کنند. هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که بدن با تولید آن تلاش می‌کند خود را در برابر عفونت و عوامل بیگانه محافظت کند اما متأسفانه تولید بیش‌ازحد هیستامین در برخی افراد باعث بروز کهیر، خارش و سایر علائم آلرژی می‌شود.

گاهی عواملی مثل استرس، پوشیدن لباس‌های تنگ، ورزش سنگین و ابتلا به بعضی بیماری‌ها در بروز این عارضه‌ی پوستی تأثیر دارند. همچنین گاهی اوقات قرار گرفتن در معرض دمای خیلی سرد یا خیلی گرم و یا تعریق زیاد در بروز این برآمدگی‌های پوستی تأثیرگذار است. در بسیاری از موارد، کهیر یک مشکل حاد و موقتی است و با مصرف داروهای ضد حساسیت برطرف می‌شود.

کهیر چیست؟

چه کسانی در معرض ابتلا به کهیر قرار دارند؟

افرادی مبتلا به آلرژی مستعد ابتلا به این مشکل پوستی نیز هستند. همچنین افرادی که دارو مصرف می‌کنند یا در معرض محرک‌های غذایی یا فصلی قرار دارند، ممکن است در معرض ابتلا به کهیر باشند. همچنین اگر در حال حاضر مبتلا به یک عفونت و یا بیماری هستید احتمال بروز آن دور از انتظار نیست.

مطالعه بیشتر: کهیر در کودکان

ظاهر کهیر به چه شکل است؟

قابل توجه‌ترین علامت کهیر، برآمدگی‌های جوش مانندی است که روی پوست ظاهر می‌شود. این نقاط متورم گاهی قرمز و گاهی نیز همرنگ پوست هستند. کهیرها ممکن است کوچک و گرد باشند و یا شکل نامتقارن و بزرگی داشته باشند. و معمولاً به‌صورت خوشه‌ای در قسمتی از بدن ظاهر می‌شود.

این برجستگی‌های قرمزرنگ ممکن است به‌مرورزمان شکل خود را تغییر داده و گسترش یابند. در طول یک دوره این عارضه گاهی ناپدید می‌شود یا دوباره ظاهر می‌شود و یا ممکن است در طول دوره ثابت باشد. اگر در اطراف گلو یا بر روی زبان خود کهیر زده‌اید و احساس می‌کنید که دچار مشکلات تنفسی شده‌اید فوراً با اورژانس به شماره ۱۱۵ تماس بگیرید یا بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

انواع کهیر

کهیرهای ناشی از واکنش‌های آلرژیک

شایع‌ترین علت پدید آمدن کهیر، واکنش‌های آلرژیک است. برای مثال حساسیت به:

  • غذاها مانند آجیل، شیر و تخم‌مرغ (حساسیت غذایی)
  • شوره پوستی حیوانات خانگی
  • گرده گیاهان
  • نیش حشرات
  • داروها: عمدتاً آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای ضد سرطان و ایبوپروفن

در موارد خفیف، کهیر با مصرف داروهای ضد حساسیت مثل آنتی‌هیستامین‌ها قابل‌درمان است.

کهیر به دلیل شوک آنافیلاکسی

آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک شدید و تهدیدکننده است. در این وضعیت، کهیر اغلب با مشکلات تنفسی، حالت تهوع و استفراغ، تورم شدید و سرگیجه همراه است. اگر علائم شوک آنافیلاکسی را در خود یا دیگران مشاهده کردید، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.

کهیر مزمن

کهیر مزمن

کهیرهای مزمن ضایعاتی پوستی بلندمدت هستند که گاهی علت آن‌ها قابل‌تشخیص نیست. چنین کهیرهایی از شش هفته تا چندین ماه و یا سال وجود دارند و می‌توانند سبک و کیفیت زندگی را تحت تأثیر قرار دهند. اگرچه این شکل از کهیر تهدیدکننده زندگی نیست، اما کلافه کننده و آزاردهنده است و درمان آن نیز تا حدودی دشوار است. گاهی این نوع کهیرها نشانه یک مشکل زمینه‌ای هستند، مانند:

کهیرهای ناشی از دما

گاهی اوقات تغییرات دمایی باعث ایجاد کهیر در افرادی می‌شود که به چنین تغییراتی حساس هستند. کهیر ناشی از سرما در اثر قرار گرفتن در معرض آب سرد یا برودت دما پدید می‌آید. در مقابل، بالا رفتن دمای بدن به دلیل فعالیت بدنی سنگین و یا حرارت هوا ممکن است باعث کهیر ناشی از گرما شود.

کهیرهای ناشی از عفونت

عفونت‌های ویروسی و باکتریایی هر دو پتانسیل ایجاد کهیر را دارند. از عفونت‌های باکتریایی رایج که باعث کهیر می‌شوند می‌توان به عفونت‌های مجاری ادراری و گلودرد استرپتوکوکی اشاره کرد. از عفونت‌های ویروسی نیز می‌توان عامل مونونوکلئوز عفونی، هپاتیت و سرماخوردگی را نام برد.

به گفته‌ی وب‌سایت healthline با تغییرات ساده‌ای در سبک زندگی می‌توان تا حدود زیادی از عود مجدد کهیر پیشگیری کرد. اگر دچار آلرژی هستید و می‌دانید چه عواملی باعث واکنش آلرژیک شما می‌شوند، از قرار گرفتن در معرض این محرک‌ها اجتناب کنید.

ایمونوتراپی که به واکسن آلرژی نیز معروف است، گزینه دیگری برای پیشگیری از ابتلا به این عارضه پوستی است. اگر اخیراً به کهیر مبتلا شده‌اید از رفتن به مناطق شرجی و با رطوبت بالا یا پوشیدن لباس‌های تنگ خودداری کنید.

باکتری‌های مسری نیز از دیگر دلایل بروز این عارضه پوستی هستند. رعایت نکات زیر برای جلوگیری از آلوده شدن به این باکتری‌ها مؤثر است:

  • دست‌های خود را مرتب بشویید
  • بهداشت فردی را به‌خوبی رعایت کنید
  • واکسن‌هایی که پزشکان توصیه می‌کنند را تزریق کنید
  • تماس خود را با افرادی که علائم بیماری دارند، محدود نمائید
  • از صابون‌هایی که باعث تحریک پوست شما می‌شوند، خودداری کنید

درمان قطعی کهیر

اولین قدم برای درمان کهیر این است که بدانیم آیا علائم پوستی واقعاً کهیر هستند یا خیر. پزشکان اغلب از طریق معاینه بالینی، نوع ضایعه پوستی را تشخیص می‌دهند. اگر مشخص شود که بثورات پوستی کهیر هستند ممکن است پزشک آزمایش خون یا آزمایشات پوست را تجویز نماید تا عامل زمینه‌ای کهیرها مشخص شود. اگر مشکل خفیف باشد یا ناشی از یک عامل زمینه‌ای جدی نباشد معمولاً نیازی به مصرف دارو نیست اما درصورتی‌که ناشی از آنافیلاکسی باشد نیاز به درمان فوری دارد. در چنین شرایطی، پزشک معمولاً یکی از گزینه‌های زیر را توصیه می‌کند:

  • مصرف آنتی‌هیستامین‌هایی مانند دیفن‌هیدرامین یا ستیریزین
  • اجتناب از خاراندن و دست‌کاری کهیرها
  • اجتناب از دوش آب داغ
  • توصیه به حمام خنک

درمان سریع کهیر

عوارض کهیر

آنژیوادم

در صورت عدم درمان، حدود یک‌چهارم افراد مبتلا به کهیر حاد و نیمی از افراد مبتلا به کهیر مزمن دچار آنژیوادم می‌شوند. آنژیوادم به تورم لایه‌های عمیق‌تر پوست گفته می‌شود. آنژیوادم اغلب شدید است و به دلیل تجمع مایعات در زیر پوست ایجاد می‌شود. علائم ممکن است هر قسمتی از بدن را درگیر کند، به‌ویژه:

  • چشم‌ها
  • لب
  • اندام تناسلی
  • دست
  • پا

برای تسکین تورم می‌توان از داروهایی مانند آنتی‌هیستامین‌ها و کورتیکواستروئیدهای خوراکی استفاده کرد.

تأثیر روانی

بدیهی است که ابتلا به بیماری‌های مزمن می‌تواند تأثیر منفی بر روحیه و اعتمادبه‌نفس افراد داشته باشد. کهیر مزمن نیز از این قاعده مستثنی نیست و فرد در صورت ابتلا به این نوع کهیرها در وهله اول باید با مراجعه به پزشک و پایبند بودن به دوره درمانی سعی در بهبود علائم داشته باشد و در درجه دوم بر ارتقاء سلامت روانی خود متمرکز شود.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
healthlinehealthlinenhsinform
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا