آزمایش G6PD Quantitative
گلبولهای قرمز مسئولیت مهمی برای حمل اکسیژن در سراسر بدن به عهده دارند. مغز استخوان نیز مسئول ساخت گلبولهای خون در بدن است. وقتی سرعت تخریب گلبولهای قرمز از تولید سلولها در مغز استخوان بیشتر باشد، کم خونی همولیتیک برای فرد اتفاق میافتد. مشکلات تنفسی، ضربان قلب بالا، زردی پوست، ادرار تیره، خستگی و ضعف عمومی از جمله رایجترین علائم این بیماری به شما میروند. در مقاله زیر از هومکا اطلاعات بیشتری در مورد این آزمایش در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
این مقاله با هدف آشنایی بیشتر شما با آزمایش G6PD تنظیم شده است. لطفا برای بررسی نتیجه آزمایش حتما با پزشک متخصص مشورت داشته باشید.
برای آزمایش در منزل میتوانید همین حالا کلیک کنید.
G6PD Quantitative در آزمایش خون به چه معنا است؟
آزمایش G6PD میزان گلوکز ۶ فسفات دهیدروزناز که یک نوع آنزیم موجود در خون است را اندازهگیری میکند. آنزیمهای نوعی پروتیئن هستند که برای عملکرد سلول از اهمیت بالایی برخوردارند.
G6PD به عملکرد طبیعی گلبولهای قرمز کمک کرده و از آنها در برابر مواد مضر که هنگام عفونت یا مبارزه با عوامل بیماریزا در بدن تولید میشوند، محافظت میکند. یکی از آنزیمهای موثر برای حفاظت از گلبولهای قرمز G6PD است. آزمایش G6PD اغلب برای تعیین علل کم خونی همولیتیک استفاده میشود.
کمبود G6PD در بدن میتواند موجب شود که گلبولهای قرمز طی همولیز تجزیه شوند. به همین دلیل ارزش تشخیصی دارد .
سایت معتبر پزشکی Health Line در این مورد میگوید:
کمبود آنزیم G6PD یک اختلال ارثی است. این بیماری در مردان آفریقایی، آسیایی و نژاد مدیترانهای بیشتر دیده میشود. در مقایسه بین زنان و مردان باید گفت این بیماری در مردان بیشتر شایع است. کمبود این آنزیم منجر به نوع خاصی از کم خونی به نام همولیتیک خواهد شد. آزمایش G6PD اغلب برای تعیین علل این بیماری تجویز میشود.
تفسیر آزمایش G6PD Quantitative
در صورتی که در جواب آزمایش میزان این آنزیم بیشتر از ۶.۴ U/g باشد یعنی مقدار نرمال است.
اما اگر میزان این آنزیم کمتر از ۶.۴ U/g باشد یعنی محدوده غیر نرمال است و باید حتما برای بررسیهای بیشتر به پزشک مراجعه کرد تا از مشکلات بعدی جلوگیری شود. برای این منظور میتوانید از خدمات پزشک در منزل هومکا بهره ببرید.
شرایط انجام آزمایش G6PD Quantitative
همانطور که گفتیم برای انجام این آزمایش مانند آزمایشهای دیگر تنها به نمونه خون نیاز است که توسط کارشناس آزمایشگاه از ورید بازویی گرفته میشود. برای انجام این آزمایش نیاز به ناشتایی و شرایط خاصی نیست. اگر داروی خاصی مصرف میکنید حتما راجع به آن با پزشک صحبت کنید. این احتمال وجود دارد که تعدادی از داروها روی جواب نهایی آزمایش تاثیر بگذارند.
آزمایش G6PD چیست؟
آزمایش G6PD همان تست حساسیت به باقالی (فاویسم) است. G6PD آنزیم مسیر سوخت و ساز گلوکز است. اگر این آنزیم به اندازه کافی در خون وجود نداشته باشد، هموگلوبین رسوب میکند و غشای گلبول قرمز تغییر خواهد کرد. با بروز این تغییر در غشای خونی و رسوب هموگلوبین بیماری همولیز بوجود میآید.
همولیز در افراد درجات متفاوتی دارد. البته این بیماری وابسته به جنسیت است و همراه با کروموزوم X جابجا و منتقل میشود. به همین علت این بیماری بیشتر در مردان مشاهده میشود. ممکن است بپرسید چرا مردان بیشتر در معرض ابتلا به فاویسم قرار دارند؟
- مردان فقط یک کروموزوم X دارند و آن را از مادر دریافت میکنند. اگر کروموزوم X منتقل شده به جنس مذکر معیوب باشد، فرد دچار بیماری همولیز میشود.
- زنان کمتر دچار این حالت میشوند زیرا دو کروموزوم X دارند. بنابراین درصورتی که کروموزوم معیوب را از مادر دریافت کنند، تنها ناقل هستند و بیماری در آنها دیده نمیشود.
- بیماری فاویسم بوسیله مادر ناقل به فرزند مذکر منتقل خواهد شد. در دنیا حدودا ۱۵ درصد افراد مبتلا به فاویسم هستند.
برای تفسیر آنلاین نتیجه آزمایش میتوانید با کارشناسان هومکا مشورت نمایید. کافی است بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
تفسیر آزمایش G6PD
درصورتی که آزمایش نشان دهنده افزایش G6PD باشد موارد زیر مطرح میشود:
- فرد مبتلا به پرکاری تیروئید است.
- بیمار مبتلا و ناقل هپاتیت است.
- فرد از ترومبوسیتوپنی پورپورا ( نوعی اختلال در انعقاد خون) رنج میبرد.
- درگیری به آنمی مگالوبلاستیک درمان نشده. این بیماری نوعی کم خونی بوده که به دلیل کمبود اسید فولیک یا ویتامین B12 رخ میدهد.
در صورتی که آزمایش نشان دهنده کاهش سطح نرمال G6PD باشد موارد زیر مطرح میشود:
- بروز بیماری همولیتیک غیر ایمونولوژیک در نوزادان.
- آنمی همولیتیک ناشی از مصرف داروها یا باقالا.
شرایط انجام آزمایش G6PD
برای انجام آزمایش G6PD به نکات زیر دقت کنید:
- برای انجام این تست نیازی به ناشتایی ندارید و درضمن محدودیت مراقبتی برای انجام آن اعلام نشده است.
- پیش از انجام این تست ورزش نکنید.
- در زمان انتقال خون این تست نیز انجام میشود.
مقادیر نرمال آزمایش G6PD
- میزان سطح نرمال در این آزمایش در بزرگسالان بین ۵/۵ تا ۵/۲۰ واحد در گرم هموگلوبین است.
- محدوده نرمال این آنزیم برای نوزادان بین ۱۵/۱۰ تا ۷۱/۱۴ واحد در گرم هموگلوبین قرار دارد.
در برخی از آزمایشگاههای نتیجه این آزمایش به صورت طبیعی یا کافی( Sufficient ) و غیرطبیعی یا ناکافی (Insufficient) ارائه میشود.
تست های مرتبط با آزمایش G6PD Quantitative و G6PD
G6PD نوعی آنزیم است که ارتباط زیادی با گلبولهای قرمز خون دارد، به همین دلیل پزشک با مشاهده علائم مشکوک و تصمیمگیری بهتر برای تجویز دارو اغلب آزمایش CBC نیز برای بیمار تجویز میکند.
با کلیک بر دکمه زیر میتوانید به سادگی این آزمایش را در منزل یا محل کار خود انجام دهید.
بیماریهای پیش زمینهای تاثیر گذار در نتیجه آزمایش G6PD Quantitative
وقتی فرد به بیماریهای خاصی مبتلا باشد، اختلال در میزان G6PD مشهود خواهد بود. برای این که موضوع را بهتر درک کنید، بهتر است اینطور بگوییم در صورتی که فرد مبتلا به فاویسم باشد میزان آنزیم گلوکز ۶ فسفات دهیدروژناز از میزان نرمال کمتر خواهد بود.
فاویسم به چند دسته تقسیم میشود؟
- کلاس ۱: در این حالت فرد از کمبود شدید آنزیم رنج میبرد و دچار آنمی (کم خونی) مزمن نیز هست.
- کلاس ۲: بیمار دچار کمبود شدید آنزیم G6PD و همولیز متناوب است.
- کلاس ۳: سطح کمبود آنزیم خفیف است و در صورت مصرف مواد اکسید کننده بیماری تشدید میشود.
- کلاس ۴: کمبود آنزیم چندان قابل توجه نیست و عوارضی به دنبال ندارد.
- کلاس ۵: در این حالت افزایش آنزیم وجود دارد اما عوارض و علائمی در فرد دیده نمیشود.
چه زمانی آزمایش G6PD و G6PD Quantitative تجویز میشوند؟
کمبود G6PD یک اختلال ارثی است. این مشکل بیشتر برای مردان اتفاق میافتد تا زنان.
غذاها، داروها، عفونتها و استرس شدید میتوانند باعث بروز یک دوره همولیتیک شوند. یک دوره همولیتیک تخریب سریع گلبولهای قرمز را در پی دارد. در افراد مبتلا به کم خونی همولیتیک، بدن نمیتواند به اندازه کافی RBC (سلولهای قرمز خون) تولید کند تا جایگزین آنهایی شود که از بین رفتهاند.
با بروز علائم کم خونی همولیتیک پزشک ممکن است آزمایش G6PD را تجویز کند:
- طحال بزرگ شده
- غش کردن
- خستگی
- زردی
- پوست رنگپریده
- ضربان قلب سریع
- ادرار قرمز یا قهوه ای
- تنگی نفس
- زرد شدن سفیدی چشم
- افزایش ضربان قلب
- کاهش تمرکز و هوشیاری
- تیرگی رنگ ادرار
- خستگی و ضعف عمومی بدن
در رابطه با آزمایش G6PD و اینکه در چه مواقعی پزشک آن را تجویز میکند سایت Health Line اینگونه نوشته است:
G6PD به عملکرد طبیعی گلبولهای قرمز کمک میکند. کمبود G6PD ممکن است باعث شود RBC در فرآیندی به نام همولیز در معرض تجزیه قرار گیرد.
کمبود G6PD یک اختلال ارثی است. این بیماری بیشتر در مردان آفریقایی، آسیایی یا نژادی مدیترانهای دیده میشود. آزمایش G6PD اغلب برای تعیین علل کم خونی همولیتیک استفاده میشود.
آزمایش G6PD یک آزمایش ساده است که نیاز به نمونه خون دارد.
فرق آزمایش G6PD و G6PD Quantitative
در آزمایش G6PD Quantitative، نتایج تست به صورت کمی ارائه میشود. مقادیر دقیق آنزیم با کیت مخصوص اندازهگیری شده و با استفاده از رفرنس آنالیز خواهد شد. در حالیکه در آزمایش G6PD فقط بودن یا نبودن آنزیم با بررسی توسط میکروسکوپ و رنگ آمیزی بیماری بررسی میشود. در این نتایج به صورت کیفی بیان خواهد شد.
به طور کلی حالت کیفی برای سنجش ابتدایی است. اگر مشکل خاصی در نتیجه آزمایش وجود داشته باشد، نوع کمی آزمایش تجویز میشود؛ چراکه نتایج آن دقیقتر است.
آزمایش G6PD در منزل با هومکا
آزمایش G6PD در خانه و محل دلخواه شما با استفاده از خدمت آزمایش در منزل هومکا به راحتی انجام خواهد شد. شما میتوانید با کلیک بر روی دکمه ثبت رایگان درخواست در همین صفحه سفارش خود را ثبت کنید. پس از آن کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت تا جزییات ارائه خدمت را در اختیار شما قرار دهند. در صورتیکه موافق باشید، سفارش ثبت نهایی خواهد شد. در نهایت نیز کارشناسان هومکا به منزل یا محل مورد نظر شما مراجعه خواهند کرد.
در صورتیکه مایل باشید میتوانید برای ثبت سفارش با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ نیز تماس بگیرید. تجربه خود از هومکا را با دیگران به اشتراک بگذارید. هومکا برای ارائه خدمات آزمایشگاهی و درمانی در منزل با مراکز معتبر و متخصصان باتجربه همکاری دارد.