آزمایش Homocysteine
از پروتئین به عنوان یکی از مواد مغذی مهم بدن یاد میشود. بدن برای ساخت پروتئین به مادهای به نام «هموسیستئین» نیاز دارد. هموسیستئین، نوعی اسیدآمینه در بدن است که وجود آن در مقادیر نرمال برای ساخت پروتئین ضروری است. وجود برخی ویتامینها مانند B12، B6 و اسیدفولیک این اسیدآمینه را در بدن تجزیه میکند و به مواد مورد نیاز تبدیل میسازد. در بسیاری از موارد وقتی شخصی با علائم کمبود هر یک از ویتامینهای مذکور به پزشک مراجعه میکند آزمایش Homocysteine برای اندازهگیری مقدار ویتامینها و اسیدآمینه هموسیستئین تجویز میشود. اگر نسخه آزمایش دارید و وقت کافی برای رفتن به آزمایشگاه را ندارید، کلیک کنید!
اگر برای تفسیر نتیجه این آزمایش به اطلاعات پزشکی نیاز دارید یا در مورد بر هم خوردن مقدار نرمال هموسیستئین و آثار آن در بدن سوالاتی برای شما به وجود آمده است لطفأ در این مقاله با ما همراه باشید.
این مقاله برای بالا بردن سطح آگاهی شما گردآوری شده است. برای بررسی نتایج آزمایش حتما با پزشک مشورت داشته باشید.
Homocysteine در آزمایش خون
تست هموسیستئین (Homocysteine Test) مقدار هموسیستئین موجود در خون شما را بررسی میکند. هموسیستئین یک نوع اسیدآمینه است که در مقادیر بسیار کم در سلولهای بدن یافت میشود. این اسید امینه سریع در بدن تجزیه می شود. لازم است مقدار کمی از هموسیستئین در جریان خون باقی بماند.
در مواردی نیز برای تشخیص نوعی بیماری نادر ارثی که در آن بدن نمیتواند پروتئین های خاصی را در طول متابولیسم تجزیه نماید این آزمایش تجویز میشود. بیشتر اشخاصی که به عدم تعادل هموسیستئین مبتلا هستند از دوران کودکی با این مشکل مواجه بودهاند. این بیماری ارثی در بیشتر موارد برای تمام نوزادان به عنوان بخشی از غربالگری به هنگام تولد در بیمارستان انجام میشود. در این نوع غربالگری مقدار متیونین نوزاد اندازهگیری خواهد شد و در صورت هرگونه اختلال، با تجویز پزشک اقدامات درمانی لازم از همان ابتدا انجام میشود. برای انجام آزمایش در منزل بر روی بنر زیر کلیک کنید.
مقادیر نرمال و بحرانی در آزمایش Homocysteine
طبق تحقیقات صورت گرفته مقدار نرمال هموسیستئین در بدن افراد متفاوت است اما به طور کلی اگر مقدار Homocysteine در خون کمتر از ۱۳ میکرومول در لیتر باشد مقدار آن را نرمال در نظر میگیرند و اگر بین ۱۳ تا ۶۰ میکرومول در لیتر باشد مقدار آن نسبتأ زیاد است. اگر مقدار Homocysteine در آزمایش خون بین ۶۰ تا ۱۰۰ میکرومول در لیتر باشد اندازه آن بسیار زیاد است. اگر نتیجه آزمایش خود را دریافت کردهاید و میزان Homocysteine یا هر فاکتور دیگری در بازه نرمال قرار ندارد، برای تفسیر آزمایش کلیک کنید!
تفسیر آزمایش Homocysteine
برای تفسیر آزمایش Homocysteine لازم است بدانید که آزمایشگاه با به کارگیری مکانسیمهایی برای ارائه نتیجه دقیق، اثرات هموسیستئین را بر جدارههای عروق و آرتریواسکلروز ( ضخیم و سفت شدن دیوارهٔ سرخرگ) بررسی میکند.
اگر میزان ویتامین B6، B12 و اسیدفولیک در بدن کم باشد، هموسیستئین در جریان خون باقی خواهد ماند و بالطبع مقدار آن در خون و ادرار افزایش مییابد. همچنین بیماریهای مغزی نیز با توجه به شاخص هموسیستئین تشخیص داده میشوند. جالب است بدانید پزشکان برای اطمینان خاطر مادرانی که نسبت به وضعیت تغذیه فرزند خود نگران هستند تست Homocysteine را توصیه میکنند؛ زیرا اگر کودک دچار سوء تغذیه شده باشد در این آزمایش مشخص خواهد شد.
برای ارزیابی سنگ های کلیوی از جنس سنگهای سیستئینی نیز تست Homocysteine انجام میشود.
در سایت Web MD در مورد هموسیستئین آمده است:
هموسیستئین یک اسید آمینه رایج در خون است. این ماده بیشتر از خوردن گوشت دریافت میشود. سطح بالای هموسیستئین یک عامل خطر برای بیماریهای قلبی است. این ماده با مقادیر کم ویتامین B6 ،B12 و فولات و همچنین بیماری کلیوی مرتبط است. تحقیقات نشان داده است که پایین آوردن سطح هموسیستئین با ویتامینها احتمال ابتلا به بیماری قلبی را کاهش نمیدهد.
پزشکان مطمئن نیستند که اگر سطح هموسیستئین بالا باشد احتمال ابتلا به بیماری قلبی و رگ های خونی افزایش مییابد یا خیر؟ اما به نظر می رسد رابطهای بین سطح بالای هموسیستئین و آسیب عروق وجود دارد که میتواند منجر به تصلب شرایین و لخته شدن خون شود.
شرایط انجام آزمایش Homocysteine
در مورد شرایط انجام آزمایش Homocysteine لازم است به این نکات دقت داشته باشید:
- آزمایش از طریق نمونهگیری خون و ادرار انجام میشود.
- لازم است حداقل ۱۲ ساعت قبل از انجام آزمایش از میل کردن غذا خودداری کنید.
- در صورت مصرف هرگونه دارو با پزشک در مورد ادامه یا قطع مصرف از چند روز قبل از آزمایش مشورت کنید.
تست های مرتبط با آزمایش Homocysteine
تستهای مرتبط با آزمایش Homocysteine عبارتند از:
- آزمایش آپوپروتئینها. لیپوپروتئینها بخش پروتئینی دارند به نام آپوپروتئین. این ماده در جابجایی چربیها نقش دارند.
- آزمایش B12 و فولات
وجود ویتامینهای گروه B برای ساختار هموگلوبین در خون ضروری است.
کلسترول را معمولا با نام چربی خون میشناسند. سطح بالای آن میتواند زمینه را برای بروز بیماری قلبی فراهم سازد.
تری گلیسرید نیز نوعی چربی خون است که سطح بالای آن زمینه را برای بروز ناراحتیهای قلبی و مغزی مهیا میکند.
چه عواملی باعث بالا رفتن سطح هموسیستئین در آزمایش خون میشوند؟
عوامل تاثیرگذار در مقدار بالای هموسیستئین عبارتند از:
- کافی نبودن ویتامین B12، بتائین، ویتامین B2 و منیزیم فولات ، ویتامین B6
- مصرف داروهایی مانند از جمله کلستیرامین، colestipol، متوترکسات، نیاسین، اکسید نیتروژن، pemetrexed، فنی توئین، سولفاسالازین Fenofibratt ، لوودوپا، متفورمین،
- رژیم غذایی سرشار از متیونین که در آن از گوشت و فرآوردههای لبنی زیاد استفاده میشود.
- سیگار کشیدن.
- مصرف قهوه و نوشیدنیهای حاوی کافئین به مقدار زیاد
- چاقی و اضافه وزن
- مصرف الکل. استفاده از مشروبات الکلی به طور مستقل میتواند منجر به افزایش سطح هموسیستئین در خون شود.
- بالا رفتن سن نیز در بروز اختلال در میزان میتواند تاثیرگذار باشد
- ژنتیک به عنوان عاملی که منجر به اختلال در توانایی سوخت و ساز فولات از اسید فولیک میشود.
اختلالهای ژنتیکی نیز ممکن است بر توانایی بدن برای انجام سوخت و ساز هموسیستئین و تبدیل آن به cytsteine تاثیر بگذارد و منجر به افزایش سطح هموسیستئین در ادرار و خون بشود. طبق تحقیقات صورت گرفته مشخص شده است که بعضی از اشخاص یک نوع ژن رایج به نام «ردوکتاز متیلن اتروهیدروفولات» دارند که باعث بروز اختلال در توانایی پردازش فولات میشود.
شما میتوانید در صورت نیاز از خدمت چکاپ در منزل هومکا استفاده کنید. جهت ثبت درخواست آزمایش Homocysteine در منزل بر روی دکمه تماس زیر کلیک کنید.
پایین بودن سطح هموسیستئین در بدن
اگر مقدار هموسیستئین در بدن کمتر از میزان نرمال باشد شخص با اختلالهای زیر مواجه خواهد شد:
- آسیب به رگهای مغزی
- بروز بیماریهای قلبی
- کمخونی
- احساس بیحوصلگی
- اختلال در یادگیری
- اختلال در تمرکز
- احساس تنگی نفس
- احساس سوزن سوزن شدن پا
- پایین بودن فشار خون
- کمکار شدن تیروئید. کمبود هموسیستئین باعث میشود غده تیروئید نتواند به اندازه کافی و به طور منظم هورمون ترشح کند.
- کمبود هموسیستئین میتواند خانمها را با مشکل ناباروری و سقط جنین مواجه کند.
اگر سطح هموسیستئین در آزمایش شما پایین است، برای تفسیر آزمایش توسط پزشک کلیک کنید!
بالا بودن سطح هموسیستئین در بدن
میزان هموسیستئین وقتی در بدن بالا میرود که سوخت و ساز متیونین به سیستئین مختل شده باشد و این ممکن است به دلیل کم شدن ویتامین B6، ویتامین B12 و اسید فولیک در بدن باشد. مقدار بالای هموسیستئین در بدن عوارض زیر را به دنبال خواهد داشت:
- بالا رفتن ریسک جهش ژن
- مشکلات استخوانی از جمله پوکی استخوان
- خطر ایجاد آلزایمر و زوال عقل
- مشکلات رفتاری مانند اوتیسم
- میگرن و سردرد
- اختلالهای روانی مانند افسردگی، آشفتگی و استرس
- کشیده شدن برخی از اندامها مانند انگشتان. برخی از بیمارها ممکن است بسیار لاغر و کشیده به نظر برسند.
چطور آزمایش Homocysteine را در منزل انجام دهیم؟
با استفاده از خدمت آزمایش در منزل هومکا، به سادگی و البته با اطمینان خاطر میتوانید آزمایش Homocysteine را در خانه انجام دهید. کافی است همین حالا بر روی دکمه ثبت رایگان درخواست کلیک کنید. تا درخواست به طور موقت ثبت شود. از این مرحله به بعد بقیه کارها بر عهده مجموعه هومکا خواهد بود. کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت تا در مورد نحوهی ارائه خدمات، هزینه آزمایش در منزل و ... اطلاعات کافی در اختیار شما قرار دهند. اگر با شرایط موافق باشید، درخواست ثبت نهایی شده و متخصص هومکا در کوتاهترین زمان به منزل یا محل مورد نظر شما اعزام خواهد شد.
برای ارتباط با همکاران ما میتوانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ نیز تماس بگیرید. خدمات آزمایشگاهی و درمانی هومکا به تمام ساکنین استان تهران، کرج و حومه و مشهد ارائه میشود.