هفته سی و چهارم بارداری

بارداریزنان و زایمان

 

هفته‌های پایانی بارداری، به‌خصوص هفته سی و چهارم بارداری یکی از مراحل حساس و پراسترس برای مادران باردار به شمار می‌رود. کوچک‌ترین تغییرات در این هفته ممکن است مادر را نگران کند که در اغلب موارد طبیعی هستند. در این هفته لازم است که مادر بیش از قبل مراقبت‌های نزدیک به زایمان و زایمان را رعایت کند و در صورت لزوم با پزشک خود در ارتباط باشد.

شما تنها یک ماه تا در آغوش گرفتن فرزند دلبندتان فاصله دارید و این احساسی توام با استرس و البته شادی مضاعف است. در این یک ماه همچنان بدنتان در حال تغییر است که طبیعی است و اصلاً نباید نگران چنین وضعیتی باشید. در این روزهای پایانی جنین در رحم تغییر موقعیت می‌دهد، بنابراین ممکن است گاهی احساس درد و گرفتگی در کمر نیز داشته باشید.

جنین در هفته سی و چهارم بارداری

جنین در هفته سی و چهارم بارداری

در هفته سی و چهارم وزن تقریبی جنین به ۴.۲ کیلوگرم می‌رسد. قد جنین در این هفته حدوداً ۴۶ سانتی‌متر است. درصورتی‌که نوزاد شما پسر باشد در این هفته بیضه‌ها داخل کیسه بیضه که بیرون از بدن جای گرفته قرار می‌گیرند. دقت کنید که اگر فرزند پسر شما متولد شد اما بیضه‌ها داخل کیسه بیضه نبودند اصلاً جای نگرانی نیست. گاهی این اتفاق می‌افتد و کاملاً نرمال محسوب می‌شود. تا یک‌سالگی فرصت انتقال بیضه به کیسه هست و درصورتی‌که پزشک وضعیت نوزاد را نرمال اعلام کرد نیازی نیست نگران سلامت دستگاه تناسلی و تولیدمثل او باشید.

در این هفته تجمع چربی در بدن جنین به حداکثر می‌رسد. تجمع چربی در بدن جنین یکی از بخش‌های مهم تکامل بدن او به شمار می‌رود. بنابراین به این معنا نیست که مشکلی بروز کرده است. میزان چربی که در بدن جنین ذخیره می‌شود به تنظیم و کنترل دمای بدن او پس از تولد کمک می‌کند، پس وجود این مقدار چربی کاملاً طبیعی و ضروری است.

زایمان زودرس جنین در هفته سی و چهارم بارداری

ممکن است در این هفته جنین متولد شود، شما نباید از این بابت نگران باشید. در هفته سی و چهارم ریه نوازد کاملاً شکل گرفته است و اگر به‌صورت زودرس متولد شود هیچ اختلالی بروز نمی‌کند و سلامت او به خطر نمی‌افتد. باوجود تکمیل اندام تنفسی و دیگر اندام بدن همچنان این احتمال وجود دارد که او را به بخش NICU (مراقبت‌های ویژه کودکان) انتقال دهند.

تولد نوزاد در هفته سی و چهارم بارداری و بستری شدنش در بخش NICU لزوماً به این معنا نیست که سلامت او در خطر است، این کار تنها با هدف تکمیل رشد جنین انجام می‌گیرد. به همین علت ما به مادران باردار توصیه می‌کنیم که در نظر گرفتن این احتمال که شاید نوزاد در هفته‌های پیش از تولد طبیعی متولد شود یک بیمارستان که بخش NICU دارد را جهت زایمان انتخاب کنند.

تصویر جنین در هفته سی و چهارم بارداری

معمولاً در سه‌ماهه سوم و یا هفته ۳۴ام تصویری از جنین تهیه نمی‌شود و یا اینکه سونوگرافی انجام نمی‌گیرد. باوجوداین در صورتی که پزشک متخصص تشخیص به سونوگرافی سه ماهه سوم دهد انجام آن ضرورت دارد. برخی از شرایطی که پزشک درخواست سونوگرافی می‌کند به شرح زیر است:

  • جنین خیلی کوچک باشد
  • جنین خیلی بزرگ باشد
  • اگر احتمال برعکس بودن جنین مطرح شود
  • چنانچه نگرانی از بابت نزدیکی جفت به گردنه رحم وجود داشته باشد
  • اگر جنین دچار ناهنجاری جنینی باشد

تصویر جنین در هفته سی و چهارم بارداری

حرکات جنین در هفته سی و چهارم بارداری

این احتمال وجود دارد که شما از هفته سی و چهارم احساس کنید جنین مانند هفته‌های قبل حرکت نمی‌کند و از این بابت نگران شوید. جنین باید در هفته سی و جهارم نیز مانند هفته‌های قبل حرکت کند، البته اگر از سلامت کامل برخوردار باشد. اگر شما حرکات جنین را مانند سابق احساس نمی‌کنید حتماً به این معنا نیست که جنین دچار مشکل شده. چون در هفته‌های پایانی جنین خیلی رشد می‌کند فضای رحم را پر کرده و دیگر حرکت‌هایش چندان قابل احساس نیست، چون فضای چندانی برای حرکت باقی نمانده.

شما می‌توانید در حالت استراحت قرار بگیرید و تمرکز کنید و مدت یک ساعت را برای شمردن حرکات، ضربات، چرخش‌ها و فشارهایی که وارد می‌کند صرف کنید. دقت کنید که در طول یک ساعت حرکاتش به ۱۰ بار می‌رسد یا خیر. اگر کمتر از این تعداد بود نگران نباشید چراکه این احتمال قوی است در آن زمان جنین در خواب باشد.

تغذیه در هفته سی و چهارم بارداری

در هفته‌های پایانی که رشد جنین سرعت پیدا می‌کند باید مادر بیشتر نسبت به تغذیه خود حساس باشد.مادر باید از هفته ۳۴ام تا ۴۰ام بارداری هرروز پنچ تا شش وعده غذایی مقوی میل کند. چون رشد جنین از این هفته بیشتر می‌شود و فضای دیگر اندام‌ها مانند معده و روده را نیز تا حدودی اشغال می‌کند، بهتر است غذاهای شما مقوی اما کم‌حجم باشند تا دچار استفراغ نشوید. درصورتی‌که بخواهید با دو تا سه وعده غذایی در روز خود را سیر کنید حجم بالای غذا در معده شما ایجاد سوزش می‌کند و یا اینکه دچار رفلاکس خواهید شد.

حتی در میان وعده‌های شما نیز باید مواد غذایی انرژی‌زا و مفید شامل پروتئین‌ها و کربوهیدرات‌ها وجود داشته باشند. ازجمله مواد غذایی که در این هفته‌ها توصیه می‌شود مادران مصرف کنند می‌توان به جوجه‌کباب، دوغ، میوه، نان سبوس‌دار، بیسکوئیت، پنیر، انواع معجون که حاوی کشمش و مغزی جات هستند، شیر و ترکیب آن با تکه‌های میوه، سیب و کره بادام‌زمینی، برنج و لوبیا اشاره کرد. دقت کنید که شما نباید در این هفته بیش‌ازحد غذا بخورید و وزنتان بالا برود، چراکه ممکن است زایمان را برایتان مشکل کند البته همیشه این اتفاق نمی‌افتد و خیلی از مادران باوجود اضافه‌وزن زایمان راحتی دارند و فرزند سالمی به دنیا می‌آورند.

تغذیه در هفته سی و چهارم بارداری

عوارض شایع در هفته سی و چهارم بارداری

ازآنجایی‌که در این هفته تا هفته ۳۶ام بارداری مادر حالات جدید و شدیدتری را تجربه می‌کند بنابراین کمی سخت‌تر خواهد بود و عوارضی نیز ممکن است مشاهده شود. برخی از عوارض شایعی که مادران باردار در هفته ۳۴ تا ۳۶ تجربه می‌کنند به شرح زیر است:

  • احساس خستگی شدید و دائمی
  • اختلال در خواب و برهم خوردن ساعت خواب
  • تغییرات محسوس در خلقیات مادر
  • تکرر ادرار
  • ورم کردن پاها
  • تهوع و استفراغ

تهوع و استفراغ

احساس استفراغ صبحگاهی در چند هفته پایانی بارداری چندان عجیب نیست. جنین به‌سرعت در حال رشد است و تقریباً همه فضای رحم را اشغال می‌کند، به همین علت رحم نیز به معده فشار می‌آورد درنتیجه ممکن است مادر دچار تهوع و استفراغ شود. گاهی این حالت به علت کم شدن انقباضات شکمی رخ می‌دهد. برای کاهش این احساس ناخوشایند می‌توانید حجم وعده‌های غذایی را کم کنید یا اینکه بیسکوئیت بخورید.

چنانچه باوجود کم کردن حجم غذا همچنان احساس تهوع صبح‌ها به سراغتان می‌آید ممکن است به دلیل مشکل گوارشی باشد. در بیشتر موارد مشکلات گوارشی آسیبی به جنین وارد نمی‌کنند مگر اینکه این تهوع ناشی از مشکل کبدی باشد و شما از آن بی‌اطلاع باشید که در این صورت حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.

ورم پاها و بدن

این ورم طبیعی است. ولی در یک صورت شما باید حتماً سریعاً به پزشک مراجعه کنید، وقتی که ورم ناگهانی رخ دهد و همراه با درد شکمی، سرگیجه و سردرد باشد. در حالت طبیعی اگر به پهلوی چپ بخوابید و ورزش کنید این ورم کم می‌شود. شما می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با مراقبت‌های دوره بارداری و دریافت خدمات بارداری در منزل با شماره ۰۲۱۹۱۰۲۵۵۹۵ هومکا تماس بگیرید.

کارهایی که باید در هفته سی و چهارم بارداری انجام دهید

  • بیمه خود را چک کنید و هماهنگی لازم را انجام دهید تا روال زایمان شما طبق برنامه‌ریزی انجام بگیرد.
  • حتماً چند بار راه‌ها و روش‌های تسکین دادن دردهای زایمان را مرور کنید، چون ممکن است با شروع دردها شما از انجام زایمان طبیعی پشیمان شوید.
  • در این هفته‌های پایانی ممکن است دچار خشکی و حساسیت چشم شوید، بنابراین همیشه عینک آفتابی استفاده کنید و قطره چشم هم داشته باشید تا در صورت لزوم استفاده کنید.

سخن آخر

در هفته‌های پایانی انتظار و نگرانی بیشتر از هر زمان دیگری حس می‌شود. برای مقابله با نگرانی‌ها و استرس با افرادی که دوستشان دارید در مورد نگرانی‌هایتان صحبت کنید و از حس خود به آن‌ها بگویید. ورزش و داشتن تحرک کافی به شما در کاهش عوارض بارداری کمک می‌کند. همچنین باعث می‌شود که زایمان راحت‌تری داشته باشید.

آزمایشات و چکاپ‌های بارداری را حتما در موعد مقرر انجام دهید.خوشبختانه امروزه با پیشرفت خدمات‌رسانی در حوزه درمان و پزشکی حتماً نیاز نیست که مادر از منزل خارج شود چراکه تمام چکاپ‌ها و حتی ویزیت متخصص را نیز می‌تواند در منزل توسط مراکز خدمات درمانی و آزمایشگاهی همچون هومکا دریافت کند.

منبع
verywellfamilywhattoexpect

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۲ دیدگاه

دکمه بازگشت به بالا