پیشگیری از سرطان سینه + برای جلوگیری از سرطان سینه چه بخوریم؟
سرطان سینه زمانی اتفاق میافتد که سلولهای سینه بیشازحد رشد کرده و به طور کنترل نشده تقسیم میشوند. این سلولها در نهایت تودهای از بافت به نام تومور را ایجاد میکنند. سرطان سینه میتواند هم در مردان و هم در زنان رخ دهد، اما ابتلا به آن در زنان بسیار شایعتر است. اکثر زنان مبتلا به سرطان سینه بالای ۵۰ سال سن دارند، اما زنان جوانتر نیز ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند. پیشگیری از سرطان سینه اهمیت بسیاری دارد.
انجام بهموقع غربالگریها و ماموگرافی میتواند به تشخیص زودهنگام و پیشگیری از سرطان سینه کمک کند. پیشرفت انواع روشهای درمانی سبب افزایش میزان طول عمر افراد مبتلا به سرطان پستان شده است. بنابراین تعداد مرگ و میرهای مرتبط با این بیماری به طور پیوسته در حال کاهش است. در این مقاله در خصوص پیشگیری از سرطان سینه آن صحبت خواهیم کرد.
سینه و سرطان
سرطان سینه زمانی رخ میدهد که سلولهای داخل بافت سینه جهش پیدا کرده (تغییر در ماده ژنتیک) و خارج از کنترل تقسیم میشوند. این تقسیم تا جایی ادامه پیدا میکند که تودهای از بافت تومور ایجاد شود. مانند سایر انواع سرطانها، سرطان سینه نیز میتواند به بافت اطراف سینه گسترش یافته و درآنجا تقسیم شود. این سلولها همچنین میتوانند به سایر قسمتهای بدن مانند ریه رفته و تومورهای جدیدی را تشکیل دهد. زمانی که سرطان سینه به سایر قسمتهای بدن گسترش مییابد، گفته میشود که متاستاز رخ داده است.
سینه از سه قسمت اصلی تشکیلشده که شامل لوبولها، مجراها و بافت همبند است. لوبولها غدههایی هستند که شیر تولید میکنند. مجراها نیز لولههایی هستند که شیر را به نوک پستان میرسانند و بافت همبند (که از بافتهای فیبری و چربی تشکیل شده است) بافتی است که تمام این قسمتها را احاطه کرده و آنها را به صورت منسجم در کنار هم نگه میدارند. بیشتر انواع سرطانهای سینه از مجاری یا لوبولها شروع میشوند. سرطان سینه میتواند از طریق رگهای خونی و رگهای لنفاوی به خارج از بافت سینه گسترش یابد.
آگاهی از علائم برای پیشگیری از سرطان سینه
علائم سرطان سینه در افراد مخلتف است. این علائم از وجود تودههای متعدد گرفته تا تورم و تغییرات پوستی متغیر است. با این حال بسیاری از انواع سرطانهای سینه اصلاً علائم واضحی ندارند. گاهی یک توده ممکن است آنقدر کوچک باشد که حتی نتوانید آن را احساس کنید یا اینکه این تغییرات انقدر واضح باشند که بدون بررسیهای تخصصی نیز بتوانید متوجه وجود آنها شوید.
در اغلب بررسیها یک ناحیه غیر طبیعی در غربالگری ماموگرافی (اشعه ایکس از پستان) ظاهر میشود که نشان دهنده این است که شما به بررسی و آزمایشهای بیشتری نیاز دارید. در بیشتر افراد، وجود توده در سینه اولین نشانهی ابتلا به سرطان سینه است. این تودهها ممکن است بدون درد، سفت و دارای لبههای ناهموار و یا حساس، نرم و گرد باشند. آگاهی از سلامت سینه میتوانذ به پیشگیری از بحرانیشدن سرطان سینه کمک کند. برای مطالعهی مقالهی معاینه سرطان سینه در منزل کلیک کنید.
طبق گفته انجمن سرطان آمریکا، هر یک از تغییرات غیرعادی زیر در پستان میتواند نشانه سرطان سینه باشد:
- تورم تمام یا بخشی از سینه
- تحریک یا فرورفتگی پوست
- درد سینه
- درد نوک سینه یا چرخش آن به داخل
- قرمزی، پوستهپوستهشدن یا ضخیم شدن نوک یا پوست سینه
- ترشح مایعات غیر از شیر مادر از نوک سینه
- وجود توده در ناحیه زیر بغل
این تغییرات همچنین ممکن است نشانهای از وجود مشکلات نه چندان جدی در سینه مانند عفونت یا کیست باشد. باز هم اهمیت دارد که هرگونه تغییر در پستان را به سرعت توسط پزشک بررسی کنید. هرچه
اقدامات لازم برای پیشگیری از سرطان سینه
تحقیقات نشان میدهد که تغییر در سبک زندگی میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را حتی در زنانی که در معرض خطر بالا ابتلا به آن هستند، کاهش دهد. بنابراین برای پیشگیری از سرطان سینهرعایت نکات زیر کمککننده است.
وزن خود را متعادل نگه دارید
اگر وزن شما متعادل است، برای حفظ آن تلاش کنید. همچنین اگر نیاز به کاهش وزن دارید، از پزشک خود در مورد استراتژیهای موثر برای کاهش وزن راهنمایی بگیرید. توصیه میکنیم میزان کالریهایی را که در روز مصرف میکنید کاهش داده و در کنار آن به آرامی زمان فعالیت ورزشی خود را افزایش دهید.
فعالیت بدنی داشته باشید
فعالیت بدنی میتواند به شما در حفظ وزن متعادل کمک کند. همانطور که اشاره شد حفظ وزن متعادل سبب پیشگیری از سرطان سینه میشود. بیشتر بزرگسالان سالم باید حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت هوازی سبک یا ۷۵ دقیقه فعالیت هوازی شدید به علاوه تمرینات قدرتی داشته باشند.
الکل مصرف نکنید
هر چه بیشتر الکل بنوشید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بیشتر میشود. بر اساس نتایج تحقیقات صورت گرفته در مورد تأثیر الکل بر خطر سرطان سینه، مصرف حتی مقادیر کم الکل میتواند خطر ابتلا به انواع سرطانها را افزایش دهد.
شیردهی به پیشگیری از سرطان سینه کمک میکند
تحقیقات ثابت کرده که شیردهی میتواند در پیشگیری از سرطان سینه نقش موثری داشته باشد. هر چه مدت زمان شیردهی بیشتر باشد، اثر محافظتی آن نیز بیشتر خواهد بود.
پس از یائسگی هورمون درمانی را محدود کنید
ممکن است هورموندرمانی ترکیبی، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. با پزشک خود در خصوص خطرات و مزایای هورمون درمانی صحبت کنید؛ زیرا ممکن است بتوانید علائم خود را با درمانهای غیر هورمونی و داروها تا میزان قابل توجهی کاهش دهید. اگر نتیجه گیری کردید که فواید هورمون درمانی کوتاه مدت بیشتر از خطرات آن است، از کمترین دوز که در شما تاثیر موثری میگذارد استفاده کنید و همچنان از پزشکتان بخواهید که مدت زمان مصرف هورمونها را تحت نظر داشته باشد.
نقش رژیم غذایی و سبک زندگی در پیشگیری از سرطان سینه
ورزش منظم و رعایت رژیم غذایی سالم و متعادل به همه زنان توصیه میشود، زیرا میتوانند به پیشگیری از بسیاری از بیماریها از جمله بیماری قلبی، دیابت و بسیاری از انواع سرطان کمک کند. مطالعاتی که به ارتباط بین سرطان سینه، رژیم غذایی و ورزش پرداختهاند، متوجه شدهاند که ورزش منظم و داشتن رژیم غذایی سالم میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را تقریبا تا یک سوم کاهش دهد. به طور کلی رعایت موارد زیر در پیشگیری از سرطان سینه در زنان نقش به سزایی دارد:
- حفظ وزن سالم
- ورزش منظم
- مصرف کم چربیهای اشباع
- عدم مصرف الکل
از فرمول شاخص توده بدنی (BMI) برای یافتن وزن متعادل خود استفاده کنید. اگر در دوران یائسگی قرار قرار دارید، بسیار اهمیت دارد که دچار اضافه وزن یا چاقی نباشید؛ زیرا اضافه وزن باعث میشود استروژن بیشتری توسط بدن شما تولید شود. افزایش استروژن به نوبه خود میتواند خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان سینه را افزایش دهد.
برای پیشگیری از سرطان سینه چه بخوریم؟
بهبود رژیم غذایی برای سلامت کلی بدن مفید است و خطر ابتلا به انواع سرطان را کاهش میدهد، اما تنها عامل موثر نیست. حتی با داشتن رژیم غذایی سالم هم غربالگریهای منظم سرطان سینه مانند ماموگرافی و معاینات دستی همچنان مهم است. بااینحال، مصرف غذاهای زیر ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد.
- سبزیجات سبزبرگ مانند اسفناج و کلمپیچ
- مرکبات مانند پرتقال، گریپ فروت، لیمو، لیموترش و نارنگی
- ماهیهای چرب مثل سالمون، ساردین و ماهی خالمخالی
- توتها مانند شاهتوت، زغالاخته و…
- غذاهای تخمیرشده مانند ماست، کیمچی، میسو و کلم ترش حاوی پروبیوتیک
- سبزیجات آلیوم مثل سیر، پیاز و ترهفرنگی
- میوه ها بهویژه هلو، سیب و گلابی
- سبزیجات چلیپایی مثل گلکلم، کلم و کلم بروکلی
- حبوبات سرشار از فیبر
- گیاهان و ادویههایی مثل جعفری، رزماری، پونه کوهی، آویشن، زردچوبه، کاری و زنجبیل
مصرف قرصهای ضد بارداری و سرطان سینه
شواهدی وجود دارد که نشان میدهند پیشگیری از بارداری از طریق مصرف قرصهای ضد بارداری و IUD هایی که هورمون آزاد میکنند، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد. اما به هر حال خطرات آن بسیار اندک است و معمولا پس از قطع استفاده از داروهای ضد بارداری هورمونی کاهش مییابد.
مطالعات اخیری که به بررسی ارتباط بین استفاده از داروهای ضد بارداری هورمونی و سرطان سینه پرداختهاند، نشان دادند که از هر ۷۶۹۰ زنی که برای حداقل یک سال از داروهای پیشگیری از بارداری هورمونی استفاده میکنند، یک مورد ابتلا به سرطان سینه دیده میشود. در نهایت در خصوص گزینههای پیشگیری از بارداری با پزشک خود صحبت کنید.
کلام آخر از هومکا
اگر بالای ۴۰ سال سن دارید یا در معرض خطر بالای سرطان سینه هستید، باید سالانه ماموگرافی و معاینه فیزیکی توسط پزشک انجام دهید. تشخیص سریع سرطان سینه، احتمال درمان آن را افزایش میدهد.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.