بیماری مقاربتی در زنان چه علائمی دارد؟

سلامت جنسی

 

بیماری‌های مقاربتی زیادی وجود دارند که بیشتر در زنان رایج هستند. بیماری‌ها و عفونت‌های مقاربتی در زنان گروهی از عارضه‌ها هستند که از راه رابطه واژینال، دهانی و مقعدی منتقل می‌شوند. علائم بیماری مقاربتی زنان برحسب نوع عارضه و شدت آن متفاوت خواهد بود. در این مطلب در مورد انواع بیماری مقاربتی در زنان و روش درمان و پیشگیری از آن صحبت خواهیم کرد. برای تشخیص بیماری‌های مقاربتی در زنان بهتر است با نظر پزشک آزمایشات مربوطه را انجام دهید.

دسته‌بندی بیماری مقاربتی در زنان

انواع بیماری‌ مقاربتی در زنان برحسب نوع در گروه STIs و STDs طبقه‌بندی می‌شوند. اغلب زنان مبتلا به بیماری‌های مقاربتی از نوع STD علائم زیر را تجربه می‌کنند:

  • بثورات
  • احساس درد
  • خارش واژینال
  • ترشحات غیرطبیعی

خیلی از عارضه‌های STI هیچ‌گونه نشانه‌ای ایجاد نمی‌کنند. درصورتی‌که این گروه از عارضه‌های مقاربتی درمان و کنترل نشوند، می‌توانند فرد را دچار مشکلات باروری کنند. همچنین برخی از بیماری‌های مقاربتی زمینه‌ساز ابتلا به سرطان دهانه رحم می‌شوند؛ بنابراین ضمن کسب اطلاعات کافی درباره پیشگیری، درمان، تشخیص و … عارضه‌های مقاربتی باید بر داشتن روابط جنسی ایمن پایبند باشید.

دلیل تأکید متخصصین بر پیشگیری، درمان، تشخیص در مورد بیماری‌های مقاربتی این است که بسیاری از مبتلایان به عارضه‌های مقاربتی بی‌علامت هستند. بنابراین احتمال اینکه بیمار تا مدت‌ها از مسئله ابتلا خود مطلع نشود وجود دارد. یکی از بیماری‌های مقاربتی که کمترین علائم را ایجاد می‌کند تبخال تناسلی است که امروز شیوع زیادی دارد.

بیماری مقاربتی در زنان

انواع بیماری مقاربتی در زنان

از رایج‌ترین انواع بیماری مقاربتی در زنان می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • سوزاک
  • کلامیدیا
  • تب خال تناسلی
  • HPV

HPV از شایع‌ترین انواع بیماری مقاربتی در زنان شناخته می‌شود. منظور از HPV ویروس پاپیلومای انسانی است. HPV در حقیقت رایج‌ترین بیماری مقاربتی از دسته STI در زنان بشمار می‌رود. در ضمن باید متذکر شویم که HPV یکی از علل اصلی ابتلا زنان به سرطان دهانه رحم شناخته می‌شود.

از بین راه‌های پیشگیری، درمان، تشخیص، متخصصین بیشتر توصیه می‌کنند که نسبت به بیماری HPV واکسینه شوید و پیشگیری را جدی بگیرید. واکسن HPV می‌تواند یک منبع قابل‌اعتماد برای جلوگیری از ابتلا به برخی از گونه‌های HPV باشد. برای تشخیص این بیماری از آزمایش HPV استفاده می‌شود. شما با استفاده از خدمات هومکا می‌توانید این آزمایش و سایر آزمایشات را در خانه انجام دهید.

علائم بیماری مقاربتی در زنان گاهی مخفی باقی می‌مانند. در دنیا از هر ۶ نفر ۱ نفر از گروه سنی ۱۴ تا ۴۹ سال مبتلا به تبخال تناسلی است. سوزاک و کلامیدیا شایع‌ترین انواع بیماری مقاربتی در زنان با منشأ باکتریایی شناخته می‌شوند. در آمریکا کلامیدیا به‌عنوان اصلی‌ترین بیماری مقاربتی باکتریایی معرفی می‌شود. معمولاً این عارضه‌های مقاربتی در طول یک معاینه که توسط متخصص زنان انجام می‌گیرد، تشخیص داده می‌شوند.

علائم بیماری مقاربتی در زنان

رایج‌ترین علائم بیماری مقاربتی در زنان از نوع STIs عبارت‌اند از:

  • ترشحات غیرطبیعی واژن: میزان غلظت و ظاهر ترشحات واژن در طول چرخه‌های متفاوت دچار تغییرات زیادی می‌شود. درصورتی‌که ترشحات واژینال خیلی غلیظ و سفید باشند، ممکن است خبر از بروز عفونت قارچی بدهند. اما عارضه‌های مقاربتی همچون سوزاک و تریکومونیازیس با ترشحات زرد یا سبز رنگ همراه هستند
  • تغییر در ادرار: بیماری STI می‌تواند منجر به بروز درد و سوزش هنگام دفع ادرار شود. همچنین وجود خون در ادرار و احساس نیاز به دفع مکرر ادرار دیگر نشانه‌های STI هستند
  • خارش در ناحیه واژن: خارش یک علامت اختصاصی برای STI نیست. گاهی خارش ممکن است ناشی از بیماری مقاربتی از نوع STI باشد (از رایج‌ترین علل ایجاد خارش در واژن می‌توان به عفونت قارچی، زگیل تناسلی، گال و … اشاره کرد)
  • خونریزی غیرطبیعی: خونریزی غیرطبیعی واژینال یکی دیگر از علائمی است که احتمالاً از بروز PID خبر می‌دهد. همچنین خونریزی غیرطبیعی می‌تواند علامت بروز اختلالات تولید مثلی باشد که در اثر بروز بیماری مقاربتی از نوع STI ایجاد شده‌اند
  • بثورات یا زخم دهان و واژن: بثورات و زخم‌هایی که در اطراف دهان و یا واژن ایجاد می‌شوند ممکن است نشانه بروز تبخال، سیفلیس و HPV باشند. بثورات ناشی از این عارضه‌های مقاربتی شبیه به جوش خیلی ریز و متعدد هستند
  • احساس درد حین رابطه جنسی: اغلب دردهایی که هنگام رابطه جنسی ایجاد می‌شوند نادیده گرفته می‌شوند. ولی گاهی دردهایی که در ناحیه شکم و لگن ایجاد می‌شوند ممکن است نشانه‌ای در مورد بروز و وجود بیماری التهابی لگن یا PID باشند. اغلب PID در اثر پیشرفت بیماری سوزاک و یا کلامیدیا ایجاد می‌شود

بیماری مقاربتی دهانی در زنان

منظور از بیماری‌های مقاربتی دهانی مجموعه عارضه‌های عفونی باکتریایی و ویروسی هستند که از طریق رابطه جنسی به‌صورت دهانی به شریک جنسی منتقل می‌شوند. ازجمله شایع‌ترین بیماری‌های مقاربتی دهانی می‌توان به کلامیدیا، اچ آی وی، HPV، سیفلیس، سوزاک، تبخال و تریکومونیازیس اشاره نمود. با تماس دهانی زن و مرد ویروس و باکتری عامل ایجاد بیماری مقاربتی وارد بدن میزبان می‌شود. برخی از بیماری‌های مقاربتی دهانی با تجویز یک یا چند دوره آنتی‌بیوتیک تحت درمان قرار می‌گیرند و برخی از آن‌ها همچون HIV کاملاً درمان نمی‌شوند.

آزمایش خون بیماری مقاربتی در زنان

آزمایش خون بیماری مقاربتی در زنان

تمام زنانی که تجربه رابطه جنسی پرخطر دارند و یا اینکه علائم مشکوک به بیماری‌های مقاربتی را در خود مشاهده می‌کنند، لازم است آزمایش خون STD انجام دهند. البته به دیگر زنان دیگر نیز توصیه می‌شود که این تست را انجام دهند. آزمایش بیماری های مقاربتی هیچ خطری و عوارضی به همراه ندارد و تنها به تشخیص قطعی وجود بیماری‌های مقاربتی از گروه STD کمک می‌کند.

در آزمایش خون برحسب تجویز پزشک بیمار ممکن است به لحاظ بروز یک یا چند بیماری مقاربتی مورد آزمایش قرار بگیرد. از تست‌هایی که در آزمایش خون بیماری مقاربتی انجام می‌گیرند می‌توان به آزمایش هپاتیت ب، تست کلامیدیا، تست سوزاک، تست سیفلیس، آزمایش نقص سیستم ایمنی یا آزمایش ایدز و آزمایش تریکوموناس اشاره نمود. این آزمایشات را می‌توانید با استفاده از خدمات آزمایش در محل هومکا انجام دهید.

آیا بیماری مقاربتی در زنان کشنده است؟

بیماری‌های مقاربتی برحسب شدت و نوع بر سلامت جسمانی زنان تأثیر خواهند گذاشت. درصورتی‌که عارضه مقاربتی در مراحل اول تشخیص و درمان شود اثرات و عوارض آن به‌مراتب کمتر و خفیف‌تر خواهند بود. در مقابل اگر برای درمان خیلی دیر اقدام شود ممکن است درمان کامل صورت نگیرد و بیمار درگیر عوارض جدی آن شود.

بیماری‌های مقاربتی که کنترل یا درمان می‌شوند کشنده نیستند، اما در مراحل جدی می‌توانند تبدیل به عامل بروز عوارض جدی و مرگ ناشی از عوارض شوند. ازجمله عوارض جدی ناشی از بیماری‌های مقاربتی زنان می‌توان به آسیب به اندام‌های تناسلی، کاهش توانایی بینایی، بروز اختلال در قدرت تولیدمثل و ناباروری و سرطان دهانه رحم اشاره نمود.

تأثیر بیماری‌های مقاربتی در بارداری

بسیاری از زنان ممکن است در دوره بارداری و درحالی‌که یک جنین در رحمشان در حال رشد و نمو است، دچار بیماری‌های مقاربتی مختلف شوند. حتی بسیاری از زنان باردار نمی‌دانند که درگیر به بیماری مقاربتی هستند، چراکه بسیاری از عارضه‌های مقاربتی بی‌علامت هستند؛ بنابراین متخصصین زنان به بانوان باردار توصیه می‌کنند تمام تست‌های مرتبط با STI را در ابتدای بارداری انجام دهند. وب‌سایت healthline در مورد ارتباط این دو شرایط می‌گوید:

به خاطر بسپارید که نباید از غربالگری STI بی‌توجه رد شوید، چراکه بیماری‌های مقاربتی می‌توانند جان شما و فرزندتان را به خطر بیاندازند. خیلی از بیماری‌های مقاربتی کنترل‌نشده و درمان‌نشده قابلیت انتقال به نوزاد در هنگام تولد را دارند؛ بنابراین درمان و کنترل زودهنگام بسیار حائز اهمیت است.

تمام عارضه‌های مقاربتی باکتریایی را می‌توانید با مصرف آنتی‌بیوتیک تحت نظر پزشک در دوره بارداری درمان کنید. اگر بیماری مقاربتی منشأ ویروسی داشته باشد از داروهای ضدویروس برای مهار آن استفاده می‌شود. در این صورت شانس انتقال بیماری به فرزندتان برطرف خواهد شد.

روش پیشگیری از بیماری مقاربتی در زنان

پیشگیری همواره بهترین روش برای این است که زنان و همینطور مردان از ابتلا به بیماری‌های مقاربتی تا حدود زیادی در امان بمانند. به زنان توصیه می‌شود جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری مقاربتی موارد زیر را رعایت کنند:

  • حتماً واکسن هپاتیت B بزنید
  • آزمایش HIV بدهید
  • درصورتی‌که مواد مخدر یا الکل مصرف می‌کنید برای ترک آن‌ها اقدام کنید
  • هرگز حوله و لباس زیر خود را با دیگران به اشتراک نگذارید
  • قبل و بعد از مقاربت حتماً استحمام کنید
  • همیشه حین رابطه جنسی از کاندوم لاتکسی استفاده کنید

تمام زنان و همچنین مردان لازم است برای جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های مقاربتی اقدامات پیشگیرانه را انجام دهند. برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مقاربتی توصیه می‌کنیم نکات زیر را به خاطر بسپارید و به آن‌ها عمل کنید:

تمام زنان ضروری است که هر ۳ تا ۵ سال یک بار تست پاپ اسمیر را تکرار کنند. همچنین اگر به بیماری‌های مقاربتی دیگر مشکوک هستید یا درمورد تست‌های مرتبط با آن‌ها اطلاعات کافی ندارید، با پزشک خود صحبت کنید. از پزشک در مورد اینکه لازم است واکسن HPV را دریافت کنید یا خیر سوال کنید. درصورتی‌که شما به لحاظ روابط جنسی فعالیت زیادی دارید و در این میان تجربه روابط بدون محافظت را نیز تجربه کردید، لازم است پزشک را آگاه سازید. امکان دارد پزشک با علم به این موضوع توصیه کند تست STI انجام دهید.

بیماری مقاربتی زنانه

همیشه در روابط جنسی بین خود و همسرتان محافظت و مراقبت را در اولویت قرار دهید. رابطه جنسی چه واژینال و مقعدی و چه دهانی باید محافظت‌شده انجام بگیرد. حتماً از کاندوم و دیگر روش‌هایی که سبب ایجاد مانع امن بین دستگاه تناسلی شما و همسرتان می‌شود استفاده کنید. یادتان باشد که اسپرم کش‌ها نمی‌توانند از شما در برابر بیماری‌های مقاربتی محافظت کنند. همچنین قرص‌های ضدبارداری و دیگر محصولات جلوگیری از بارداری تنها می‌توانند تا حدودی از شروع بارداری جلوگیری کنند، ولی هیچ تاثیری در انتقال بیماری مقاربتی ندارند و هیچ ایمنی ایجاد نمی‌کنند.

کدام یک از بیماری‌های مقاربتی در زنان قابل‌درمان هستند؟

اغلب بیماری‌های مقاربتی از نوع STD قابل‌درمان هستند؛ اما از میان هشت مورد رایج ۴ مورد غیرقابل درمان تلقی می‌شوند. درصورتی‌که نشانه‌های شایع و مشکوک به بیماری مقاربتی دارید، لازم است جهت معاینه و تشخیص به پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید. می‌توانید آزمایشات مرتبط با این بیماری را در منزل انجام دهید. جهت دریافت مشاوره و رزرو نوبت با شماره ۲۱۶۷۳۷۱ هومکا تماس بگیرید و یا برای ثبت درخواست آزمایش بیماری‌های مقاربتی کلیک کنید.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
healthlinehealthlinemayoclinicwebmd
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا