ریزش موی سکه‌ای؛ از تشخیص تا درمان

پوست و مو

 

عوامل زیادی در ریزش موی سکه‌ای و ریزش سکه ای ریش تأثیر دارند. درمان ریزش مو مستلزم تشخیص درست عامل زمینه‌ای است. بدین منظور لازم است که در گام نخست متخصص پوست و مو شما را معاینه کرده و توصیه‌های لازم را برای متوقف شدن ریزش مو را در اختیارتان قرار دهد. این مقاله با هدف آشنایی همراهان گرامی با نحوه تشخیص و درمان ریزش موی سکه‌ای  (آلوپسی آره آتا) آماده شده است. با مجله هومکا همراه باشید.

تشخیص ریزش موی سکه‌ای

در ابتدا متخصص پوست و مو مناطقی که دچار ریزش مو شده و همچنین ناخن‌های شما را به‌دقت بررسی کرده و سپس سؤالاتی از شما می‌پرسد. پزشک ممکن است برای تأیید تشخیص خود آزمایشاتی را نیز تجویز نماید. آزمایش برای ریزش مو می‌تواند در این زمینه کمک‌کننده باشد. در آزمایش خون مشکلات مرتبط با سیستم ایمنی و مشکلات خونی مثل کم‌خونی ارزیابی می‌شوند و اگر لازم باشد آزمایشات تکمیلی دیگری نیز تجویز خواهند شد.

تشخیص ریزش موی سکه‌ای

ریزش موی سکه‌ای چگونه درمان می‌شود؟

پس از تشخیص علت زمینه‌ای، برای شروع روند درمان فاکتورهایی مثل سن، میزان ریزش مو و جایی از سر که دچار ریزش مو شده است در نوع درمان و مدت آن مهم هستند. گاهی ممکن است با انجام یک دوره درمانی بهبودی کامل حاصل نگردد. در چنین حالتی پزشک با تغییر نوع داروها، روند درمان را تغییر خواهد داد.

درمان ریزش موی سکه‌ای کودکان کمتر از ده سال

گاهی ریزش موی منطقه در دوران کودکی نیز رخ می‌دهد. اگر فرزند شما به ریزش موی منطقه‌ای مبتلا شده است، درمان عارضه به رشد مجدد مو کمک می‌کند. گزینه‌های درمانی برای کودکان زیر ده سال به شرح زیر است.

استفاده موضعی از کورتیکواستروئیدها

کورتیکواستروئیدهای تجویزی در رشد مجدد مو مؤثر هستند. معمولاً این داروها یک یا دو بار در روز استفاده می‌شوند. در بیشتر موارد این روش درمانی به‌تنهایی برای بهبود ریزش موی کودکان کفایت می‌کند.

ماینوکسیدیل

ماینوکسیدیل که با نام تجاری روگین نیز شناخته می‌شود، برای ادامه رشد موها پس از توقف مصرف کورتیکواستروئیدها مفید است. این دارو عوارض جانبی کمی دارد و گزینه خوبی برای کودکان به‌حساب می‌آید. برای کودکان و نوجوانان بزرگ‌تر از ۱۰ سال، گزینه‌های درمانی به میزان ریزش مو بستگی دارد.

درمان ریزش مو برای افراد بزرگ‌تر از ۱۰ سال

اگر بیش از ۱۰ سال سن دارید و چند منطقه ریزش مو بر روی پوست سرتان دیده می‌شود، متخصص پوست ممکن است یکی از روش‌های درمانی زیر را برای بهبود بیماری تجویز نماید.

درمان ریزش موی سکه‌ای

تزریق موضعی کورتیکواستروئیدها

به‌منظور کمک به رشد مجدد موهای شما، این دارو به نواحی دچار ریزش مو تزریق می‌شود. تزریق‌ها معمولاً در فواصل ۴ تا ۸ هفته‌ای انجام می‌شوند. تزریق کورتیکواستروئیدها یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای ریزش موی چند سکه‌ای (آره آتا) است. نتایج یک مطالعه بالینی که با شرکت ۱۲۷ فرد مبتلا به ریزش موی چند سکه‌ای انجام شد نشان داد که تزریق موضعی کورتیکواستروئیدها در درمان بیش از ۸۰ درصد افراد مبتلا به ریزش مو مؤثر بوده و در مدت ۱۲ هفته‌ای حداقل نیمی از موهای ازدست‌رفته به حالت طبیعی خود بازگشته‌اند.

ماینوکسیدیل

این دارو نیز از روش‌های مؤثر و رایج برای تحریک رشد فولیکول‌های مو است. این دارو باید روزانه ۲ یا ۳ بار در محل ریزش مو استفاده شود. ماینوکسیدیل برای درمان ریزش موی سر، ریش و ابرو کاربرد دارد.

کورتیکواستروئیدهای موضعی

این دارو را باید یک یا دو بار در روز طبق دستور پزشک در ناحیه ریزش مو مالش دهید. تأثیر این دارو در رشد مجدد موها در بزرگ‌سالان کمتر از کودکان است.

آنترالین

استفاده از این دارو به صورت موضعی است و بایستی روی نقاط طاسی مالیده شود و تا مدت زمانی که پزشک توصیه کرده است بر روی پوست باقی‌مانده و سپس شسته شود. این دارو در تحریک فولیکول‌های مو مؤثر بوده و درصورتی‌که با ماینوکسیدیل تجویز شود تأثیر آن ارتقا خواهد یافت.

ماینوکسیدیل و درمان ریزش موی سکه‌ای

روش‌های درمانی برای ریزش موی سکه‌ای مژه

مژه‌ها وظیفه محافظت از چشم‌ها را بر عهده دارند اگر مقداری از مژه‌ها و یا همه مژه‌ها را از دست داده باشید متخصص پوست و مو برای درمان آن یکی از روش‌های زیر را تجویز می‌کند:

  • مژه مصنوعی
  • عینک
  • بیماتوپروست (یا یک داروی مشابه): بیماتوپروست دارویی است که برای درمان نوعی گلوکوم و فشار چشم تأییدشده است. سازمان غذا و داروی ایالات‌متحده (FDA) آن را برای کمک به رشد مژه‌ها نیز تأیید کرده است

روش‌های درمانی ریزش موی سکه‌ای ابرو

اگر ریزش موی سکه‌ای باعث از دست رفتن ابروهای شما شده است، متخصص پوست ممکن است یکی از روش‌های زیر را توصیه کند:

  • استفاده از ابروهای مصنوعی
  • هاشور و تاتوی ابرو
  • کورتیکواستروئیدهای تزریقی: این روش درمانی یکی از راه‌های مؤثر برای تحریک رشد ابرو است. اگر تزریق‌ها مؤثر باشند، استفاده از ماینوکسیدیل برای کمک به حفظ موها تجویز می‌شود

وب‌سایت medicalnewstoday در مورد علت ریزش موی سکه‌ای می‌گوید:

این عارضه زمانی رخ می‌دهد که گلبول‌های سفید به فولیکول‌های مو حمله می‌کنند و باعث کوچک‌شدن آن‌ها و کاهش سرعت رشد مو می‌شوند. علت این اتفاق مشخص نیست اما ژنتیک می‌تواند در این عارضه نقش داشته باشد. کسانی که سابقه این بیماری را در خانواده خود داشته‌اند بیشتر به این مشکل دچار شده‌اند.

درمان ریزش موی شدید

هنگامی که ریزش موی سکه‌ای باعث ریزش موی گسترده شود، به‌طوری‌که موهای سر به طور کامل (آلوپسی توتالیس) یا کل موهای بدن (آلوپسی یونیورسالیس) دچار ریزش شود، رشد مجدد موها مستلزم استفاده از روش‌های درمانی تخصصی‌تر است. در ریزش موی گسترده، متخصص پوست ممکن است یکی از گزینه‌های درمانی زیر را توصیه نماید.

ایمونوتراپی تماسی

در این روش درمانی که به ایمونوتراپی موضعی نیز معروف است عملکرد سیستم ایمنی به‌گونه‌ای تعدیل می‌شود که حمله به فولیکول‌های مو را متوقف کند. این روش درمانی:

  • بیش از ۳۰ سال است که جهت درمان ریزش موی سکه‌ای استفاده می‌شود
  • نتایج مشاهدات بالینی بیانگر تأثیر ۶۰ تا ۷۰ درصدی ایمونوتراپی در بهبود وضعیت بیماران است

درمان ریزش موی شدید

اگر ایمونوتراپی تماسی روش درمانی شما باشد لازم است که هر هفته برای ادامه روند درمان به مطب پزشک خود مراجعه کنید. اثربخشی بالا در این روش درمانی مستلزم حضور فرد در تمام جلسات درمانی است. چراکه حتی ازدست‌دادن یک جلسه درمانی کارایی ایمونوتراپی را کاهش می‌دهد.

در گام اول در روش ایمونوتراپی یک ماده درمانی به‌صورت پماد بر روی قسمت‌های طاس سر یا بدن مالیده می‌شود تا واکنش اولیه فرد به دارو مشخص شود. پس از مشخص‌شدن واکنش، این دارو به‌صورت هفتگی بر روی مناطق طاس پوست مالیده‌شده و تا ۴۸ ساعت باقی می‌ماند. در طول ۴۸ ساعت باید قسمت تحت درمان پوست پوشانده شود.

متوترکسات

درصورتی‌که ریزش مو شدید باشد و از سایر درمان‌ها نیز نتیجه قابل قبولی حاصل نشود داروی متوترکسات گزینه احتمالی خواهد بود. نتایج مشاهدات بالینی و کارهای تحقیقاتی حقایق زیر را در خصوص داروی متوترکسات در درمان آلوپسی سکه‌ای آشکار کرده است:

  • در مطالعه بالینی که بر روی بیماران مبتلا به آلوپسی توتالیس (ریختن کل موهای سر) و آلوپسی یونیورسالیس (ریختن کل موهای بدن) انجام شد، نشان داد که در ۵۷٪ بیماران متوترکسات در رشد مجدد موها مؤثر بوده است
  • اگر این دارو برای فرد مؤثر باشد در حدود ماه سوم از شروع درمان آثار رشد مجدد موها قابل ‌رویت خواهد بود و رشد مجدد تمام موها ۶ تا ۱۲ ماه طول می‌کشد
  • بسته به تشخیص، پزشک متوترکسات یا به‌تنهایی و یا همراه با کورتیکواستروئیدها تجویز می‌کند. معمولاً تجویز هم‌زمان متوترکسات و کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزون در اثربخشی روند درمان مفید است
  • برخی افراد نسبت به متوترکسات حسابت و آلرژی دارند و مصرف این دارو در چنین افرادی عوارض جانبی به همراه دارد. البته پزشکان پیش‌بینی‌های لازم جهت پیشگیری از چنین عوارضی را در نظر می‌گیرند

کورتیکواستروئیدی خوراکی

معمولاً مصرف این داروها به مدت ۶ هفته به رشد مجدد موها کمک می‌کند. یک مطالعه بالینی که با شرکت ۳۲ بیمار مبتلا به آلوپسی وسیع انجام شد نشان داد که بسیاری از بیماران پس از مصرف پردنیزون (نوعی کورتیکواستروئید) به مدت ۶ هفته، رشد نسبی مو را تجربه کرده‌اند. اگرچه این دارو به رشد مجدد مو کمک می‌کند اما نمی‌توان آن را برای مدت طولانی مصرف کرد. مصرف طولانی‌مدت کورتون‌ها عوارض جانبی بسیار جدی دارند و با قطع مصرف آن‌ها ممکن است ریزش مو مجدداً رخ دهد.

کورتیکواستروئیدی خوراکی و درمان ریزش موی سکه‌ای

داروهای مهارکننده JAK

کشف تأثیر داروهای مهارکننده JAK در درمان ریزش موی سکه‌ای یک اتفاق بزرگ درمانی به حساب می‌آید. از این گروه دارویی می‌توان باریسی‌تینیب، توفاسی‌تینیب و روکسولی‌تینیب را نام برد. مهارکننده‌های JAK زمانی تجویز می‌شود که سایر روش‌های درمانی در رشد مو اثربخش نبوده است. یکی از مشکلات عمده داروهای مهارکننده JAK، ریزش مجدد موها پس از توقف مصرف دارو است. از این‌رو، واحدهای تحقیق و توسعه دارویی در تلاش‌اند که بتوانند دارو را برای مصرف طولانی‌تر و یا برای استفاده موضعی بر روی پوست تولید کنند.

کلاه‌گیس و پروتز مو

بنابه دلایلی ممکن است متخصص پوست و مو استفاده از این گزینه‌ها را توصیه نماید. در بعضی موارد درمان زمان‌بر و طولانی است و استفاده‌کردن از کلاه‌گیس یا پروتز مو برای پوشاندن طاسی و بهبود اعتمادبه‌نفس و کاهش اضطراب پیشنهاد می‌گردد. در بعضی شرایط نیز ممکن است استفاده از روش دارویی برای بیمار خطرآفرین باشد بنابراین پزشک استفاده از پروتز مو را پیشنهاد دهد.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
aad
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۴ دیدگاه

  1. سلام من هم ریزش موی سکه‌ای داشتم و بعد مصرف دارو و شامپویی که دکتر بهم تجویز کرد موهام مثل قبل شد.
    بهم گفت به خاطر استرسه.

دکمه بازگشت به بالا