آزمایش Ferritin
خانه
مقالات
آزمایش Ferritin

آزمایش Ferritin

آخرین تاریخ به روز رسانی: 1403/09/12
ثبت رایگان درخواست

خدمت خود را انتخاب کنید

همه‌ی خدمات آزمایشگاهی، تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی قابل انجام است.
پکیج‌های تخصصی
Ferritin در آزمایش خون چیست؟
آهن یکی از مواد معدنی مهم بدن است که افزایش یا کاهش سطح آن می‌تواند تهدیدی برای سلامتی باشد. آزمایش فریتین نشان می‌دهد که ذخایر کل آهن در بدن چقدر است. کمبود آهن منجر به کم ‌خونی شده و افزایش بیش از حد آن سلامت کبد و کلیه را تهدید خواهد کرد. اما تفسیر آزمایش فریتین چگونه است؟ بالا بودن فریتین خون نشانه چیست؟ با هومکا همراه باشید تا به بررسی آزمایش Ferritin بپردازیم.

به‌طورکلی، داشتن علائمی مانند خستگی مفرط، ضعف عمومی، دردهای شکمی و تپش قلب می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد، اما یکی از راه‌ها برای تشخیص این مشکلات، انجام آزمایش Ferritin است. این آزمایش با تشخیص مقدار ذخایر آهن بدن، می‌تواند موجب شود تا پزشک درمان شما را فورا آغاز کند. بهتر است بدانید که در بیشتر مواقع، افزایش یا کاهش سطح Ferritin می‌تواند تاثیر زیادی در تشخیص بیماری کم خونی، بیماری‌های التهابی و برخی سرطان‌های پیشرفته باشد. اگر قصد دارید تا در ارتباط با آزمایش Ferritin  بیشتر بدانید، ادامه مطالب را از دست ندهید.

دکمه ثبت درخواست رایگان

 

Ferritin در آزمایش خون چیست؟

فریتین بیانگر آهن در خون نیست بلکه فریتین یک پروتئین است که آهن را در خود ذخیره کرده و هر جا که نیاز باشد آن را آزاد می‌کند. بیشترین حجم فریتین در سلول‌های بدن ذخیره‌شده‌اند و درصد کمی نیز در جریان خون در حال گردش است. بیشترین تراکم فریتین را می‌توان در سلول‌های کبدی معروف به هپاتوسیت‌ها و سلول‌های سیستم ایمنی یافت. در آزمایش فریتین میزان غلظت این پروتئین مورد ارزیابی قرار می‎‌گیرد. میزان غلظت آن ارتباط تنگاتنگی با میزان ذخایر آهن در بدن دارد. فریتین در بدن ذخیره می‌شود تا برای ساخت سلول‌های قرمز خونی مورداستفاده قرار گیرد. هر زمان بدن به دلایلی مثل خونریزی و برخی بیماری‌ها نیاز به تولید بیشتر سلول‌های قرمز داشته باشد، فریتین بالاتری نیز به جریان خون آزاد می‌کند.

وجود آهن برای عملکرد گلبول‌های قرمز ضروری است، اما سطح بالای آن نیز می‌‎تواند باعث بروز آسیب شود. Ferritin به طور کلی می‌‎‌تواند سطح آهن را در حد مطلوبی نگه دارد. زمانی که فرد از سلامتی کافی برخوردار است، روده‌ها از جذب اضافی این ماده معدنی از مواد غذایی خودداری خواهند کرد. اما اگر اختلالی در این زمینه رخ دهد، بدن آهن اضافی را دفع نکرده و آن در سایر بافت‌های دیگر ذخیره می‎‌‌کند. کبد، قلب و پانکراس از جمله اندام‌هایی هستند که آهن بیش از اندام‌های دیگر در آنها تجمع پیدا خواهند کرد. منظور از «هموکروماتوز» وجود مقدار زیاد آهن در بدن  است. این بیماری انواع مختلفی دارد که از رایج‎‌ترین آنها می‎‌توان به «هموکروماتوز ارثی یا اولیه» اشاره کرد.

Ferritin در آزمایش خون

 

چرا آزمایش Ferritin تجویز می‌شود؟

فریتین یک پروتئین التهابی است که در ذخیره آهن در بدن نقش دارد. معمولاً زمانی که آهن بدن کاهش پیدا کرده و شواهد کم‌خونی وجود دارد، این آزمایش درخواست می‌شود. همچنین برای بررسی میزان ذخیره آهن بدن، جلوگیری از افزایش آن و آسیب به اندام‌ها آزمایش Ferritin درخواست می‌شود. میزان فریتین خون شاخص بسیار دقیقی برای بررسی ذخایر آهن بدن است و غلظت آن با ذخایر آهن رابطه مستقیم دارد.

به‌طورکلی هر ۱ نانوگرم فریتین در سرم معادل ۸ میلی‌گرم آهن است. میزان فریتین خون در بیماری‌های مختلف ازجمله بیماری‌های التهابی، عفونت‌ها، هموکروماتوز، بیماری‌های مزمن کلیوی، کم‌خونی، تالاسمی و انواعی از سرطان‌ها افزایش یا کاهش می‌یابد و پزشک برای بررسی علت این امر، آزمایش فریتین خون را تجویز می‌کند. آزمایش فریتین در کنار آزمایش‌های دیگر مثل  آزمایش TIBC می‌تواند به تشخیص کم‌خونی‌ها کمک کند.

 

شرایط انجام آزمایش Ferritin

برای انجام آزمایش Ferritin نیازی به ناشتا بودن نیست ولی باید مصرف مکمل‌های آهن را ۲۴ ساعت پیش از آزمایش قطع کرده باشید. البته برخی پزشکان شرایط ناشتا بودن را توصیه می‌کنند. بنابراین بهتر است در این زمینه با پزشک معالج مشورت داشته باشید. برای سنجش فریتین، ابتدا پرسنل آزمایشگاه یک نمونه خون از شما می‌گیرند و سپس در آزمایشگاه سرم آن جدا می‌شود. اگر نسخه دارید و می‌خواهید آزمایش خود را در منزل انجام دهید، کلیک کنید

شرایط انجام آزمایش Ferritin

 

تفسیر آزمایش Ferritin

Ferritin+ng/mL+960

نتیجه آزمایش Ferritin با واحد نانوگرم در هر میلی‌لیتر محاسبه می‌شود. میزان آن به جنسیت و سن ارتباط دارد. مقادیر نرمال Ferritin براساس این دو فاکتور به شرح زیر است:

  • زنان بالغ: ۱۱-۳۰۷ ng/dl
  • مردان بالغ: ۲۴-۳۳۶ ng/dl
  • کودکان از ۶ ماه تا ۱۵ سال : ۷۰-۱۴۲ ng/dl
  • کودکان بین ۲ تا ۵ ماه: ۵۰-۲۰۰ ng/dl
  • کودکان کمتر از یک ماه: ۲۰۰-۶۰۰ ng/dl
  • نوزادان: ۲۵-۲۰۰ ng/dl

همچنین در کنار این تست، آزمایشات دیگر مانند HCT نیز تجویز می‌شود که برای تشخیص غلظت خون در آزمایش یا آنمی کاربرد دارد.

آیا آزمایش Ferritin داده‌اید و به دنبال تفسیر رایگان فاکتورهای آن هستید؟ کلیک کنید.

توجه شما را جلب می‌نماییم به مقاله‌ای از سایت معتبر Mayoclinic، که در خصوص اختلاف سطح فریتین افراد با مقدار نرمال، اینگونه نوشته است که:

فریتین، پروتئین موجود در خون بوده که حاوی آهن است. اگر سطح فریتین از میزان طبیعی پایین‌تر باشد، یعنی فرد با کاهش ذخایر آهن مواجه است. این امر می‌تواند منجر به کم خونی شود. 

اگر مقدار فریتین بیش از حد نرمال باشد، بروز بیماری‌های کبدی، تیروئید پرکار، آرتریت روماتوئید یا هرگونه بیماری التهابی دیگر دور از انتظار نیست. علاوه بر این، برخی از انواع سرطان نیز می‌توانند زمینه را برای افزایش بیش از حد این ماده فراهم  کنند. 

تفسیر آنلاین فاکتور

 

علت بالا بودن Ferritin در آزمایش خون چیست؟

بالا بودن فریتین می‌تواند نشانگر چند اختلال یا نقص در عملکرد بدن باشد. یکی از این اختلالات «هموکروماتوز» است که بدن شما بیش‌ازحد نیاز آهن جذب کرده است. این عارضه یک نقص ژنتیکی است که سلول‌های روده را تحت تأثیر قرار می‌دهد. دیگر بیماری‌ها به شکل زیر است:

  • آرتریت روماتوئید
  • پرکاری تیروئید
  • بیماری دیابت نوع ۲
  • لوسمی
  • لنفوم هوچکین
  • انتقال خون مکرر
  • بیماری‌های کبدی نظیر هپاتیت مزمن نوع C و سرطان اولیه کبد
  • سندرم پای بی‌قرار
  • مسمومیت آهن
  • آنمی یا کم خونی همولیتیک؛ نوعی کم خونی است که در آن گلبول‌های قرمز تخریب می‌شوند
  • بیماری التهابی؛ از جمله این بیماری‌ها می‌توان به روماتیسم مفصلی اشاره کرد. این التهاب می‌تواند به صورت حاد یا مزمن رخ دهد
  • سرطان‌های پیشرفته
  • بیماری‌های کلاژن عروقی؛ این بیماری‌ها، بر روی بافت‌های همبند تاثیر می‌گذارند. از انواع آن‌ها می‌توان به لوپوس اشاره کرد.

اگر میزان Ferritin در آزمایش خون شما بالاست و می‌خواهید تفسیر آن را توسط پزشک بدانید، کلیک کنید!
فریتین یکی از پروتئین‌های فاز حاد است. بدین معنی که در هنگام التهاب مقدار آن به‌سرعت بالا می‌رود. به همین دلیل است که مقادیر این پروتئین در بیماران کبدی و یا سرطانی بالا است. در هنگام آسیب‌دیدگی کبد، سلول‌های آسیب‌دیده، فریتین ذخیره‌شده را به داخل جریان خون آزاد می‌کنند. اما شایع‌ترین دلیل بالا بودن فریتین در مردم چاقی و التهاب است. افرادی که به‌صورت روزانه مشروبات الکلی مصرف می‌کنند نیز در معرض بیماری‌های کبدی و افزایش فریتین هستند.

بهتر است بدانید که مجموع این آزمایشات نیز در قالب آزمایش ریزش مو نیز قابل انجام است.

علت بالا بودن Ferritin در آزمایش خون

 

علائم بالا بودن Ferritin در بدن چیست؟

علائم بالابودن فریتین به‌صورت زیر زیر ظاهر می‌شود:

  • درد شکمی
  • درد قفسه سینه و تپش قلب
  • ضعف عمومی بدن
  • درد مفاصل
  • خستگی مفرط

اگر این علائم را دارید و می‌خواهید بدون مراجعه به آزمایشگاه از سلامتی خود مطمئن شوید، برای انجام آزمایش در منزل کلیک کنید! 

بالا بودن ferritin

 

درمان Ferritin بالای خون

درمان فریتین بالا به علت بروز آن بستگی خواهد داشت. به‌همین‌دلیل نمی‎‌توان یک شیوه درمانی یکسان را معرفی نمود. برای مثال برخی از بیماران از داروی «دسفرال» استفاده می‌کنند. مدت زمان و میزان مصرف آن با توجه به شرایط بیمار و تشخیص پزشک انجام خواهد شد. افراد مبتلا به تالاسمی ناگزیر به تزریق خون هستند، به همین دلیل همواره در معرض انباشتگی آهن قرار دارند. برای جلوگیری از تجمع بیش از حد آهن در بدن، داروی «دسفرال» برای آن‌ها تجویز خواهد شد. برای کاهش ذخایر آهن نیز از دارو استفاده می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان از  Deferasirox نام برد. 

برای ورود به صفحه ثبت رایگان درخواست تست Ferritin در منزل بر روی آیکون زیر کلیک کنید.

دکمه ثبت درخواست رایگان

 

علت پایین بودن Ferritin در آزمایش خون چیست؟

مقادیر کمتر از نرمال فریتین می‌تواند یکی از نشانه‌های کمبود آهن در بدن باشد و زمانی رخ می‌دهد که کمتر از نیاز روزانه آهن مصرف می‌کنید. یکی دیگر از عواملی که بر سطح آهن بدن تأثیر دارد بیماری آنمی یا کم‌خونی است. در آنمی به دلیل کمبود تعداد سلول‌های قرمز خونی میزان آهن نیز به همان نسبت پایین است. سایر دلایل کمبود فریتین به شرح زیر است:

  • خونریزی‌های بیش‌ازحد قاعدگی
  • مشکلات گوارشی که در آن جذب آهن کم می‌شود
  • خونریزی داخلی
  • کمبود آهن که علت اصلی آن به نوع رژیم غذایی باز می‌گردد

شما می‌توانید خدمات آزمایش خون در منزل را با هومکا در منزل انجام دهید.

علائم آنمی چیست

 

علائم پایین بودن Ferritin خون چیست؟

برخی از علائم پایین بودن فریتین در بدن عبارت‌اند از:

  • خستگی‌ و ضعف بی‌دلیل
  • سرگیجه بدون علت مشخص
  • گیجی و عدم توانایی تمرکز
  • سردردهای مزمن
  • ضعف عمومی بدن
  • شنیدن صدای زنگ در گوش
  • بروز اختلالات تنفسی بدون داشتن بیماری زمینه‌‎ای
  • درد پا که دلیل موجهی برای آن وجود نداشته باشد.
  • زودرنجی و کج‌خلقی

بیشتر بخوانید: مقاله تست زردی نوزاد در منزل

 

میزان نرمال Ferritin در زنان باردار چقدر است؟

واحد اندازه‌گیری فریتین در خون نانوگرم در دسی‌لیتر است. میزان نرمال فریتین با توجه به سن و جنسیت در افراد مختلف متفاوت است. میزان نرمال Ferritin در زنان کمتر از مردان بوده و بین ۱۱ تا ۳۰۷ نانوگرم بر دسی‌لیتر متغیر است. البته محدوده نرمال فریتین در زنان در آزمایشگاه‌های مختلف کمی با هم تفاوت دارد.

 بارداری می‌تواند سطح فریتین خون زنان را تغییر دهد. جنین در دوران حاملگی به‌خصوص در سه‌ماهه سوم برای رشد و تکامل خود به آهن نیاز دارد، بنابراین میزان نرمال فریتین خون در زنان باردار کمتر از حد معمول است. رنج نرمال فریتین در زنان باردار بالای ۱۵ سال، بین ۲۰ تا ۲۰۰ نانوگرم بر دسی لیتر است. بااین‌حال در زنان باردار مقادیر کمتر از ۳۰ نانوگرم بر دسی لیتر فریتین خطرناک بوده و با بیماری‌هایی ازجمله بیماری‌های التهابی، بیماری کلیوی یا کم‌خونی در ارتباط است.

آزمایش Ferritin در بارداری

 

آزمایش Ferritin در بارداری

بارداری یکی از مهم‌ترین شرایطی است که بر میزان پارامترهای مختلف بدن زنان ازجمله میزان فریتین خون تأثیر می‌گذارد. جنین در دوران بارداری از خون مادر تغذیه می‌کند، یعنی آهن مورد نیاز برای رشد خودش را از بدن مادر دریافت می‌کند. به همین دلیل در زنان باردار، کاهش سطح آهن و فریتین خون دیده می‌شود و این افراد نیاز بیشتری به آهن دارند. احتمال وقوع پره اکلامپسی در افزایش میزان فریتین در زنان باردار وجود دارد و در صورت مشاهده باید تحت مراقبت‌های پزشکی قرار گیرند.

 

آزمایش Ferritin کودکان

کودکان به‌خصوص در سنین رشد به آهن بیشتری نیاز دارند. مقدار نرمال فریتین خون در کودکان در سنین مختلف با هم فرق می‌کند و به شرح زیر است:

  • نوزادان: ۲۵ تا ۲۰۰ نانوگرم بر دسی لیتر
  • کودکان کمتر از یک ماه: بین ۲۰۰ تا ۶۰۰ نانوگرم بر دسی لیتر
  • کودکان ۲ تا ۵ ماهه: ۵۰ تا ۲۰۰ نانوگرم بر دسی لیتر
  • کودکان ۶ ماهه تا ۱۵ ساله: ۷۰ تا ۱۴۲ نانوگرم بر دسی‌ لیتر

 

تفسیر آزمایش

 

چه عواملی بر نتیجه آزمایش فریتین تأثیر دارند؟

مطالعات علمی نشان می‌دهد که فاکتورهای مختلفی قادرند بر سطح فریتین در خون تأثیرگذار باشند. مهم‌ترین این عوامل به‌صورت زیر است:

  • برنامه غذایی و مقدار دریافتی آهن
  • دفعات اهدای خون در یک سال
  • استعمال دخانیات
  • ورزش کردن
  • برخی داروها

اگر نتیجه آزمایش خود را دریافت کرده‌اید و میزان Ferritin یا هر فاکتور دیگری در بازه نرمال قرار ندارد و می‌خواهید علت آن را بدایند، برای تفسیر آنلاین آزمایش کلیک کنید!

 

 

قیمت آزمایش Ferritin 

برای سنجش فریتین، ابتدا پرسنل آزمایشگاه یک نمونه خون از شما می‌گیرند و سپس در آزمایشگاه سرم آن جدا می‌شود. برای نتایج بهتر و دقیق‌تر آزمایش فریتین، به ناشتایی نیازی نیست، ولی باید مصرف مکمل‌های آهن را ۲۴ ساعت پیش از آزمایش قطع کرده باشید.

قیمت آزمایش فریتین به نحوه و تکنیک انجام این آزمایش بستگی دارد. در اکثر آزمایشگاه‌ها میزان فریتین خون، بر اساس تکنیک الایزا یا تکنیک رادیوایمنواَسِی سنجیده می‌شود که به‌طورمعمول این قسم از آزمایش‌ها، قیمت بالاتری دارند. البته می‌توانید برای کاهش هزینه‌های آزمایش، از خدمات بیمه پایه و تکمیلی استفاده کنید.

میزان نرمال Ferritin در زنان

 

 تست های مرتبط با آزمایش Ferritin

درصورتی‌که مقدار فریتین بدن در آزمایش فریتین بالا باشد پزشک برای روشن شدن علت این عارضه آزمایشات دیگری را تجویز می‌کند. که مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

 

چطور می‌توان سطح فریتین بدن را کنترل کرد؟

اگر در آزمایش فریتین جواب آزمایش بیانگر بالا بودن فریتین باشد باید با طی کردن دوره‌های دارویی و نیز تغییر در سبک زندگی، فریتین خود را کاهش دهید چراکه فریتین مازاد در خون می‌تواند به‌عنوان یک اکسیدان قوی عمل کرده و به سلول‌های بدن آسیب بزند. افرادی که مبتلا به چاقی و دیابت هستند مقدار فریتین بالاتری نیز دارند. بنابراین هر مقدار که بتوان با پایبندی به یک رژیم غذایی مناسب میزان قند خون را کاهش داد به همان نسبت نیز میزان فریتین بدن کاهش می‌یابد.

فاکتور مهم دیگر در کاهش فریتین افزایش فعالیت‌های جسمانی و کاهش وزن است. هر مقدار شاخص توده بدنی  (BMI) کمتر شود به همان میزان فریتین روند کاهشی به خود می‌گیرد. اما اگر در جواب آزمایش مقدار فریتین کم باشد باید با مصرف غذاهای حاوی آهن مقدار آن را در خون افزایش داد.

چطور می‌توان سطح فریتین بدن را کنترل کرد؟

 

انجام آزمایش Ferritin در منزل با هومکا

اگر به دنبال انجام آزمایش Ferritin یا سایر خدمات آزمایشگاهی در منزل هستید، هومکا بهترین گزینه پیش روی شما خواهد بود. مجموعه هومکا با همکاری مجهزترین آزمایشگاه‌ها در استان تهران و البرز و شهرهای شیراز، اصفهان، اهواز، رشت، تبریز، قم، قزوین، آمل و مشهد، همواره بهترین خدمات آزمایش در منزل را زیر نظر بیمه پایه و تکمیلی به شما ارائه می‌دهد.

برای انجام خدمات آزمایش در منزل یا تفسیر آزمایش خون، می‌توانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید یا با کلیک بر روی بنر زیر، درخواست آزمایش خود را ثبت کنید. در این‌صورت، همکاران ما با شما تماس خواهند گرفت و هماهنگی‌های لازم جهت انجام آزمایش صورت می‌گیرد. بهتر است بدانید که جواب آزمایش شما نیز با بررسی بهترین متخصصان، در کوتاه‌ترین زمان  به دستتان خواهد رسید.

دکمه ثبت درخواست رایگان

دسترسی سریع

درخواست خدمت

کافیست فرم را پر کنید و دکمه "ثبت نهایی درخواست" را بزنید. همکاران ما به زودی با شما تماس خواهند گرفت.
جزئیات درخواست
شهر*
شهر موردنظرت رو انتخاب کن
گروه خدمت*
گروه خدمت موردنظرت رو انتخاب کن
نوع خدمت*
خدمت موردنظرت رو انتخاب کن
اطلاعات درخواست
فایل ضمیمه
محاسبه هزینه
هزینه خدمت
۰ تومان
هزینه خدمات در محل
- تومان
مالیات بر ارزش افزوده
۰ تومان
هزینه مشاوره و تجویز نسخه
تومان
هزینه تفسیر آزمایش
تومان
تخفیف
۰ ۰ تومان
مجموع هزینه‌ها
۰ تومان
اطلاعات تماس
کد تخفیف:
discount-icon
بررسی

کد معرف:
discount-icon
بررسی

سوالات متداول

Ferritin چیست؟
Ferritin یک پروتئین است که آهن را در خود ذخیره کرده و هر جا که نیاز باشد آن را آزاد می‌کند. میزان غلظت Ferritin ارتباط تنگاتنگی با میزان ذخایر آهن در بدن دارد.
چه عواملی باعث افت Ferritin می‌شود؟
وقتی سطح آهن برای تأمین نیازهای بدن کافی نباشد، سطح آهن خون پایین می‌آید و در نتیجه سطح فریتین کاهش می‌یابد.
آیا میزان فریتین می تواند کم باشد اما آهن طبیعی باشد؟
اگر با آزمایش فریتین مشخص شود که سطح فریتین خون شما از حد طبیعی پایین‌تر است، به این معنی است که ذخیره آهن بدن شما کم است و دچار کمبود آهن هستید.
آیا کمبود فریتین مشکلی جدی است؟
سطح کم فریتین منجر به کم‌خونی و فقر آهن می‌شود. این به این معنی است که تعداد گلبول‌های قرمز شما بسیار کم است. کمبود آهن می تواند ناشی از رژیم غذایی نامناسب یا از دست دادن خون باشد. همچنین ممکن است بدن شما در جذب آهن از غذا مشکل داشته باشد.
برای ثبت درخواست در هومکا باید چه کنم؟
به سایت هومکا مراجعه کرده و بر روی دکمه ثبت رایگان درخواست کلیک کنید.
آیا امکان تفسیر نتیجه آزمایش وجود دارد؟
بله. این امکان توسط هومکا فراهم شده است تا آزمایش شما به صورت آنلاین توسط پزشک تفسیر شود.

پرسش و پاسخ با پزشک

Loading...
Loading...
دوست دارید درباره فاکتور CBC بیشتر بدانید؟
برای دریافت فایل راهنما، کافیست اطلاعات زیر را وارد نمایید.
request
دانلود فایل