بیماری ام اس و ازدواج با فرد مبتلا به ام اس + تاثیر ام اس در ازدواج
آیا شما یا همسرتان مبتلا به بیماری ام اس هستید و دغدغه بروز اختلال و مشکل ناشی از این بیماری در زندگیتان را دارید؟ در این مقاله از هومکا همراه ما باشید تا درباره تأثیر بیماری ام اس بر ازدواج و روابط زناشویی اطلاعات بیشتری کسب کنید. در این بخش اشاره میکنیم که چگونه با وجود ابتلا یک یا هر دو طرف به ام اس میتوان کیفیت زندگی زناشویی پس از ازدواج را حفظ کنیم و یا اینکه آیا این کار شدنی است؟ همچنین شما میتوانید برای تشخیص ام اس از خدمت تست ام اس در خانه استفاده کنید.
بیماری ام اس و ازدواج چه ارتباطی با هم دارند؟
ایجاد و حفظ یک رابطه صمیمانه در بهترین شرایط پس از ازدواج بسیار چالشبرانگیز است، حال اگر یک بیماری ناتوانکننده مانند بیماری ام اس را نیز به آن اضافه کنیم، یک ترکیب سختتر به دست میآید. Ms یا مولتیپل اسکلروزیس معمولاً افراد بین ۲۰ تا ۵۰ سالگی را به خود درگیر میکند. این بازه زمانی دقیقاً زمانی است که افراد در اوج زندگی خود هستند و برای آینده برنامهریزی میکنند.
این در حالی است که مبتلایان به ام اس احساس میکنند این بیماری حملهای علیه آنها و روابطشان است. اگر شما نیز چنین تصوری دارید و نسبت به بیماری خود ایمنی که حالا با آن درگیر هستید بدبینی زیادی دارید، باید بگوییم که بسیاری از زوجها عنوان میکنند ام اس سبب نزدیکتر شدن آنها به یکدیگر شده است. یکی از فعالین بزرگ انجمن ملی ام اس و نویسنده کتاب مولتیپل اسکلروزیس اینطور عنوان میکندکه بیماری ام اس سبب میشود آنها احساس کنند تیمی هستند که با یک دشمن مشترک مقابله میکنند.
تأثیر ام اس بر ازدواج و کیفیت روابط جنسی
اگر شما در حال تجربه چالش مبارزه با ام اس هستید، خوب است بدانید که افراد زیاد دیگری نیز در دنیا هستند که همزمان با شما در حال مقابله با این بیماری هستند. ms میتواند بر سلامت جسم و روح شما تأثیر بگذارد که این خود میتواند بر میل جنسی و روابط جنسی میان زن و شوهر نیز اثرگذار باشد.
در مطالعات صورت گرفته بر افراد مبتلا به ام اس مشخصشده، که بیش از ۸۰ درصد آنها مشکلات جنسی را تجربه کردند و یا در حال تجربه این اختلالات ناشی از ام اس هستند. درصورتیکه مشکلات جنسی ناشی از ام اس کنترل نشوند، میتوانند برکیفیت زندگی شما تأثیر منفی بگذارند. به همین دلیل بسیار مهم است برای رسیدگی به آنها گام بردارید و در صورت نیاز از متخصص کمک بگیرید. در ادامه میتوانید نکاتی را بخوانید که به شما کمک میکند همراه با ام اس روابط جنسی رضایتبخش میان خود و همسرتان را حفظ کنید. در ابتدا توضیح مختصری در مورد ام اس ارائه میکنیم.
ام اس چیست و چگونه بروز میکند؟
اسکلروز چندگانه یا ms یک اختلال مزمن سیستم عصبی مرکزی است. این بیماری در دسته بیماریهای خود ایمنی قرار میگیرد و به این معناست که سیستم ایمنی بدن اشتباهاً به قسمتی از خود بدن حمله میکند. ام اس را نمیتوانید پیشبینی کنید و معمولاً علائم ام اس خفیف است و به همین علت است که شاید برخی در مراحل جدی آن را تشخیص دهند.
ام اس میتواند با ایجاد اختلال در مغز و ارتباط آن با دیگر اعضای بدن عملکرد یک تا چند عضو را مختل کند. این بیماری میتواند بر راه رفتن، تکلم، نوشتن، دیدن و حتی کیفیت روابط جنسی فرد با شریک زندگیاش اثر بگذارد. ام اس زمانی رخ میدهد که میلین دچار تخریب و آسیب شود.
میلین بافت چربی است که اطراف رشتههای عصبی را احاطه کرده و مراقبت از اعصاب را بر عهده دارد. زمانی این لایه چربی آسیب میبیند در این نواحی آسیبدیده اسکار و ضایعات به وجود میآید و درنتیجه اعصاب آسیب میبینند. زمانی که رشتههای اعصاب آسیب میبینند نمیتوانند تکانههای الکتریکی را به مغز و از آن به دیگر اعضای بدن هدایت کنند. ام اس معمولاً به چند دلیل زیر بروز میکند:
- عوامل عفونی مانند ویروسها
- عوامل ژنتیکی
- فاکتورهای محیطی
- اختلالات خود ایمنی
به گفته وبسایت verywellhealth اگر شما یک خانم مبتلا به ام اس هستید و قصد دارید که باردار شوید مشکلی از بابت باردار شدن نخواهید داشت. به شرط آنکه با پزشک خود مشورت کنید و برای دوران زایمان و بعد از آن برنامهریزی داشته باشید.
در دوران بارداری و قبل از اقدام برای بارداری نمیتوانید از داروهای مرتبط با این بیماری استفاده کنید. در برخی از موارد بارداری باعث تسکین موقتی علائم میشود. بسیاری از زنان پس از زایمان علائم شدیدتری را تجربه میکنند. به همین علت در هر مرحله باید با پزشک خود مشورت کنید.
چرا ام اس میتواند بر سلامت جنسی شما تأثیر بگذارد؟
ام اس یک نوع بیماری خود ایمنی است که به پوشش محافظ اطراف اعصاب شما و همچنین خود اعصاب آسیب وارد میکند. این وضعیت میتواند بهطور بالقوه مسیرهای عصبی بین مغز و اندامهای جنسی شما را تحت تأثیر قرار دهد. فرد مبتلا به ام اس ممکن است به خاطر این بیماری در ارگاسم و برانگیختگی جنسی دچار مشکل شود.
البته این تنها کاهش قدرت برانگیختگی و ارگاسم نیست که کیفیت روابط جنسی زن و مرد را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه دیگر علائم ام اس نیز میتوانند خود مسبب کاهش کیفیت زندگی و روابط جنسی زن و مرد باشند. بهعنوانمثال ضعف عضلانی، اسپاسم یا درد میتواند رابطه جنسی را دشوارتر کند.
خستگی یا تغییرات خلقی میتواند بر میل جنسی و روابط شخصی شما تأثیر بگذارد. برخی از افراد ممکن است پس از ابتلا به ام اس از نظر جنسی، جذابیت و اعتمادبهنفس کمتری داشته باشند. درصورتیکه شما تصور میکنید بیماری ms میتواند بر میل جنسی، احساسات جنسی یا روابط جنسی شما تأثیر بگذارد، لازم است با پزشک یا ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود در انباره صحبت کنید.
تأثیر استرس ناشی از روابط زن و شوهر بر ام اس
همانطور که استرس خارج از ازدواج بهعنوانمثال استرس ناشی از کار میتواند بر علائم و شدت بیماری ام اس اثر بگذارد، استرس رابطه زناشویی نیز بر این بیماری اثرگذار خواهد بود. سر و صداها، گرما، رنگها، رایحه، خستگی، دعوا و مشاجره با همسر همگی در کنار هم قرار میگیرند و میتوانند شدت علائم بیماری را افزایش دهند. مدیریت استرس در رابطه و حفظ یک برنامه منظم، درصورتیکه فرد مبتلا به ام اس راحتتر باشد، یک روند موثر است که فرد مبتلا و شریک زندگیاش باید برای افزایش کیفیت زندگی پس از ازدواجشان دنبال کنند.
اولین علائم ام اس در خود را شناسایی کنید
ممکن است به تازگی در خود علائم و نشانههایی غریب را مشاهده کرده باشید. اگر مشکوک به ابتلا ام اس هستید بهتر است دقت بیشتری کنید، آیا این علائم را در خود مبینید؟
- تاری دید یا دوبینی
- احساس درد و از دست دادن بینایی (به دلیل تورم عصب بینایی)
- مشکل در راه رفتن
- احساس درد غیرطبیعی مانند بیحسی، سوزن سوزن شدن
اگر علائم بالا را در خود مشاهده کردید و یا اینکه شریک زندگیتان از چنین علائمی شکایت دارد، توصیه میکنیم در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه نمایید. بیماری ام اس در هر فرد متفاوت است و انواع مختلفی از بیماری ام اس وجود دارد و نمیتوان روند این بیماری را تشخیص داد. برخی از علائم مانند علائم بالا واضح نیستند. علائم شناختی، افسردگی و استرس میتوانند بر روابط افراد تاثیر بگذارند و آن را با تنش همراه کنند.
ام اس میتواند بر ازدواج تاثیر بگذارد اما این تاثیرات همیشه منفی نیستند. گاهی ممکن است رویکردی در زوجها ایجاد کند که دید جدیدی نسبت به زندگی پیدا کنند. از طریق ارتباطات درست و صادقانه و برنامهریزی خوب میتوان با چالشهای ازدواج کنار آمد.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.
ممنون از مطالب خیلی خوبتون
خیلی ممنون از لطف شما سارای عزیز
برای افسردگی ناشی از ام اس باید چیکار کنیم. من همسرم ام اس داره و مدتیه که خیلی احساس افسردگی داره
افسردگی الزاما علامتی ناشی از ام اس نیست. بنابراین سیر درمان و پیگیری مجزایی داره. برای درمان افسردگی حتما به روانپزشک مراجعه کنین.
با سلام من حدود چندسال هست که msدارم خوشبختانه باهاش کنار اومدم و شاید بگم حتی بهتر از ادمهای سالم دارم زندگی میکنم یکبار طلاق گرفتم ولی تا اون موقع نمیدونستم که مبتلا شدم ولی بعد از گذشت چندسال و شناخت درست از خودم و بیماریم الحمدالله خدا کمکم کرد و تونستم یه زندگی مشترک جدید رو از نوع با یه همسر خداشناس بساززم…
سلام به شما
خیلی ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتین
امیدواریم همیشه سلامت باشین.
سلام من قصد ازدواج با یه شخصی که جدیدا درگیر بیماری ام اس شده دارم خوشبختانه خیلی زود این بیماری و تشخیص دادن ولی ته دلم یه نگرانی دارم که ازدواج کنم یا نه؟! نگرانی من اینه چقدر امکان داره به بچه منتقل بشه و اینکه احتمال نابینا شدنش هست یا نه؟!
سلام مریم عزیز
انتقال ام اس ممکنه ژنتیکی باشه اما هیچکس نمیتونه در مورد این موضع اظهار نظر قطعی بکنه چون زمان بروز ام اس هم قابل پیش بینی نیست اما این اتفاق خیلی نادره.
بهتره دغدغه خودتون رو با یک پزشک متخصص ژنتیک یا متخصص زنان مطرح کنید.
در مورد نتیجه بیماری یا ضایعات ایجادشده هم قانون قطعی وجود نداره.
سلام.من اصلا امیدی ب آینده و زندگی ندارم.امیدوارم همدردهای من زندگی بهتری داشته باشند
سلام رضای عزیز
شرایط روحی شما، مثل خیلی از افراد جامعه در شرایط موجود، قابل درک هست. اما بهترین کار مقاومت، صبر و استقامته. آرزو میکنیم با اتفاقات خوب، امید به قلب شما برگرده.
سلام بچه ها امیدوارم که همیشه نور امید تو دلای قشنگتون روشن بمونه
من ۳۸سالمه از ۱۶سالگی فهمیدم که ام اس دارم الانم سه تا بچه دارم خیلی هم از زندگیم راضی ام با بیماریم هم خیلی وقت کنار اومدم
امیدتون به خدا باشه همه چی حله اگه بخوام بگم که دردای ام اس از کی شروع شده فکر میکنم از ۹سالگی بوده چون از اون وقتابود که دردای مفصلیم شروع شد اما ۱۶سالگی بود که با دردای شدید استخوان لگن پای راستم بستری شدم وفهمیدم ام اس دارم
ام اس من خیلی عجیبه فقط گیر داده به استخوان لگنم
سلام سوگل عزیز
ممنون از اینکه نظراتتون رو در یک کامنت پر انرژی با ما در میون گذاشتین. با آرزوی سلامتی پایدار برای شما. امید داریم با ادامه درمان، شرایط برای شما روز به روز بهتر بشه.