مشاوره روانشناسی سالمند
خانه
مقالات
مشاوره روانشناسی سالمند

مشاوره روانشناسی سالمند

آخرین تاریخ به روز رسانی: 1403/09/26
مشاوره روانشناسی سالمند
هوم‌کا مجموعه‌ای است که با هدف ارائه خدمات باکیفیت مراقبتی به افراد راه‌اندازی شده است. یکی از این خدمات، مشاوره روانشناسی سالمند در منزل است که اگر می‌خواهید این خدمت را برای یکی از اعضای سالمند خانواده دریافت کنید کافیست دکمه ثبت درخواست رایگان هوم‌کا را فشار دهید تا مشاوران ما با شما تماس بگیرند.

 بنر عدم ارائه خدمت

افزایش سن یک روند طبیعی است که ممکن است برای برخی از افراد و خانواده‌های آن‌ها چالش‌هایی ایجاد کند. اگرچه بسیاری از افراد مسن منتظر انتقال از میانسالی به سال‌های آخر زندگی خود هستند، اما سازگاری با این انتقال می‌تواند برای آن‌ها و دیگران دشوار باشد. برای اکثر افراد، افزایش سن با کاهش قدرت و توانایی جسمی، از دست دادن عزیزان و ترس از نادیده گرفته شدن همراه است.
آنچه با افراد همراه با سالمندی آورده می‌شود تعارض‌ها و چالش‌های گذشته است که این مسئله می‌تواند منجر به افسردگی در آن ها شود. همه بزرگسالان ممکن است با نزدیک شدن به سالمندی و گذراندن میانسالی مسائل بهداشتی، اضطراب و افسردگی را تجربه کنند که در این زمینه حمایت یک روانشناس می‌تواند به کاهش مشکلات کمک کند. در ادامه با موضوع مشاوره روانشناسی سالمند بیشتر آشنا می‌شوید.

 

درک مسائل سالمندی با مشاوره روانشناسی سالمند

در حالی که برخی از بزرگسالان ممکن است با اشتیاق به «سال‌های طلایی» خود نزدیک شوند و بازنشستگی، نوه‌ها یا مرحله جدیدی از زندگی را پیش‌بینی بکنند، برخی دیگر از بزرگسالان ممکن است از تاثیرات جسمی و روانی پیری ترس داشته باشند. مسائلی که سالمندی را برای برخی از افراد دشوار می‌کند در ادامه مطرح شده‌اند. این مشکلات، لزوم مشاوره روانشناسی سالمند را نشان می‌دهند.

✔ تجربه چالش‌های جسمی که می‌تواند تحرک فرد را محدود کند

✔ بازنشستگی

✔ ضعف جسمی و مشکلات پزشکی

✔ مشکل در یافتن فعالیت‌های لذت‌بخش و معنادار

✔ مواجهه با مرگ‌ومیر عزیزان، ازجمله همسر، دوستان و خویشاوندان

✔ انزوا

✔ ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقل که رسیدگی به نیازهای اساسی را دشوار می‌کند

✔ سن گرایی یا تبعیض بر اساس سن در جامعه و تجربه بی‌احترامی به خاطر سن بالا

✔ مشکلات مالی

 

عادت به مشکلات پزشکی سالمندی با مشاوره روانشناسی سالمند

یکی از چالش‌هایی که افراد سالمند ممکن است تجربه کنند، تشخیص اثرات طبیعی افزایش سن از علائم بیماری جسمی یا روانی واقعی است. بسیاری از افراد بالای ۶۵ سال به زندگی مستقل شاد و سالم ادامه می‌دهند. اکثر افراد مسن با تغییراتی در شناخت مواجه می‌شوند، اما این یک قسمت طبیعی از روند پیری است. محققان دریافته‌اند که افراد سالمند سالم اغلب در حوزه‌های زیر ضعف خفیفی را تجربه می‌کنند:

✔ حافظه بصری و کلامی

✔ توانایی‌های فضایی

✔ حافظه فوری یا توانایی نام‌گذاری اشیا

✔ شنوایی و بینایی

✔ قدرت بدنی

✔ اشتها و سطح انرژی

یک پزشک می‌تواند به فرد سالمند کمک کند که این تغییرات را از بیماری‌های جدی مانند آلزایمر یا پارکینسون متمایز کند. از سوی دیگر، یک روانشناس می‌تواند به فرد کمک کند که این تغییرات را بپذیرد و به آن‌ها عادت کند.

 

 درمان مشکلات شناختی و روانشناختی سالمندی با مشاوره روانشناسی سالمند 

افراد سالمند معمولا افت ذهنی خفیفی را تجربه می‌کنند اما برخی از آن‌ها ممکن است به بیماری‌های زوال عقل مبتلا شوند که این مسئله می‌تواند عملکرد آن‌ها را به‌شدت تحت تاثیر قرار دهد و درنتیجه احتمال ابتلای آن‌ها به افسردگی، اضطراب و پارانویا را افزایش دهد. از سوی دیگر، آمارها نشان می‌دهند که حدود ۱۵ درصد از بزرگسالان بالای ۶۰ سال به مشکلات روانشناختی دچار هستند. این مشکلات معمولا عبارت‌اند از:

✔ اضطراب: حدود شش درصد از افراد سالمند را درگیر می‌کند.

✔ اختلال عملکرد جنسی و مشکلات خواب: احتمال هر یک از این مشکلات با افزایش سن، بالا می‌رود.

✔ افسردگی: تقریبا در هفت درصد از سالمندان اتفاق می‌افتد و اغلب تشخیص داده نمی‌شود و درمانی هم برای آن صورت نمی‌گیرد.

✔ مشکلات رفتاری: مانند پرخاشگری، بیش فعالی یا سرگردانی حرکتی و طغیان‌های کلامی. این مشکلات اغلب در اثر هذیان، افسردگی و زوال عقل ایجاد می‌شوند.

✔ نرخ بالای خودکشی: افراد سالمند در مقایسه با گروه‌های سنی دیگر، بالاترین میزان خودکشی را به خود اختصاص داده‌اند.

✔ سوءمصرف مواد مخدر و الکل: دو تا پنج درصد از مردان و یک درصد از زنان بالای ۶۵ سال به مواد مخدر یا الکل وابسته هستند.

 

مشاوره روانشناسی سالمند چیست؟

همان‌طور که مطرح شد محدودیت‌های جسمی و شناختی مربوط به روند پیری می‌تواند زندگی روزمره را برای بسیاری از افراد سالمند چالش‌برانگیز کند. این امر به خصوص در افراد سالمندی صادق است که به مراقبت از خود عادت دارند و همیشه تلاش کرده‌اند که استقلال خود را حفظ کنند.
در مشاوره روانشناسی سالمند، مشاوران، علاوه بر ارزیابی جسمی و روانی اقدام به درمان مسائل روانشناختی و کاهش مشکلات تاثیرگذار بر کیفیت زندگی او می‌کنند. این مشاوران، در مورد شناسایی و حل‌وفصل مشکلات رایج در سالمندان تخصص دارند.

 

مزایای مشاوره روانشناسی سالمند

همان‌طور که مطرح شد، افراد سالمند در زمینه‌های پزشکی و روانشناختی، مشکلات گوناگونی را تجربه می‌کنند که این امر می‌تواند زندگی آن‌ها را هر چه بیشتر تحت تاثیر بگذارد. به همین دلیل مشاوره روانشناسی سالمند می‌تواند به این افراد کمک کند که بتوانند مشکلات ناشی از افزایش سن را بهتر مدیریت کنند. در ادامه با مزایای مشاوره روانشناسی سالمند بیشتر آشنا می‌شوید. مشاوره روانشناسی سالمند به او کمک می‌کند که:

۱. برای ایجاد تغییرات مثبت، انگیزه داشته باشد
بی‌علاقگی یکی از مشکلات رایج در سالمندان است و ممکن است فرد سالمند این موضع را بگیرد که همیشه برای او مشکلات جسمی و روانی اتفاق می‌افتند. مشاوره روانشناسی سالمند به سالمندان کمک می‌کند که در حد توان خود برای حفظ سلامتی خودش تلاش کند. از سوی دیگر، درنتیجه مشاوره، فرد سالمند ممکن است به جای این ادعا که زندگی دشوار است ممکن است برای حفظ استقلال خود بیشتر تلاش کند.

۲. تشخیص بیماری‌اش را بپذیرد
مواقعی وجود دارد که سالمندان در مورد مواردی که نمی‌توانند تغییر دهند لازم است به نقطه پذیرش برسند. فرد سالمند ممکن است تشخیص آلزایمر را انکار کند که در این موقعیت مشاور می‌تواند به او کمک کند نحوه پذیرش این مسئله را بیاموزد. یادگیری روش‌های مدیریت واکنش‌های عاطفی در برابر بیماری‌ها، سالمندان را در موقعیت بهتری برای مراقبت از خود قرار می‌دهد. مشاوره همچنین می‌تواند به سالمندان کمک کند تا بر استرسی که غالبا با تشخیص بیماری آن‌ها اتفاق می‌افتد، غلبه کنند. همچنین، مشاوران روش‌هایی برای تسکین استرس دارند که برای افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن مفید است.

۳. غم و اندوهش کاهش پیدا کند
افراد سالمند معمولا در مدت کوتاهی، از دست دادن‌های زیادی را تجربه می‌کنند. آن‌ها همچنین ممکن است مصیبت‌هایی مانند از دست دادن فرزندان جوان یا همسر خود را تجربه کنند. مشاوره روانشناسی سالمند به این افراد کمک می‌کند که این از دست دادن‌ها را پردازش کنند. اگرچه آن‌ها نمی‌توانند عزیزان خود را به زندگی برگردانند اما می‌توانند برای گذر از این تجربیات، راه‌حل‌هایی را پیدا کنند.

۴. به مسائل حل‌نشده گذشته بپردازد
بسیاری از سالمندان، هنوز درگیر مسائلی هستند که در گذشته برای آن‌ها اتفاق افتاده است. تعارض‌های طولانی مدت خانوادگی می‌تواند سیستم حمایتی از سالمند را تضعیف کند. خاطرات اتفاقات ناخوشایند می‌تواند باعث کناره‌گیری فرد سالمند از دیگران شود. اگرچه ممکن است سالمند برای صحبت با اعضای خانواده خود در مورد این مشکلات راحت نباشد اما او می‌تواند به راحتی، حرف‌هایش را با یک مشاور مطرح کند. این کار باعث می‌شود که او قدم‌هایی برای بهبود پیدا کردن بردارد.

۵. پذیرش کمک را تمرین کند
سالمندان گاهی اوقات احساس می‌کنند برای پذیرش کمک دیگران تحت فشارند. سالمندانی که در زندگی سخت تلاش کرده‌اند تا استقلال داشته باشند در برابر مراقبت شدن مقاومت می‌ورزند. صحبت با مشاور به سالمند کمک می‌کند که متوجه شود پذیرفتن کمک، خوب است. از سوی دیگر، او درنتیجه مشاوره روانشناسی سالمند، مهارت‌های ارتباطی خود را بهبود می‌بخشد و درنتیجه می‌تواند مراقبت بهتری از دیگران دریافت کند.

مطالعات نشان می‌دهند که سالمندان در مقایسه با جوانان، اغلب در روان‌درمانی جدی‌تر هستند. آن‌ها درک می‌کنند که زمانشان محدود است و تمایل دارند سریع‌تر از جوانان نتیجه بگیرند. در مشاوره روانشناسی سالمندان، ممکن است افراد سالمند به مسائل کودکی و بزرگسالی خود بپردازند و همچنین بخواهند با مسائل زندگی کنونی خود ازجمله اضطراب، استرس، مشکلات خانوادگی و موارد دیگر مقابله کنند.

 

دلایل رایج تمایل سالمندان به مشاوره روانشناسی سالمند

تفاوت در افراد سالمند متنوع و درواقع بیشتر از تفاوت در گروه‌های سنی دیگر است. عوامل استرس‌زای روانشناختی که توسط افراد سالمند تجربه می‌شود ممکن است بر اساس گروه سنی، جنسیت، نژاد، قومیت، زمینه فرهنگی، بهداشت و وضعیت ناتوانی، تحصیلات، وضعیت اقتصادی و مذهب متفاوت باشد. با این حال، دلایل رایجی برای تمایل سالمندان به دریافت خدمات مشاوره روانشناسی سالمند وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است.

✔ مشکلات مربوط به عزت نفس

✔ تجربه سوگ و از دست دادن عزیزان

✔ کاوش در مراحل گذار دشوار مثل بازنشستگی، روابط و وضعیت اقتصادی اجتماعی

✔ مدیریت مشکلات مزمن مرتبط با سلامتی ازجمله بیماری و درد، تغییر در عملکرد جنسی، زوال شناختی

✔ نقش‌های جدید خانوادگی و اجتماعی و مدیریت تعارضات خانوادگی

✔ پیدا کردن معنی و هدف پس از بازنشستگی و در زندگی بعدی

✔ توجه فناپذیری و حسرت‌ها

✔ کنار آمدن با یکی از اعضای خانواده یا همسر مبتلا به زوال عقل یا ناتوانی جسمی

✔ بهبود سلامتی عاطفی خود پس از انتقال به یک محل اقامت جدید

✔ تنهایی و انزوا

✔ کاهش تحرک به دلیل بیماری

✔ یادآوری خاطرات و تامل در زندگی خود

یکی از بزرگ‌ترین موانع افراد سالمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی سالمند، انگ اجتماعی برای کسانی است که تحت مشاوره روانشناسی قرار می‌گیرند. این انگ به خصوص برای کسانی بدتر است که در جوامعی زندگی می‌کنند که مشکلات سلامت روان را به عنوان یک نقص شخصی می‌بینند. انگ‌ها می‌توانند عوارضی منفی ازجمله طولانی شدن رنج عاطفی و درونی شدن انگ را برای فرد به همراه داشته باشند.
درنتیجه این افراد ممکن است نسبت به قبل دچار مشکلات بیشتری شوند، از دیگران فاصله بگیرند و تنها شوند و همچنین خودکارآمدی، شفقت نسبت به خود و امید به بهبودی آن‌ها نیز کاهش پیدا کند. با این حال، همان‌طور که می‌دانید مشاوره روانشناسی سالمند مزایای بسیار زیادی برای سالمندان دارد و لازم است این انگ اجتماعی در مورد مشکلات سلامت روان به چالش کشیده شود زیرا همه افراد در برهه‌هایی از زندگی دچار مشکلات می‌شوند و لازم است از مشاور روانشناس برای حل آن‌ها کمک بگیرند.

 

آیا مشاوره روانشناسی سالمند اثربخش است؟

جلسات درمانی برای سالمندان می‌تواند به آن‌ها کمک کند که با ترس خود از مرگ روبرو شوند و بار غم و اندوه ناشی از مرگ عزیزان را کاهش دهند. این نوع درمان به آن‌ها کمک می‌کند که بعد از بازنشستگی، بهترین سال‌های عمر خود را داشته باشند و زندگی آن‌ها رضایت‌بخش شود. در جلسات درمانی، افراد سالمند معمولا در مورد مسائلی که سال‌ها پیش تجربه کرده‌اند صحبت می‌کنند زیرا این اتفاقات همچنان بر زندگی کنونی آن‌ها تاثیر می‌گذارد.
صحبت در مورد گذشته می‌تواند به سالمندان کمک کند که با آرامش و روش‌های سالم بیشتری، مسائل ناشی از گذشته را حل کنند و حتی استرس و افسردگی آن‌ها از بین برود. در بسیاری از موارد، سالمندان بهترین افراد برای روان‌درمانی هستند زیرا آن‌ها متوجه هستند که زمانشان محدود است و ممکن است بخواهند خیلی زودتر تغییر کنند. اگر می‌خواهید خودتان یا یکی از عزیزانتان که سالمند است تحت مشاوره روانشناسی سالمند قرار بگیرید کافیست درخواست خود را در هوم‌کا ثبت کنید و بقیه‌اش را به ما بسپارید.

 

تعرفه مشاوره روانشناسی سالمند

ازآنجایی‌که تعرفه‌ها و قیمت‌های خدمات هوم‌کا به نوع و شرایط درخواست شما بستگی دارد برای اطلاع از این امر لازم است با هوم‌کا تماس بگیرید. پس از ثبت درخواست خود در هوم‌کا مشاوران ما با شما تماس خواهند گرفت و پاسخگوی سوالات شما خواهند بود. توجه داشته باشید که تلاش هوم‌کا بر این بوده است که خدمات این مجموعه با قیمتی معقول و استاندارد ارائه شوند.

 

مناطق تحت پوشش خدمت مشاوره روانشناسی سالمند

در حال حاضر خدمات هوم‌کا برای شهروندان تمام مناطق تهران و کرج ارائه می‌شود. بنابراین اگر ساکن یکی از این شهرها هستید و می‌خواهید از مشاوره روانشناسی سالمند بهره‌مند شوید می‌توانید درخواست خود را در هوم‌کا ثبت کنید تا مشاوران این مجموعه با شما تماس بگیرند.
همان‌طور که مطرح شد، امروزه ارائه خدمات مشاوره روانشناسی سالمند بیشتر از قبل مورد توجه قرار گرفته است و سالمندان نیز بیشتر از جوانان، تمایل به تغییر دارند. اگر شما فردی سالمند هستید یا یکی از اعضای خانواده شما سالمند است ممکن است بخواهید از خدمات مشاوره روانشناسی سالمند بهره‌مند شوید. برای دریافت این خدمات کافیست دکمه ثبت رایگان درخواست را در هوم‌کا فشار دهید یا با شماره ۰۲۱۹۱۰۲۵۵۹۵ تماس بگیرید.

 

هوم کا چگونه می‌تواند در زمینه خدمات مشاوره روانشناسی سالمند به شما کمک کند؟

همان‌طور که حتما متوجه شده‌اید مشاوره روانشناسی سالمند می‌تواند مزایای زیادی برای سالمندان داشته باشد و به آن‌ها کمک کند که سلامت جسمی و روانشناختی خود را بهبود ببخشند. از سوی دیگر، با توجه به اینکه معمولا سالمندان در طی مسافت‌های طولانی با مشکل مواجه هستند یا ممکن است به مشکلات حرکتی دچار باشند دریافت خدمات مراقبت و سلامت در منزل می‌تواند گزینه مناسب‌تری برای آن‌ها باشد.
هوم‌کا مجموعه‌ای است که با هدف ارائه خدمات باکیفیت مراقبتی و سلامتی به افراد راه‌اندازی شده است. یکی از خدمات این مجموعه، مشاوره روانشناسی سالمند در منزل است که اگر می‌خواهید این خدمات را برای خود یا برای یکی از اعضای سالمند خانواده دریافت کنید کافیست دکمه ثبت درخواست رایگان هوم‌کا را فشار دهید تا مشاوران ما با شما تماس بگیرند.

 

دسترسی سریع

سوالات متداول

چرامشاوره روانشناسی برای سالمند توصیه می‌شود؟
بروز مشکلات زیر می‌تواند اهمیت مشاوره برای سالمندان را نشان دهد: ✔ تجربه چالش‌های جسمی که می‌تواند تحرک فرد را محدود کند ✔ بازنشستگی ✔ ضعف جسمی و مشکلات پزشکی ✔ مشکل در یافتن فعالیت‌های لذت‌بخش و معنادار ✔ مواجهه با مرگ‌ومیر عزیزان، ازجمله همسر، دوستان و خویشاوندان ✔ انزوا ✔ ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقل که رسیدگی به نیازهای اساسی را دشوار می‌کند ✔ سن گرایی یا تبعیض بر اساس سن در جامعه و تجربه بی‌احترامی به خاطر سن بالا ✔ مشکلات مالی
مشکلات شناختی و روانشناختی سالمندان چه چیزهایی می‌تواند باشد؟
با افزایش سن افراد می‌توانند با مشکلات زیر مواجه شوند: ✔ اضطراب ✔ اختلال عملکرد جنسی و مشکلات خواب ✔ افسردگی ✔ مشکلات رفتاری ✔ نرخ بالای خودکشی ✔ سوءمصرف مواد مخدر و الکل
مشاوره روانشناسی برای سالمندان چه مزایایی دارد؟
مشاوره روانشناسی سالمند به او کمک می‌کند که: ۱. برای ایجاد تغییرات مثبت، انگیزه داشته باشد. ۲. تشخیص بیماری‌اش را بپذیرد. ۳. غم و اندوهش کاهش پیدا کند. ۴. به مسائل حل‌نشده گذشته بپردازد. ۵. پذیرش کمک را تمرین کند.
تعرفه مشاوره روانشناسی سالمند چقدر است؟
برای کسب اطلاعات دقیق در این زمینه با کارشناسان هوم‌کا تماس بگیرید.
خدمات درمانی، آزمایشگاهی و مراقبتی هوم‌کا به چه شهرهایی ارائه می‌شود؟
سراسر استان تهران، کرج و حومه و مشهد می‌توانند خدمات این مجموعه بهره ببرند.

پرسش و پاسخ با پزشک

Loading...
Loading...

مقالات مرتبط

درباره‌ی این حوزه بیشتر بخوانید.
دوست دارید درباره فاکتور CBC بیشتر بدانید؟
برای دریافت فایل راهنما، کافیست اطلاعات زیر را وارد نمایید.
request
دانلود فایل
interpretation-icon

تفسیر رایگان CRP

mg/L