افسردگی در مردان چه علائمی دارد؟ + تشخیص افسردگی در مردان
افسردگی در مردان یکی از چالشهای جدی در حوزه پزشکی است چراکه بیشتر مردان مبتلا، مشکل خود را نادیده میگیرند و یا از مصرف داروهای تجویزشده امتناع میکنند. اگر احساس میکنید که منزوی و شکستخورده هستید، تماموقت خود را به کار کردن اختصاص میدهید و یا اگر به مصرف الکل و مواد مخدر گرایش پیدا کردهاید اینها درواقع روشهای سازش با پدیده افسردگی بهحساب میآیند و نشانههایی از وجود افسردگی در شما را بیان میکنند.
تأثیر افسردگی بر زنان و مردان متفاوت است. برای مثال مردان در زمان افسردگی تمایل دارند با انجام رفتارهای ناسالم مشکل خود را بپوشانند. به همین دلیل در بیشتر موارد افسردگی در مردان بهموقع تشخیص داده نمیشود و افکار مخرب سطح وسیعی از ذهن را به تصرف خود در میآورند که عواقب مخربی به دنبال دارد.
(بیشتر بخوانید: افسردگی چیست)
علائم افسردگی در مردان
علائم افسردگی در مردان و زنان متفاوت است. مردان از روشهای سازگاری مثبت یا منفی متفاوتی نسبت به زنان در برخورد با افسردگی استفاده میکنند. هنوز بهطور دقیق علت چنین واکنشهای متفاوت مشخص نشده است اما دانشمندان بر این باورند که شیمی مغز، هورمونها و الگوهای رفتاری مردانه از عوامل تأثیرگذار در این نوع واکنش هستند. شبیه زنان، در مردان نیز در هنگام افسردگی علائم زیر ظاهر میشود:
- احساس غم، ناامیدی و پوچی
- احساس خستگی شدید
- دیر به خواب رفتن و یا زیاد خوابیدن
- لذت نبردن از فعالیتهایی که در گذشته برای فرد لذتبخش بودهاند
سایر رفتارهایی که ممکن است نشانهای از افسردگی در مردان باشند:
- رفتارهای گریز گرایی مثل سپری کردن زمان زیاد در محل کار
- علائم فیزیکی مانند سردرد، مشکلات گوارشی و دردهای عضلانی
- گرایش به الکل و مواد مخدر
- رفتارهای کنترلکننده، خشونتآمیز یا توهینآمیز
- زودرنجی و عصبانیت
- رفتار پرخطر مانند بیاحتیاطی کردن در رانندگی
ازآنجاییکه علائم مذکور میتوانند نشانهای از سایر مشکلات روانی و یا بیماریهای زمینهای باشند بنابراین تشخیص صحیح و درمان بهموقع از امور کلیدی برای بهبودی زودهنگام است.
علائم فیزیکی افسردگی در مردان چیست؟
اگرچه افسردگی یک بیماری مرتبط با روان است اما علائم فیزیکی نیز در فرد مبتلا بروز میکند. مهمترین علائم فیزیکی افسردگی بهصورت زیر است:
- سردرد
- فشار در قفسه سینه
- درد مفاصل، پشت و دردهای عمومی بدن
- مشکلات گوارشی
- خستگی مفرط
- پرخوابی یا کمخوابی
- احساس بیقراری و آشفتگی
- پرخوری یا کمخوری
- کاهش وزن ناخواسته
بعضی از این علائم به دلیل تغییرات شیمیایی مغز ایجاد میشوند. افسردگی میزان تولید سرتونین و نوراپینفرین که در کنترل درد و خلقوخو نقش دارند را تحت تأثیر قرار میدهد.
علت تشخیص دیرهنگام افسردگی در مردان چیست؟
عدم شناخت علائم اولیه
شاید در ابتدا اینطور به نظر برسد که احساس غم و ناامیدی از نشانههای اولیه افسردگی در مردان هستند اما اغلب علائم اولیه بهگونهای دیگر بروز میکنند. برای مثال در بسیاری از موارد مشکلات فیزیکی مثل سردرد، مشکلات گوارشی، بیحوصلگی شدید، زودرنجی و دردهای مزمن از نشانههای اولیه افسردگی محسوب میشوند. علاوه بر این احساس انزوا و تلاش برای برای منحرف کردن ذهن از مسائل و یا افراد نیز از نشانههای اولیه هستند.
کماهمیت جلوه دادن علائم و نشانهها
شاید نمیدانید و یا تمایلی به دانستن اثرات مخرب افسردگی بر سلامت جسم و ذهن ندارید. اما بدانید که نادیده گرفتن، سرکوب و پوشاندن علائم خود با رفتارهای ناسالم باعث تشدید افسردگی و عواقب آن میشود.
بیمیلی در بیان علائم بیماری
مرد مبتلا به افسردگی شاید علاقه چندانی به گفتگو با خانواده یا دوستان در مورد علائم خود نداشته باشد و همین دیدگاه او را از مراجعه به پزشک و روانشناس بازمیدارد. بیشتر مردان در چنین شرایطی تصمیم به خودکنترلی میگیرند و احساسات خود را سرکوب میکنند. به مردان در جامعه اینگونه القا شده است که بیان احساست و مشکلات مرتبط با افسردگی شایسته و برازنده یک مرد نیست.
مقاومت در برابر درمان
ممکن است حتی اگر علائم اولیه افسردگی را نیز درست تشخیص دهید اما از اقدام برای درمان مشکل خود خودداری کنید. در چنین مواردی مرد مبتلا از قبول هر نوع کمک امتناع میکند چراکه برداشت او از افسردگی همانند یک لکه ننگ است که شخصیت و موقعیت اجتماعی او را تحت تأثیر قرار میدهد.
ارائه اطلاعات ناکافی به پزشک
مردان معمولاً در چنین شرایطی بیشتر علائم فیزیکی خود را مثل کمخوابی یا سردرد را برای پزشک بیان میکنند و معمولاً از گفتن احساسات و افکار مرتبط با افسردگی اجتناب میورزند. ازاینرو پزشک ممکن است دچار اشتباه در تشخیص بیماری شود. یکی دیگر از مشکلات مرتبط با تشخیص افسردگی در مردان اشتباه گرفتن علائم افسردگی با خصوصیات شخصیتی است. برای مثال ممکن است اطرافیان عصبانیت و پرخاشگری را به خصوصیات اخلاقی و رفتاری وی نسبت دهند.
چه عواملی باعث بروز افسردگی میشود؟وبسایت مؤسسه ملی سلامت روان آمریکا، nimh.nih.gov در پاسخ به این سوال میگوید: عوامل مختلفی میتواند باعث بروز افسردگی شود. برخی از این عوامل عبارتاند از:
- عوامل ژنتیکی مانند سابقه افسردگی در یکی از اعضای خانواده
- استرسهای محیطی مانند استرس برای مسائل مالی، کاری، رابطه، مشکلات زندگی و…
- ابتلا به بیماریهای سخت مانند سرطان و بیماریهای قلبی
افسردگی در مردان و خودکشی
اگرچه ارتکاب به خودکشی در زنان شیوع بالاتری دارد اما درصد مرگومیر ناشی از خودکشی در مردان بیشتر است. علت چنین آماری ناشی از موارد زیر است:
- مردان از روشهایی مانند اسلحه استفاده میکنند که احتمال مرگ بیشتر است
- افکار خودکشی آنها عمیقتر و تأثیرگذارتر است
- قبل از ارتکاب به خودکشی علائم هشداردهنده کمتری در مردان رویت میشود
در صورت خطور حاد افکار مرتبط با خودزنی یا خودکشی با شماره ۱۲۳ اورژانس اجتماعی تماس بگیرید تا در اسرع وقت تیمی از افراد باتجربه در امور روانشناسی به محل سکونت شما اعزام شوند. اگر هرازگاهی افکار خودکشی از ذهن شما عبور میکنند توصیه میشود با یکی از دوستان نزدیک و یا اعضای خانواده درباره این موضوع گفتگو کنید حتی اگر بیان کردن این موضوع برای شما آسان نباشد. پیوستن به گروههای مشاوره و حمایتی در کلینیکهای روانشناسی برای کاهش علائم مفید است.
در موقع نیاز، به کمک اطرافیان حساب کنید
شاید درخواست کمک از دیگران برای مردها کار آسانی نباشد. اما بدون انجام اقدامات درمانی برطرف شدن بیماری بعید به نظر میرسد و احتمال وخیمتر شدن شرایط وجود دارد. نتایج تحقیقات علمی آینده خوشایندی را برای افسردگی درماننشده متصور نیست. افسردگی میتواند بر همه جنبههای زندگی مثل شغل، جایگاه اجتماعی، روابط عاطفی و سایر موارد تأثیر مخرب داشته باشد.
افسردگی هر مقدار هم که شدید باشد با تجویز دارو و مشاوره روانشناسی قابلدرمان است. اگر خود شما یا اطرافیان احساس میکنند که دچار افسردگی هستید بهتر است با یک روانشناس مشورت کنید. کمک گرفتن از دیگران در زمان نیاز نشان ضعف نیست بلکه نشانهای از بلوغ فکری و بالا بودن عزتنفس است.
راههای سازش و غلبه بر افسردگی
درمان افسردگی در مردان شامل تجویز دارو و جلسات مشاورهای است که به شما راههای غلبه بر افسردگی را آموزش میدهد. مهمترین روشهای غلبه بر افسردگی به شرح زیر است:
- اهداف: هدفهای معقول و واقعبینانه برای خود تعیین کنید و از بر دوش کشیدن مسئولیت خارج از توان خودداری کنید
- حمایت: درخواست حمایت و کمک از یک دوست، همسر و یا اعضای خانواده یکی از راههای مؤثر در کاهش علائم افسردگی است. ارتباطات اجتماعی خود را گسترش دهید تا بتوانید در فعالیتهای اجتماعی مشارکت کنید
- مدیریت استرس: با آموختن مهارتهای مدیریت استرس مثل مراقبه و تمرینات خودآگاهی استرس را در زندگی خود کاهش دهید
- تصمیمگیری: اگر قصد انجام تغییرات بزرگی در حرفه یا روابط خود دارید بهتر است تا زمان درمان افسردگی صبر کنید
- فعالیتها: سعی کنید انجام امور مورد علاقه خود را مثل ماهیگیری، فوتبالدستی و یا هر سرگرمی دیگر را در برنامه هفتگی خود بگنجانید
- سبک زندگی: حتماً سبک زندگی خود را بازبینی کنید و اگر نیاز به اصلاح دارد این کار را انجام دهید. تلاش برای رسیدن به سلامت روان بهتر، تغذیه سالم، انجام منظم ورزش و یا دوری از فعالیتهای مخرب از نکات مهم در یک سبک زندگی سالم است
داروهای مفید و تأثیرگذاری برای درمان افسردگی تولید شدهاند بنابراین سعی نکنید که خوددرمانی و یا سرکوب احساسات را در پیش بگیرید.
چه زمانی برای افسردگی مردان به پزشک مراجعه کنیم؟
هر شخصی که علائم احساسی، رفتاری و فیزیکی که در این مقاله به آنها اشاره شد را در خود مشاهده میکند باید به پزشک مراجعه نماید. پزشک با تشخیص نوع افسردگی و تجویز داروی مناسب، شما را در بهبودی سریعتر یاری میدهد. افسردگی هرگز نباید به حال خود رها شود چراکه این بیماری پیشرونده است و نباید انتظار بهبودی خودبهخودی از آن داشت. این بیماری روانی یکی از فاکتورهای خطر برای ارتکاب به خودکشی است.
اگر یکی از اطرافیان دارای علائم افسردگی باشد چگونه به او کمک کنیم؟
اگر در اطرافیان علائم مرتبط با افسردگی را مشاهده کردید حتماً موضوع را به وی اطلاع دهید و با او در مورد افکار و احساساتش صحبت کنید. سعی کنید که شنونده خوبی باشید. در گام بعدی او را برای مراجعه به پزشک ترغیب کنید. اگر بیان احساسات برای او دشوار است به وی یادآوری کنید که میتواند ابتدا از علائم فیزیکی با پزشک صحبت کند. به یاد داشته باشید که حمایت و کمک به فرد مبتلا به افسردگی مستلزم صبر و شکیبایی است.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.
سلام خسته نباشین
علائم افسردگی تو مردا قابل تشخیصتر از خانوماست یا برعکس؟
سلام به شما
در مورد علائم افسردگی باید با روانپزشک و روانشناس مشورت کنین.
سلام به کسی که قصد خودکشی داره چه کمکی میشه کرد؟
سلام به شما به سرعت با روانپزشک اورژانسی مشاوره بشین.
مممنون از مقاله خوبتون برای اطلاعات عمومی خوندم خوب بود
ولی کامل نبود
سلام و ممنون از توجه شما
مقالات مختلفی در این زمینه در مجله و وبسایت موجوده. شاید پاسخ سوالتون رو پیدا کردید.