خدمت خود را انتخاب کنید
بیماری پارکینسون با ایجاد اختلال در سیستم های عصبی فرد بر روی حرکت بیمار تاثیر منفی گذاشته و موجب کندی و سختی در راه رفتن و حرکت میشود. اوایل بیماری، با لرزش در دستها شروع شده و بعد از آن سایر علایم بیماری نیز آشکار میشود. در ادامه توضیحات بیشتری در مورد علایم بیماری پارکینسون و راه های درمان آن به وسیلهی فیزیوتراپی در منزل ارائه خواهیم داد.
از آنجایی که پارکینسون یک بیماری از نوع اختلال در حرکت فرد محسوب می شود، بنابراین موثرترین روش درمان این بیماری فیزیوتراپی است که بیش از دارو در بهبود وضعیت فرد تاثیر میگذارد. این بیماری به علت از بین رفتن سلولهای دوپامین در مغز فرد بروز مییابد و فیزیوتراپیست به وسیلهی درمان مغزی، کمک به افزایش تولید سلول دوپامین و بهبود بیمار می کند.
با کلیک بر دکمه زیر همین حالا سفارش شما به صورت رایگان ثبت خواهد شد.
در سایت کلینیک مایو(Mayo Clinic) پارکینسون اینگونه تعریف شده است:
پارکینسون یک اختلال پیشرونده در سیستم عصبی است. این بیماری بر روی حرکت بیمار تاثیر میگذارد. نشانهها به تدریج آغاز خواهند شد. گاهی اوقات فرد لرزش قابل توجهی در یک دست را تجربه خواهد کرد. لرزش از شایعترین عوارض این بیماری است. با پیشرفت بیماری سفت شدن عضلات و کندی حرکت رخ خواهند داد.
در مراحل اولیه بیماری ممکن است علائم شدید نباشند، مثلا زمان راه رفتن خبری از تاب خوردن دستها نیست. ممکن است حرف زدن بیمار کمی ملایم یا مبهم شود. علائم بیماری با پیشرفت آن شدید خواهند شد. بیماری پارکینسون قابل درمان نیست، اما با استفاده از دارو، جراحی و فیزیوتراپی میتوان عوارض آن را کنترل کرد.
علایم بیماری پارکینسون
قبل از بررسی روشهای درمان بیمار به کمک فیزیوتراپی در منزل، به بررسی علایم نشان دهندهی وجود بیماری پارکینسون در فرد میپردازیم. چنانچه هر کدام از این علایم را به صورت مشهود در یکی از اعضای خانواده و یا اطرافیان خود مشاهده کردید، میتوانید با مشاورین ما در هومکا تماس گرفته و برای درمان و تشخیص، خدمت فیزیوتراپی بیمار پارکینسون در منزل را سفارش دهید.
علایم پارکینسون عبارتند از:
✔ به وجود آمدن مشکل در تکلم و صحبت کردن فرد
این مورد ممکن است اوایل بیماری مشهود نباشد و رفته رفته خود را نشان دهد.
ممکن است تکلم آرام و یا سریع باشد و از حالت عادی روزمره خارج شدهباشد.
خود فرد یا اطرافیان نزدیک او سریع تر میتوانند این مورد را تشخیص دهند.
✔ اختلال در ایجاد تعادل در حرکت و ایستادن
بیماری پارکینسون ممکن است موجب اختلال در حرکت فرد شده و علاوه بر آن موجب خمیده شدن قامت فرد و به هم خوردن شرایط عادی راه رفتن بیمار شود.
✔ اختلال و تغییر در نوشتن
از آنجایی که بیماری پارکینسون در مغز فرد موجب اختلال می شود، بنابراین نوشتار بیمار را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد. در برخی موارد دیده شده که نوشتن فرد کند شده و یا خط فرد ریزتر شده باشد.
✔ سفت شدن عضلات مربوط به حرکت بیمار
با سفت شدن عضلات در اثر بیماری پارکینسون، انعطافپذیری آنها کاهش پیدا کرده و دامنهی حرکتی فرد محدود شود. در این صورت بیمار نمیتواند دستها و یا پاهای خود را مانند حالت معمول حرکت داده و از آن ها برای کارهای روزمره کمک بگیرد.
✔ مغز برای انجام برخی از کار های اتوماتیک دستور نخواهد داد
برخی از رفتارها مانند لبخند زدن، چشمک زدن و رفتار هایی شبیه این ها، در صورت وجود پارکینسون، ممکن است انجام نشود. فرد در هنگام شنیدن چیز خندهدار نتواند لبخند بزند چرا که مغز در انجام کارهای خود به درستی عمل نمی کند.
✔ لرزش در دست و یا انگشتان دست
از اولین علایم پارکینسون، به وجود آمدن لرزش در یکی از دستها و یا انگشتان دست است.
حتی این لرزشها ممکن است هنگام خواب و یا استراحت فرد نیز اتفاق بیافتد.
✔ کند شدن حرکات روزمره ی فرد
با شدت گرفتن بیماری، حرکاتی را که فرد در طول روز انجام می داد موجب کندی خواهد شد.
برای مثال ممکن است برای بلند شدن از صندلی زمان بیشتری نسبت به قبل صرف کند و یا برای راه رفتن از مکانی به مکان دیگر، مدت زمان بیشتری نسبت به قبل طول بکشد.
با کلیک بر دکمه زیر وارد صفحه ثبت رایگان درخواست خواهید شد.
نتایج فیزیوتراپی بیمار پارکینسون در منزل
قبل از اینکه بخواهیم در مورد تمریناتی که در فیزیوتراپی بیمار پارکینسون در منزل به بیمار داده میشود توضیحاتی را ارائه دهیم، ابتدا نتایج فیزیوتراپی پارکینسون بر بیمار را ذکر خواهیم کرد. قابل ذکر است که فیزیوتراپی موجب بهبودی کامل بیمار پارکینسون نخواهد شد، اما برای کاهش اثرات منفی آن بر بدن فرد و کاهش سرعت پیشروی آن میتواند موثر باشد.
اهداف فیزیوتراپی بیمار پارکینسون عبارتند از:
✔ همانطور که می دانید، دارو درمانی یکی از روشهای بهبود بیماری پارکینسون است که با بهبود عملکرد مغز، به بهتر شدن حرکات بیمار کمک میکند. فیزیوتراپی در این جا به کمک دارو درمانی آمده و تاثیر آن بر بیمار را افزایش میدهد.
✔ ارائه آموزشهایی برای بیمار و خانوادهی او توسط فیزیوتراپیست
فیزیوتراپ علاوه بر فیزیوتراپی بیمار پارکینسون در منزل، آموزشهایی نیز برای پیشگیری از شدت گرفتن بیماری در اختیار بیمار و همراهانش قرار میدهد تا به کمک یکدیگر از عوارض پارکینسون برای فرد پیشگیری کنند.
✔ کمک به بهبود عملکرد بیمار با ارائه تمرینات ویژه
بیماری پارکینسون از آنجایی که یک بیماری حرکتی محسوب می شود، بنابراین اختیار و توانایی حرکتی بیمار را تا حدی میگیرد، بنابراین فیزیوتراپی میتواند کمک موثری جهت بازگشت نسبی استقلال حرکتی بیمار داشته باشد.
✔ افزایش قدرت عضلات توسط فیزیوتراپی
همانطور که گفته شد، پارکینسون به میزان کامل بهبود پیدا نمی کند. اما مزیتی که فیزیوتراپی دارد این است که حداقل توانی را که یک بیمار می تواند در کنار بیماری اش داشته باشد را به او برگرداند. چرا که در صورت تمرین نکردن و انجام ندادن تمرینات فیزیوتراپی، عضلات بیمار سفت شده و حرکت روز به روز برایش سخت تر خواهد شد.
✔ ارائه ی الگوی تنفسی مناسب
فیزیوتراپیست با ارائه ی الگوی تنفسی مناسب به بیمار پارکینسون، کمک به ایجاد سرفه در وی کرده و تنفس را نیز در بیمار بهبود می بخشد.
تمرینات فیزیوتراپی بیمار پارکینسون در منزل
تمریناتی که فیزیوتراپیست به بیمار پارکینسون ارائه میدهد، باعث می شود تا دامنه ی حرکتی فرد افزایش پیدا کرده و سفتی روزافزون عضلهها کمتر شود. این تمرینات میتوانند در خدمت فیزیوتراپی بیمار ام اس در منزل نیز استفاده شوند.
تمریناتی که به طور کلی برای بیمار پارکینسون ارائه و توصیه میشود شامل موارد زیر است:
✔ آموزش و ارائه حرکات کششی ملایم در ابتدای درمان بیمار پارکینسون
✔ ارائهی تمریناتی برای حفظ تعادل بیمار در حین راه رفتن و ایستادن
✔ کمک به بهبود عملکرد مغز برای انجام کارهای غیر ارادی مانند لبخند زدن و چشمک زدن
✔ انجام تمرینات گفتاردرمانی برای کنترل سرعت و یا کند حرف زدن بیمار
✔ ارائهی تمرینات صورت برای بهبود حالت چهرهی بیمار پارکینسون
✔ تمرینات تنفسی نیز در آرامسازی بیمار و کمک به کاهش استرس بیمار موثر است
✔ استفاده از تحریک مناطیسی مغز
این روش، باید توسط متخصص فیزیوتراپی و به کمک دستگاه مخصوص صورت بگیرد.
تحریک مغناطیسی مغز کاملا مورد تایید وزرات بهداشت بوده و با بهبود عملکرد مغز، کمک به از بین رفتن عدم تعادل در بیمار، رفتارهای غیر ارادی در فرد و همچنین از بین رفتن سفتی عضلات می شود.
✔ تمرین چرخش بدن در فیزیوتراپی بیمار پارکینسون
در این حالت فرد دستهایش را بر روی دو شانهی خود قرار داده و به چپ و راست چرخش میکند.
انجام این حرکت روزانه ده بار و هر بار به مدت چند دقیقه، به بیمار پارکینسون توصیه میشود.
✔ حرکت بالا پایین بردن زانو
این حرکت که به مارش نیز معروف است، به این شکل است که بیمار روی صندلی نشسته و زانوی خود را تا جایی که میتواند به آهستگی بالا برده و سپس به آهستگی پایین میآورد. سپس همین کار را با پای دیگر خود نیز انجام میدهد. هر زانو را ده بار بالا پایین برده و این کار را در طول روز چند بار تکرار کنید.
✔ کشش پشت و کمر فرد
کف دستهای خود را به حالت تشکر چینی به همدیگر بچسبایند.
سپس با حفظ حالت بازوهای خود، دستهایتان را از همدیگر باز کرده و دوباره به حالت اولیه برگردانید.
این حالت موجب کاهش خشکی کمر و شانههای فرد خواهد شد.
برای مشاوره با کارشناسان ما همین لحظه کلیک کنید.
مراحل بروز بیماری پارکینسون در فرد
در ادامه به بیان مراحل بروز بیماری پارکینسون در فرد میپردازیم.
در صورتی که هر کدام از این علایم را در بدن خود مشاهده کردید، بلافاصله برای تشخیص و درمان به یک فیزیوتراپیست ماهر مراجعه کنید.
توصیهی ما به شما تماس با مشاورین ما در هوم کا و استفاده از خدمات این موسسه میباشد.
مرحله ی اول:
علایم و مشکلات حرکتی در ابتدای بیماری پارکینسون در یک طرف بدن فرد مشاهده می شود و بسیار خفیف است.
برای مثال یک قسمت از بدن بیمار دچار لرزش شده و یا یک پای بیمار دچار سستی در حرکت می شود.
مرحله ی دوم:
نشانههای بیماری در یک طرف فرد، به هر دو طرف بدن بیمار سرایت کرده و هر دو دست و انگشتان فرد دچار لرزش خواهد شد.
مرحله ی سوم:
مشکلاتی که در دو طرف بدن فرد ایجاد شده، تشدید مییابد و موجب بروز اختلال چشمگیر در فرد میشود.
به طوری که اطرافیان نیز متوجه اختلال در حرکت فرد خواهند شد.
مرحله ی چهارم:
بیمار استقلال حرکتی خود را از دست داده و برای انجام کارهای روزمره ی خود نیاز به کمک خانواده خود دارد.
مرحله ی پنجم:
بیماری بسیار حاد شده و به اصطلاح بیمار پارکینسون زمینگیر می شود.
نه توانایی راه رفتن دارد، نه نوشتن و نه خوردن غذا و نه حتی به درستی میتواند حرف بزند.
کلام آخر درباره فیزیوتراپی بیمار پارکینسون در منزل
فیزیوتراپیستهایی که فیزیوتراپی بیمار پارکینسون در منزل را انجام میدهند باید از مهارت و تخصص کافی برخوردار باشند تا بتوانند به درستی توانایی حرکت را به بیمار برگردانده و موجب بهبودی بیمار شوند. متخصصینی که در هومکا مشغول خدمترسانی هستند، آماده اند تا با یک تماس شما، برای کمک به بیمار پارکینسون، به منزل فرد رفته و خدمات مورد نیاز را ارائه دهند. در صورتی که در مورد این بیماری نیاز به مشاوره داشتید، میتوانید با ما در هومکا تماس گرفته و راهنماییهای لازم را بگیرید. همچنین کارشناسان ما آماده هستند تا در مورد خدماتی مانند فیزیوتراپی بیمار ام اس در منزل، فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل و فیزیوتراپی بیمار سرطانی در منزل نیز شما را راهنمایی کنند. از اینکه تا انتهای این مقاله همراه ما بودید، از شما سپاسگزاریم.