ریزش مو در بارداری + درمان ریزش موی بارداری

پوست و مو

 

اگر باردار هستید و منتظر تولد فرزند عزیزتان هستید، حتماً در این چند ماه علائم و نشانه‌های متفاوتی را نیز تجربه می‌کنید. بارداری با توجه به اینکه بدن مادر را دچار نوسانات هورمونی و تغییرات فیزیکی مختلفی می‌کند، عجیب نیست ریزش مو را نیز به همراه داشته باشد. بسیاری از مادران باردار در طول ۹ ماه بارداری ممکن است ریزش مو را نیز تجربه کنند. چنانچه در دوره بارداری به سر می‌برید و حالا درگیر ریزش مو ناشی از آن نیز شدید، خواندن این مطلب در هومکا را از دست ندهید. در این بخش به بررسی موضوع ریزش مو در بارداری و شیردهی و روش‌های درمان آن خواهیم پرداخت.

آیا بارداری باعث ریزش مو می‌شود؟

چگونه از ریزش مو در دوره بارداری جلوگیری کنیم و آن را کنترل کنیم؟ مادران بارداری که دچار ریزش مو می‌شوند، مرتباً این سؤال را دارند که چگونه باید این ریزش مو را کنترل کنند؟ اگر باردار هستید و ریزش مو را تجربه می‌کنید، ممکن است تعجب کنید و بپرسید که آیا ارتباطی بین بارداری و ریزش مو وجود دارد یا خیر؟ اگرچه باردار بودن لزوماً به معنای ریزش مو نیست و حتی در بیشتر موارد مادران متوجه رشد سریع‌تر و بیشتر موهایشان می‌شوند، اما بارداری در ریزش مو چندان هم بی‌تأثیر نیست.

آیا بارداری باعث ریزش مو می‌شود؟

علت ریزش مو در دوران بارداری

زنان در طول بارداری متوجه تغییرات زیادی در موهای خود می‌شوند. برخی موهای خود را از دست می‌دهند و برخی متوجه می‌شوند موهایشان براق‌تر و قوی‌تر می‌شود. این به دلیل سطوح بالاتر استروژن است که می‌تواند فولیکول‌های مو را تحریک کند. برخی دیگر ممکن است متوجه شوند که موهای مجعد معمولی آن‌ها صاف می‌شود یا برعکس موهایشان از صافی به سمت فر شدن می‌رود. همچنین انجام آزمایش برای ریزش مو می‌تواند به صورت دقیق‌تری دلیل ریزش مو را برای ما مشخص کند.

برخی از زنان در دوران بارداری ریزش مو را تجربه می‌کنند و متوجه می‌شوند که موهایشان نازک شده یا بیشتر می‌ریزد. این حالت می‌تواند در دوران بارداری شروع شود و پس از زایمان ادامه یابد. ریزش مو می‌تواند نگران‌کننده باشد، درحالی‌که معمولاً این ریزش مو نتیجه تغییر هورمون‌ها یا استرس‌های طبیعی بارداری است که موقتی هستند و برطرف می‌شوند. ریزش مو در بارداری می‌تواند نشانه‌ای از یک وضعیت پزشکی جدی‌تر نیز باشد. بنابراین پیگیری پزشکی همواره بهترین تصمیم و اقدام در مواجهه با چنین مشکلی است.

آیا ریزش مو نشانه بارداری است؟

ازآنجایی‌که ریزش مو معمولاً بعد از بارداری اتفاق می‌افتد و نه در طول بارداری، نباید آن را نشانه باردار بودن تلقی کرد. برای برخی از زنان، ریزش مو در اوایل بارداری ممکن است مرتبط با استرس یا هورمون باشد. درک نحوه عملکرد رشد مو در هر زمان مهم است. تمام موها یک چرخه زندگی را طی می‌کنند.

درحالی‌که ۹۰ درصد موهای شما در حال رشد هستند، ۱۰ درصد دیگر در مرحله استراحت به سر می‌برند. موهای در حال استراحت هر دو تا سه ماه یک‌بار می‌ریزند و فضایی برای رشد موهای جدید ایجاد می‌کنند. بنابراین مقداری ریزش مو به‌طور منظم و مداوم برای همه اتفاق می‌افتد و اصلاً عجیب و نگران‌کننده نیست.

اما اگر در ماه‌های اول هستید و متوجه ریزش مو بیش‌ازحد مو شده‌اید، استرس و هورمون‌ها احتمالاً کار خود را کرده‌اند و چنین مشکلی به وجود آوردند. سه ماه نخست بارداری می‌تواند یک دوره استرس‌زا برای بدن باشد. بدن و هورمون‌هایش تلاش می‌کنند با جنینی که داخل رحم شما در حال رشد است سازگار شوند. این استرس و تلاش بدن برای سازگاری خود می‌تواند به‌تنهایی ۳۰ درصد به حجم موهای در حال استراحت شما بیافزاید. بنابراین باید منتظر باشید که در ماه‌های آینده موی بیشتری روی بالش و فرش ببینید.

زمانی که حجم زیادی از مو در فاز استراحت قرار می‌گیرد، می‌گوییم فرد دچار تلوژن افلوویوم شده است. تلوژن افلوویوم بیماری است که در اوایل بارداری ظاهر می‌شود یا ممکن است در اوایل سه ماه دوم بروز کند. در برخی از زنان نیز این حالت بعد از زایمان بروز می‌کند، بنابراین در زنان در زمان‌های متفاوت ریزش مو ناشی از بارداری دیده می‌شود.

آیا باید نگران ریزش مو بارداری باشیم؟

آیا باید نگران ریزش موی بارداری باشیم؟

تا حدود زیادی می‌توانیم به شما بگوییم که نگران ریزش موی هورمونی و دوره بارداری نباشید. این حالت نباید شما را نگران کند، چراکه موقتی است و در کمتر از ۶ ماه برطرف می‌شود. پس تصور نکنید که دچار ریزش موی دائمی شدید و طاسی سر انتظار شما را می‌کشد.

چه نوع ریزش موی بارداری طبیعی است؟

علاوه بر ریزش موی هورمونی در دوران حاملگی، دلایل دیگری نیز برای ریزش مو در دوران بارداری وجود دارد که کاملاً طبیعی هستند. ممکن است ریزش مو ناشی از ضربه به خود فولیکول‌های مو باشد. استفاده مداوم از کش مو و بستن موها به‌صورت دم‌اسبی سبب بروز و تشدید ریزش مو می‌شود. برخی از درمان‌های زیبایی نیز می‌توانند باعث ریزش مو در این دوره شوند.

اگر با موها با خشونت رفتار شود، می‌تواند باعث بروز آلوپسی کششی شود که ریزش مو ناشی از کشیدن بیش‌ازحد موها است. اگر موهای خود را مرتباً می‌بندید، سعی کنید هرچند روز یک‌بار مدل موهای خود را تغییر دهید و موهایتان را کمتر سفت ببندید. ازآنجایی‌که آلوپسی کششی می‌تواند باعث ریزش موی دائمی شود، مهم است که علائم آن را بشناسید و قبل از ماندگار شدن آسیب این عمل را متوقف کنید.

خوب است بدانید که شایع‌ترین زمانی که زنان دچار ریزش مو می‌شوند، ماه‌های پس از زایمان و دوره شیردهی است. این ریزش مو پس از زایمان مانند سایر انواع ریزش مو نیست. در این ماه‌ها چون سطح استروژن به‌صورت ناگهانی افت می‌کند، ریزش مو به وجود می‌آید. البته نباید نگران باشید، چراکه در ماه‌های بعد استروژن به سطح نرمال برمی‌گردد و موهای شما مجدداً رشد می‌کنند.

به گفته healthline زنان باردار در معرض ابتلا به کم‌خونی بر اثر فقر آهن هستند، به‌خصوص اگر چندقلو باردار باشند، فاصله بارداری آن‌ها کم بوده و یا تهوع صبحگاهی داشته باشند. کمبود آهن می‌تواند باعث نازک‌شدن موها، خستگی، ضربان قلب نامنظم، تنگی نفس و سردرد شود.

درمان ریزش مو در بارداری

اگر باردار هستید و به دنبال راه‌حل درمان ریزش مو در بارداری هستید، خیلی عجله نکنید چون بیشتر مادران برای رشد مجدد موهایشان نیاز به درمان خاصی ندارند. بیشتر مادران پس از زایمان و در دوره شیردهی نیز نیاز به درمان خاصی ندارند و تنها با چند ماه صبر و شکیبایی مجدداً شاهد رشد موهای خود خواهند بود.

اگر احساس می‌کنید یک بیماری زمینه‌ای وجود دارد که دچار چنین ریزش موی شدیدی شده‌اید، یک متخصص می‌تواند به شما کمک کند تا بهترین و ایمن‌ترین درمان را انتخاب و شروع کنید. برخی از درمان‌های ریزش مو مانند ماینوکسیدیل، در دوران بارداری بی‌خطر در نظر گرفته نمی‌شوند.

داروهایی مانند لووتیروکسین که برای درمان کم‌کاری تیروئید استفاده می‌شود را می‌توان با خیال راحت مصرف کرد، چراکه سبب بروز ناهنجاری در جنین نمی‌شود. با توجه به انواع مختلف درمان‌های موجود، صحبت با پزشک اولین گام مثبت برای ارائه یک برنامه کاربردی و ایمن جهت درمان ریزش مو خواهد بود.

درمان ریزش مو در بارداری

راه‌های درمان ریزش مو بعد از زایمان

به‌طورکلی شما نمی‌توانید جلوی بروز ریزش مو در دوران بارداری را بگیرید، چراکه درمان خاصی برای آن وجود ندارد و از طرفی شما خبر ندارید که قرار است دچار ریزش مو شوید یا خیر. اما رفتارهای خاصی وجود دارد که می‌تواند مانند روش درمانی اثر کند و شدت ریزش مو را کم کند. بهترین راه‌های درمان ریزش مو بعد از زایمان انتخاب یک رژیم غذایی سالم و سبک زندگی و همچنین مراقبت از بدن در برابر بیماری‌های زمینه‌ای مؤثر در ریزش مو است.

  • توصیه می‌کنیم از یک رژیم غذایی کامل شامل میوه‌ها، سبزیجات، گوشت‌های سالم و تخم‌مرغ، بدون غذاهای فرآوری شده و شیرین پیروی کنید. چنین رژیم غذایی انرژی شما را افزایش می‌دهد و از بروز کم‌خونی جلوگیری می‌کند
  • سعی کنید به زندگی خود سرگرمی و فعالیت‌های آرامش‌بخش را اضافه کنید و استرس خود را به شیوه مثبت مدیریت کنید. اگر استرس بیش‌ازحد افزایش پیدا کند می‌تواند بیماری خود ایمنی و اختلالات تیروئید را تشدید کند
  • علائمی که از زمان بارداری و در چند ماه اول دارید را زیر نظر داشته باشید. درست است که خستگی، نوسانات خلقی و ریزش مو از علائم شایع این دوره هستند، اما گاهی می‌توانند خبر از بروز یک بیماری خود ایمنی بدهند. بنابراین همیشه هوشیار باشید تا بتوانید در صورت بروز مشکل خود ایمنی یا اختلال تیروئیدی آن‌ها را سریع شناسایی و مدیریت کنید

ریزش مو در شیردهی

همان‌طور که اشاره کردیم اغلب بانوان باردار در سه ماه نخست ریزش مو ناشی از بارداری را تجربه می‌کنند. گروه دوم در سه ماه دوم چنین حالتی را می‌بینند و برخی نیز پس از زایمان و در دوره شیردهی دچار ریزش مو می‌شوند. به هر صورت اگر مادر در حالت عادی باشد در کمتر از چند ماه وضعیت موهایش به حالت سابق برمی‌گردد و دوباره تراکم موها افزایش پیدا می‌کند. زمانی که سطح استروژن به حالت اول برگردد موهای شما مجدداً رشد می‌کنند. حداکثر زمان لازم برای بهبود وضعیت فولیکول‌ها و رشد مجدد موها ۶ ماه است. در طول این چند ماه نیز می‌توانید از مراقبت‌های درمانی تحت نظر پزشک استفاده کنید.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
mayoclinichealthline
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۴ دیدگاه

    1. سلام نسترن عزیز
      ممنون از توجه شما
      بسته به اینکه علت ریزش مو چه چیزی هست و همینطور درمان انتخابی توسط پزشک چه روشی هست، ممکنه کاملا بی خطر و قابل اجرا باشه. می‌تونین با مراجعه به پزشک متخصص پوست و مو و مطلع کردن ایشون از بارداری، مسیر درمانی مطلوبی رو پیش ببرین.

    1. سلام به شما
      مصرف هر مکملی در دوره بارداری بدون تجویز و تایید پزشک متخصص زنان ممنوع هست. بعلاوه باید معین بشه که علت ریزش مو کمبود مواد معدنی هست تا بشه با مصرف مکمل اون رو کنترل کرد. اگر پزشک براتون تجویز کرده، می‌تونه در تقویت رشد مو هم موثر باشه. اما بدون تجویز پزشک ممکنه عوارض داشته باشه.

دکمه بازگشت به بالا