چرا قبل از پریود احساس افسردگی داریم؟
افسردگی قبل از پریود (اختلال نارسایی پیش از قاعدگی) یا PMDD با علائم PMS در هفتههای پیش از پریود در زنان ایجاد میشود. همه بانوان مبتلا به این اختلال نمیشوند، بنابراین نباید لزوماً هر علامتی را نشانه ابتلا به نارسایی پیش از قاعدگی تلقی کنید. بانوانی که مبتلا به افسردگی قبل از پریود هستند، معمولاً دو هفته قبل از شروع پریود علائمی همچون سردرد، نفخ، حساس شدن سینهها و میگرن را تجربه میکنند.
اما این نارسایی تنها به این چند علامت و عوارض محدود نمیشود و گاهی با اضطراب شدید، افسردگی و تغییرات خلقی خود را نشان میدهد. گروهی از بانوان مبتلا به اختلال PMDD حتی تمایل به خودکشی نیز پیدا میکنند. معمولاً پزشکان متخصص با تجویز داروهای هورمونی جلوگیری از بارداری و داروهای ضدافسردگی این علائم را کنترل کرده و تسکین میبخشند.
افسردگی پیش از پریود در حالت عادی ظرف مدت چند روز باید برطرف شود، اما اگر بهصورت کنترل نشده پیشروی کند زندگی فرد و اطرافیانش به چالش کشیده میشود. به همین علت است که توصیه میشود افراد در صورت مشاهده علائم افسردگی در دوره پریود و قبل از آن به پزشک مراجعه کنند.
افسردگی قبل از پریود یا اختلال PMDD چیست؟
افسردگی قبل از پریود و قاعدگی، قالب جدیدی از سندرم پیش از قاعدگی PMS است. سندرم PMS تقریباً ۱۴ روز پیش از سیکل قاعدگی سبب بروز علائمی همچون حساس شدن سینهها، سردرد و نفخ در فرد میشود. اما زمانی که فرد مبتلا به اختلال نارسایی پیش از قاعدگی میشود، همراه با علائم یادشده، دچار اضطراب و افسردگی نیز میشود. حدوداً در جهان ۱۰ درصد از بانوانی که پریود میشوند، این حالت را تجربه میکنند.
چه کسانی مستعد ابتلا به اختلال پیش از قاعدگی هستند؟
درصورتیکه یکی از موارد زیر در فرد وجود داشته باشد، مستعد ابتلا به اختلال افسردگی قبل از پریود یا PMDD است:
- اضطراب یا افسردگی
- سندرم PMS
- سابقه خانوادگی PMDD، PMS یا اختلالات خلقی
علت بروز افسردگی قبل از پریود و اختلال PMDD چیست؟
هنوز متخصصین توانستند پی به این موضوع ببرند که چرا برخی از زنان مبتلا به افسردگی قبل از پریود میشوند. البته کاهش سطح هورمونهای پروژسترون و استروژن بعد از تخمکگذاری و پیش از پریود ممکن است دلیل بروز این اختلال باشد. دلیل دیگر آن میتواند سروتونین باشد. سروتونین، مادهای شیمیایی است که در مغز تولید شده و خلقوخو، گرسنگی و خواب را تنظیم میکند. میزان سروتونین، همانند هورمونهای دیگر در طول چرخه قاعدگی دچار نوسان و تغییر میشود.
آیا اختلال نارسایی پیش از قاعدگی، یک اختلال روانی است؟ وبسایت mind در پاسخ به این سوال میگوید:
اختلال PMDD یک اختلال غدد درونریز و مرتبط با هورمون است. افراد مبتلا علاوه بر علائم فیزیکی بسیاری از علائم روحی و روانی را نیز تجربه میکنند و به همین علت جزئی از مشکلات سلامت روان درنظر گرفته میشود.
علائم افسردگی قبل از پریود و اختلال PMDD
علائم افسردگی قبل از پریود یک یا دو هفته پیش از پریود ظاهر میشوند. در حالت نرمال این علائم باید پس از چند روز بعد از شروع پریود برطرف شوند. بیشتر علائم شبیه به علائم سندرم PMS هستند، اما موارد زیر را نیز در بر میگیرند:
- اضطراب و حملات پانیک
- بروز اختلال در تمرکز
- احساس خستگی و کم انرژی بودن
- هوس غذایی یا پرخوری
- عصبانیت یا تحریکپذیری
- افسردگی و افکار خودکشی
- اختلال در خواب و بیخوابی
- نوسانات خلقی
- سردرد، بیشتر از نوع میگرن
چگونه افسردگی قبل از پریود تشخیص داده میشود؟
پزشک برای بررسی وضعیت شما یک تاریخچه پزشکی از شما تهیه میکند و علائمتان را در آن درج خواهد کرد. ممکن است لازم باشد که شما در طول یک تا دو دوره علائم خود را زیر نظر بگیرید و ثبت کنید. سپس پزشک برای تشخیص اختلال PMDD در میان علائم ثبتشده به دنبال چند مورد از علائم مرتبط با این اختلال میگردد، بهعلاوه یک علامت مربوط به خلقوخو. افسردگی، اضطراب و اختلالات تولیدمثل در شما توسط پزشک تشخیص داده میشود.
درمان افسردگی قبل از پریود
پزشک با استفاده از چند روش درمانی میتواند به کنترل و درمان افسردگی قبل از پریود در شما کمک کند:
تجویز داروهای ضدافسردگی
پزشک با تجویز داروهای ضدافسردگی به شما کمک میکند که خیلی بهتر و راحتتر اضطراب و استرس را کنترل کنید. همچنین مصرف این داروها سبب میشود که سطح سروتونین مغز به تعادل برسد.
تغییر در رژیم غذایی
گاهی پزشک به شما توصیه میکند، که از رژیم غذایی که مدنظرش است پیروی کنید. رژیمهای غذایی مناسب ضداختلال PMDD معمولاً بر این اساس هستند که مصرف غذاهای شور را کاهش دهید، چربی کمتری مصرف کنید، مواد غذایی شیرین نخورید و در مصرف کافئین نیز محتاط باشید.
تجویز داروهای جلوگیری از بارداری
این داروها با اینکه برای جلوگیری از بارداری تجویز میشوند، اما در تنظیم پریود و کاهش علائم اختلال نارسایی پیش از قاعدگی نیز مؤثر هستند.
تجویز داروهای مسکن بدون نسخه
منظور از داروهای بدون نسخه مسکنهای رایجی هستند که برای تسکین درد و گرفتگی عضلات مصرف میکنید. با مصرف این داروها سردرد، حساسیت سینهها و گرفتگی عضلات ناشی از اختلال نارسایی پیش از قاعدگی تسکین پیدا میکند.
ورزش کردن
با اینکه ورزش شدید سبب تشدید برخی از علائم این اختلال مانند سردرد میشود، اما انجام برخی از تمرینات آرامشبخش میتوانید خلقوخوی خود را بهبود ببخشید.
ابزارهای مدیریت استرس
گاهی پزشک توصیه میکند که از معجزه تکنیکهای مدیریت استرس کمک بگیرید. با انجام تمرینات تنفس عمیق و مدیتیشن میتوانید احساس آرامش را به خود برگردانید.
درمان افسردگی پریود
درمان افسردگی قاعدگی احتمالاً از تبدیلشدن نارسایی به PMS جلوگیری میکند. اگر نارسایی پیش از قاعدگی مرتبط با تغییرات هورمونی بدن باشد، امکان دارد که نتوانید از بروز آن جلوگیری کنید. در چنین شرایطی پزشک میتواند با تجویز داروها و آموزشش روشهای تسکینبخش این مشکل را در شما برطرف یا کنترل کند.
توصیهای از هومکا
اگر شما سابقه افسردگی قاعدگی دارید و علائم زیر را در خود مشاهده میکنید، لازم است یا با پزشک خود تماس بگیرید و یا اینکه در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید:
- برگشت حالت افسردگی شدید همراه با افکار خودکشی
- افکار آسیب رساندن به خود یا دیگران
- عصبانیت کنترل نشده
- اضطراب شدید و حملات پانیک
- احساس عدم کنترل بر رفتار و اعمال
اگر علائم اختلال نارسایی پیش از قاعدگی را در خود مشاهده میکنید، به مشاوره پزشکی نیاز دارید و یا اینکه به خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل احتیاج دارید، کافی است با شماره ۲۱۹۱۲۱۲۳۴۸ هومکا تماس بگیرید.
همچنین شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله قاعدگی چیست مراجعه نمایید.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.
سلام
برای دوران پریود و افسردگیش چی بخوریم حوبه؟
سلام دوست عزیز
برای درمان خونگی افسردگی دوران پریود، پیشنهاد میشه رژیم غذایی متعادل داشته باشین و مصرف شکر، چربی، نمک، کربوهیدرات خالص شده و الکل رو کنترل کنین.
همچنین ورزش مداوم و کنترل استرس و خواب کافی به کمتر شدن علائم کمک میکنه.
اینکه با هر دوره پی ام اس افسردگی هم باشه طبیعیه؟
شدت و نوع افسردگی قبل و حین قاعدگی در افراد مختلف متفاوته.
این افسدگی ممکنه با هر دوره اتفاق بیوفته و در صورتی که شدید و آزار دهنده باشه نیاز به درمان داره.
سلام
من حدود ده روز قبل از پریودم pmsم شروع میشه و حدود سه الی چهار روز قبلش احساس خستگی مفرط و نفس گیر میکنم به طوری که با یک فعالیت ساده در حد آشپزی تقریبا احساس میکنم از پا در میام. واقعا نمیدونم چکار کنم؟؟؟
تقریبا چند روز زندگیم مختل میشه
سلام به شما
علائم پیش از قاعدگی رو میشه تا حد زیادی با تجویز دارو و مکمل جهت علامتدرمانی، کنترل کرد. پزشک متخصص زنان میتونن به شما کمک کنن.
سلام من مبتلا به علائم پیش و بعد پریودم آنقدر که بچه یکساله خودمو میزنم و با همه دعوا میکنم مخصوصا به دلیل مشکل در کودکی با پدرم مرتب به مشکل میخورم .می خوام با قرص خوردن حلش کنم .چه قرصی باید بخورم؟.به خودکشی هم زیاد فکر می کنم
سلام الهام عزیز
ممنون از اعتماد شما در پذیرش مشکل و انتقال اون به ما. صحبت کردن در مورد این موضوع شجاعت میخواد و تحسین برانگیز هست. امکان خوددرمانی وجود نداره و حتما باید از کمک مستقیم و فوری یک روانپزشک کمک بگیرین. امکان مصاحبه آنلاین هم وجود داره. یقین داشته باشین روانپزشک در تسهیل این موضوع و همینطور تعیین درمان دارویی مناسب به شما کمک کنن.
درود، من تازه متوجه شدم این اختلالو دارم و با اینکه زندگی آرومی دارم اما از ده روز قبل پریودم حالتام شروع میشه و از زمین و زمان متنفر میشم و تا مرز فکر به خودکشی میرم، اینکه تا الان نفهمیده بودم بعلت این بود که سالها قرص ضدبارداری مصرف میکردم که جلوی بروز حالتها رو گرفته بود و تازه که قطع کردم داره اختلال خودش رو نشون میده، ولی شاید مهمترین چیز درک متقابل باشه مثلا پارتنر من فکر میکنه چون تو این دوران زود عصبی میشم منو به حال خودم بذاره تا خودم مثلا اروم باشم بهتره برام اما این حس بی توجهی القا میکنه و مثل نمک رو زخم بطرز غیرقابل تحملی گذر از این دوره رو برای آدم سختتر و آدم رو ناآرومتر میکنه، فقط سوالی که هست اینه که احتلالات هورمونی مثل تخمدان پلی کیستیک باعث تشدید این حالتها میشه درسته؟!!! اگر آره منکه الان کیست رحم دارم باز پی ام اس تشخیص داده میشم یا خیر بخاطر اون موضوعه کلا؟!
سلام به شما
بله این شرایط واقعا سخت هست. مضاف بر درک متقابل و همراهی اطرافیان، برای تسکین و بهبود شرایط، مداخله روانپزشک بسیار کمک کننده هست. چه در زمینه روان درمانی و بهبود شرایط روحی، چه در زمینه مداخله دارویی در صورت لزوم. کیست تخمدان این شرایط رو تشدید می کنه اما نمی شه گفت صرفا علت این هست. چون ممکنه کیست درمان بشه و PMS مجدد وجود داشته باشه. این به ژنتیک افراد هم برمیگرده. بهتره بدون نگرانی علاوه بر اینکه برای درمان تحت نظر پزشک زنان هستین، از مداخله یک روانپزشک کمک بگیرین تا با بهبود شرایط، از زندگی و فیزیولوژی بدنتون اذیت نشین و آسودگی داشته باشین.