خدمت خود را انتخاب کنید
همانطور که میدانید، آلزایمر نوعی بیماری است که موجب اختلال در عملکرد مغز شده و باعث بروز فراموشی و کاهش تواناییهای ذهنی بیمار میشود. معمولا این بیماری در سنین بالاتر در افراد رخ میدهد و در صورت رخ دادن حادثه ای مانند تصادف نیز ممکن است به صورت کوتاه مدت یا بلند مدت در سایر سنین نیز اتفاق بیافتد. طبق بررسیهای آماری که صورت گرفته است، در افراد بالای ۶۵ سال یک هشتم از افراد به بیماری آلزایمر مبتلا میشوند که به مرور خود را نشان داده و در ابتدا قابل تشخیص نیست. نکته ای که در اینحا وجود دارد این است که بیماری آزایمر در صورت تشخیص به موقع میتواند توسط فیزیوتراپی درمان شده و یا از روند رو به رشد آن جلوگیری کرد. در ادامه توضیحات بیشتری در مورد فیزیوتراپی بیمار آلزایمر در منزل ارائه کرده و راههای تشخیص بیماری قبل از حادتر شدن را بیان خواهیم کرد. پرسشهای خود را در مورد این بیماری و خدمت فیزیوتراپی در منزل با کارشناسان ما در میان بگذارید.
سایت خط سلامتی(Health Line) نکات جالبی را در مورد این بیماری بیان کرده است:
از آلزایمر به عنوان یک بیماری مزمن مداوم یاد میشود. علائم این بیماری به تدریج ظاهر شده و در نهایت منجر به کاهش قدرت مغز مغز میشود. در این حالت اصطلاحا گفته میشود تاثیرات بیماری دژنراتیو است.
هیچ درمان موثری برای آلزایمر وجود ندارد. با این حال میتوان روند بیماری را کند کرد و کیفیت زندگی را بهبود بخشید.
بیماری آلزایمر برای هرکسی میتواند اتفاق بیفتد با این حال برخی افراد ریسک بیشتری برای ابتلا به آن را دارند. این بیماری در افراد بالای ۶۵ سال بروز میکند. اگر زودتر از سن اتفاق بیفتد فرد به آلزایمر زودرس مبتلا شده است.
فیزیوتراپی بیمار آلزایمر در خانه
معمولا بیماری آلزایمر برای افرادی رخ میدهد که خود به تنهایی توان رفتن به مراکز درمانی را نداشته و برای رفت و آمد نیاز به کمک خانواده خود دارد. در صورتی هم که به علت اتفاقاتی مانند تصادف، فردی دچار آلزایمر شود، باز هم توان رفتن به محل فیزیوتراپی را نخواهد داشت. از این رو فیزیوتراپی بیمار آلزایمر در منزل میتواند انتخاب مناسبی برای اینگونه افراد باشد.
فیزیوتراپی بیمار آلزایمر در منزل و نقش آن در بهبود فرد
بسیاری از افراد در جامعه تصور میکنند که فیزیوتراپی صرفا میتواند برای بیماریهای جسمی مفید بوده و موجب بهبود در عملکرد عضلات میشود. در حالیکه باید بگوییم که فیزیوتراپی یک روش موثر برای درمان بیماری آلزایمر نیز به حساب میآید. فیزیوتراپی به نوعی به سرپا نگه داشتن بیماران آلزایمر کمک کرده و موجب بازگشت استقلال فردی به بیمار میشود.
فیزیوتراپ با استفاده از روشهایی که در ادامه ذکر میکنیم، کمک به بهبود عملکرد مغزی بیمار آلزایمری میکند.
✔ ارائهی تمرینات ویژه برای بهبود تعادل بدن و کمک به عضلات تضعیف شدهی میانی
✔ استفاده از ماساژ درمانی برای کاهش سطح استرس در بدن بیمار و افزایش آرامش روحی روانی بیمار آلزایمری
✔ استفاده از دستگاههای مخصوص فیزیوتراپی برای کمک کردن به بیمار جهت انجام فعالیت های روزمره
✔ کمک به هماهنگی عضلات مختلف بدن بیمار با یکدیگر
✔ ارائهی تمرینات کششی ورزشی در منزل برای منقبض و منبسط کردن عضلات
علایم و نشانه های پیدایش آلزایمر در افراد
آلزایمر دارای نشانههایی است که در طول زمان شدت گرفته و به صورت مشهود در زندگی فرد بیمار تاثیر میگذارد. در صورتیکه این نشانه ها زودتر تشخیص داده شود، فرد میتواند با استفاده از دارو درمانی یا شرکت در جلسات فیزیوتراپی از روند رو به رشد آن جلوگیری کند اما در صورت تشدید یافتن، ممکن است که نتوان فرد را به حالتی برگرداند که بتواند به زندگی عادی روزانه خود مانند سابق ادامه دهد. در ادامه علایمی را ذکر میکنیم که در صورت مشاهده، میتوانید جهت دریافت مشاوره و رزرو فیزیوتراپ بیمار آلزایمر در منزل، با هومکا تماس گرفته و راهنمایی های لازم را دریافت کنید. همچنین میتوانید سوالات خود را در سایر زمینههای دیگر مانند فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل، فیزیوتراپی بیمار سرطانی در منزل و ... با کارشناسان ما در میان بگذارید.
✔ کاهش توانایی فرد در به خاطر سپردن برخی از اطلاعات جدید
برای مثال اگر فردی سوالی را به صورت تکراری در طی یک یا چند روز فاصله از شما بپرسد یا وسایل شخصی خود را گم کرده و قرار ملاقاتها را فراموش کنداحتمال شروع روند آلزایمر در وی بسیار زیاد است. گم کردن مسیر آشنا نیز می تواند یکی دیگر از علایم کاهش توانایی فرد در به خاطر سپردن اطلاعات جدید باشد.
✔ تغییر در رفتار و شخصیت فرد به صورت ناخودآگاه
فرد به صورت ناخودآگاه، احساسات اجتماعی خود را از دست داده و دچار عدم علاقه به اطرافیان، اجتماع گریزی، بی تفاوتی و آشفتگی میشود.
✔ به وجود آمدن اختلال در رفتارهای عادی روزانه
فرد دچار اختلال در صحبت کردن، خواندن و نوشتن میشود.
برای مثال ممکن است املای درست کلمات را از یاد برده و یا در حین صحبت کردن رشته کلام از ذهنش خارج شود.
✔ ایجاد اختلال در تصویر سازی ذهنی فرد و کاهش بینایی بیمار
ممکن است فرد نتواند چهره ی افراد را به درستی تشخیص دهد و یا در یافتن اشیا در منزل دچار مشکل شود. حرکات و رفتار های بیمار نیز کند تر شده و به آرامی صورت میگیرد.
✔ ناتوانی در انجام محاسبات سادهی ریاضی و استدلال کردن
توانایی تصمیم گیری در افراد مبتلا به آلزایمر کاهش پیدا کرده و استدلال و محاسبات را نمیتوانند به درستی انجام دهند. ناتوانی در برنامه ریزی و مدیریت امور مالی نیز یکی دیگر از علایم اختلال در استدلال در بیماران مبتلا به آلزایمر میباشد.
✔ افسردگی در طول شدت یافتن بیماری
با تاثیر گذاری عوامل بیرونی بر مغز انسان، فرد دچار آلزایمر شده و رخ دادن این اتفاق میتواند در کوتاه مدت موجب افسردگی در بیمار شود. برای اینکه این اتفاق برای فرد نیافتد، باید خانوادهی بیمار در طول درمان کاملا کنار وی بوده و او را در روند درمان همراهی کنند.
✔ از دست دادن حس بویایی و یا کاهش یافتن حس شنوایی
این اتفاق در موارد نادر ممکن است برای فرد رخ دهد و بیمار به طور کامل حس بویایی خود را از دست بدهد. در کنار آن، آلزایمر میتواند موجب کاهش شنوایی نیز بشود.
راه های پیشگیری از آلزایمر
همانطور که در مورد علایم آلزایمر گفته شد، در صورت مشاهده، اقدام سریعتر برای درمان میتواند برای بیمار بسیار کمک کننده باشد. اما این اتفاق برای مبتلا نشدن به آلزایمر کافی نیست چرا که در صورت مشاهدهی علایم آلزایمر، شما بخشی از زمان خود برای مبتلا نشدن به آن را از دست داده اید. برای اینکه بتوان به طور کامل از این بیماری، به خصوص در افرادی که سابقهی آلزایمر در خانوادهی خود دارند، رها شد، راههایی را پیشنهاد میدهیم که بهتر است به صورت سبک زندگی، در طول زندگی خود رعایت کرده و از رخ دادن آلزایمر در سنین بالاتر پیشگیری کنید.
✔ یادگیری مستمر در طول زندگی
یادگیری پروسه ای است که میتواند با به کار انداختن حافظه از ساکن و راکد ماندن آن جلوگیری کرده و مانع رخ دادن آلزایمر در فرد شود. برای مثال مطالعه کتاب های مختلف میتواند روش مناسبی برای یادگیری در طول زندگی باشد.
✔ حفظ سلامت در سیستم قلبی عروقی
در واقع هر روشی که منجر به سالم ماندن قلب در افراد شود، میتواند کمک کننده باشد. بنابراین از کارهای استرس زا دوری کرده و برای سالم نگه داشتن قلب خود انجام ورزش های هوازی را فراموش نکنید.
✔ رژیم غذایی سالم داشته باشید
طبیعی است که رژیم غذایی ناسالم میتواند موجب جمع شدن چربی در قسمتهای مختلف بدن شده و به مرور عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار دهد. در صورتی که تاکنون به رژیم غذایی خود توجه نمیکردید، برای سلامتی مغز خود در آینده، حتما از غذاهای سالم در رژیم خود استفاده کنید.
✔ انجام منظم ورزش در طول هفته
ورزش را میتوان بعد از آب و غذا خوردن، حیاتیترین موضوع تلقی کرد که مورد بی توجهی افراد قرار میگیرد. در واقع ورزش دوای تمام درد هاست که آلزایمر یکی از آنها میتواند باشد.
✔ اجتناب از مصرف مشوربات الکلی و سیگار
مصرف الکل و سیگار نیز طبق تحقیقات صورت گرفته، یکی دیگر از عوامل ابتلا به آلزایمر است به این صورت که در افراد مبتلا به آلزایمر، افراد سیگاری بیشتر از سایر اقشار جامعه بودهاند. علت آن هم این است که از مضرات استفاده از سیگار و مشروبات الکلی زوال عقل در طولانی مدت است.
مواد غذایی و ویتامین های مورد نیاز برای افراد مبتلا به آلزایمر
سعی کنید در طول زندگی خود مواد غذایی را که در ادامه بیان میکنیم، در رژیم غذایی خودتان قرار دهید. استفاده از مواد غذایی سالم و غذاهای دارای ویتامین های مختلف هم موجب پیشگیری از آلزایمر و هم کاهش عوارض آن در طول بیماری میشود.
✔ غذاهای دارای امگا ۳
غذاهایی که درای امگا ۳ هستند شامل: روغن زیتون، گردو، لوبیا، دانه های کتان و ماهی های چرب میباشند. در کنار این مواد غذایی استفاده از قرص دارای امگا3 با توصیهی پزشک نیز توصیه میشود.
✔ روزانه هشت الی ده عدد بادام پوست کنده قبل از صبحانه نیز موجب پیشگیری از پیشرفت آلزایمر میشود.
✔ روزانه یک لیوان شیر و زدچوبه نیز به خاطر مواد معدنی مفیدی که دارد موجب بهبود عملکرد مغز و پیشگیری از پیشرفت آلزایمر میشود.
✔ مواد غذایی دارای ویتامین B12 نیز جز مواد تقویت کننده عضلات مغز میباشند.
غذاهایی مانند گوشت گوسفند، شیر، پنیر، آووکادو، مرغ و تخم مرغ و لوبیا مواد غذایی دارای ویتامین B12 محسوب میشوند.
سایر مواد غذایی مفید برای حافظه که از پیشرفت آلزایمر پیشگیری میکنند نیز شامل: دارچین، چای سبز و سبزیجات دارای برگ سبز، ماهی سالمون، زغال اخته، کلم بروکلی و غیره میباشند.
هومکا برای ثبت رایگان درخواست شما در زمینههای مختلف فیزیوتراپی مانند فیزیوتراپی بیمار ام اس در منزل و فیزیوتراپی بیمار پارکینسون در منزل آماده است.
فیزیوتراپی بیمار آلزایمر در منزل و توصیه فیزیوتراپ به نحوه رفتار اطرافیان
در این بخش از مقاله توصیه هایی را به اطرافیان بیماران آلزایمری خواهیم کرد. اگر چناچه در اطرافیان خود کسانی را دارید که به آلزایمر مبتلا هستند، بهتر است نسبت به رفتار خود با آنها دقت داشته و موجب رنجش خاطر آنها نشوید. توصیههایی که هوم کا به اطرافیان بیماران مبتلا به آلزایمر دربارهی نحوهی رفتار با آن ها دارند، شامل موارد زیر میشود.
✔ از گفتن جملات منفی به بیمار و سرزنش کردن بیمار خودداری کنید.
✔ برای کمک به بیمار خود، کارهای روزمره وی را به بخش های کوچکتر تقسیم کرده و برای انجام هر کدام از آن ها درصورتی که احساس کردید فراموش کرده است، به آرامی یادآوری کنید به طوری که بیمار متوجه یادآوری شما نشود.
✔ از شوخی و سخنان خنده دار در کنار بیمار برای افزایش روحیه وی استفاده کنید.
✔ هنگام صحبت کردن با فرد مبتلا به آلزایمر، با افراد دیگر صحبت نکنید چرا که موحب پرت شدن حواس وی و کاهش تمرکز بیمار خواهد شد.
✔ هنگام پرسیدن سوال، برای دریافت پاسخ عجله نکنید و اجازه دهید فرد به درستی فکر کند. زمانی هم که هدف شما یادآوری برخی خاطرات به بیمار است، حتما فرصت فکر کردن را به او بدهید.
✔ مراقب بیمار باشید که از اتفاقات اطراف وحشت زده نشده و دچار هیجانات ناگهانی نشود. حتی در حدی که از پشت به بیمار نزدیک نشوید چون ممکن است موحب آشفتگی بیمار بشود.
✔ بیمار را به علت فراموش کاری و یا انجام ندادن وظایف اش سرزنش نکنید.
✔ همواره با لحنی ملایم با بیمار سخن کنید تا بتواند به حرف های شما گوش داده و پاسخ سوالاتتان را بدهد.
تمرینات فیزیوتراپی بیمار آلزایمر در منزل
تمریناتی وجود دارد که بیمار میتواند در خانه و به تنهایی انجام داده و به عنوان تمرینات ورزشی تقویت کنندهی حافظه شناخته میشود. به سایر افراد نیز توصیه میکنیم که این تمرینات را قبل از مشاهده ی علایم آلزایمر به صورت مرتب برای سلامتی ذهنی خود انجام دهند.
✔ انجام کارهای باغبانی و کار با گل ها و گیاهان
✔ ورزش یوگا را تحت نظر مربی انجام دهید و یا در صورت دانستن نحوهی ورزش کردن، به تنهایی آن را در منزل و یا طبیعت برگذار کنید.
✔ رقص با موسیقی های شاد و یا آرامش بخش نیز میتواند کمک کننده باشد.
✔ انجام تمرینات تعادلی فراموش نشود.
✔ رفتن به استخر و قدم زدن در داخل آب ولرم یا آب گرم برای سالمندان میتواند آرامش بخش باشد.
✔ انجام ورزش های هوازی مانند کوهنوردی کاهش چشمگیری در احتمال ابتلا به آلزایمر را دارد.
✔ تحریک فکری را با استفاده از ورزش های فکری انجام دهید. برای مثال بازی شطرنج و یا بازی هایی مانند اسم و فامیل، منچ و اینگونه بازی ها که به ظاهر کودکانه میآیند، در تقویت حافظه میتوانند مفید باشند.
✔ مرور عکسهای قدیمی به خصوص برای سالمندان و یا افرادی که به آلزایمر مبتلا شده اند، بسیار کمک کننده میتواند باشد.
می توانید همین حالا با کلیک بر آیکون زیر درخواست خود را به طور رایگان ثبت کنید.
سخن آخر درباره فیزیوتراپی بیمار آلزایمر در منزل
در این مقاله توضیحات کلی و مختصری در مورد بیماری آلزایمر، فیزیوتراپی بیمار آلزایمر در منزل و علایمی که نشان از شروع آلزایمر در افراد دارد صحبت کردیم. تشخیص دقیق این بیماری باید توسط پزشک صورت گرفته و درمان های مورد نیاز برای آن تجویز شود. در صورتی که در هر کدام از اطرافیان خود، علایمی از فراموشی و آلزایمر را مشاهده کردید، کافی است تا با مشاورین ما در هومکا ارتباط برقرار کرده و سوالات خود را بپرسید و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.