آزمایش Free T3
غده تیروئید اندامی پروانهای شکل در جلو گلو بین مهره پنجم گردنی و مهره اول سینهای است. این غده ۳ هورمون اصلی، به نامهای T3،T4 و تیروکسین ترشح میکند که بیشترین هورمون ترشح شده T4 است. اکثر هورمونهای T3 و T4 به پروتئین متصل هستند و تعداد کمی به صورت آزاد در خون وجود دارند که نوع فعال هورمون را تشکیل میدهند و وظیفه کنترل انرژی بدن را برعهده دارند.
در صورتی که امکان مراجعه به آزمایشگاه را ندارید میتوانید از خدمات آزمایش در منزل مجموعه هومکا بهرهمند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش Free T3 با ما همراه باشید.
Free T3 در آزمایش خون
برای ارزیابی عملکرد غده تیروئید و تشخیص بیماریهای غده تیروئید از آزمایش t3 به دو صورت t3 آزاد یا t3 توتال یا ft3 است، استفاده میشود. زمانی که ترشح هورمون تحریککننده تولید تیروئید در بدن ما غیر طبیعی باشد ولی نتیجه آزمایش تیروکسین آزاد طبیعی باشد یا فرد علائم پرکاری تیروئید را نشان دهد، از آزمایش Free T3 در خون استفاده میشود.
آزمایش Free T3 در آزمایشهای چکاپ هم مورد بررسی قرار میگیرد.
درمورد این آزمایش در سایت معتبر خط سلامتی(Health Line) آمده است:
غده تیروئید شما در گردن شما قرار دارد. تیروئید هورمون ایجاد میکند و نحوه استفاده بدن از انرژی و حساسیت بدن به هورمون های دیگر را کنترل میکند.
تیروئید هورمونی به نام تری یدوتیرونین تولید میکند که به T3 معروف است. همچنین هورمونی به نام تیروکسین تولید میشود که به T4 معروف است. این هورمون ها با هم دمای بدن ، سوخت و ساز بدن و ضربان قلب شما را تنظیم میکنند.
بیشتر T3 موجود در بدن شما به پروتئین متصل میشود. T3 که به پروتئین متصل نمیشود T3 آزاد نامیده می شود و به طور محدود در خون شما گردش میکند.
با اندازه گیری T3 در خون ، پزشک ممکن است تشخیص دهد که آیا شما مشکل تیروئید دارید یا خیر.
شما میتوانید در صورت نیاز از مجموعه هومکا درخواست اعزام نیروی متخصص برای خدمت پزشک در منزل داشته باشید.
تفسیر آزمایش free t3
اگر تیروئید بیش از اندازه طبیعی خود هورمون تولید کند ممکن است منجر به کمبود وزن، استرس، لرزش ناگهانی در عضلات ونگرانی شود که در این حالت میگوییم فرد پرکاری تیروئید دارد. برعکس، اگر هورمون تیروئید به اندازه طبیعی و کافی هورمون تولید نکند دچار عوارضی مانند افسردگی، افزایش وزن، کمبود انرژی و خستگی میشود که اصطلاحا به آن کمکاری تیروئید گویند.
به طور کلی اگر میزان TSH بالا و T4 پایین باشد، تیروئید کمکار است و اگر مقدار TSH پایین و میزان T4 بالا باشد، تیروئید پرکار است.
میزان طیف نرمال هورمون FT3 بین ۳.۵ تا ۷.۸ نانوگرم در دسیلیتر است البته در نوزادان، کودکان و زنان باردار این مقدار متفاوت است.
بیماریهای تیروئید معمولا ارثی است و اگر با وجود نتیجه منفی آزمایش هنوز احساس ناراحتی میکنید از پزشکتان درخواست آزمایش مجدد کنید.
شرایط انجام آزمایش Free t3
برای انجام تست تیروئید نیاز به ناشتایی نیست اما اگر این تست همراه دیگر آزمایشها برای چکاپ کلی نوشته شد باید حتما فرد ناشتا باشد.
به بیمار گوشزد کنید مصرف قرصهای تیروئید را برای یک ماه قبل از انجام آزمایش قطع کند.
توجه به این نکته ضروری است که اگر شما هر کدام از فاکتورهای زیر را داشته باشید باید سالی یک مرتبه آزمایش خون بدهید:
- برای درمان سرطان سر و گردن از پرتودرمانی استفاده کرده اید.
- داروی آمیودارون یا داروی دارای لیتیوم از ۶ تا ۱۲ ماه قبل یا بعد مصرف کرده اید.
- در گذشته درمانی برای پرکاری تیروئید را امتحان کرده اید.
- اختلال تیروئید دارید.
شما میتوانید در صورت نیاز از خدمت چکاپ در منزل هومکا استفاده کنید.
تستهای مرتبط با آزمایش Free T3
- TSH: هورمون تحریککننده تیروئید است که از غده هیپوفیز ترشح میشود و با تحریک غده تیروئید باعث تولید هورمونهای T3 و T4 میشود. ترشح این هورمون در ساعت دو تا چهار صبح به بیشترین مقدار و در ساعت چهار تا هشت عصر به کمترین میزان خود میرسد. مقدار طبیعی این هورمون از ۰.۴ تا ۴ نانوگرم بر دسیلیتر در خون است.
اگر مقدار TSH از مقدار طبیعی خود بیشتر باشد نشانهای از کمکاری تیروئید است.
- T4: هورمون تیروکسین یا T4 به طور مستقیم از غده تیروئید تولید میشود و در متابولیسم و رشد بدن نقش دارد. مقدار طبیعی آن بین ۰.۸ تا ۲.۸ نانوگرم بر دسیلیتر است.
- T3: این هورمون همانند هورمون T4 به طور مستقیم از غده تیروئید ترشح میشود. هدف از سنجش هورمون T3 در خون تشخیص پرکاری تیروئید، پایش درمان آن و تشخیص مسمومیت T3 است. مقدار طبیعی این هورمون در بزرگسالان بین ۲.۳ تا ۴.۲ پیکوگرم بر میلیلیتر است.
- Free T4: هورمون FT4 اغلب به طور متصل به پروتئین در خون وجود دارد و به ندرت به صورت آزاد که فرم فعال آن است دیده میشود. اندازهگیری نوع فعال آن برای بررسی عملکرد تیروئید مهم است. سطح طبیعی هورمون FT4 در خون بین ۹ تا ۲۵ نانوگرم بر دسیلیتر است.
- T3 uptake
- T4 uptake
- T3 RU: این آزمایش برای اندازهگیری غیرمستقیم میزان پروتئین اتصالی به تیروکسین و تخمین مقدار تیروکسین آزاد استفاده میشود.
- TSI
- تیروگلوبین: از بافت اپی تلیوم تیروئید ترشح میشود و شکل ذخیرهای T3 و T4 را تشکیل میدهد.
- Anti TPO antibody
- آزمایش BUN و Creatinine خون: بررسی نسبت BUN به Creatinine میتواند مشکلات تیروئیدی را تا حدودی تشخیص دهد.
بیماریهای پیشزمینهای تاثیرگذار در نتیجه آزمایش free T3
عوامل افزایشدهنده سطح هورمون FT3:
- سندروم مقاوم هورمون تیروئید
- هایپرتیروئیدی
- تیروتوکسیکوز یا T3 توکسیتوز
عوامل کاهشدهنده سطح هورمون FT3:
- در سه ماهه سوم بارداری سطح این هورمون کاهش پیدا میکند.
- هایپوتیروئیدیسم اولیه یا ثانویه
اختلال و علائم بالینی در نتیجه عدم توازن فاکتور آزمایشی Free T3
اگرفردی دچار کمکاری یا پرکاری تیروئید شود علائمی در وی بروز پیدا میکند که این علائم و نشانهها را نام میبریم.
علائم کمکاری تیروئید
- خستگی
- افزایش حساسیت به سرما
- یبوست
- درد و خشکی عضلانی
- افزایش وزن قابل توجه
- تغییرات خلقوخو مثل افسردگی
- نازک شدن موها
- درد و تورم مفاصل
- خشک شدن پوست
- آهسته صحبت کردن
- ایجاد تغییرات در چرخه قاعدگی