آزمایش HDL
معمولا پایین آمدن HDL در آزمایش خون با هیچ علامتی همراه نیست. آزمایش HDL، میتواند شما را از سکته قلبی و انسداد عروق تا حد زیادی نجات دهد. آزمایش HDL در واقع میزان چربی خون خوب بدن را اندازهگیری میکند. هر چقدر میزان HDL خون شما بالاتر باشد، امکان اینکه چربی در خون شما رسوب کند، کاهش مییابد. اگر قصد دارید تا اطلاعات کاملی در ارتباط با آزمایش HDL به دست بیاورید، ادامه مطالب را از دست ندهید.
HDL در آزمایش خون چیست؟
کلسترول HDL (لیپوپروتئین با چگالی بالا) کلسترول خوب بدن است. در آزمایش HDL به بررسی سطح کلسترول خوب در بدن پرداخته میشود. به طور کلی میتوان گفت چربی به دو صورت کلسترول و تری گلیسیرید در بدن وجود دارد. کلسترول برای جابجایی در بدن به پروتئین نیاز خواهد داشت. از کنار هم قرار گرفتن آنها مادهای به نام لیپوپروتئین تشکیل میشود. این ماده نیز خود به دو دسته تقسیم خواهد شد: لیپوپروتئین با چگالی بالا و چگالی پایین.
از لیپوپروتئین با چگالی پایین به عنوان LDL یاد میشود. LDL در شریانها رسوب کرده و زمینه را برای بروز ناراحتیهای قلبی و مغزی فراهم خواهد کرد. در حالیکه HDL به جمعآوری کلسترول در بدن پرداخته و آنها را به سمت کبد هدایت میکند. چربیها در کبد پردازش شده و مقادیر اضافه آن از بدن دفع میشوند. به این ترتیب مانع از رسوب چربی در شریانها خواهد شد.
چرا آزمایش HDL Cholesterol تجویز میشود؟
یکی از فاکتورهای مهم که بر سلامت قلب تاثیر میگذارد، سطح چربی خون است. به همین دلیل در چکاپهای دورهای و غربالگری، HDL در آزمایش خون تجویز خواهد شد. ممکن است در جواب آزمایش، این تست را با عنوان HDL-C نیز ببینید. اگر نسخه آزمایش دارید و وقت کافی برای رفتن به آزمایشگاه را ندارید، کلیک کنید!
به طور کلی پیشنهاد میشود همه افراد بالای ۲۰ سال، به منظور پایش سللامتی سیستم قلبی و عروقی هر چهار تا شش سال، یکبار آزمایش HDL را بدهند. صرف نظر از چکاپهای دورهای، پزشکان آزمایش HDL را برای افرادی که به بیماریهای زمینهای زیر مبتلا هستند، پیشنهاد میکنند:
- مردان بالای ۴۵ و زنان بالای ۵۵ سال
- افرادی که مواد دخانی مانند سیگار مصرف میکنند
- افراد که به دیابت مبتلا هستند
- افراد ی که بیماری قلبی در افراد خانواده آنها دیده میشود
- کسانی که فشار خون بالا دارند
- افرادی که سابقه سکته قلبی دارند
مقدار نرمال HDL در آزمایش خون چقدر است؟
همانطور که گفتیم از HDL با عنوان کلسترول خوب یاد میشود. درنتیجه هرچه مقدار آن در آزمایش خون شما بیشتر باشد، شما از شر بیماریهای قلبی و عروقی در امان خواهید بود. بهطورکلی مقدار نرمال HDL در آزمایش خون بین ۳۰ تا ۸۰ میلیگرم در دسی لیتر متغیر است. زمانی که مقدار HDL خون به کمتر از ۳۰ میلیگرم بر دسی لیتر کاهش مییابد، احتمال بروز حمله قلبی وجود دارد.
لازم است بدانید که در برخی شرایط میزان نرمال HDL فرق میکند. برای مثال در زنان مقدار نرمال HDL کمی بیشتر از مردان است. مقدار نرمال HDL در زنان ۴۰ تا ۸۵ میلیگرم و در مردان ۳۷ تا ۷۰ میلیگرم بر دسی لیتر است. همچنین در افراد ورزشکار مقدار HDL خون بالا بوده و به همین خاطر این افراد کمتر در معرض عارضههای قلبی قرار دارند. البته توجه داشته باشید که مقادیر بسیار بالای HDL هم برای فرد مضر است و ریسک سکته مغزی را در او افزایش میدهد.
همچنین سایت معتبر Rochester Medical Center در رابطه با زمان انجام آزمایش HDL اینگونه نوشته است:
انجام آزمایش HDL، بنابر تجویز پزشک یا زمانی انجام میشود که در صورت انجام آزمایشات مشابه:
- کلسترول فرد آزمایش دهنده بیشتر از ۲۰۰ گرم در دسیلیتر باشد
- فرد دچار بیماری خطرناکی مانند کرونر قلب باشد
چگونه باید برای آزمایش HDL حاضر شویم؟
برای انجام آزمایش HDL به نکات زیر دقت کنید:
- ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید. برای این منظور توصیه میشود رژیم غذایی همیشگی خود را رعایت کنید
- برای شام وعده سبکتری در نظر بگیرید
- سعی کنید زمانبندی را صحیح انجام دهید تا مدت زمان ناشتا بودن به درستی رعایت شود
- در طی ناشتایی میتوانید آب بنوشید، اما نوشیدن چای، قهوه، آبمیوه و ... مجاز نیست
- اگر داروی خاصی مصرف میکنید، حتما در مورد آن با پزشک و تکنسین آزمایشگاه صحبت کنید. برخی داروها بر نتیجه تست تاثیر منفی دارند، به همین دلیل باید قبل از انجام آزمایش مصرف آنها محدود یا قطع شود
- در مدت زمان ناشتایی نباید سیگار بکشید یا آدامس بجویید
- برای این آزمایش به نمونه خون نیاز است. نمونهگیری از طریق ورید بازویی انجام خواهد شد
یک نکته مهم:
چنانچه مدت زمان ناشتایی از حد استاندارد آن خارج شود، احتمال خطا در نتیجه تست وجود خواهد داشت.
تفسیر جواب آزمایش خون HDL چگونه انجام میشود؟
برای تفسیر هر آزمایشی به فاکتورهای اساسی مانند سن، جنسیت، داروهای مصرفی، نوع و شدت بیماری، مدت زمان استفاده از دارو و مدت زمان بیماری توجه خواهد شد. تفسیر نتیجه آزمایش را بر عهده متخصصان بگذارید. نکته مهمتر این است که هرگز شرایط پزشکی خود را با دیگران مقایسه نکنید. بدن هر فرد در مواجه با بیماری و داروهای مصرفی، واکنشی متفاوت از خود نشان خواهد داد. آیا سطح HDL در آزمایش خون شما در بازه نرمال قرار ندارد و به دنبال تفسیر آزمایش خود هستید؟ برای ثبت درخواست همین حالا کلیک کنید!
سطح نرمال HDL براساس جنسیت:
- زنان: ۴۰-۸۵ mg/dL (میلیگرم بر دسی لیتر)
- مردان: ۳۷-۷۰ mg/dL
پایین بودن HDL در آزمایش خون نشانه چیست؟
عوارض پایین بودن HDL در آزمایش خون چیست؟ برخی شرایط مثل ابتلا به بیماریهای ژنتیکی نادر، مصرف سیگار و ابتلا به دیابت منجر به کاهش سطح HDL در آزمایش خون میشود. کاهش HDL در آزمایش خون با عوارض زیر همراه است و ریسک بروز بیماریهای زیر را افزایش میدهد:
- انسداد و گرفتگی عروق کرونر
- ایست قلبی
- مقاومت به انسولین
- سکته قلبی یا همان حمله قلبی: در این حالت خون به عضله قلب نمیرسد و در نتیجه منجر به آسیب آن خواهد شد. علت اصلی حمله قلبی انسداد عروق کرونر است.
- دیابت: در این بیماری میزان گلوگز در خون بیش از حد طبیعی خواهد بود
- چربی خون بالا
چنانچه سطح HDL در آزمایش شما نرمال نیست و میخواهید که آزمایش خود را تفسیر کنید، کلیک کنید!
علت کاهش سطح HDL در بدن چیست؟
کاهش سطح HDL به عوامل زیر بستگی دارد:
- رژیم غذایی و سبک زندگی اشتباه
مصرف برخی غذاها مانند انواع مغزها و گیاهان تازه، منجر به افزایش سطح HDL در بدن خواهد شد. عدم توجه به نوع مواد غذایی بدن را با کمبودهای مختلفی مواجه خواهد کرد
- نداشتن برنامه ورزشی منظم
افرادی که روزانه به مدت ۳۰ دقیقه ورزش میکنند، دارای سطح نرمالی از کلسترول هستند
- فاکتورهای ژنتیکی
در این شرایط فرد به طور ژنتیکی با کاهش این ماده در بدن مواجه است. به همین دلیل درمان قطعی برای حل این مشکل وجود ندارد. در این حالت متخصصان توصیه میکنند تا با داشتن سبک زندگی سالم، کمبود این ماده در بدن کنترل و جبران شود.
- چاقی و اضافه وزن
- مصرف طولانی مدت داروهای ضد بارداری
- دیابت کنترل نشده
- افزایش سن
- مصرف مواد دخانی
بالا بودن HDL در آزمایش خون به چه معناست؟
با اینکه گفته میشود کلسترول خوب از بروز ناراحتیهای قلبی پیشگیری میکند، اما سطح بالای آن میتواند خطرناک باشد. البته باید بدانید چنانچه از متابولیسم نرمالی بهرهمند باشید، میزان این ماده در بدن، بیش از حد افزایش نخواهد یافت. افزایش HDL در خون به دلایل مختلفی ازجمله کمبود فاکتورهای ژنتیکی یا آسیبدیدگی برخی پروتئینهای خاص ممکن است اتفاق بیافتد. عوامل مختلفی ازجمله رژیم غذایی نامناسب و سرشار از چربیهای غیراشباع، کمتحرکی، افزایش وزن و چاقی منجر به افزایش میزان HDL در خون میشوند.
تست های مرتبط با آزمایش HDL چیست؟
- آزمایش Triglyceride: هدف از انجام این تست بررسی ریسک بروز بیماری قلبی و عروقی است. همچنین ممکن است پزشک جهت پایش روند درمانی آن را تجویز کند
- آزمایش Cholesterol: این تست نیز با هدف بررسی ریسک بیماری قلبی و عروقی و پایش روند درمانی تجویز میشود
- آزمایش LDL: این آزمایش به بررسی کلسترول بد خون میپردازد. منظور از LDL در آزمایش خون همان لیپوپروتئین با چگالی کم است
این آزمایشات همگی به بررسی چربی خون بدن و علائم چربی خون بالا میپردازند. جهت انجام این آزمایشها لازم است شرایط ناشتایی را رعایت کنید. برای انجام این آزمایشها نیازی نیست به آزمایشگاه بروید. شما میتوانید برای ثبت درخواست انجام آزمایش در منزل کلیک کنید!
آزمایش HDL در منزل با هومکا
برای انجام آزمایش HDL و سایر خدمات آزمایشگاهی، نیاز نیست حتما به آزمایشگاه بروید. مجموعه هومکا با همکاری مجهزترین و مدرنترین آزمایشگاهها در استان تهران و البرز و شهرهای شیراز، اصفهان، اهواز، رشت، تبریز و مشهد، قم، قزوین، یزد و آمل همواره بهترین خدمات آزمایش در منزل را زیر نظر بیمه پایه و تکمیلی به شما ارائه میدهد.
اگر قصد انجام خدمات آزمایش در منزل یا تفسیر آزمایش خون، آزمایش طب کار را دارید، میتوانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید یا با کلیک بر روی بنر زیر، درخواست آزمایش خود را ثبت کنید. در اینصورت، پس از مدت کوتاهی همکاران ما با شما تماس خواهند گرفت و جهت انجام خدمات آزمایشگاهی در منزل، هماهنگیهای لازم را انجام خواهند داد.