لوپوس؛ بیماری هزار چهره
لوپوس یا SLE یک بیماری خود ایمن است که در آن سیستم ایمنی به اشتباه اندامهای خودی را مورد حمله قرار میدهد و پیامد آن التهاب و آسیبهای وسیع بافتی است. این بیماری مفاصل، پوست، مغز، ریهها، کلیهها و عروق را تحت تأثیر قرارداده و شدت آن از حالت خفیف تا مرحله وخیم متغیر است. سپری کردن دوره درمانی مؤثر و برخوردار بودن از سبک زندگی صحیح، به افزایش کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به لوپوس کمک قابلتوجهی میکند. برای آشنایی با این بیماری با هومکا همراه باشید.
لوپوس چیست؟
لوپوس زمانی ایجاد میشود که سیستم ایمنی به بافتها و اندامهای خودی حمله میکند (بیماری خودایمنی). التهاب ناشی از لوپوس میتواند بر بسیاری از سیستمهای مختلف بدن از جمله مفاصل، پوست، کلیهها، سلولهای خونی، مغز، قلب و ریهها تأثیر بگذارد. تشخیص لوپوس اغلب دشوار است زیرا علائم و نشانههای آن مشابه بیماریهای دیگر است. مشخصترین علامت لوپوس بثورات صورت است که حالتی شبیه بالهای پروانه دارد و روی هر دو گونه دیده میشود. اگرچه درمان قطعی برای لوپوس وجود ندارد اما داروها قادرند علائم بیماری را کنترل کنند.
علت بیماری لوپوس چیست؟
بر اساس مطالعات علمی، بهطور تقریبی از هر ۱۰۰ هزار نفر در ایران ۴۰ نفر مبتلا به لوپوس هستند. علت دقیق این بیماری تاکنون ناشناخته مانده است و به دلیل پیچیده بودن و تأثیر عوامل مختلف در بروز آن، به بیماری هزارچهره نیز معروف است. شواهد کلی نشانگر تأثیر عوامل ژنتیکی، محیطی و هورمونی در بروز این بیماری است.
اگر فرد در کروموزومهای خود زمینه ژنتیکی را داشته باشد برخی عوامل محیطی همانند عفونتها، بعضی داروها و قرارگیری زیاد در معرض نور آفتاب بروز بیماری را تسریع میکنند. سابقه خانوادگی در ۴ درصد از بیماران مبتلا به لوپوس دیده میشود که نشاندهنده تأثیر عوامل ژنتیکی در بروز بیماری است. ریسک فاکتورهای ابتلا به لوپوس و عواملی که ممکن است خطر ابتلا به لوپوس را افزایش دهند، عبارتاند از:
- جنسیت: لوپوس در زنان بسیار شایعتر است
- سن: اگرچه لوپوس افراد را در هر سنی تحت تأثیر قرار میدهد، اما اغلب در سنین ۱۵ تا ۴۵ سالگی شیوع بیشتری دارد
علائم و نشانههای لوپوس چیست؟
افراد مبتلا به SLE علائم متفاوت و مختلفی بروز میدهند که بستگی به شدت و مرحله بیماری دارد. عدم دسترسی به مراقبتهای درمانی، تشخیص دیرهنگام، درمانهای نه چندان مؤثر، و پیروی نکردن از رژیمهای درمانی سبب تشدید علائم لوپوس میشود. شایعترین علائم لوپوس به شرح زیر است:
- علائم عمومی بدن: تب، خستگی، کاهش وزن، بیاشتهایی عصبی
- علامتهای اسکلتی- عضلانی: آرتریت گذرا، درد و تورم در مفاصل
- علائم پوستی- مخاطی: بثورات پروانهای بر روی صورت، حساسیت به نور، ریزش مو، زخم دهانی، لکههای قرمز
- علائم کلیوی: دفع پروتئین و گلبولهای قرمز در ادرار
- نشانههای عصبی- روانی: تشنج و سایکوز
- علائم قلبی: التهاب بافت پوششی اطراف قلب
عوارض و پیامدهای ابتلا به لوپوس چیست؟
- نقص عملکرد کلیهها: در بعضی بیماران، لوپوس باعث آسیب جدی به کلیه میشود و نارسایی کلیه یکی از علل اصلی مرگومیر در میان افراد مبتلا به لوپوس است
- اختلال در عملکرد مغز و سیستم عصبی مرکزی: اگر مغز تحت تأثیر بیماری قرار گرفته باشد، ممکن است سردرد، سرگیجه، تغییرات رفتاری، مشکلات بینایی و حتی سکته مغزی یا تشنج نیز رخ دهد. بسیاری از افراد مبتلا به لوپوس مشکلات حافظهای را تجربه میکنند و ممکن است در بیان کردن افکار خود دچار مشکل باشند
- مشکلات خونی و عروقی: لوپوس ممکن است منجر به مشکلات خونی نظیر کاهش تعداد گلبولهای قرمز و افزایش خطر خونریزی یا لخته شدن خون شود. همچنین در مواردی نیز التهاب رگهای خونی رخ میدهد
- درگیر شدن ریهها: ابتلا به این بیماری احتمال التهاب در بافت قفسه سینه را افزایش میدهد بهطوریکه ممکن است باعث دردناک شدن تنفس گردد
- عوارض قلب: لوپوس گاهی باعث التهاب عضله قلب، شریانها یا غشای قلب میشود. خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و حملات قلبی نیز بهشدت افزایش مییابد
چرا لوپوس باعث ریزش مو میشود؟
یکی از عوارض لوپوس ریزش مو است که به دلیل بروز التهاب پوستی و ملتهب شدن فولیکولهای مو رخ میدهد. ریزش مو بهویژه در سر و صورت بیشتر از سایر نواحی بدن اتفاق میافتند. در بعضی شرایط لوپوس باعث کمپشت شدن تدریجی موی سر شده و گاهی نیز ممکن است ریزش موی سکهای رخ دهد.
در صورت وسیع بودن التهاب و تحت تأثیر قرار گرفتن پوست سایر نواحی بدن، ریزش موی گسترده نیز محتمل خواهد بود. معمولا با درمان علائم بیماری، موهای ازدسترفته مجدداً رشد میکنند. اما برخی افراد مبتلا به لوپوس دچار ضایعات دیسکوئید پوستی میشوند که منجر به از دست رفتن دائمی موها میشود.
کاهش وزن و افزایش وزن در بیماری لوپوس
یکی از عوارض احتمالی مرتبط با لوپوس کاهش یا افزایش وزن است. کاهش وزن ممکن است ناخواسته و به دلیل کاهش اشتها یا مشکلات دستگاه گوارش باشد. همچنین بعضی از داروهای مورد استفاده برای درمان بیماری با تأثیر بر متابولیسم بدن باعث تغییرات وزنی ازجمله کاهش وزن میشوند. افزایش وزن ممکن است ناشی از احتباس مواد معدنی و آب به دلیل اختلال در عملکرد کلیهها باشد. گاهی نیز داروهای مورد استفاده مثل گلوکوکورتیکوئیدها با افزایش اشتها در بالا رفتن وزن بدن تأثیرگذارند.
روماتیسم لوپوسی
لوپوس و روماتیسم مفصلی (RA) دو نوع بیماری خود ایمنی کاملاً متفاوت هستند. البته وجه اشتراک آنها در این است که هر دو خود ایمن هستند. اما تفاوت آنها در این است که RA تنها بافت مفصلی را مورد هدف قرار میدهد اما در لوپوس علاوه بر مفاصل، بخشهای دیگری از بدن نیز درگیر میشود. مانند اغلب بیماریهای خود ایمنی، RA و لوپوس در زنان بیشتر از مردان شایع است.
لوپوس پوستی
لوپوس پوستی، یک بیماری پوستی خود ایمنی است و زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن بهاشتباه به سلولهای پوست سالم حمله کرده و به پوست آسیب میرساند. این روند آسیبزا باعث قرمزی، خارش، درد و در نهایت زخم شدن پوست میشود. این بیماری ممکن است بهخودیخود و مستقل رخ دهد و یا بخشی از لوپوس اریتماتوز سیستمیک باشد. جدیترین نوع لوپوس، نوع سیستمیک است که کل بدن مانند مفاصل، کلیهها، قلب، ریهها، رگهای خونی و مغز را تحت تأثیر قرار میدهد. خوشبختانه با مصرف داروهای ضدالتهابی تجویزشده بسیاری از چنین مشکلاتی قابلدرمان است.
لوپوس مفصلی
آرتریت یا همان التهاب مفاصل یکی از مشکلات شایع در لوپوس سیستمیک است. تقریباً همه مفاصل بدن ممکن است تحت تأثیر SLE قرار گیرند، اما درگیر شدن مفاصل دست و زانو معمولترین آنها هستند. در لوپوس مفصلی ساختارهای اطراف مفصل ملتهب شده و منجر به تاندونیت و پارگی تاندون میشود.
نکروز آواسکولار (AVN) یکی دیگر از عوارض این نوع بیماری است که عامل درد و ناتوانی مفصلی به شمار میرود. عارضه نکروزی بیشتر در مفاصل بزرگتر مانند لگن و زانو دیده میشود. علائم این بیماری با تجویز داروهای راهبردهای مثل داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، کورتیکواستروئیدها، داروهای ضد مالاریا و انواع داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی قابلدرمان است.
آیا بیماری لوپوس خطرناک است؟
یکی از انواع وخیم این بیماری که در صورت درمان نشدن میتواند منجر به عوارض جدی شود نوع SLE و یا لوپوس سیستمیک است. لوپوس سیستمیک اگر تحت درمان قرار نگیرد بیشتر اندامها و بافتهای داخلی بدن را تحت تأثیر قرار میدهد و عوارض قلبی و عروقی و همچنین مشکلات کلیوی شدید از پیامدهای آن هستند.
چرا زنان بیش از مردان به لوپوس مبتلا میشوند؟
بیماری لوپوس در سن باروری زنان یعنی از ۱۵ تا ۴۵ سالگی به دلیل تغییرات هورمونی و تحت تأثیر قرار گرفتن سیستم ایمنی بیشتر دیده میشود. هورمونهای استروژنی که در سیکل طبیعی تخمدان و فولیکولها نقش دارند میتوانند یکی از عوامل محرک این بیماری باشد. علاوه بر این، افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف و پیشزمینه ژنتیکی باشند بیشتر در معرض بیماری قرار میگیرند.
لوپوس در بارداری
با توجه به وجود داروهای مؤثر برای کاهش علائم، زنان مبتلا به لوپوس میتوانند مانند همه خانمها باردار شوند و اکثر آنها نیز حاملگی موفقی دارند و نوزادان سالمی خواهند داشت. البته بارداری در زمان بیماری بهعنوان بارداری پرخطر در نظر گرفته میشود به این معنی که مشکلات در دوران بارداری ممکن است برای زنان مبتلا به لوپوس بیشتر از سایرین باشد. البته این موضوع به معنای بروز قطعی علائم و مشکلات نیست بلکه احتمال آن ممکن است چند درصد بیشتر باشد.
آیا لوپوس برای زنان باردار مخاطرهآمیز است؟
اگرچه بارداری در زنان مبتلا به لوپوس در دسته حاملگیهای پرخطر دستهبندیشده است اما علائم لوپوس در کمتر از ۵۰ درصد زنان باردار بروز مییابد و این افراد میتوانند باردار شده و فرزندان سالمی به دنیا آورند. لوپوس از فردی به فرد دیگر سرایت نمیکند و امکان انتقال از طریق جنسی نیز ندارد. خوشبختانه در بیشتر موارد علائمی گذرا نظیر درد عضلانی، درد مفاصل و یا بثورات پوستی در بارداری بروز میکند که با مصرف دارو قابلکنترل هستند.
از مشکلات دیگری که در چنین حاملگیهایی وجود دارد احتمال عبور پادتنهای مادری از طریق جفت به جنین است که سبب بروز علائمی مانند کاهش تعداد پلاکتهای خونی و یا ایجاد بثورات پوستی در نوزاد بعد از تولد شده که خوشبختانه موقت و درمانپذیر است و مشکلی برای نوزاد ایجاد نمیکند. در موارد نادری نیز پادتنهای مادری سبب کند شدن ضربان قلب جنین میشوند که با آزمایش اکوکاردیوگرافی (اکو یا سونوگرافی قلب) قابلتشخیص بوده و دوره درمانی توسط پزشک برای بهبود وضعیت جنین تجویز میشود.
لوپوس در کودکان
کودکان بهطور میانگین در سن ۱۲ سالگی بیماری را بروز میدهند و شاید دلیل آن ظاهر شدن تدریجی هورمونهای بلوغ باشد که بهعنوان یک محرک برای پدیدار شدن بیماری عمل میکند. علائم لوپوس کودکان نیز بسیار شبیه علائم بزرگسالان است، اما در بعضی شرایط علائم کودکان شدیدتر از بزرگسالان میشود.
درمان لوپوس
تشخیص زودهنگام بیماری و سپری کردن دوره درمانی مؤثر، بر کاهش اثرات SLE و افزایش کیفیت زندگی تأثیر چشمگیری دارد. لوپوس میتواند تواناییهای جسمی، ذهنی و اجتماعی فرد مبتلا را تحت تأثیر قرار داده و باعث افت کیفیت زندگی بیمار گردد. روند درمانی این بیماری خودایمن به علائم و شدت بیماری بستگی دارد اما رایجترین داروهایی که برای درمان این بیماری مورداستفاده قرار میگیرند شامل موارد زیر است.
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID)
این دسته از داروها مثل ناپروکسن سدیم (Aleve) و ایبوپروفن برای تسکین درد، ورم و تب مورداستفاده قرار میگیرند. البته نوع قویتر این داروها نیز بسته به شرایط بیمار تجویز میشوند.
داروهای ضد مالاریایی
داروهایی نظیر هیدروکسی کلروکین که بهطور روتین برای درمان مالاریا مورداستفاده قرار میگیرد بر روی سیستم ایمنی تأثیرگذار بوده و قادرند علائم بالینی بیماری لوپوس را کاهش دهند.
داروهای مهارکننده سیستم ایمنی
این داروها در موارد وخیم بیماری مورداستفاده قرار میگیرند. این دسته از داروها مثل آزاتیوپرین، مایکوفنولات، متوترکسات و سیکلوسپورین سبب سرکوب سیستم ایمنی و کاهش حملات سیستم ایمنی به بافتهای خودی میشوند. از عوارض این داروها میتوان به احتمال بالا رفتن انواع عفونتهای باکتریایی، آسیبهای کبدی، کاهش باروری و افزایش احتمال سرطان اشاره نمود.
کورتیکواستروئیدها
پردنیزولون یکی از داروهای ضدالتهابی از گروه کورتیکواستروئید بوده و قادر است علائم التهابی لوپوس را کاهش دهد. از دوزهای بالای متیل پردنیزولون برای کنترل علائم مرتبط با کلیه و مغز استفاده میشود. عوارض جانبی این داروها شامل افزایش وزن، کاهش تراکم استخوانها، افزایش فشارخون، دیابت و احتمال ابتلا به بیماریهای عفونی است.
درمانهای خانگی برای بهبود لوپوس
اولویت اول برای بهبود لوپوس مصرف داروهای ضدالتهابی تجویزشده توسط پزشک است. در کنار مصرف منظم داروها موارد زیر نیز در بهبود لوپوس مؤثر هستند.
زردچوبه
زردچوبه بهطور گسترده در بسیاری از پروسههای درمانی بهمنظور تأثیر شفابخش آن مورد استفاده قرار میگیرد.
زنجبیل
این گیاه دارویی یک روش مؤثر دیگر برای کاهش التهاب است. ترکیبات ضدالتهابی موجود در زنجبیل برای کاهش علائم مفید هستند. زنجبیل را میتوان به روشهای مختلفی ازجمله بهصورت سالاد، دمنوش و یا همراه با سبزیجات به برنامه غذایی خود اضافه نمود. مصرف متعادل زنجبیل عارضه جانبی ندارد ازاینرو میتوان با خیال راحت از آن برای درمان علائم اختلال لوپوس بهره برد.
سرکه سیب
سرکه سیب با افزایش تولید اسید هیدروکلریک در بدن موجب سمزدایی و افزایش جذب مواد مغذی میشود. این ماده موثر غذایی را میتوان بهصورت رقیقشده در آب مصرف نمود و یا از عصاره آن بر روی پوست استفاده نمائید.
آزمایشات تشخیصی لوپوس
آزمایش CBC
در آزمایش CBC تمام سلولهای خونی ازجمله گلبولهای قرمز، سلولهای سیستم ایمنی و پلاکتها ازنظر تعداد و شکل ظاهری مورد ارزیابی قرار میگیرند. در نتایج این آزمایش وجود آنمی در فرد همراه با کم شدن تعداد سلولهای سفید خون و یا پلاکتها میتواند یکی از نشانههای بیماری لوپوس باشد. همچنین یکی از دلایل بالا بودن CRP در آزمایش خون نیز میتواند بیماری لوپوس باشد. میزان نرمال آزمایش CRP در بزرگسالان کمتر از ۳ میلیگرم در دسیلیتر است.
آزمایش ESR (سرعت رسوب اریتروسیتی)
آزمایش ESR سرعت تهنشین شدن گلبولهای قرمز خون در یک بازه زمانی مشخص را نشان میدهد. نتایج غیر نرمال این آزمایش میتواند نشانهای از یک بیماری سیستمیک مثل بیماری لوپوس باشد. البته نتایج این آزمایش اختصاصی نیست و صرفاً یک علامت برای مبتلا بودن به یک بیماری التهابی یا عفونی نظیر، لوپوس و یا عفونت باکتریایی است.
آزمایشهای کبد
افزایش برخی پروتئینهای کبدی در آزمایشهای کبد از نشانههای بیماریهای خود ایمن ازجمله لوپوس است.
آزمایش ادرار
افزایش پروتئینها و گلبولهای قرمز خون در آزمایش ادرار از علائم شایع بیماری لوپوس است که در آن کلیهها تحت تأثیر بیماری قرار میگیرند.
آزمایش ANA (آنتیبادی ضد هسته)
وجود آنتیبادیهای ضد هسته سلولی در آزمایش ANA نشان از وجود یک بیماری خود ایمن است. این بیماری میتواند لوپوس و یا نوع دیگری از بیماریهای خود ایمن باشد. درصورتیکه جواب این آزمایش مثبت باشد، برای مشخص شدن دقیق نوع بیماری، پزشک آزمایشهای تخصصیتری را درخواست میکند.
رادیوگرافی قفسه سینه
در این روش تصاویری که از قفسه سینه به دست میآیند وجود التهاب و میزان گستردگی آن را در ریهها نشان میدهند.
سبک زندگی بیماران مبتلا به لوپوس
معاینات دورهای پزشکی
انجام منظم معاینات پزشکی تا حدود بسیاری از عود مجدد بیماری و مزمن شدن علائم جلوگیری میکند. این معاینات در کاهش استرس و بهبود کیفیت زندگی نقش مهمی دارند. پزشک با توجه به شرایط بیماری فرد داروهایی را تجویز مینماید که مصرف مرتب آنها بسیار بااهمیت است.
استفاده از کرمهای ضد آفتاب
به دلیل تأثیر مخرب اشعهی UV خورشید بر تشدید علائم پوستی، پزشکان توصیه میکنند در هنگام خروج از منزل با پوشیدن لباسهای بلند و استفاده از کرمهای ضد آفتاب مانع از تماس نور خورشید با پوست شوید.
انجام ورزشهای روزانه
فعالیت بدنی منظم سبب افزایش تراکم استخوانها، بهبود فعالیت قلب و عروق و افزایش سلامت عمومی بدن میشود و در بهبود کیفیت زندگی نقش موثری دارد.
سیگار نکشید
دود سیگار علائم قلبی و عروقی را در بیماران مبتلا به لوپوس تشدید میکند. همچنین مواد موجود در دود سیگار باعث تشدید التهاب در ریهها میشود.
به گفتهی وبسایت healthline اگرچه پیشگیری از لوپوس بهطور قطعی امکانپذیر نیست اما میتوان از عواملی که باعث وخیم شدن علائم میشوند، اجتناب کرد. برای مثال:
- اگر قرار گرفتن در معرض آفتاب باعث ایجاد بثورات میشود، زمان مواجهه خود با نور مستقیم خورشید را محدود کنید
- سعی کنید تا حد امکان از مصرف داروهایی که شما را نسبت به آفتاب حساستر میکنند، خودداری کنید
- تکنیکهای مدیریت استرس را فرابگیرید. مدیتیشن، یوگا، یا ماساژ درمانی و یا هر چیز دیگری که آرامش شما ارتقا میدهد، به زندگی خود فرابخوانید
- از افرادی که علائم سرماخوردگی و سایر عفونتها را دارا هستند، فاصله بگیرید
- بهاندازه کافی خوابیدن یکی از عواملی است که موجب کاهش التهاب در بدن میشود
تغذیه مناسب و بیماری لوپوس
در لوپوس همانند سایر بیماریهای خود ایمنی باید سعی شود ترکیب سالم و متعادلی از مواد غذایی ازجمله میوههای تازه، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، چربیهای گیاهی، پروتئینهای بدون چربی و ماهی در برنامه غذایی گنجانده شود. در کنار برخوردار بودن از یک رژیم غذایی متعادل، چند نکته غذایی بسیار مهم برای کاهش التهاب در بیماران مبتلا به لوپوس وجود دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
مصرف ماهی نسبت به گوشت قرمز در اولویت باشد
گوشت قرمز سرشار از چربیهای اشباعشده است که میتواند به تشدید و وخیمتر شدن بیماریهای قلبی و عروقی منجر شود. در مقابل ماهیها ازجمله ماهی سالمون، ماهی تن و ساردین سرشار از امگا ۳ هستند و خطر بیماریهای التهابی و قلبی را کاهش میدهند.
غذاهای غنی از کلسیم بیشتری مصرف کنید
داروهای استروئیدی که برای کنترل لوپوس تجویز میشوند ممکن است سبب تضعیف استخوانها شوند. برای مبارزه با این عارضه، غذاهایی بخورید که سرشار از کلسیم و ویتامین D هستند. غذاهای غنی از کلسیم عبارتاند از:
- شیر کمچرب
- پنیر
- ماست
- سبزیجات با برگ سبز تیره مانند اسفناج و کلم بروکلی
چربیهای اشباع و ترانس را محدود کنید
پیروی از رژیم غذایی کمچرب بسیار مهم است. این امر بهویژه برای افراد مبتلا به لوپوس اهمیت بیشتری دارد زیرا داروهای استروئیدی تجویزشده اشتهای شما را افزایش داده و باعث افزایش وزن میشوند، بنابراین مهم است که مراقب آنچه میخورید باشید.
از خوردن سیر خودداری کنید
سیر یکی از مواد غذایی است که در افراد مبتلا به لوپوس باعث تشدید علائم میشود. سیر حاوی آلیسین و تیوسولفینات است که پتانسیل برانگیختن بیشازحد سیستم ایمنی را دارا هستند.
سخن آخر از هومکا
بیماری لوپوس قابل درمان نیست اما میتوان آن را کنترل کرد. بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری مانند افراد سالم زندگی طبیعی دارند و ممکن است برای سالهای زیاد علائم خاصی نداشته باشند. مهمترین نکته در درمان بیماری لوپوس، تشخیص بهموقع و مصرف منظم داروهای تجویز شده پزشک است. برای انجام آزمایشات خون تشخیصی میتوانید بدون مراجعه به آزمایشگاه در منزل خود، آزمایشات را انجام دهید. اگر شما هم مبتلا به این بیماری هستید یا در مورد این بیماری ابهاماتی دارید میتوانید در قسمت پرسش و پاسخ، نظر و سوالات خود را بنویسید.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.
رژیم غذایی کسایی که لوپوس دارند باید چجوری باشه؟
تغذیه صحیح نقش مهمی در پیشگیری از التهاب و بهبود علائم بیماری لوپوس داره مکمل روغن ماهی ممکنه برای این افراد مفید باشه. ماهی یک منبع غنی اسیدهای چرب امگا ۳ هست و باید در رژیم غذایی این افراد وجود داشته باشه. گردو و کدو تنبل هم حاوی امگا ۳ هستن.
همچنین رژیم غذایی باید شامل انرژی کافی، غذاهای متنوع و تازه و عاری از غذاهای فرآوری شده و فست فود ها باشه.
میوه و سبزیجات (به استثنای سیب زمینی و پیاز)، به خصوص میوه و سبزیجاتی که آنتی اکسیدانهای بیش تری دارند مثل سبزیجات رنگی، توتها، گوجهفرنگی، پرتقال و میوه های زرد توصیه میشه.
همچنین رژیم غذایی باید غنی از غذاهای پروتئینی مثل مرغ، ماهی، حبوبات و محدود از نظر گوشت قرمز باشه. مصرف غلات کامل (سبوس دار) و کاهش مصرف نون و برنج سفید، پاستا و شیرینی جات توصیه میشه.
داشتن یک رژیم غذایی فاقد چربی یا با چربی بسیار اندک برای افراد مبتلا به لوپوس مناسب نیست. در این افراد نوع چربی دریافتی اهمیت داره و باید از منابع اسیدهای چرب امگا ۳، روغن زیتون، کانولا و مغزها باشه و مصرف چربی های حیوانی مثل کره و خامه باید محدود شه. استفاده از ادویهجاتی مثل زنجبیل، رزماری، کاری و زردچوبه در غذا مفیده.
در کل وزن بدن باید در محدوده نرمال حفظ شه. به دلیل عوارض جانبی ناشی از مصرف داروها، این افراد باید از مصرف زیاد نمک پرهیز کنن و غذاهای سرشار از پتاسیم و کلسیم و مکمل ویتامین دی مصرف کنن.
این بیماری میتونه باعث مرگ هم بشه؟
التهابی که توسط بیماری لوپوس ایجاد میشه میتونه باعث نارسایی کلیه و آسیب دیدن کلیه ها، اختلالات حافظه، کم خونی، خونریزی و یا التهاب رگ ها، بیماری های ریوی و بیماری های قلبی بشه. همچنین ابتلا به بیماری لوپوس خطر عفونت، سرطان و مشکلات بارداری رو افزایش میده. بنابراین در صورتی که بیماری کنترل و درمان نشه و پیشرفت کنه به دلیل بروز عوارضی که گفتیم احتمال مرگ وجود داره. اما اگه بیماری کنترل و درمان شه احتمال مرگ خیلی کمه.
سلام وقت بخیر
فرد مبتلا به لوپوس ممکن است همزمان دچار سیروز کبد باشد؟
سلام علی عزیز
هر فردی ممکنه بهطور همزمان درگیر چند نوع بیماری بشه.
یکی از علتهای آسیب کبدی بیماریهای خودایمنی هستن که لوپوس هم یکی از اونهاست. پس بیمار مبتلا به لوپوس هم ممکنه دچار آسیب کبدی بشه.
علت هر مشکل و بیماری باید جداگونه بررسی بشه.
سلام ممنون از مطالب خوب. چرا باید پردنیزولون هر روز سر ساعت مشخص مصرف شود؟
سلام طاهرهی عزیز
ممنون از شما که مطلب مارو میخونین
برای اینکه همیشه بدن بیمار سطح سرمی کافی برای تاثیر بهتر دارو داشته باشه، بهتره پردنیزولون رو هر روز سر ساعت استفاده کرد.
نکته مهمتر در مورد پردنیزولون و بقیه کوتیکواستروئیدها اینه که به هیچ عنوان نباید سرخود و ناگهانی قطع بشن.
سلام چه داروهایی هست واسه لوپوس ؟ هیدروکسی کلروکین هم جز داروهاست؟ چه عوارضی داره این قرص؟
سلام مینوی عزیز
لوپوس یک بیماری خودایمنیه. برای درمان و کنترلش از داروهایی که سیستم ایمنی رو تنظیم میکنن استفاده میشه.
یکی از داروها هیدروکسیکلروکینه.
هر دارویی یک سری عوارض داره، نکته مهم اینه که پزشک موقع تجویز یک دارو تصمیم میگیره آیا سود تجویز این دارو برای بیمار بیشتر از ضررش هست یا نه؟
شایع ترین عارضه هیدروکسی کلروکین (کمتر از ۴% موارد) التهاب شبکیه چشمه که با قطع دارو برگشتپذیره.
بنابراین هر دارویی توسط پزشک براتون تجویز شد حتما در مورد عوارض سوال کنین و به توصیه پزشک در مورد عوارض احتمالی و زمان مراجعه بعدی توجه کنین تا مشکلی پیش نیاد.
سلام آزمایش anti ds dna هم برای تشخیص لوپوسه؟
سلام محمد عزیز
آزمایش anti ds DNA بررسی یک آنتی بادیه که در بعضی از بیماری های روماتولوژیک و خودایمنی ممکنه بالا بره که یکیشون لوپوسه.
این آزمایش برای غربالگریه نه تشخیص قطعی. فاکتورهای دیگهای (هم علامت هم آزمایشگاهی) برای تشخیص لوپوس لازمه.
سلام خسته نباشیدتقریبا یکماه زانوهایم درد داشت و قفل میشد کم کم متوجه شدم دستام و انگشتان هم درد میکنه آزمایش دادم SSA.RO مثبت زده عدد ۲۷.۶۳ دکتر گفته بیماری لوپوس ولی نگفت شدید یا خفیف
ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام به شما
شدت بیماری نه بر اساس آزمایشات، بلکه بر اساس درگیری سیستمهای بدن تعیین میشه. مضاف بر اینکه معمولا پاسخ به درمان مهم تر از شدت بیماری هست.
سلام متشکرم از پاسخگویی شما
آیا مصرف دوماه پردونیزلون و هیدروکسی کلروکین به بدن آسیب میزنه؟
سلام بهار عزیز
در صورتیکه تجویز پزشک باشه، قطعا لازم و ضروری بوده. نگران عوارض نباشین و حتما تحت نظر پزشک درمان رو تکمیل کنین.
سلام من ده ساله بیماری لوپوس دارم و فقط سال اول بیماریم تو پیکش بود و علائم داشتم بعد مصرف دارو خوب شدم و علائمی نداشتم. الان که ده سال میگذره گاهی نگران میشم که دوباره بیماریم شروع شه. ممکنه دوباره بیماری برگرده حتی وقتی علائمی ندارم
سلام سلین عزیز
عوامل زیادی در عود لوپوس نقش دارن.
مواردی که جدای از مصرف منظم دارو و مراجعه منظم به پزشک برای چکاپ میتونین انجام بدین عبارتاند از: استفاده از ضد آفتاب، مصرف کافی و منظم ویتامین دی (مصرف خودسرانه و زیاد باعث مسمومیت میشه)، ورزش، تغذیه مناسب، ورزش، ترک سیگار.
سلام کسی که بیماری لوپوس داره و فراموشی داره چیکار میتونه بکنه؟
سلام دوست عزیزنبرای بررسی علت فراموشی باید ابتدا به یک روانپزشک یا نورولوژیست مراجعه کنید.
سلام بیماری لوپوس روی باروری هم تاثیر میذاره؟ ممکنه باعث ناباروری بشه؟
سلام عاطفهی عزیز
لوپوس ماهیتا روی باروری تاثیر نداره.
اما میتونه بارداری رو دچار چالش کنه.
بنابراین اگر کسی مبتلا به لوپوسه حتما باید قبل از اقدام برای بارداری با پزشک خودش و با متخصص زنان مشورت کنه.
سلام من بیماری لوپوس دارم چندساله که همراهمه. بعد از چندسال مصرف دارو علائمی هم نداشتم که اذیت بشم ولی خیلیارو میبینم که هنوزم درگیر بیماری هستن و با مصرف دارو خوب نمیشن. علتش چیه؟
سلام صابر عزیز
لوپوس به بیماری هزار چهره معروفه.
سن تشخیص بیماری، جنسیت، بیماری های همراه و خیلی فاکتورهای دیگه در شدت بیماری موثرن.
سلام خسته نباشین ممنون از مطالب خوبتون. من مادرم لوپوس داره ممکنه منم مبتلا شم به بیماری؟
سلام احسان عزیز
ممنون از شما
بیماری لوپوس یک بیماری مولتی فاکتوریاله، به این معنی که هم ژنتیک هم محیط در ابتلا بهش دخیل هستن.
پس اگر شما زمینه ژنیتکیش رو داشته باشین و در یک بستر محیطی مساعد برای ابتلا قرار بگیرین، احتمالش هست که به این بیماری مبتلا بشین.
سلام پزشک برای من تشخیص داده که لوپوس دارم. قبل از اون کم کاری تیروئید داشتم و دارم. ممکنه بخاطر اون باشه؟
سلام نیلوی عزیز
کمکاری تیروئید تو درصد کمی از مبتلایان به لوپوس دیده میشه اما جزو علل بهوجود آورنده لوپوس نیست.
یعنی بیشتر معلول لوپوس هست تا علتش.
ممنون از توضیحات خوبتون خسته نباشید
ممنون از لطف شما دوست عزیز
امیدواریم مطالب براتون مفید بوده باشه.
باسلام مطلب بسیاری خوبی گذاشته بودید من ۲۰ساله لوپوس اریتماتوز سیستمیک دارم همچنان امیدوارم زندگی کنم.مرتب تحت نظرفوق تخصص روماتولوژی آقای دکتر مهرداد آقایی درگرگان هستم،جاداره از زحمات ایشان تشکرکنم وهمچنان قرص پردنیزولون وهیدروکسی کلروکین سولفات مصرف می کنم یکبارباردارشدم وبه سلامت بچه دارشدم خداراشکربچه ام سالمه،لازمه بدونید که استرس،مشکل عصبی خیلی تاثیر منفی برای بیماری لوپوس داره و بهتر هرچند وقت برای مشاوره روان به کارشناس ویا متخصص اعصاب وروان مراجعه بشه
سلام دوست عزیز
خیلی ممنون از توجه شما و متشکرم از اینکه نظرات خودتون رو با ما در میون گذاشتین. همیشه امیدوار باشین و با انگیزه و قدرت به زندگی ادامه بدین. آرزوی سلامتی پایدار
سلام. بالا رفتن سن میتونه علائم بیماری رو که فعلا کنترل شدن بدتر کنه یا افزایش سن عامل چندان مهمی نیست در شدت یافتن بیماری؟
سلام سعید عزیز
بالا رفتن سن معمولا باعث کمتر شدن شدت و تعداد حملات فعالیت بیماری لوپوس میشه
اما تحت کنترل بودن بیماری همزمان با مصرف دارو به معنی امکان قطع داروها نیست.
سلام من مبتلا ب لوپوس هستم و متوترکسات مصرف میکنم .سابقه دوبار حاملگی iugr شدید دارم. الان بی دلیل احساس افسردگی شدید میکنم مصرف داروهای ضدافسردگی برای لوپوس بد نیست؟
سلام به شما
باید با روانپزشکتون در مورد نیاز به مصرف دارو و امکان تداخل داروهای تجویزی با بیماری و داروهای مصرفی مشورت کنین.
من دو سال قبل متوجه شدم سرم دچار خارش شدید شده ولی جدی نگرفتم بعد از چند ماه خارش بخشی از موهای سرم در اندازه کف دست در عرض چند روز ریخت چندین دکتر پوست رفتم کنترل نشد تا اینکه ۵ ماه قبل یکی از دکترا کنترل کرد ولی الان باز شدوع به ریزش از سایر قسمتها کرده هر چند داروهام قطع نشده حتی نوک انگشت کوچک پام تاول زده حدس میزنم مربوط به همون بیماریه چون مشابهش موقع ریزش مو در سرم هم دیده میشه به نظرتون چیکار کنم
حتما در اولین فرصت به روماتولوژیست مراجعه کنین.
سلام خسته نباشین
انجام هایفو و آر اف و کرایو برای کسی که بیماری لوپوس داره ضرر داره؟؟
سلام به شما
با توجه به گستردگی بیماری میشه در این زمینه تصمیم گرفت. با توجه به اینکه این اقدامات زیبایی/درمانی حتما باید توسط متخصص پوست انجام بشه، بیماری زمینهاییتون رو با پزشک در میون بذارین تا هم مطلع باشن و هم اون رو در نظر بگیرن.
منابع در جهت رد یا تایید این موضوع کافی نیست.
سلام من ۵ سال موهای سر وصورت بصورت سکه ای میریخت الان تازگیا هر دو ابرو کامل ریزش کرده مویی تو صورتم نمونده و موی سر از چند ناحیه ریخته و هیچکدوم دوباره رویش نداره و باز از جای دیگر شروع به ریزش میکنه واقعا خسته شدم هیچ دکتری نتونسته درمان کنه آنزیم های کبد بالا رفته و هپاتیت ب فعال شده درآزمایش تازگیا دکتر تشخیص بیماری روماتیسم لوتوس رو داده و فقط یک قرص روفانیت توفاتسینت نوشته با یک مایکسندل ایا کارساز خواهد شد ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام به شما
بهتره به تشخیص و درمان پزشک اعتماد کنین. یقینا در صورت عدم موفقیت درمان، راه جدیدی توصیه میکنن. مشاوره با پزشک متخصص پوست هم میتونه مفید باشه.
با سلام و عرض ادب
من یکسال هست که داروهای مرتبط با لوپوس مصرف میکنم. مثل سلسپت، پردنیزولون، هیدروکسی کلروکین_ و تونستم تقریبا کنترلش کنم. دیگه دفع پروتئین ندارم و تمام عوارض این بیماری تا ۸۰ درصد از بین رفته ولی همچنان این داروها رو مصرف میکنم. میخوام بدونم تا کی باید دارو مصرف کنم؟ من تا سالهای پیش به ندرت مریض میشدم ولی الان ضعیف شدم و به راحتی مریض میشم. ممنون از مشاوره و اطلاعات خوبتون.
سلام دوست عزیز
ممنون از توجه شما و با آرزوی سلامتی
مدت مصرف داروها، صرفا براساس نظر و صلاحدید پزشک درمانگر خودتون تعیین میشه. چون علاوه بر شرایط بالینی و کنترل بیماری، به شرایط خودتون هم بستگی داره. بیماری مکرر میتونه از ضعف سیستم ایمنی باشه. با مشورت پزشک میتونین از مکملهای موثر استفاده کنین.
سلام وقتتون بخیر،من ۲۳ ساله هستم سال گذشته آزمایش بیماری های روماتولوژی رو دادم ومنفی بود مثلا ای اس ارم ۳ بود ،ولی الان یک ساله ماهیچه پشت ساق پام منقبض شده یا نمیدونم ورم کرده ،سینه هام خیلی متورمن لثم کاملا سفیده واحساس میکنم دندونام لق شدن گلوم قرمزه،لوزم خیلی التهاب داشت والان حفره دار شده کف سرم پوستش درد میکنه و ریزش داره روی مفصل شست پام هم قهوه ای شده ،دستا، پاها ،کمر وگردنم درد میکنه ممکنه الان آزمایش بدم وای آس آرم بالا باشه؟من آلرژی به نور خورشید و چمن و ….دارم
سلام به شما
ای اس آر، آزمایش مناسب و اختصاصی برای بیماریهای روماتولوژیک نیست. یهترین کار، مراجعه به پزشک فوق تخصص روماتولوژی هست. آزمایشات کامل باید انجام بشه. معاینه هم مهمه.
سلام من دو ساله لوپوس دارم
پوست من خارش داره
و بدنم خیلی سیاه شده کمر به بالام سیاه شده
آیا این از بیماری لوپوس هست
سلام به شما
ضایعات ذکر شده باید از نزدیک توسط متخصص پوست معاینه و بررسی بشه. براساس نتیجه میشه درمان مناسب ارائه کرد.
سلام.ممنون از اطلاعات خوبتون.
من لوپوس دارم.پلاکت خونم به شدت پایین میاد.پوست صورتم هم پوسته پوسته میشه.پردنیزلول.سیکلوسپرین و سوپرمن مصرف میکنم.خیلی وزنم بالا رفته .در ۵ ماه ۱۵ کیلو اضافه وزن داشتم و خیلی عصبی شدم.برای اضافه وزن چه کار کنم؟
سلام به شما
علاوه بر رعایت رژیم غذایی و فعالیت موثر برای کاهش وزن، به پزشک معالجتون اطلاع بدین تا با پیشنهاد درمان مناسب، کمکتون کنن.
سلام خدمت دکتر عزیز. نزدیک به پنج ساله هیدروکسی کلرکین مصرف میکنم زمانی که مصرف رو قطع میکنم التهاب و خارش روی دست و سینه و پشت گوش شدت پیدا میکنه.تشخیص دکتر PLE هست آیا هم خانواده با sle لوپوس هست ؟ ممنون میشم پاسختون و بشنوم.
سلام به شما
بله در یک راستا هست. بدون نظر پزشک درمان نباید قطع و یا تقلیل بشه.
سلام وخسته نباشید من شوهر خواهرم پاهاش زخم میشه بعدباازمایشات متوجه لوپوس میشوند متاسفانه باعث تاثیر روی مغزش میشه هزیون میگه دچار فراموشی شده آیا این اختلال ماندگار است
سلام به شما
پیشآگهی بیماری و پاسخ به درمان، به عوامل متعددی ربط داره. منبع قابل اعتماد پاسخ به سوال، پزشک معالج ایشان هستن. عارضه مغزی لوپوس نیاز به بررسی توسط متخصص مغز و اعصاب داره.
سلام وقت بخیر،دامادم که گفتم لوپوس رومغزش تاثیر گذاشته الان رفته تو کما هوشیاریش رو ۶هستش آیا امیدی میشه ب برگشتش داشت،؟
سلام به شما
متاسفانه قابل پیش گویی نیست. صرفا پزشک معالج از پیش آگهی وضعیت بیمار مطلع هستن. امید به خدا داشته باشین.
سلام وقت بخیر
خانم بنده بیماری لوپوس دارند
یه پزشک خوب و با تجربه جهت ویزیت خانمم نیاز دارم
من تا حالا انچنان توجه نکردم ولی میخوام …
سلام به شما
امکان معرفی مستقیم پزشک وجود نداره. از طریق سایت نظام پزشکی لیست پزشکان فوق تخصص روماتولوژی در شهر خودتون رو بررسی کنید.
سلام برای درمان خارش فرد مبتلا ب لوپوس چیکار باید کرد ؟ چ راهکاری وجود دارد
سلام به شما
متاسفانه امکان توصیه درمانی یا دارویی بدون معاینه و بررسی نیست. ممکنه این خارش براثر اختلال کبدی و یا صرفا یک موضوع پوستی باشه. باید حتما توسط پزشک معاینه و بعد درمان بشه.