آزمایش Hb electrophoresis
کمخونی بیماری است که نام آن زیاد شنیدهاید و حتما میدانید انواع مختلفی دارد. افرادی که از کم خونی رنج میبرند زود خسته میشوند، چهرهایی رنگپریده دارند و همواره با عوارض ناشی از کم خونی دست و پنجه نرم میکنند. تستهای متعددی برای تشخیص و پایش این بیماری وجود دارد. در میان آنها ممکن است با آزمایش Hb electrophoresis مواجه شوید که یک تست تخصصی است. اگر شما هم با این تست آزمایشگاهی ناآشنا هستید و میخواهید کمی بیشتر راجع به آن بدانید، هومکا را در این مقاله همراهی کنید.
هدف هومکا بالا بردن سطح آگهی شما و البته جامعه است. برای تفسیر آزمایش Hb electrophoresis حتما به پزشک مراجعه کنید.
میتوانید برای آزمایش در منزل کلیک کنید.
Hb electrophoresis در آزمایش خون چیست؟
آزمایش Hb electrophoresis، تستی است که برای شناسایی و اندازهگیری انواع مختلف هموگلوبین موجود در خون کاربرد دارد. هموگلوبین به پروتئینی گفته میشود که درون گلبولهای قرمز خون وجود دارد و مسئول اکسیژن رسانی به بافتها و ارگانهای بدن است. جهشهای ژنتیکی میتوانند باعث شوند بدن شما هموگلوبینی تولید کند که ساختار ناهنجاری دارد. این هموگلوبین ناقص میتواند تنها مقدار بسیار کمی اکسیژن را به بافتها و ارگانهای بدن برساند.
صدها نوع متفاوت از هموگلوبین وجود دارد که به شرح زیر هستند:
- هموگلوبین F: این نوع که همچنین با نام هموگلوبین جنینی شناخته میشود، نوعی از هموگلوبین است که در نوزادان تازه متولد شده یافت شده و سپس جای خود را به هموگلوبین نوع A میدهد.
- هموگلوبین A: این نوع که با نام هموگلوبین بزرگسال نیز شناخته میشود، رایجترین نوع هموگلوبین است که در کودکان و بزرگسالان سالم یافت میشود.
- هموگلوبین C، D، E، M و S: اینها اسامی هموگلوبینهای ناقصی هستند که توسط جهشهای ژنتیکی ایجاد شدهاند.
دقت داشته باشید که این آزمایش به شما نمیگوید مقدار هموگلوبین موجود در خون شما چقدر است؛ بلکه برای مطلع شدن از این مولفه باید یک آزمایش جداگانه گلبولهای قرمز دهید.
تفسیر آزمایش Hb electrophoresis
برای تفسیر آزمایش Hb electrophoresis فقط باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر تفسیر آزمایش، نتایج سطوحی غیر طبیعی از هموگلوبین در آزمایش خون را نشان داد، ممکن است دلیل آن در موارد زیر نهفته باشد:
- بیماری هموگلوبین C؛ یک اختلال ژنتیکی که منجر به آنمی (کم خونی) شدید میشود.
- هموگلوبینوپاتی نادر؛ گروهی از اختلالات ژنتیکی که باعث تولید گلبولهای قرمز غیر طبیعی یا اختلال در تولید آنها میشوند.
- کم خونی داسی شکل
- تالاسمی
شرایط انجام آزمایش Hb electrophoresis
اکثر آزمایشها معمولا شرایط خاصی دارند که باید قبل از اقدام به انجام آنها، از شرایطشان مطمئن باشید. اما آزمایش کم خونی تخصصی نیاز به شرایط خاصی ندارد و برای انجام آن نیازی به ناشتایی نیست.
تنها کافی است به آزمایشگاه بروید و با نشان دادن نسخه پزشک، مقداری خون دهید تا برای شناسایی هر گونه اختلال در هموگلوبین مورد بررسی قرار گیرید. یک راه حل سادهتر این است که از خدمت آزمایش در منزل هومکا بهره ببرید.
میزان هموگلوبین عادی در خون چقدر است؟
میزان هموگلوبین عادی در خون افراد مختلف به شرح زیر است:
- هموگلوبین F در نوزادان ۶۰ تا ۸۰ درصد و در کودکان بالای یک سال ۱ تا ۲ درصد یافت میشود.
- در بزرگسالان هموگلوبین A به میزان ۹۵ تا ۹۸ درصد، هموگلوبین A2 به میزان ۲ تا ۳ درصد، هموگلوبین F به میزان ۱ تا ۲ درصد و هموگلوبین S و C به میزان ۰ درصد یافت میشود.
در سایت Medline Plus درباره علت انجام این آزمایش آمده است:
اگر علائم اختلال هموگلوبین را دارید، ممکن است نیاز به آزمایش داشته باشید. این علائم شامل خستگی، رنگپریدگی پوست، زردی، درد شدید (بیماری سلول داسی شکل) و مشکلات رشد در کودکان هستند.
اگر در معرض خطر داشتن فرزند مبتلا به بیماری سلول داسی شکل یا اختلال هموگلوبین ارثی دیگری هستید، ممکن است بخواهید این آزمایش انجام دهید.این عوامل عبارتند از: سابقه خانوادگی، پیشینه نژادی، تالاسمی.
برای مشاوره رایگان در این زمینه با کارشناسان هومکا تماس بگیرید.
چرا آزمایش Hb electrophoresis تجویز میشود؟
شما با انجام آزمایش کم خونی تخصصی یا Hb electrophoresis از انواع هموگلوبینهای ناهنجار خون خود که توسط اختلالات ژنتیکی ایجاد شدهاند، مطلع خواهید شد.
همچنین پزشک ممکن است آزمایش کم خونی تخصصی را برای شناسایی هر گونه اختلال در بدن که باعث تولید هموگلوبینهای ناقص میشود، تجویز کند.
آزمایش Hb electrophoresis با اهداف زیر تجویز میشود:
- بررسی کم خونی مینور و ماژور
- بهعنوان بخشی از چکاپ معمولی و اطمینان از سطح هموگلوبین مناسب
- برای شناسایی اختلالات خونی نظیر کم خونی داسی شکل، تالاسمی و پلی سیتمی ورا
- برای نظارت بر درمان در افرادی که تحت درمان بیماری هستند که باعث ایجاد هموگلوبینهای ناقص میشود.
- برای بررسی شرایط ژنتیکی در افرادی که در خانواده خود سابقه بیماریهای ژنتیکی؛ مانند تالاسمی یا کم خونی داسی شکل داشتهاند.
تستهای مرتبط با آزمایش Hb electrophoresis
معمولا هر آزمایش، تعدادی تست مرتبط دارد که ممکن است قبل یا بعد از آن انجام شوند و آزمایش Hb electrophoresis نیز از این قاعده مستثنی نیست.
تعدادی آزمایش دیگر وجود دارد که ممکن است پزشک بعد از مشاهده نتایج آزمایشتان تشخیص دهد که باید آنها را نیز انجام دهید. این تستها عبارتند از:
- آزمایش TIBC. این تست در تشخیص فقر آهن کاربرد دارد.
- آزمایش Hb. این آزمایش سطح هموگلوبین خون را بررسی میکند.
- آزمایش Hct. آزمایش هماتوکریت گلبولهای قرمز موجود در خون را نسبت به کل حجم خون اندازهگیری خواهد کرد.
- آزمایش CBC. این تست همه سلولهای خونی را شمارش و بررسی میکند.
- آزمایش ویتامین B12
- آزمایش اسید فولیک
- آزمایش PBS. این تست در تشخیص بیماریهای خونی کاربرد داشته و ساختار خون را بررسی میکند.
- آزمایش G6PD. این آزمایش به تست فاویسم یا حساسیت به باقالی مشهور است.
- آزمایش آهن (iron)
- آزمایش Ferittin. این تست ذخایر کل آهن در بدن را نشان میدهد.
- آزمایش Retic count. این تست به تشخیص کم خونی و فقر آهن کمک میکند.
- آزمایش Hb electrophoresis
آزمایش در منزل با هومکا
برای انجام آزمایش Hb electrophoresis و دیگر آزمایشهای میتوانید از خدمات مجموعه هومکا بهره ببرید. کافی است دکمه ثبت رایگان درخواست را کلیک کنید تا بتوانید از خدمت آزمایش در منزل هومکا استفاده نمایید. به این ترتیب سفارش به صورت موقت ثبت میشود. کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت تا جزییات ارائه خدمت را در اختیار شما قرار دهند. اگر با شرایط موافقت کنید، سفارش ثبت نهایی شده و کارشناس هومکا به منزل یا محل مورد نظر مراجعه خواهد کرد.
ما برای ارائه خدمات آزمایشگاهی و درمانی در منزل با آزمایشگاههای معتبر همکاری داشته و متخصصان باتجربه را به منزل شما اعزام میکنیم. سلامتی شما اولویت و هدف هومکا است. به همین دلیل سعی کردهایم خدمات خود را با کیفیت مطلوب و قیمت مناسب در اختیار همه کاربران خود قرار دهیم. برای تماس با ما میتوانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ نیز تماس بگیرید. ما را به دیگران معرفی کنید.